Ulkomaat

Analyysi: Juncker ja Soros esitetään Unkarin hallituksen julisteissa pa­ko­lais­vyö­ryn alul­le­pa­ni­joi­na

Tämä kaksikko on Unkarin hallituksen mielestä suuri vaara unkarilaisille. Vasemmalla EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, oikealla miljardööri George Soros. KUVA: OLIVIER HOSLET / POOL
Ulkomaat 20.2.2019 21:21
Seppo Ylönen

EU-komission puheenjohtaja ei ilahtunut roolistaan variksenpelättimenä. Juncker haluaa savustaa Orbánin puolueen oikeistopuolueiden EU-perheestä.

Ulkomaantoimittaja Seppo Ylönen.

Jean-Claude Juncker ja George Soros näyttävät olevan mitä parhaimmalla tuulella. Nauru vääntää miesten poskilihakset poimuille.

Tällaisena esitellään unkarilaisille EU-komission luxemburgilainen puheenjohtaja ja unkarilaissyntyinen miljardööri tuoreissa katumainoksissa. Tekstinä niissä lukee unkariksi "sinulla on oikeus tietää, mitä Bryssel suunnittelee".

Kyse on Unkarin hallituksen kampanjasta EU:n maahanmuuttopolitiikkaa vastaan. Hallituksen Facebook-sivuilla selitetään, että "Brysselin suunnitelmat maahanmuuton kiihdyttämiseksi uhkaavat perustavalla tavalla Unkarin turvallisuutta".

Tuki laittomalle maahanmuutolle

Viktor Orbánin hallitus väittää, että EU aikoo jakaa maahanmuuttajat sitovilla maakiintiöillä, heikentää jäsenvaltioiden rajavalvontaa ja helpottaa viisumia jakamista siirtolaisille.

– Bryssel haluaa tukea laitonta maahanmuuttoa, kiteytti hallituksen tiedottaja Zoltán Kovács.

Orbánin hyökkäily EU:n kimppuun on yleensä kuitattu Brysselissä hiljaisuudella. EU-komissio ei ole halunnut heittää bensaa liekkeihin.

Nyt komissio vastasi Unkarille. Unkarin hallituksen kampanja on komission mielestä "groteski salaliittoteoria".

EU:n mukaan rajavalvontaa ei aiota heikentää vaan vahvistaa. Suunnitelmia humanitääristä viisumeista ei ole olemassa. Kreikkaan ja Italiaan rantautuneiden pakolaisten jakamisesta maakiintiöihin on olemassa päätös, mutta se on jäänyt kuolleeksi kirjaimeksi.

Kristilliset arvot kaukana

Myöskään Jean-Claude Junckeria ei Unkarin julistekampanja naurattanut. Luxemburgilainen kristillisdemokraatti on sitä mieltä, ettei Orbánin Fidesz-puolue edusta millään lailla kristillisiä arvoja. Juncker sanoo, että hänellä ja Orbánilla ei ole mitään yhteistä.

Junckerin mielestä Fideszin paikka ei ole Euroopan kansanpuolueen (EPP) ryhmässä, joka on EU-parlamentin keskustaoikeiston puolueiden yhteistyökuvio.

Juncker toivoo, että EPP:n vaalivankkurien vetäjäksi valittu saksalainen Manfred Weber miettii tarkasti, tarvitseeko EPP Fideszin ääniä.

Baijerin CSU:ta edustava Weber ei ole ottanut kantaa Unkarin kampanjaan. Jos EPP:stä tulee toukokuun vaaleissa EU-parlamentin suurin ryhmittymä, on Weber suurella todennäköisyydellä Junckerin seuraaja komission puheenjohtajana.

Veronmaksajien rahat likoon

Unkarin hallituksen julistekampanja maksetaan valtion kukkarosta. Orbánin kansallismielinen Fidesz yrittää vakuuttaa, ettei kyse ole hallituspuolueen vaalikampanjasta EU-parlamentin vaaleihin.

Samantyylisillä julisteilla Fidesz pelotteli äänestäjiä Unkarin parlamenttivaalien alla vuosi takaperin. Unkariin ei ole tullut juuri nimeksikään pakolaisia tai muita siirtolaisia, mutta Fidesz keräsi jättipotin äänistä.

Silloin kuvissa poseerasi vain George Soros, joka pantiin tilille "maahanmuuttajien vyörystä". Unkarinjuutalainen suurinvestoija ja filantrooppi on leimattu Orbánin hallituksen toimesta "Unkarin valtion viholliseksi".

Soros lähti Unkarista kommunistivallan jaloista toisen maailmansodan jälkeen, asettui Britanniaan ja Yhdysvaltoihin, missä hänestä tuli osake- ja valuuttakaupoilla satumaisen rikas. Osan omaisuudestaan 88-vuotias Soros on käyttänyt demokratian, oikeusvaltion ja mielipidevapauden tukemiseen Itä-Euroopassa ja kehitysmaissa. Hän on myös tukenut pakolaisten inhimillistä kohtelua.

Turvapaikanhakijat parakkeihin

Orbánin Unkari on ollut jatkuva päänsärky EU:lle. Unkaria on syytetty eurooppalaisten arvojen ja oikeusvaltioperiaatteen polkemisesta maahan.

EU-komissio valitti viime kesänä Euroopan tuomioistuimeen Unkarin päätöksestä perustaa Serbian-rajalleen läpikulkualueita. Turvapaikkaa hakevat joutuvat odottelemaan rajalle rahdatuissa parakeissa niin kauan, että heidän anomuksensa on käsitelty.

Viimeiset kiistat liittyvät lakeihin, joilla Unkari kieltää kansalaisjärjestöjen ja yliopistojen ulkomaisen rahoituksen. Sorosin perustama Central European University ei jäänyt odottamaan Euroopan tuomioistuimen ratkaisua, vaan siirsi yliopiston toiminnan Budapestista Wieniin.

Unkari saa asukasta kohden eniten avustusta kaikista EU-maista.

MAINOS

Kommentoi

Huxit vois toimia niinkin että työnnetään nämä pellet ulos. Miksi tuommoinen maa roikkuu EUssa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otappa selvää vaikka Youtuben videoista millainen mies on EUn presidentti Juncer. Suomen lehdistö ei ole ehtinyt valaisemaan, kun on niin kiire haukkua muita. Kyllä ne pellet ovat siellä EU johdossa ja tulos sen mukainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käykääpä Unkarissa. Siellä Orbnia pidetään hyvänä miehenä. Ihan sama miellyttääkö se Suomen mediaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän täällä Suomessakaan uskalleta vielä arvostella Kekkosta niin miten Unkarissa uskallettaisiin arvostella Orbania. Kekkosen aikaan saattoi uraputki kärsiä jos johtajaa erehtyi arvostelemaan, Unkarissa julistetaan valtionviholliseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jänniä nuo itäeuroopan maat ja EU, heille kelpaa vain yhdensuuntaisesti liikkuvuus ulospäin ja rahavirta sisäänpäin samalla kun muissa euroopan maissa molemmat liikkuvat kumpaankin suuntaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EUn ei olisi tullut päästää ketään ulkorajoilta seikkailemaan Saksaan ja muualle Eurooppaan. Itä-euroopan maat ovat oikealla asialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
19
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
10
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
7
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
7
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
7
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image