Ulkomaat

Analyysi: EU:n "Green Deal" vaikuttaa koko maailman il­mas­to­toi­miin, mutta vastarinta on varmaa – Ilmasto-ohjelman yk­si­tyis­koh­dat tulevat julki tiistaina

Marraskuussa EU-komission puheenjohtajaksi nouseva Ursula Vor der Leyen on luvannut Green Deal -ohjelman sadan päivän sisällä siitä, kun hänen komissionsa aloittaa työnsä. KUVA: OLIVIER HOSLET
Ulkomaat 7.10.2019 19:15
Visa Noronen

EU-komission tulevan puheenjohtaja Ursula von der Leyenin onnistumista arvioidaan suurelta osin Green Deal -ohjelman onnistumisen mukaan, kirjoittaa Lännen Median Saksan-avustaja Visa Noronen.

Marraskuussa EU-komission puheenjohtajaksi nouseva Ursula von der Leyen yllätti kesällä monet kunnianhimoisella ilmastopaketilla.

Von der Leyen puhui viherelvytyksestä, Euroopan Green Dealista.

Tavoitteena on, että vuonna 2050 EU on ilmastoneutraali: kasvihuonekaasujen päästöjä vähennetään, ja jos kaasuja edelleen pääsee jossain ilmaan, ne sidotaan ilmakehästä muualla. Vuoteen 2030 mennessä kaasupäästöjä pitäisi vähentää 55 prosentilla.

Vor der Leyen lupasi Green Deal -ohjelman sadan päivän sisällä siitä, kun hänen komissionsa aloittaa työnsä.

Huomenna tiistai-illalla komissaariehdokas Frans Timmermans kertonee aikeista europarlamentille.

Von der Leyen antoi Timmermansille Green Dealin hoitamisen uuden komission tärkeimpänä tehtävänä sen jälkeen, kun von der Leyen valittiin Timmermansin sijasta komission johtajaksi.

Timmermansin kykyjä ei epäillä. Hän on pitkän linjan kokenut poliitikko, jota ei ole aiemminkaan laitettu helpoimpiin paikkoihin.

Edellisessä komissiossa hänelle kuului Itä-Euroopan maiden kovistelu oikeusvaltioasioissa. Kiitoksena siitä Unkari esti kovapintaisen hollantilaisen nousun uuden komission johtajaksi.

Von der Leyenin koetinkivi

– Haluan, että Euroopan Green Dealista tulee Euroopan tunnusmerkki, von der Leyen sanoi kesällä.

Itse asiassa von der Leyenillä ei ollut vaihtoehtoja hankkeen nostamisessa komission tärkeimmäksi. Käytännössä von der Leyenin onnistuminen arvioidaan sen mukaan, miten Green Deal onnistuu.

Tässä asiassa EU on merkittävä toimija.

Jos yksittäinen jäsenmaa – Suomi tai vaikka unionin suurin päästöjen aiheuttaja Saksa – rajoittaa yksin päästöjään, se ei koko maailman lämpenemiseen paljoa vaikuta.

Jos taas koko EU toimii yhdessä, se vaikuttaa selvästi ilmaston lämpenemiseen.

Kyse ei ole ainoastaan EU:n omista päästöistä. Kesällä von der Leyen ilmoitti, että Green Dealiin kuuluvat myös päästötullit muualla saastuttavasti tehdyille tuotteille.

Kun Kiinassa tai Yhdysvalloissa rakennetaan uusia terästehtaita, sijoittavat joutuvat ottamaan huomioon, että tehtaaseen valittu teknologia ei estä teräksen vientiä maailmanmarkkinoilla keskeiseen Eurooppaan.

Vastarinta on varmaa

Tehtävä on vaikea.

Puola, Unkari, Tshekki ja Viro estivät kesällä sen, että ilmastoneutraalisuudesta olisi tullut EU:n virallinen tavoite.

Nämä maat tulee suostutella hyväksymään tavoite. Tähän pyritään todennäköisesti lupaamalla maille isot tuet, erityisesti suurten hiilikaivosten Puolalle.

Von der Leyen aikoo esittää päästökauppajärjestelmän laajentamista merenkulkuun ja lentoyhtiöille jaettujen ilmaisten päästöoikeuksin vähentämistä. Järjestelmää laajennetaan myös tieliikenteeseen ja rakennusalalle.

Vastarintaa tulee varmasti.

Esimerkiksi Suomen vientiteollisuus noussee vastustamaan laivarahdin kallistumista. Ranskassa polttoaineverojen korotus toi jo keltaliivit kaduille.

