Ulkomaat

Analyysi: Kerts­hin­sal­men kriisiä edelsi kaksi konfliktia – Venäjä jäädytti varallisuutta ja Ukrainan ortodoksit irtaantuivat Moskovan vallan alta

Varsovassa järjestettiin 26. marraskuuta mielenosoitus Venäjän suurlähetystön edustalla. Venäjä oli ottanut edellisenä päivänä haltuun kolme ukrainalaisalusta Mustallamerellä. KUVA: Pawel Supernak
Ulkomaat 30.11.2018 17:53
Taneli Koponen

Mustallamerellä sattuneen yhteenoton taustalla on maiden välisten suhteiden heikentyminen talouspakotteiden ja ortodoksisen kirkon kriisin myötä jo aiemmin syksyllä.

Venäjä otti Ukrainalta kolme laivaston alusta haltuun sunnuntaina Krimillä. Valtauksen yhteydessä venäläiset tulittivat aluksia ja useita ukrainalaisia haavoittui. Ukrainalaisalukset olivat olleet siirtymässä Kertshinsalmen kautta Asovanmerelle. Salmen ylittävä silta yhdistää Venäjän ja Krimin niemimaan.

Mustallamerellä sattuneen yhteenoton taustalla on maiden välisten suhteiden heikentyminen jo aiemmin syksyllä. The New York Times kertoi marraskuun alussa Venäjän pääministerin Dimitri Medvedevin julkistaneen päätöksen, jonka perusteella 68 ukrainalaisyrityksen ja 322 ukrainalaishenkilön varallisuus jäädytettiin Venäjällä. Pakotteiden arvioitiin murentavan maiden välisiä poliittisia ja taloudellisia suhteita.

Varojen jäädyttäminen iski suoraan myös Ukrainan valtiojohdon lähipiiriin. Yksi pakotelistan nimistä oli Ukrainan presidentin Petro Porošenkon poika Olexiy. Myös Ukrainan sisäministeri Arsen Avakov, turvallisuuspalvelun johtaja Vasyl Hrytsak sekä entinen pääministeri Julija Tymošenko olivat Venäjän julkaisemalla pakotelistalla.

Pois Moskovan vallasta

Pakotteiden ohella maiden suhteita on rasittanut myös kirkollinen kriisi. Patriarkaatti päätti lokakuussa myöntää Ukrainan ortodokseille autokefalian eli itsenäisen kirkon aseman. Samalla kirkko irtautui Moskovan patriarkaatin alaisuudesta.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov arvosteli tapausta Yhdysvaltojen tukemaksi provokaatioksi. Lavrovin reaktio osoittaa, että ortodoksisella kirkolla on vahva asema ja kytkös valtioon Venäjällä.

Pian päätöksen jälkeen Venäjän ortodoksisen kirkon Pyhä Synodi eli piispainkokous kokoontui ensimmäistä kertaa historiassaan Valko-Venäjällä. Kokoontumisessa käsiteltiin Ukrainan irtaantumista Moskovan vallan alta.

Synodi päätti katkaista ehtoollisyhteyden Ekumeenisen patriarkaatin kanssa. Syynä oli nimenomaan patriarkaatin Ukraina-päätös.

Samalla piispat päättivät pyytää Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirilliä ilmoittamaan ortodoksisten paikalliskirkkojen johtajille Venäjän ortodoksisen kirkon kannan ja kutsua heitä etsimään yhdessä ”ulospääsyä vaikeasta tilanteesta, joka uhkaa hajottaa ortodoksisen maailman yhtenäisyyden”.

Mustallamerellä tapahtuneella alusten haltuunotolla Venäjä osoitti olevansa valmis estämään kaikin keinoin ukrainalaisten sota-alusten pääsyn Asovanmerelle. Merellä tapahtuneen yhteenoton voi nähdä jonkinlaisena jatkumona syksyn aiemmille konflikteille ja maiden välien viilentymiselle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Saksahan on hyvä avustaja korrupteutuneelle Ukrainalle ja Saksallahan on vankka kokemus maailman sodista aloittajana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antaahan Venäjän juonitella rauhassa! Miellyttävä totuus on se, että Venäjän valtiontalous on täysin riippuvainen öljyn ja maakaasun viennistä joten Putinin diktatuurilta putoaa tulopohja pois fossiilisista polttoaineista luopumisen myötä! Kurjuus odottaa Venäjää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä on kuten entinen kissanhännän lyhentäjä, otetaan pätkä kerrallaan ettei käy niin kipeästi. Eli miehitetään alue kerrallaan ja kiristetään ruuvia muutenkin vähitellen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma kun Ukraina "provosoi" Venäjää ryöstämään muutaman veneen ja käsittelemään kiinniotettuja Geneven sopimusten vastaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rauhaa rakastava itänaapurimme - Unkari,Tsekkoslovakia jne.Sama kaiku on saappaiden-ei hyvältä näytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17.2.
Kempeleläisellä maatilalla kasvanut Julia Heikkinen on Oulun 4H:n uusi toiminnanjohtaja – "Minä uskon uskaltamiseen, se on tavattoman mukavaa"
17.2.
Kaleva oikaisee
17.2.
Kaupunki perustaa säätiön Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeen toteuttamista varten – Kulttuurille myös oma pitchauskisa
17.2.
Kaupunginhallitus päätti: Oulun kaupungintaloa avataan jonkin verran yleisölle, mutta suurimmaksi osaksi käyttötarkoitus pysyy entisellään
17.2.
Kätilöiden huoli ei näy vahinkoilmoituksissa – Viime vuonna korvauksia maksettiin 18 tapauksessa, jotka liittyivät alatiesynnytyksiin tai keisarileikkauksiin
17.2.
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille
17.2.
Norjassa sisarpuolensa surmasta epäiltyä miestä syytetään murhasta ja terrorismirikoksesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi ensi yönä Koillismaalla ja Etelä-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

291 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image