Ulkomaat

Analyysi: Kevytversiot eivät maistu kan­sal­lis­mie­li­sil­le – Saksan siniset törmäsivät samaan to­del­li­suu­teen kuin pe­rus­suo­ma­lai­sis­ta irtaantuneet Suomessa

Frauke Petryn puoluehanke jäi lyhytikäiseksi. KUVA: HAYOUNG JEON
Ulkomaat 8.11.2019 17:37
Jussi Orell

Suomen ja Saksan esimerkit osoittavat, että kansallismielisyyden laimeat versiot eivät puhuttele. Ajan henki suosii tiukempaa vastakkainasettelua, kirjoittaa Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell.

Suuren suosion saavuttaneesta Vaihtoehto Saksalle -puolueesta (AfD) irtaantuneen Sinisen puolueen matka katkesi lyhyeen, kun puolueen lakkauttamisesta kerrottiin aiemmin tällä viikolla. Frauke Petryn johtama puolue sai parissa viimeaikaisessa osavaltiovaalissa mitättömän kannatuksen ja veti johtopäätöksensä. Jos ei toimi, niin ei toimi. Puolueen toiminta ajetaan alas vuodenvaihteeseen mennessä.

Petry toimi aiemmin AfD:n toisena puheenjohtajana, mutta erosi puolueesta vuonna 2017 hetkellä, jolloin AfD:stä oli tullut kolmanneksi suurin liittopäivävaaleissa. Petry olisi halunnut puolueen tavoittelevan laajempaa äänestäjäkuntaa ja tahtoi rajoittaa puolueen radikaalien valtaa. Valtavirtaistuminen ei maistunut muille, jolloin Petry käynnisti oman projektinsa, joka näyttää nyt ajelehtivan karille.

Jos edellä kerrottu kuulostaa tutulta, se ei ole ihme, sillä Petryn seikkailulla on hämmentäviä yhtäläisyyksiä Suomen tilanteeseen.

Jussi Halla-ahon korvattua Timo Soinin perussuomalaisten puheenjohtajana kesällä 2017 joukko uutta jyrkempää linjaa vieroksuneita kansanedustajia irtaantui perustaen oman ryhmänsä, joka sittemmin rekisteröityi puolueeksi.

Äänestäjät rankaisivat, ja jätti sinisen tulevaisuuden viime eduskuntavaaleissa ilman yhtään kansanedustajan paikkaa.

Tunnelma oli korkealla sinisten ensimmäisessä puoluekokouksessa Tampereella joulukuussa 2017. Sen jälkeen hymyt ovat hyytyneet.

Puolue sinnittelee vielä tuolla jossain, mutta on kadonnut julkisuudesta lähes täysin. Mikään ei viittaa puolueen nousuun. Pikemminkin mieleen tulee Petryn uuspuolueen kohtalo. Perussuomalaiset sen sijaan porskuttaa gallupkärjessä (Yle 7.11.).

Liberaalin globalismin ja konservatiivisen kansallisvaltioideologian välinen kamppailu on syrjäyttämässä talouspolitiikkaan ja tulonjakoon perustuvan taistelun perinteisen vasemmiston ja oikeiston välillä. Uusjaossa ei näytä olevan tilaa kansallismielisille kevytversioille, sillä perinteiset valtapuolueet ovat tiukentaneet linjaansa muun muassa maahanmuuttokysymyksissä. Niiden joukkoon on vaikea kiilata. Niche eli sopiva toimintalokero puuttuu.

Puhutellakseen riittävän laajaa äänestäjäjoukkoa puolueen on oltava viesteissään selkeä, sillä liiallinen varovaisuus ei käy kaupaksi. Särmää on oltava mutta sitäkään ei saa olla liikaa. Yhtälössä on tasapainoiltavaa myös perussuomalaisille, jonka sisällä vaikuttavaan etnonationalistiseen siipeen puheenjohtaja Halla-aho on joutunut ottamaan etäisyyttä.