Päästötullit voivat johtaa kierteeseen

Paljon energiaa kuluttavien teollisuudenalojen päästöjen rajoittaminen edellyttää suurten ympäristöystävällisten investointien lisäksi päästötulleja.

Päästötulleista voi tulla hankalin kohta.

Esimerkiksi terästeollisuus kuluttaa paljon saastuttavaa hiiltä, mutta se kokeilee parhaillaan tämän korvaamista vedyllä.

Jos tulevaisuuden kalliimpaa eurooppalaista vetyterästä suojellaan halvalta kiinalaiselta hiiliteräkseltä tulleilla, voidaan joutua kierteeseen.

Juuri nyt maailmantalous sakkaa, koska Yhdysvallat ja Kiina nokittelevat toisiaan muilla tulleilla.

Mitä muuttuu käytännössä?

Päästökauppajärjestelmä laajenee merenkulkuun, tieliikenteeseen ja rakennusalalle. Järjestelmä tiukentuu lentoliikenteessä.

Käyttöön päästötullit Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen puitteissa. Päästötullijärjestelmä aloitetaan muutamasta valitusta alasta, ja sitä laajennetaan asteittain.

Teollisuutta ohjataan ottamaan käyttöön uusia teknologioita, jotka vähentävät kasvihuonekaasupäästöjä.

Siirtymän eniten koettelemia ihmisiä ja alueita tuetaan uudesta oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta.

Suuria investointeja huippututkimukseen ja innovaatioihin.

Ilmastotavoitteisiin liittyvien menojen osuus 30 prosenttiin EU:n kaikista menoista seuraavassa pitkän aikavälin talousarviossa.

Euroopan investointipankin osia muutetaan Euroopan ilmastopankiksi.

EU:n pyrkimyksenä korottaa neuvotteluissa muiden suurten päästöjen aiheuttajien vähennystavoitteita vuoteen 2021 mennessä.

MAINOS

Kommentoi

Eipä ole lajissaan ensimmäinen ilmastojulistus. Eikä ilmeisesti myöskään viimeinen.

Saksan asukastiheys on 15 kertainen Suomeen verrattuna. Suomessa metsiä on 78% maan pinta-alasta, Saksassa 32%. On turha jeesustella Suomen tulevalla päästöttömyydellä, kun tällainen ei edes teoriassa ole juurikaan muualla tiheämmin asutetuissa maissa mahdollista.

Kivihiili on myös maailman mittakaavassa vielä pitkään kaikkein tärkein energialähde. Globaalit hiilidioksidipäästöt jatkavat kiihtyvää kasvua tehtiinpä Euroopassa mitä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aaaah toivottavasti toteutuu! Juuri tämänkaltaisesta kehityksestä pitää olla ylpeä EU-kansalainen. Suohomola yksin ei pystyisi tällaiseen koskaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli eliitti on laittanut kaikki kortit 1.11.2019 puheenjohtajana aloittava Von der Leyenin varaan? No voin kertoa, että ehkä pienoinen yllätys on tulossa. Juu niin varmaan esitellään "green deal", mutta siitä tulee sellainen mahalasku, että ei olla ennen edes nähty. Kaiken huipuksi elitistit eivät osaa edes arvailla mitä tuleman pitää Leyenin kanssa. Leyen ei ole eliitin marionetti vaikka useimmat niin luulevat. Se tulee olemaan yllätys kaikille. Eliitti tulee järkyttymään ja vastaavasti vapautta rakastavat ihmiset tulevat olemaan onnesta soikeana.
Leyen tekee saman EU:lle minkä Elop teki Nokialle. Aluksi totuutta ei tiennyt monikaan ja vain muutama osasi arvata. Lopuksi totuus selvisi kaikille. Leyen antaa EU:lle saattohoidon ja vuonna 2026 EU:ta ei enää ole sellaisena kuin me sen nyt tunnemme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
14:00
Pompeiji on yhä tutkijoiden aarreaitta, joka välittää tietoa modernista ja naisia arvostavasta yhteiskunnasta – Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä Tilaajille
13:47
Ilmatieteen laitos varoittaa: Ajokeli muuttuu iltapäivällä huonoksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – taivaalta tulee lunta ja räntää
12:57
Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään
12:56
Kaupunginojan pinnalta löytyi öljyä Raksilassa, pelastuslaitos selvittää tilannetta ja aineen alkuperää
32
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
32
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
28
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
27
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
19
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
16
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen
11
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Ranuan ja Posion kunnissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image