Ulkomaat

Analyysi: Kerts­hin­sal­men kriisiä edelsi kaksi konfliktia – Venäjä jäädytti varallisuutta ja Ukrainan ortodoksit irtaantuivat Moskovan vallan alta

Varsovassa järjestettiin 26. marraskuuta mielenosoitus Venäjän suurlähetystön edustalla. Venäjä oli ottanut edellisenä päivänä haltuun kolme ukrainalaisalusta Mustallamerellä. KUVA: Pawel Supernak
Ulkomaat 30.11.2018 17:53
Taneli Koponen

Mustallamerellä sattuneen yhteenoton taustalla on maiden välisten suhteiden heikentyminen talouspakotteiden ja ortodoksisen kirkon kriisin myötä jo aiemmin syksyllä.

Venäjä otti Ukrainalta kolme laivaston alusta haltuun sunnuntaina Krimillä. Valtauksen yhteydessä venäläiset tulittivat aluksia ja useita ukrainalaisia haavoittui. Ukrainalaisalukset olivat olleet siirtymässä Kertshinsalmen kautta Asovanmerelle. Salmen ylittävä silta yhdistää Venäjän ja Krimin niemimaan.

Mustallamerellä sattuneen yhteenoton taustalla on maiden välisten suhteiden heikentyminen jo aiemmin syksyllä. The New York Times kertoi marraskuun alussa Venäjän pääministerin Dimitri Medvedevin julkistaneen päätöksen, jonka perusteella 68 ukrainalaisyrityksen ja 322 ukrainalaishenkilön varallisuus jäädytettiin Venäjällä. Pakotteiden arvioitiin murentavan maiden välisiä poliittisia ja taloudellisia suhteita.

Varojen jäädyttäminen iski suoraan myös Ukrainan valtiojohdon lähipiiriin. Yksi pakotelistan nimistä oli Ukrainan presidentin Petro Porošenkon poika Olexiy. Myös Ukrainan sisäministeri Arsen Avakov, turvallisuuspalvelun johtaja Vasyl Hrytsak sekä entinen pääministeri Julija Tymošenko olivat Venäjän julkaisemalla pakotelistalla.

Pois Moskovan vallasta

Pakotteiden ohella maiden suhteita on rasittanut myös kirkollinen kriisi. Patriarkaatti päätti lokakuussa myöntää Ukrainan ortodokseille autokefalian eli itsenäisen kirkon aseman. Samalla kirkko irtautui Moskovan patriarkaatin alaisuudesta.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov arvosteli tapausta Yhdysvaltojen tukemaksi provokaatioksi. Lavrovin reaktio osoittaa, että ortodoksisella kirkolla on vahva asema ja kytkös valtioon Venäjällä.

Pian päätöksen jälkeen Venäjän ortodoksisen kirkon Pyhä Synodi eli piispainkokous kokoontui ensimmäistä kertaa historiassaan Valko-Venäjällä. Kokoontumisessa käsiteltiin Ukrainan irtaantumista Moskovan vallan alta.

Synodi päätti katkaista ehtoollisyhteyden Ekumeenisen patriarkaatin kanssa. Syynä oli nimenomaan patriarkaatin Ukraina-päätös.

Samalla piispat päättivät pyytää Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirilliä ilmoittamaan ortodoksisten paikalliskirkkojen johtajille Venäjän ortodoksisen kirkon kannan ja kutsua heitä etsimään yhdessä ”ulospääsyä vaikeasta tilanteesta, joka uhkaa hajottaa ortodoksisen maailman yhtenäisyyden”.

Mustallamerellä tapahtuneella alusten haltuunotolla Venäjä osoitti olevansa valmis estämään kaikin keinoin ukrainalaisten sota-alusten pääsyn Asovanmerelle. Merellä tapahtuneen yhteenoton voi nähdä jonkinlaisena jatkumona syksyn aiemmille konflikteille ja maiden välien viilentymiselle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Saksahan on hyvä avustaja korrupteutuneelle Ukrainalle ja Saksallahan on vankka kokemus maailman sodista aloittajana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antaahan Venäjän juonitella rauhassa! Miellyttävä totuus on se, että Venäjän valtiontalous on täysin riippuvainen öljyn ja maakaasun viennistä joten Putinin diktatuurilta putoaa tulopohja pois fossiilisista polttoaineista luopumisen myötä! Kurjuus odottaa Venäjää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä on kuten entinen kissanhännän lyhentäjä, otetaan pätkä kerrallaan ettei käy niin kipeästi. Eli miehitetään alue kerrallaan ja kiristetään ruuvia muutenkin vähitellen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma kun Ukraina "provosoi" Venäjää ryöstämään muutaman veneen ja käsittelemään kiinniotettuja Geneven sopimusten vastaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rauhaa rakastava itänaapurimme - Unkari,Tsekkoslovakia jne.Sama kaiku on saappaiden-ei hyvältä näytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:12
Ehdotus minimipalkoista jää vaille kannatusta – työelämäprofessori: "Tutkimustulokset minimipalkan toimivuudesta ristiriitaisia"
13:03
Moni ei edes tiedä sairastaneensa sydänlihastulehdusta – Lääkärit ampuvat alas yleisiä luuloja sairaudesta, joka on yllättävän yleinen ja joskus tappava
11:36
Kiinalaisista verkkokaupoista tilattujen pakettien pyörittely kääntyi Postille voitolliseksi – Suomalaisten ulkomaisista nettiostoksista yli puolet Kiinasta
10:47
Aasinmaitoa, kiehuvaa vettä tai mehupaastoa syövän hoitoon – Vastuuttomat uskomushoitovideot leviävät Youtubessa
10:44
Oululaismies poltteli kannabista autolla ajellessaan - Poliisi otti kiinni Taivalkosken keskustassa
9:36
Göteborgissa voimakas räjähdys – asukkaat heräsivät kovaan ääneen
9:20
Yli 20 kertaa vuoden aikana kortitta ajanut narahti huumeissa ratista Kempeleessä – poliisikoiraa tarvittiin
99
Puheenaihe: Tarvitaanko Ouluun lisää korkeita rakennuksia? Asiantuntijat perääväät malttia, harkintaa ja hyvää arkkitehtuuria
43
Suomen Yrittäjät: Minimipalkat lakiin Suomessakin – STTK tyrmää esityksen, jota se epäilee yritykseksi purkaa yleissitovuutta
18
Kiinalaisista verkkokaupoista tilattujen pakettien pyörittely kääntyi Postille voitolliseksi – Suomalaisten ulkomaisista nettiostoksista yli puolet Kiinasta
17
Aasinmaitoa, kiehuvaa vettä tai mehupaastoa syövän hoitoon – Vastuuttomat uskomushoitovideot leviävät Youtubessa
14
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
12
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
10
Ärsyttävätkö uskovaiset mielipiteillään ja julistuksellaan? – BB-talon Ville on mustavalkoinen hahmo, joka sopii nykyiseen vastakkainasetteluun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

150 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Älkää laittako vieraita nukkumaan lattialle

No EN todellakaan anna sänkyämme vieraille. Minusta sänky on sen verran henkilökohtainen ettei siinä todellakaan nuku me... Lue lisää...
Heinäpään mummo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image