Saksan ja Suomen sinisten yhtäläisyydet eivät rajoitu niiden vaatimattomaan menestykseen omaksi liikkeeksi irtaantumisen jälkeen. Pohja perussuomalaisten ja AfD:n linjan tiukentumiselle luotiin aikana, jolloin liikkeistä sittemmin eronneet vielä olivat toiminnassa mukana.

jussi.orell@lannenmedia.fi

MAINOS

Kommentoi

Jutussa väitetään: "Jussi Halla-ahon korvattua Timo Soinin perussuomalaisten puheenjohtajana kesällä 2017 joukko uutta jyrkempää linjaa vieroksuneita kansanedustajia irtaantui perustaen oman ryhmänsä, joka sittemmin rekisteröityi puolueeksi."

Väite ei pidä paikkaansa. Kyseessä ei ollut "uusi jyrkempi linja", vaan ihan se vanha, puolueen sisällä yhteisesti sovittu linja, jota Soini ja hänen liehittelijänsä eivät suostuneet toteuttamaan. Suraukset tiedämme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on totta. Puolue ei ollutkaan enää Soinin kaltaisen pelurin vietävissä ja tämän käsikassarana. Valta turmelee, ja niin se turmelee aikanaan myös Halla-ahon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Timo Soinin perussuomalaiset oli kotikutoisen populistinen SMP:n perillinen, jossa ei heiluteltu lippuja. Soini teki virheen ottaessaan puolueeseen mukaan Suomen Sisun ja muita "odineita". Nämä ääriryhmät kaappasivat vallan puolueessa syrjäyttäen SMPläiset puolueen johdosta.

Jussi-Halla-ahon puolue on nykyisin lähinnä eurooppalainen laitaoikeistopuolue, jolla on suhteita putinistiryhmiin. Tapahtuuko samanlainen kaappaus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Go big, or go home...
Perussuomalaiset tulevat ottamaan Suomessa vielä yli 50% aseman ja Halla-Ahosta tulee isompi ja parempi kuin Kekkonen aikanaan👍

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nuo light-versiot eivät kelpaa, koska nyt siellä toisessa ääripäässä on niin kovat piipussa, että on pakko olla kova kovaa vastaan. Hypoteettisena esimerkkinä; jos toinen ääripää haluaa kasvattaa vaikkapa pakolaiskiintiötä 5000 pakolaisella, niin tämmöinen light-versio voisi saada "kompromissina" neuvoteltua kiintiön esim 3500 henkilöön, joka olisi silti poliittinen murskatappio. Kova kovaa vastaan taas pitäisi siitä kiinni, että ei nosteta mitään, sillä edellisten kanssakin on selviytymistä kerrakseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:03
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
9:51
Röyhkeä voro vei auton nivalalaisen omakotitalon pihasta juuri, kun pariskunta oli lähdössä töihin – ”Erittäin kummallinen tapaus”
9:49
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä
9:39
Viimeiset mielenosoittajat sinnittelevät yliopistolla Hongkongissa – Yli 600 ihmistä poistui kampukselta maanantaina
8:25
Sa­vu­kos­ken koulun ra­ken­nus­työ­maal­ta löytyi so­dan­ai­kai­sia heit­ti­men am­muk­sia – 81-millisiä ammuksia löytyi koulun alueelta 15 kappaletta Tilaajille
8:22
Pohjantiellä sattui peräänajo-onnettomuus Iskon ja Laanilan liittymien välillä – tilanne saatiin korjattua puolessa tunnissa
8:01
Postilakossa jätettiin yöllä sovintoesitys, PAU ja Palta antavat vastauksensa aamupäivällä – lakko jatkuu vielä
42
Oulun kaupunki jakaa 2000 ledivaloa pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
26
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
17
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
15
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
8
Oulu päättää pormestarimallista vuonna 2021 – asia jää samana vuonna valittavan kaupunginvaltuuston päätettäväksi
7
Arinan Kastellin huoltoasemahanke jäi pöydälle kaupunginhallituksessa
7
Verkossa tyhmätkin mielipiteet säilyvät hamaan ikuisuuteen - syytä pyytää operaattoria poistamaan, jos pelkää syytettä, sanoo oikeuskansleri

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image