Ulkomaat

Analyysi: Miksi aina paukkuu "lähellä kuuluisaa tu­ris­ti­koh­det­ta"? Egyptin räjähdyksen uutisointi aiheutti isomman tuhon kuin räjähdys itse

Eteläafrikkalaisia matkailijoita Gizan museoalueelle kuljettanut bussi vaurioitui räjähdyksessä sunnuntaina. Egyptiläistietojen mukaan kaikkiaan 16 ihmistä sai vammoja. KUVA: MOHAMED HOSSAM
Ulkomaat 21.5.2019 11:20
Päivi Arvonen

Egypti odottaa vuodesta toiseen matkailun vilkastumista. Terroristien tarkoitusperät toteutuvat, vaikka itse iskut ovat harvoin suunnattuja suoraan ulkomaisia matkailijoita vastaan, kirjoittaa Päivi Arvonen.

Kairon sunnuntainen räjähdys olisi voinut olla paljon tuhoisampi. Uutiset tapahtuneesta saattoivat kuitenkin saada aikaan melkoista vahinkoa peruutettuina Egyptin-lomina.

Mitä yli 20 miljoonan asukkaan Kairossa sitten tapahtui? Uuden, ensi vuonna avattavan Egyptiläisen museoalueen aitauksessa tien varressa ollut räjähde vaurioitti eteläafrikkalaisia turisteja kuljettanutta bussia ja henkilöautoa, mikä aiheutti ainakin 12 ihmisen loukkaantumisen.

Maailmalla julkaistuista uutisista syntyi mielikuva, että räjähdyksessä olisi ollut kyse turisteihin kohdistuneesta terrori-iskusta. Alkuviikkoon mennessä mikään Egyptissä toimiva terroriryhmä ei ollut ilmoittautunut räjähdyksen tekijäksi. Maailmanlaajuinen pelkoa herättävä uutisointi on kuitenkin juuri terroristien tarkoitusperien mukaista. Jos räjähdyksen takana on terroriryhmä, on hyvin erikoista, ettei yksikään ryhmä haluaisi tapahtuneesta kunniaa itselleen.

Iskuja lähinnä viranomaisia vastaan

Egyptin terroristit ovat tehneet viime vuosina iskuja lähinnä turvallisuusviranomaisia vastaan. Egyptiläisiä saati ulkomaalaisia siviiliuhreja on ollut vähän. Terroristit voisivat halutessaan räjäyttää pommin turistibussissa ja tappaa yhdellä iskulla kymmeniä ulkomaalaisia turisteja. Tällaisia iskuja ei Egyptissä ole viime vuosina tapahtunut.

Ainoa poikkeus on Siinain niemimaalta Sharm El Sheikhistä syksyllä 2015 lähteneen venäläisen matkustajakoneen räjähdys, jonka alkuperästä kiistellään yhä.

Viime vuoden lopussa räjähti tienvarsipommi vilkkaalla paikallisliikenteen alueella usean kilometrin päässä Gizan pyramideista. Silloin oli todennäköisesti vain huonoa onnea, että turisteja kuljettanut bussi osui ajastimella räjäytetyn pommin kohdalle.

Räjähdykset aina "lähellä Gizaa"

Uutisissa muistetaan aina mainita, että räjähdys tapahtui lähellä kuuluisaa turistikohdetta.

Viime sunnuntain räjähdyksen tapahtumapaikka on lähellä Gizan pyramideja, mutta matkaa räjähdyspaikalta pyramideille on linnuntietä reilut kaksi kilometriä. Alueella toki liikkuu paljon turisteja kuljettavia ajoneuvoja, mutta valtaosa alueen liikenteestä on normaalia paikallisliikennettä ruuhkaisessa suurkaupungissa, jossa asukkaita on liki neljä kertaa Suomen verran.

Matkailu on ollut yksi Egyptin tärkeimmistä tulonlähteistä. Ennätysvuosi oli 2010, jolloin maassa vieraili lähes 15 miljoonaa turistia. Viime vuonna Egyptissä vieraili lähes yhdeksän miljoonaa turistia.

Vuoden 2011 vallankumouksen jälkeen toiveet turismin noususta ovat olleet joka vuosi korkealla, ja erityisesti talvikaudesta 2019–2020 odotetaan vilkasta matkailukautta. Liioiteltu uutisointi uhkista on egyptiläisten elintasosta poissa.

MAINOS

Kommentoi

Nykyäänhän kaikki tapahtumapaikat korvataan jo muutenkin lauseella "täällä suositussa kohteessa, katso kuvat!". Turha lehdistön on terroristeja syyttää asioiden paisuttelusta kun ihan itsekin se myy klikkejä pelolla ja arvuuttelulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukahan tämän analyysin on maksanut, oli meinaan niin väritetty juttu että taitaa olla jollakin matkailualan hepulla näpit pelissä.

Kaukoräjäytetty tienvarsipommikin oli summattu huonoksi tuuriksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä matkailu saataisiin nousuun, jos Egyptillä olisi jotain tarjottavaa matkailjoille. Maine on kyllä mennyt, eikä sillä ole väliä, mitkä tarkoitusperät paukuttelijoilla on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"jos Egyptillä olisi jotain tarjottavaa matkailijoille"! Niinpä, mahtaisiko siellä mitään kiinnostavaa olla? Tuskin... Mitä nyt rapiat 7000 vuotta ihmiskunnan merkittävintä historiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En välitä yhtään, miten käy egyptiläisten elintasolle, mutta niin kauan kun siellä räjähtelee, minä en sinne mene. Jos eivät saa terroristejään kuriin, niin antaa olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
11
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
11
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
7
Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kilpakumppaninsa Jyrki Kataisen esimiehistä
7
Avaimettomia lukkoja valmistava Rollock avasi toimipisteen Ouluun – yhtiöllä takanaan yli 4 miljoonan euron tuotekehitysprosessi
4
Puheenaihe: Tarvitaanko Ouluun lisää korkeita rakennuksia? Asiantuntijat perääväät malttia, harkintaa ja hyvää arkkitehtuuria

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

117 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image