Ulkomaat

Amnesty: Siir­to­työ­läi­set Qatarissa kuukausia ilman palkkaa – MM-kisojen ra­ken­nus­töi­den kuolonuhrit ja boikotit eivät ole vaikuttaneet epäkohtiin

Vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen logo heijastettiin rakennuksen seinään Qatarin pääkaupungissa Dohassa 3. päivä syyskuuta. Ihmisoikeusrikkomukset ja ulkomaalaisten työntekijöiden työolot ovat puhuttaneet, kun Qatariin on rakennetut kisoja. KUVA: Noushad Thekkayil
Ulkomaat 19.9.2019 8:47
Vanessa Valkama

Amnesty International tutkimuksen mukaan sadat siirtotyöläiset irtisanottiin kuukausien työn jälkeen ilman korvausta. Vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen isäntä Qatar on luvannut parantaa siirtotyöläisten oloja, mutta tulokset ovat jääneet laihoiksi.

Sadat siirtotyöläiset Qatarissa ovat tehneet kuukausia töitä ilman palkkaa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Internationalin tuore tutkimus.

Qatarin ihmisoikeusrikkomukset ja siirtotyöläisten työolot ovat saaneet osakseen paljon kritiikkiä ja huomiota, kun maassa on rakennettu vuoden 2022 jalkapallon MM-kisoja. Loppuvuodesta ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC arvioi, että MM-kisojen rakennustöissä oli kuollut noin 1 200 työntekijää vuoden 2017 loppuun mennessä.

Tammikuussa HJK:n hyökkääjä Riku Riski kieltäytyi Suomen jalkapallomaajoukkueen Qatarin otteluleiristä eettisten syiden takia, mistä uutisoitiin ympäri maailmaa.

Vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen lisäksi Qatarissa järjestetään tänä vuonna yleisurheilun MM-kisat, jotka alkavat ensi viikolla. Mediahuomion luoman paineen alla Qatarin viranomaiset ovat luvanneet puuttua epäkohtiin, mutta Amnestyn tiedotteen mukaan tulokset ovat jääneet laihoiksi.

Qatarissa työskentelee yli kaksi miljoonaa siirtotyöläistä. Siirtotyöläiset päätyvät Qatariin usein paremman elämän toivossa, mutta moni joutuu palaamaan kotiin tyhjin käsin.

Potkut palkattoman työn jälkeen

Amnestyn tutkimus paljastaa, miten sadat siirtotyöläiset ovat joutuneet taistelemaan kuukausia saadakseen palkkaa jo tehdystä työstä.

Tutkimuksessa seurattiin kolmea eri rakennus- ja siivousalan yritystä sekä yli 2 000 siirtotyöläistä. Kyseiset yritykset eivät tehneet jalkapallon MM-kisoihin liittyviä rakennustöitä.

Tutkimuksessa seuratut yritykset pitivät työmaat käynnissä, vaikka niillä ei ollut varaa maksaa työntekijöilleen palkkaa. Siirtotyöläisten sopimukset irtisanottiin kuukausien palkattoman työn jälkeen, ilman korvausta tehdystä työstä.

1620 työntekijää teki valituksen komitealle, jonka Qatar perusti vuonna 2018 ratkomaan työehtokiistoja. Amnestyn tietojen mukaan yksikään valittaneista ei saanut kompensaatiota komitean kautta.

Painostusta ja odotusta työleirillä

Siirtotyöläiset saavat tehdä valituksia erilliseen komiteaan esimerkiksi maksamattomista palkoista. Komitea sai ainakin 6 000 valitusta vuoden 2018 aikana.

Osaa työntekijöistä painostettiin jättämään valitusprosessi kesken. Heille maksettiin murto-osa palkasta ja lentolippu kotiin.

Lain mukaan komitean pitäisi käsitellä valitukset kuuden viikon kuluessa. Amnestyn mukaan työntekijät joutuivat odottamaan käsittelyjä kolmesta kahdeksaan kuukautta. Tämän ajan he elivät ilman tuloja työleireillä, jossa puhdasta vettä ja ruokaa oli saatavilla rajallisesti.

Lokakuussa 2018 Qatarin viranomaiset perustivat säätiön, jonka kautta voi hakea kompensaatiota maksamattomista palkoista. Nyt, lähes vuotta myöhemmin, säätiö on varaton, eikä yksikään siirtotyöläinen ole saanut korvauksia sen avulla.

Amnesty vaatii parannuksia

Amnestyn mukaan yksi syy siirtotyöläisten vaikeaan tilanteeseen on Qatarissa laajasti käytetty kafala-systeemi, joka sitoo siirtotyöläiset työnantajaansa. Pahimmillaan työnantaja voi estää työntekijää irtisanoutumasta tai lähtemästä maasta. Amnesty on jo vuosia vaatinut Qatarin viranomaisia lakkauttamaan kafala-systeemin.

– Siirtotyöläiset ovat Qatarin talouden selkäranka. Heillä on oikeus saada reilua kohtelua työmailla ja mikäli heidän oikeuksiaan loukataan, jokaisella täytyy olla mahdollisuus saada apua valitusten tekemiseen ja kompensaation saamiseen, Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson toteaa tiedotteessa.

Amnesty vaatii Qatarin viranomaisia turvaamaan kompensaatiosäätiön rahoituksen. Lisäksi komiteaan pitää palkata riittävästi tuomareita, jotta siirtotyöläisten tekemät valitukset käsiteltäisiin lain velvoittamassa ajassa. Amnestyn mukaan viranomaisten täytyy varmistaa myös se, että siirtotyöläisten oikeuksia polkevat yritykset päätyvät oikeuden eteen.

MAINOS

Kommentoi

Urheiluhommia tehdään aina mielellään talkoilla. Se on ylevää puuhaa ja menestyneitä urheilijoita on kiva taputella selkään, päästä itsekin paistattelemaan kuviin ja lupaamaan lisää rahaa vaikka keihäiden heittelyyn, juoksentelemiseen ja muuhun tärkeään hommaan. Kaikilla on sitten mukavaa, kun heitellään hauskoja ylämummojuttuja ja muistellaan, kun ei juhlista muisteta mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinne Suomen suurmiehet ja politiikan parhaimmisto ja ennen kaikkea Palloliiton mahtava delegaatio puolisoineen suunnistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän sinne lennä Sauli ja kaikki muka tarpeelliset ministerit vanavedessä, ja veronmaksajien piikkiin tietysti...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs menevät sinne? Oma on valinta jos jäävät ilman palkkaa.Vainajia tulee aina koska kuolleisuus on 100%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti tuota seikkaa ei kerrota työnhakijoille jo rekrytointitilanteessa, vaan lupaillaan työtä ja suuria tuloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kukaan lähe tuonne,meillä vastuteen ilmaista työtä no on meillä yheksäeuroa päivät ja nenäpäivät,kikyt ym kultuuriin liityvää mutta,emme voi tukea hymyssä suuin moista riistoa,ilman korvausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikuisten vapaaehtoisesti käyttämä doping on tällaisiin ihmisoikeusrikkomuksiin verrattuna pikku juttu. Jos näihin ihmisoikeusrikkomuksiin puututtaisiin samalla innolla ja budjetilla kuin dopingin kitkemiseen, niin tällainen näkyvä ongelma ratkaistaisiin hetkessä JOS haluttaisiin. Mutta eipä haluta, koska raha, korruptio ja politiikka, siellä paha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kisat boikottiin, Suomen maajoukkue säästää huomattavia summia kun jätetetään menemättä kisoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
18
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
14
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
14
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
11
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image