Ulkomaat

Ame­rik­ka­lais­pas­to­rin kotiaresti päättyi Turkissa - voi palata kotimaahansa

Ulkomaat 12.10.2018 16:23 | Päivitetty 12.10.2018 17:31
STT

Turkissa pari vuotta vangittuna ollut pastori Andrew Brunson pääsee vapaaksi. Turkkilainen tuomioistuin päätti lopettaa Brunsonin kotiarestin ja matkustuskiellon. Päätös merkitsee, että Brunson pääsee palaamaan Yhdysvaltoihin.

Syyttäjä esitti arestin lopettamista, mutta vaati myös Brunsonille enintään 10 vuoden vankeustuomiota terroristiryhmän jäsenyydestä. Tuomioistuin päätyi lievemmälle linjalle ja määräsi kolmen vuoden, yhden kuukauden ja 15 päivän vankeustuomion.

Pastori vapautettiin kuitenkin saman tien, koska tuomioistuin otti huomioon syytetyn hyvän käytöksen ja kotiarestissa kuluneen ajan.

Brunson pidätettiin lokakuussa 2016 samalla kun Turkissa vangittiin kymmeniätuhansia ihmisiä, joita syytettiin osallisuudesta vallankaappaussuunnitelmaan ja yhteyksistä muslimisaarnaaja Fethullah Güleniin.

Pakotteet kävivät Turkille kalliiksi

Pastorin vankeus poiki Turkin ja Yhdysvaltain välille diplomaattisen kriisin, joka sai Yhdysvallat muun muassa asettamaan Turkille talouspakotteita ja varoittamaan, että niitä voi olla luvassa lisää.

Kriisi on tehnyt hallaa Turkin taloudelle, ja Turkin liira on elokuun jälkeen heikentynyt rajusti. Syyttäjän esitys kotiarestin lopettamisesta vahvisti liiraa heti suhteessa dollariin.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on viime aikoina etäännyttänyt itsensä tapauksesta, mikä sekin kieli Brunsonin mahdollisesta vapauttamisesta.

- Tekeepä oikeus minkä päätöksen tahansa, minun on noudatettava sitä, Erdogan sanoi.

Amerikkalainen tv-kanava NBC kertoi, että Turkki ja Yhdysvallat olivat salassa sopineet pastorin vapauttamisesta. Yhdysvaltojen ulkoministeriö kiisti väitteet, ja Turkki vakuutti, että maan oikeuslaitos toimii riippumattomasti.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aamuyöstä alkaen erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

255 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

kuin vanhemmat,maksaa eläkemaksuja ja veroja tulojensa mukaan tähän yht.kuntaan..Kukaan ei ole "mailapoikana,paitsi jos ... Lue lisää...
Niin nuoret

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image