Ulkomaat

Analyysi: Erdoğan pitää kynsin hampain kiinni Istanbulista – Turkin suurimman kaupungin por­mes­ta­ri­vaa­li uusitaan kesäkuussa

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan oli Istanbulin pormestari 1990-luvulla.
Ulkomaat 15.5.2019 16:03
Seppo Ylönen

Istanbulin pormestarivaali maaliskuun viimeisenä päivänä päättyi lähes tasapeliin. Sosiaalidemokraattisen CHP-puolueen ehdokas Ekrem İmamoğlu sai 13 000 ääntä enemmän kuin Turkkia hallitsevan AKP-puolueen ehdokas Binali Yıldırım.

Se on mitättömän vähän 15 miljoonan asukkaan metropolissa, mutta riittävän paljon, että Turkin itsevaltainen presidentti Recep Tayyip Erdoğan menetti yöunensa.

Turkkia ei johdeta Istanbulin pormestarin työhuoneesta, mutta Istanbulin kirpoaminen käsistä on massiivinen tappio Erdoğanille. Istanbul on Erdoğanin synnyinpaikka, ja siellä hän aloitti poliittisen uransa.

Erdoğanin ensimmäinen näkyvä virka oli Istanbulin pormestarina 1990-luvulla. Konservatiivisena islamilaisena hän rajoitti tuolloin alkoholin katuanniskelua.

"Laittomia" vaalivirkailijoita

Oppositio voitti maaliskuun lopun paikallisvaaleissa Istanbulin lisäksi pääkaupungin Ankaran ja monien muiden suurkaupunkien hallinnan. Tappio Istanbulissa oli kuitenkin asia, jota Erdoğan ei pystynyt sulattamaan.

Erdoğanin AKP-puolue valitti Istanbulin tuloslaskennan epäselvyyksistä. Puolueen mielestä joillakin äänestysalueilla vaalivirkailijat eivät täyttäneen lain vaatimuksia.

Turkin keskusvaalilautakunta päätyi viikkoja kestäneen vatvomisen jälkeen samaan tulokseen. Istanbulin pormestarivaali uusitaan 23. kesäkuuta.

Erdoğan toivoo, että Istanbulin äänestäjät ymmärtävät silloin, mikä on hyväksi Istanbulille, Turkille ja sen presidentille?

Erdoğanin vastakohta

Uusinnan päätyminen valtapuolueen hyväksi on kuitenkin kaikkea muuta kuin varma asia.

Ekrem İmamoğlu ilmoitti, että hän on uudelleen ehdolla. Hänen mahdollisuuksiaan parantaa se, että useat muista oppositioehdokkaista jättävät leikin kesken ja pyytävät äänestämään İmamoğlua.

48-vuotias rakennusalan yrittäjä Ekrem İmamoğlu on kaukana mistään kansanvillitsijästä. Mutta hän on Erdoğanin täydellinen vastakohta: ei rähjää, ei hauku eikä uhkaile vastustajiaan.

Tärkeintä İmamoğlua äänestäneille on, että hänen CHP-puolueensa yrittää panna kampoihin Erdoğanille, joka sai vuosi sitten uuden perustuslain myötä suuret valtaoikeudet. Erdoğanin valta pelottaa ennen muuta suurkaupunkien sitä väestönosaa, joka haluaa seurata länsimaista elämäntyyliä.

Maaseutu tukee Erdoğania

Vaikka Turkki on Erdoğanin pitkän valtakauden aikana mennyt koko ajan autoritaarisempaan suuntaan, ei demokratiaa ole vielä kokonaan nujerrettu. Erdoğan haluaa vallalleen kansan hyväksynnän.

Ei ole epäilystäkään, etteikö Erdoğan olisi suosittu suuressa osassa kansaa. Monille hän on Turkin toinen isä nyky-Turkin perustajan Mustafa Kemal Atatürkin ohella.

Erdoğania kannatetaan Turkin maaseudulla ja suurkaupunkien vähäväkisten keskuudessa. Heille AKP:n 2000-luvun taitteen jälkeen alkanut valtakausi on ollut taloudellisen nousun aikaa, jolloin tulot kasvoivat tasaisesti ja inflaatio painettiin yksinumeroisiin lukuihin.

AKP:ta alettiin pitää arvoiltaan konservatiivisena mutta talouden päälle ymmärtävänä puolueena. Kun Turkin talous ajautui vaikeuksiin, heijastui se myös Erdoğanin ja AKP:n suosioon.

Ulkomaiden salaliitto

Vedenjakaja oli heinäkuun 2016 epäonnistunut vallankaappausyritys. Erdoğan kohdisti kostotoimet todellisiin ja kuvittelemiinsa vastustajiin. Turkin vankilat täyttyivät, kymmenettuhannet menettivät virkansa. Media kaapattiin lähes täydellisesti Erdoğanin lähipiirin haltuun.

Tulehtunut ilmapiiri sai ulkomaiset investoijat varpailleen. Turkin liiran kurssin lähti laskettelemaan alamäkeä, inflaatio kiihtyi uudelleen. Erdoğan syytti Turkin talouden vaikeuksista ulkomaiden (lue: Yhdysvaltain) johtamaa salaliittoa.

Sama salaliitto on Erdoğanin mielestä asialla myös Istanbulissa. Hallitusta lähellä oleva Yeni Şafak -lehti luetteli salaliiton osalliset: Yhdysvallat, Saksa, Kreikka ja kurdien PKK-järjestö. Istanbulin vt. pormestari Ekrem İmamoğlu on lehden mielestä tämän porukan sätkynukke.

Erdoğan leimaa herkästi vastustajansa "terroristeiksi". Kurdien HDP:n puolueen johto on jo tällä perusteella kiven sisässä. Onko seuraavaksi CHP:n vuoro?

48-vuotias rakennusalan yrittäjä Ekrem İmamoğlu on kaukana mistään kansanvillitsijästä. Mutta hän on Erdoğanin täydellinen vastakohta: ei rähjää, ei hauku eikä uhkaile vastustajiaan.

MAINOS

Kommentoi

Normi käytäntö-äänestetään niin kauan,että saadaan oikea tulos. Aina voi epäillä vastustajan vaalivilppiä ja hallinnon avulla myös ko. asia todeta. Turkin oikeuslaitos on Erdoganin lapanen ja poliittinen toimija-kuten on myös Usan, Venäjän, Unkarin ja monen muun demokratian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erdogan on syy miksi en matkusta Turkkiin. Diktatuuria ei kannata tukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Diktaattori ei hyväksy tappiota - tälläkertaa ääntenlaskijat valitaan pelkästään diktaattorin kannattajista.

'' Se riittää, että ihmiset tietävät, että oli vaalit.
Ihmiset, jotka äänestivät, eivät päätä mitään.
Ihmiset, jotka laskevat äänet, päättävät kaiken. "

- Josif Stalin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei hyväksy myöskään oppositio vaslitulosta jo jää tappiolle. Aina voidaan syyttää vaalivilpistä jos on hävinnyt. Aivan sama kumpi häviäjä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Istabulilaisena nukkuvana äänestäjänä saattaisin nyt helpostikin innostua äänestämään Erdogania vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Demokratia on tuhon tiellä somen takia

Äänioikeus olisikin korkea aika muuttaa maksulliseksi ja kaupallisesti oikeudeksi. Tulisi harkintaa äänestyskäyttäytymis... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image