Ulkomaat

Analyysi: Pohjois-Korean Kim hakee nyt apua Venäjän Putinilta maan vastaisten pakotteiden hel­pot­ta­mi­sek­si

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un (junassa) toivotettiin tervetulleeksi hänen saapuessaan venäläiseen Kahasanin rajakaupunkiin keskiviikkona. KUVA: YONHAP
Ulkomaat 24.4.2019 16:00
Ilkka Timonen

Kim haluaa osoittaa olevansa varteenotettava kansainvälinen pelaaja, vaikka Yhdysvaltain kanssa neuvottelut epäonnistuivat. Myös Venäjä haluaa tulla huomioiduksi kun rauhaa tehdään Korean niemimaalla.

Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-unia kuljettanut juna saapui keskiviikkona Venäjän Vladivostokiin, joka sijaitsee 70 kilometrin päässä maiden rajalta. Kim tapaa torstaina Vladivostokissa Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Kim haluaa nyt etsiä tukea muualta, kun neuvottelut Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa ajautuivat helmikuussa Vietnamin Hanoissa pattitilanteeseen.

Venäjän edeltäjä Neuvostoliitto oli aikoinaan Pohjois-Korean päätukija tarjoten Pjongjangille muun muassa sen ensimmäiset tiedonjyvät ydinaseista.

Neuvostoliiton romahdettua suhde heikkeni, ideologista yhteyttä ei enää ollut, kauppakumppanina Pohjois-Korea ei kiinnostanut Venäjää.

"Viholliseni viholliset"

Putinin Venäjän vieraantuessa lännestä Pohjois-Korea on kuitenkin alkanut jälleen kiinnostaa.

Professori Andrei Lankov Soulin Kookmin-yliopistosta kertoo BBC:lle, että Moskova on lähentynyt maita, joiden se katsoo olevan ”viholliseni vihollisia, eli ystäviäni”.

Edellisen kerran maiden johtoa tapasi toisiaan vuonna 2011, kun silloinen presidentti Dmitri Medvedev tapasi Kimin isän Kim Jong-ilin.

Venäjän ulkoministeriön mukaan Venäjällä on noin 8 000 pohjoiskorealaista siirtotyöläistä, jotka lähettävät kovasti kaivattua rahaa kotiin. Muut arvioivat heitä olevan enemmän.

Kim haluaa näyttää olevansa vakavasti otettava kansainvälinen toimija senkin jälkeen, kun Yhdysvallat ei suostunut höllentämään maan vastaisia pakotteita.

Helpotusta pakotteisiin

Kim yrittää saada helpotusta pakotteisiin, joiden keventämistä Putin on toivonut. Venäjä ei kuitenkaan uskalla lähteä kiertämään YK:n turvallisuusneuvoston Pjongjangille asettamia pakotteita.

Johtava venäläinen virkailija on kertonut Japanin NHK-kanavan mukaan, että Putin saattaisi esittää kuuden valtion neuvottelujen aloittamista uudelleen.

Pohjois-Korean ydinaseneuvotteluissa tällainen kokous pidettiin viimeksi vuonna 2008. Neuvotteluihin osallistuivat Yhdysvallat, Kiina, Venäjä, Japani ja molemmat Koreat.

Venäjän puolelta taas tapaaminen Kimin kanssa on osoitus kansainväliselle areenalle, että myös Moskova on merkittävä pelaaja Korean niemimaalla.

Kiina ja Venäjä vastakkain

Putinin ulkopoliittisen avustajan Juri Ushakovin mukaan tilanne niemimaalla on ”jotenkin vakautunut” viime kuukausina. Pohjois-Korea ei ole tehnyt ohjuskokeita ja se on sulkenut ydinkoealueensa.

– Venäjä aikoo auttaa kaikin mahdollisin keinoin sementoimaan tuon positiivisen kehityksen, hän sanoi Reutersin mukaan.

Kauppa Venäjän kanssa kiinnostaa Kimiä. Hän yrittää vähentää taloudellista riippuvaisuutta Pekingistä, maan ainoasta merkittävästä kauppakumppanista. Pohjois-Korean perustaja, Kimin isoisä Kim Il-sung oli tunnettu siitä, että hän osasi pelata Kiinaa ja Neuvostoliittoa toisiaan vastaan saadakseen maahan maksimaaliset ulkomaiset investoinnit.

Kim yrittää saada helpotusta pakotteisiin, joiden keventämistä Putin on toivonut. Moskova on lähentynyt maita, joiden se katsoo olevan ”viholliseni vihollisia, eli ystäviäni”.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

En tiedä mistä tuo kadeksatuhatta siirtotyöläistä ? Mistä lie tuo numero kopattu?
Todellisuus on aivan toisenlainen. Siirtotyöläisiä on Venäjällä kymmeniätuhansia.
Kiinassa vielä enemmän. Pojoiskorealaisia on siirretty molempiin maihin töihin
maksamaan kauppavajetta. Niiltä on otettu passit pois, ja näinollen ovat kuin orjia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voitko laittaa jotain todisteita/ lähteitä väitteidesi tueksi, vai tuuliko niitä näppäimiä ajatuksella taas näppäilee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos lähteitä tai todisteita kaipaat, niin katsopa vaikka tästä nimenomaisesta aiheesta tehty dokumentti. Kyllä niitä todisteita löytyy, mutta kestääkö totuus päivänvalon, se on eri asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tullut vieläkään niitä pyydettyjä todisteita/ lähteitä.
Minä tarkoitin faktaa, en mitään dokumenttia, sillä dokumentti ei ole faktaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

85
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
39
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
28
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image