Ulkomaat

Analyysi: EU-komission johtoon nouseva Ursula von der Leyen saa heti alkuun syliinsä joukon ongelmia

Saksalainen Ursula von der Leyen valittiin Euroopan komission puheenjohtajaksi tällä viikolla. KUVA: CLEMENS BILAN
Ulkomaat 21.7.2019 7:00
Visa Noronen

Uusi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen saa palkintona valinnastaan tukun isoja ongelmia syliinsä.

Tämä viikko Euroopan parlamentin istunnossa Strasbourgissa todisti, että ongelmien ratkaisemisesta on tullut aikaisempaa hankalampaa.

Samalla kun von der Leyen joutuu hankkimaan jäsenmaiden tuen esityksilleen, suurelle osalle komission ehdotuksista on saatava myös europarlamentin hyväksyntä.

Se edellyttää europuoluekentän uusimpien muutosten jälkeen aiempaa useamman puolueen tuen saamista. Jatkossa on yhä vaikeampaa löytää kompromisseja, jotka sopivat enemmistölle.

Esimerkiksi käyvät puheet ilmastopolitiikasta Strasbourgissa.

Von der Leyen ei ole aiemmin profiloitunut sillä, että hän veisi voimallisesti ilmastoasioita eteenpäin. Hän esittäytyi parlamentille aluksi lähinnä Saksan hallituksen aiempien ajatusten mukaan.

Kävi heti ilmi, että jos hän ei yhtään kiristä linjaansa, parlamentin vihervasemmistosta ei tule tarpeeksi tukea puheenjohtajavalinnalle.

Von der Leyen kiristi linjaansa niin, että monet parlamenttisalin oikeassa reunassa alkoivat pohtia, pitäisikö sittenkin kääntyä vastustamaan von der Leyenin valintaa. Samaa kuviota voi odottaa monessa muussakin asiassa tulevina vuosina.

Oikeusvaltioperiaatteet kiistakysymyksenä

Samalla kun EU:n on saatava uusi, aiempaa kireämpi ilmastonsuojelulinjaus kiireesti tehtyä, von der Leyen pääsee tuskailemaan Unkarin, Puolan ja Romanian oikeusvaltiotilanteen kanssa. Nämä EU-maat pitäisi saada hyväksymään se, että niitä rankaistaan eurooppalaisten oikeusvaltioperiaatteiden räikeästä rikkomisesta.

Tavoitteena on saada asiasta alustava linjaus Suomen EU-puheenjohtajakaudella vuoden loppuun mennessä. Nyt voi jo hyvin ennustaa, ettei näin käy.

Asiasta riidellään luultavasti vielä monta katkeraa yötä EU:n neuvottelupöydissä, joissa von der Leyen istuu mukana.

Puheenjohtaja joutuu pohtimaan työntekijöiden oikeuksia

Suomessa on puhuttu vähemmän Euroopan laajuisesta minimipalkasta. Hintana tuelleen europarlamentin sosialidemokraatit saivat von der Leyenin kuitenkin ottamaan tämän tavoiteluetteloonsa.

Vaikka Suomessa palkat eivät tämän seurauksena liiku mihinkään suuntaan, tämä ja muut työntekijöiden oikeusasiat vievät komission puheenjohtajalta paljon aikaa lähivuosina.

Von der Leyenin kausi alkaa virallisesti marraskuun ensimmäisenä päivänä. Näillä näkymin brexitin tulisi tapahtua edellisenä päivänä. Tapahtuuko todella näin, sitä on kuitenkin paljon vaikeampi ennakoida.

Joka tapauksessa brexit-ongelmat ovat muodossa tai toisessa von der Leyenin pöydällä. Tilannetta helpottaa se, että EU-maat ovat varsin hyvin yhdessä rintamassa asian suhteen, ja etupäässä Brysselissä voi vain ihmetellä ja odottaa, mitä Lontoossa seuraavaksi päätetään – tai ollaan päättämättä.

Pakolaispolitiikka nousee keskusteluun

Afrikka on von der Leyenin listalla suurempana asiana kuin yhdenkään muun komission puheenjohtajan.

EU ja sen jäsenmaat antavat yhdessä kehitysapua lähes 80 miljardia euroa vuodessa eri puolille maailmaa. Nyt edessä on tuon rahankäytön uudelleenjärjestely ja ohjaaminen yhä selvemmin ja tuloksia tuottavammin Afrikkaan. Myös vapaakauppajärjestelyjä ja investointiasioita joudutaan miettimään.

Afrikka-tuen takana ei ole suuri hyväsydämisyys, vaan vuotta 2015 paljon suuremman siirtolaisaallon estäminen ennalta.

Meren ylittäneiden määrä on laskenut viime vuosina, mutta EU:n pitää saada muutokset aikaan vielä hyvän sään aikana. Koko EU:n pakolaispolitiikka täytyy miettiä uusiksi.

Äänestäjät valitsevat ehdokkaansa persoonan perusteella

Sen sijaan kärkiehdokasmenettelyn epäonnistuminen komission puheenjohtajan valinnassa ei tule vaikuttamaan merkittävästi von der Leyenin työhön.

Parlamentaarikot ovat vihaisia asiasta jäsenmaille, mutta eivät von der Leyenille.

Koko kärkiehdokaskohkaus on europoliitikkojen omaa hyperventilaatiota, joka ei äänestäjiä voisi vähempää kiinnostaa. Suurimmassa osassa EU-maita tilanne on sama kuin Suomessa: kaikki kärkiehdokkaat ovat keskivertoäänestäjille tuntemattomia poliitikkoja, joiden linjaukset jäävät täysin hämärään.

Äänestyskopissa äänestäjä tekee valinnan vaikkapa Eero Heinäluoman, Ville Niinistön ja Laura Huhtasaaren sanojen ja persoonan perusteella, ei jonkun tuntemattoman ulkomaalaisen poliitikon komissiopaikan takia.

Jokainen hetki, jonka europarlamentaarikko käyttää kotimaassa kohkaamiseen kärkiehdokkaasta varsinaisten asiasisältöjen sijasta, tuo oman poliittisen uran päätepistettä lähemmäksi.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

12:40
Pudasjärven ampumistapauksessa nostettu syytteitä taposta – oikeudenkäynti alkaa Oulun käräjäoikeudessa ensi viikolla
12:30
Poliisi pyytää havaintoja 17-vuotiaasta kadonneesta rovaniemeläistytöstä
12:17
Mörköpilvi kohoaa Kittilän ylle kerran päivässä – puolustusvoimat räjäyttää vuosittain taivaan tuuliin 25 000–30 000 kiloa vanhoja räjähteitään Tilaajille
12:06
Presidentti Niinistö sanoo puhuvansa Putinin kanssa Moskovan mielenosoituksista ja Arkangelin räjähdyksestä – kutsuu Norjan puolustuskeskusteluihin
12:03
Ranskalaispari vei hiekkaa sardinialaiselta rannalta – nyt paria uhkaa jopa kuuden vuoden vankeustuomio
11:58
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
11:31
Poliisi aloittaa keskiviikkoaamuna 24 tunnin mittaisen automaattivalvonnan – käytössä erityisesti kamera-autoja
57
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
45
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
20
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
17
Metsästyskausi pamahtaa liikkeelle tänään – Karhuja voi kaataa reilut 300, sillä tarkoitus on "pitää karhut karhuina"
16
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
15
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
12
IS: Rinne odottaa julkisen nokittelun hallituspuolueiden välillä loppuvan kuukauden sisällä –  "Pari sellaista asia­kokonaisuutta, joissa on jännitteitä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image