Ulkomaat

Analyysi: Ota tai jätä – pa­les­tii­na­lai­set saivat eteensä Trumpin rau­ha­neh­do­tuk­sen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu esiintyivät yhtenäisinä tiedotustilaisuudessa Washingtonissa tiistaina. KUVA: MICHAEL REYNOLDS
Ulkomaat 29.1.2020 15:52
Lea Peuhkuri

Vaalivuosi on jo alkanut Yhdysvalloissa ja Israelissa. Tuliko yhdestä maailman pisimpiin kuuluvasta konfliktista jälleen vaaliase?

Vuosisadan sopimus. Näin esitteli diilien tekijänä ennen tunnettu Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uuden rauhansuunnitelmansa Israelille ja palestiinalaisille.

Vuosisadan läimäys, kuvaili puolestaan palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas.

Mitä tiistaina julkistetussa suunnitelmassa pääpiirteissään ehdotetaan? Palestiinalaiset saisivat oman valtion, mutta siitä tulisi tunneleiden ja teiden yhdistämä saaristo.

Palestiinalaiset saisivat pääkaupungikseen Jerusalemin naapurissa sijaitsevan Abu Disin kaupungin, vaikka heidän pitkäaikaisiin vaatimuksiinsa kuuluu Itä-Jerusalem ja vanha kaupunki.

Ehdotuksen mukaan ketään ei pakoteta lähtemään kodeistaan. Israel saisi pitää Länsirannalla siirtokuntansa, joita pidetään laajasti kansainvälisen oikeuden vastaisina miehitetyllä maalla. Israelin tulisi kuitenkin jäädyttää siirtokuntien laajentaminen neljäksi vuodeksi.

Viimeisimmät rauhanneuvottelut osapuolten välillä katkesivat vuonna 2014. Tuolloin konfliktiin pyrki hakemaan ratkaisua Yhdysvaltain silloinen ulkoministeri John Kerry.

Palestiinalaisten edustaja puuttui tiedotustilaisuudesta

Tähän asti konfliktin keskeisimmät ongelmat – rajat, Israelin siirtokunnat, Jerusalemin asema, turvallisuus ja palestiinalaispakolaisten kohtalo – on jätetty pääosin Israelin ja palestiinalaisten kesken ratkottavaksi.

Ei enää.

Joskus se, mitä ei näytetä, pistää silmään enemmän kuin se, mikä näytetään. Washingtonin tiedotustilaisuudessa Trump ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu esiintyivät yhdessä.

Televisiokameroiden edestä puuttui palestiinalaisten edustaja, vaikka palestiinalaiset ovatkin riitaantuneet keskenään länsimaiden tunnustamaan palestiinalaisten hallintoon Länsirannalla ja islamistisen Hamasin johtamaan Gazaan.

Aitojen rauhanneuvotteluiden perusperiaatteisiin kuuluu muun muassa se, ettei kenenkään osapuolen intressiä nosteta toisen yläpuolelle ja sitoutumista tarvitaan kaikilta osapuolilta.

Nyt palestiinalaisille on annettu tehtäväksi joko ottaa tai jättää suunnitelma, jossa heitä ei ole kuultu.

Trump vielä alleviivasi tilannetta sanomalla, että hänen ehdotuksensa "voi olla viimeinen mahdollisuus" palestiinalaisille.

Jää nähtäväksi, mitä uhkavaatimuksesta seuraa.

Palestiinalaisten näkökulmasta Trumpin hallinto ei ole neutraali rauhantekijä: Trumpin aikana Yhdysvallat on siirtänyt suurlähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin, hyväksynyt Israelin siirtokunnat ja lopettanut satojen miljoonien eurojen humanitaarisen avun palestiinalaisille.

Julkistaminen osuu vaalivuoteen

Trumpin hallinto hioi rauhansuunnitelmaa pitkään. Trump antoi sen tehtäväksi vävylleen Jared Kushnerille.

Se, että suunnitelma päätettiin julkaista juuri nyt, herättää kysymyksiä.

Kummallakin mahtitekijällä, sekä Trumpilla että Netanjahulla, on edessään äänestäjien vakuuttaminen tänä vuonna. Yhdysvaltain presidentinvaalit pidetään marraskuussa ja Israelin parlamenttivaalit maaliskuussa.

Lisäksi molempien tekemisiä on syynätty oikeudessa. Trumpin virkarikosoikeudenkäynti on parhaillaan käynnissä Yhdysvaltain senaatissa. Netanjahua vastaan nostettiin syytteet viime marraskuussa.

Molemmat kieltävät tehneensä väärin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Trump toistuvasti viivästytti suunnitelman julkaisua, jotta hän ei aiheuttaisi ongelmia Netanjahun uudelleenvalinnalle. Israelin nykyistä pääministeriä äänestää moni oikeistolainen, joka ei pidä mistään myönnytyksistä Israelin siirtokuntiin tai palestiinalaisten mahdolliseen valtioon liittyen.

Trumpilla on kuitenkin oma vaalikampanjansa, eikä hän voinut enää odottaa kuukausia. Trumpin kannattajiin lukeutuu muiden muassa Israelin ystäviä.

MAINOS

Kommentoi

1938, München, Chamberlain, Daladier, Mussolini, Hitler, "rauha meidän ajallemme". "Rauhanratkaisu" asianosaisten pään yli. Löytyisikö tästä vertailukohta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näille palestiinalaisille pitää sanella ehdot ja pakottaa kaikin tavoin noudattamaan niitä. Rauhaa on yritetty kymmeniä vuosia tuloksetta. Eurooppalaiset ovat syytäneet avustusrahaa suoraan Hamasin sotapäälliköille. Nyt rahahanat kiinni kaikilta ja Trumppi yhdessä Israelin kanssa ajaa Hamasin joukot mereen. Demilitrisoiduksi alueeksi ja yk valvomaan aluetta seuraavat 10 vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA:n hallinnolta harvinaisen taitamattomasti toimittu. Ei rauhansopimusta saada tällä tavalla, jotta isketään "rätinki" pöytään ja sanotaan hyväksy tämä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:36
Oululaisen lähiöpubin omistajat harjoittivat alkoholin ohimyyntiä eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
6:00
Kysyimme Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien paikallisyhdistysten uusilta puheenjohtajilta, miten he aikovat toimia luottamustoimessaan Kaupallinen yhteistyö
6:00
Karjasillan asemakaavamuutosta vauhditettava – tilanne on kohtuuton alueella asuville ja sinne kodin haluaville Lukijalta
6:00
Talvilomaksi lumen keskelle? Useassa hiihtokeskuksessa on vielä tilaa, mutta kannattaa olla nopea Tilaajille
24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image