Ulkomaat

Analyysi: Miksi aina paukkuu "lähellä kuuluisaa tu­ris­ti­koh­det­ta"? Egyptin räjähdyksen uutisointi aiheutti isomman tuhon kuin räjähdys itse

Eteläafrikkalaisia matkailijoita Gizan museoalueelle kuljettanut bussi vaurioitui räjähdyksessä sunnuntaina. Egyptiläistietojen mukaan kaikkiaan 16 ihmistä sai vammoja. KUVA: MOHAMED HOSSAM
Ulkomaat 21.5.2019 11:20
Päivi Arvonen

Egypti odottaa vuodesta toiseen matkailun vilkastumista. Terroristien tarkoitusperät toteutuvat, vaikka itse iskut ovat harvoin suunnattuja suoraan ulkomaisia matkailijoita vastaan, kirjoittaa Päivi Arvonen.

Kairon sunnuntainen räjähdys olisi voinut olla paljon tuhoisampi. Uutiset tapahtuneesta saattoivat kuitenkin saada aikaan melkoista vahinkoa peruutettuina Egyptin-lomina.

Mitä yli 20 miljoonan asukkaan Kairossa sitten tapahtui? Uuden, ensi vuonna avattavan Egyptiläisen museoalueen aitauksessa tien varressa ollut räjähde vaurioitti eteläafrikkalaisia turisteja kuljettanutta bussia ja henkilöautoa, mikä aiheutti ainakin 12 ihmisen loukkaantumisen.

Maailmalla julkaistuista uutisista syntyi mielikuva, että räjähdyksessä olisi ollut kyse turisteihin kohdistuneesta terrori-iskusta. Alkuviikkoon mennessä mikään Egyptissä toimiva terroriryhmä ei ollut ilmoittautunut räjähdyksen tekijäksi. Maailmanlaajuinen pelkoa herättävä uutisointi on kuitenkin juuri terroristien tarkoitusperien mukaista. Jos räjähdyksen takana on terroriryhmä, on hyvin erikoista, ettei yksikään ryhmä haluaisi tapahtuneesta kunniaa itselleen.

Iskuja lähinnä viranomaisia vastaan

Egyptin terroristit ovat tehneet viime vuosina iskuja lähinnä turvallisuusviranomaisia vastaan. Egyptiläisiä saati ulkomaalaisia siviiliuhreja on ollut vähän. Terroristit voisivat halutessaan räjäyttää pommin turistibussissa ja tappaa yhdellä iskulla kymmeniä ulkomaalaisia turisteja. Tällaisia iskuja ei Egyptissä ole viime vuosina tapahtunut.

Ainoa poikkeus on Siinain niemimaalta Sharm El Sheikhistä syksyllä 2015 lähteneen venäläisen matkustajakoneen räjähdys, jonka alkuperästä kiistellään yhä.

Viime vuoden lopussa räjähti tienvarsipommi vilkkaalla paikallisliikenteen alueella usean kilometrin päässä Gizan pyramideista. Silloin oli todennäköisesti vain huonoa onnea, että turisteja kuljettanut bussi osui ajastimella räjäytetyn pommin kohdalle.

Räjähdykset aina "lähellä Gizaa"

Uutisissa muistetaan aina mainita, että räjähdys tapahtui lähellä kuuluisaa turistikohdetta.

Viime sunnuntain räjähdyksen tapahtumapaikka on lähellä Gizan pyramideja, mutta matkaa räjähdyspaikalta pyramideille on linnuntietä reilut kaksi kilometriä. Alueella toki liikkuu paljon turisteja kuljettavia ajoneuvoja, mutta valtaosa alueen liikenteestä on normaalia paikallisliikennettä ruuhkaisessa suurkaupungissa, jossa asukkaita on liki neljä kertaa Suomen verran.

Matkailu on ollut yksi Egyptin tärkeimmistä tulonlähteistä. Ennätysvuosi oli 2010, jolloin maassa vieraili lähes 15 miljoonaa turistia. Viime vuonna Egyptissä vieraili lähes yhdeksän miljoonaa turistia.

Vuoden 2011 vallankumouksen jälkeen toiveet turismin noususta ovat olleet joka vuosi korkealla, ja erityisesti talvikaudesta 2019–2020 odotetaan vilkasta matkailukautta. Liioiteltu uutisointi uhkista on egyptiläisten elintasosta poissa.

MAINOS

Kommentoi

Nykyäänhän kaikki tapahtumapaikat korvataan jo muutenkin lauseella "täällä suositussa kohteessa, katso kuvat!". Turha lehdistön on terroristeja syyttää asioiden paisuttelusta kun ihan itsekin se myy klikkejä pelolla ja arvuuttelulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukahan tämän analyysin on maksanut, oli meinaan niin väritetty juttu että taitaa olla jollakin matkailualan hepulla näpit pelissä.

Kaukoräjäytetty tienvarsipommikin oli summattu huonoksi tuuriksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä matkailu saataisiin nousuun, jos Egyptillä olisi jotain tarjottavaa matkailjoille. Maine on kyllä mennyt, eikä sillä ole väliä, mitkä tarkoitusperät paukuttelijoilla on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"jos Egyptillä olisi jotain tarjottavaa matkailijoille"! Niinpä, mahtaisiko siellä mitään kiinnostavaa olla? Tuskin... Mitä nyt rapiat 7000 vuotta ihmiskunnan merkittävintä historiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En välitä yhtään, miten käy egyptiläisten elintasolle, mutta niin kauan kun siellä räjähtelee, minä en sinne mene. Jos eivät saa terroristejään kuriin, niin antaa olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

88
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
29
Iran: Diplomatian tie on suljettu Yhdysvaltain pakotteiden takia
27
Matkanjärjestäjä TUI Finland lopettaa punaisen lihan tarjoamisen yhtiön omilla lennoilla
23
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
23
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
23
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
18
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

173 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image