Ulkomaat

Ame­rik­ka­lais­leh­del­tä kova väite: Suomi to­den­nä­köi­ses­ti salakuunteli Trumpin ja Putinin keskustelut – Ul­ko­mi­nis­te­riö: Nau­hoit­ta­mat­to­muus on sääntö

Donald Trump ja Sauli Niinistö heinäkuussa 2018 Helsingissä, jossa Trump ja Vladimir Putin keskustelivat. Mukana Mäntyniemessä olivat myös rouva Jenni Haukio ja Melania Trump.
Ulkomaat 19.1.2019 14:37
STT

Yhdysvaltalainen Washington Times -lehti väittää, että Suomen tiedusteluviranomaiset todennäköisesti salakuuntelivat Donald Trumpin ja Vladimir Putinin kesällä Helsingissä käymät keskustelut.

Lehti sanoo tietojensa perustuvan tiedustelulähteisiin.

Näiden lähteiden mukaan on myös luultavaa, että suomalaiset ovat välittäneet tietonsa joko keskustiedustelupalvelu CIA:lle tai tahoille, joilla on yhteyksiä Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisiin.

Lehti kytkee uutisensa Yhdysvalloissa käytävään väittelyyn, pitäisikö presidentti Trumpin tulkin paljastaa, mistä Trump keskusteli presidentti Putinin kanssa.

Uutisen kirjoittajan mielestä uutinen saattaa viedä pois pohjaa demokraattien tulkkiin kohdistuvilta vaatimuksilta.

Suomen ulkoministeriöstä ei kommentoitu lauantaina lehden väitteitä STT:lle vaan viitattiin ministeriön aiempaan lausuntoon.

Kesällä ministeriön viestintäosastolta tähdennettiin Ilta-Sanomille, että diplomaattisten keskustelujen nauhoittamattomuus on sääntö, jota Suomi noudattaa sekä omissa neuvotteluissaan että tarjotessaan neuvottelutiloja esimerkiksi Trumpin ja Putinin käyttöön.

Washington Times -lehden linjaa luonnehditaan konservatiiviseksi ja republikaaneja myötäileväksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Washington post ei myötäile republikaanien tai konservatiivien linjoja, päinvastoin. Se on deep staten äänitorvi. Eli siis valemediaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko niissä jotain salattavaa sitten? Jos ei ollut, niin ei pitäisi partojen päristä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään uutta. Suomalaiset salakuuntelivat sujuvasti Aadolfin ja Marskin keskusteluja salonkivaunussa Aadolfin Suomen vierailun yhteydessä, kunnes mikrofonit käskettiin poistamaan. Ei tainnut isompaa noottia tulla siitäkään. Ovatkohan äänitteet vielä tallessa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpön, höpö. Suomalainen on viimeisen päälle nöyrä ja miellyttämisenhaluinen lammas niin länteen kuin varsinkin itään. Ei varmasti ainakaan suomalaisten toimesta äänitetty. Valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

heh tietysti ne on tallessa ja tiedossa. Eikös meillä ole hyvin tiedossa miten 1938 johtajat sopivat selän takana!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietenkin amerikkalaiset luulee kaikkien tekevän samoin kuin he itse tekevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amerikkaa ei voi pitää tahona joka tekee yhtenä rintamana yhtään mitään. Siellä on käytännössä sisällissota meneillään. Eikä se ole edes rep vs. dem. vaan DS vs. koko kansa.

Ne jotka eivät sitä tiedä, eivät ole mukana vaan uinuvat ruususen unta ja uskovat mitä DS:n omistama media sanoo tai jättää sanomatta. Sama kaikissa länsimaissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan helppo tavallisen tollonkin salakuunnella ilman nauhoittamisia, miksei sitten isojen organisaatioiden. Poliitikot on poliitikkoja, toistavat kansalaisten näkemyksiä kuin papukaijat. Ei tarvitse olla ruudinkeksijä tajutakseen sen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos eivät kuunnelleet niin olivat tehtäväänsä kelpaamattomia. Tiedusteleun tehtävä on hankkia tietoja, ei pyöritellä peukaloita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi en ole yllättynyt? Miksi en epäile tietojen luotettavuutta?

Olen kai asunut liian kauan Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäinen väittää, että kuunteli. Toinen esittää vastaväitteenä, että emme nauhoittaneet. Puhuvat siis aivan eri asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nyt ei varmaan kukaan halua tulla Suomeen neuvottelukokouksiin kun suomalaiset ovat niin uteliaita ja salakuuntelevat. Luotto mennyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usan lehdistä kannattaa opetella muistisääntöjä: New Yorkissa Times on hyvä ja Post sitä itteään. Washington on toisinpäin, eli siis Washington Post on hyvä ja Washington Times on kukkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurempi ongelma on se, että jos Supo on välittänyt tietonsa CIA:lle, niin ne ovat vuotaneet sieltä yleisen tavan mukaan medialle, joten amerikkalaisille ei kannata luovuttaa enään mitään, minkä haluaa pysyvän salaisena. SVR:lle on voitu myös luovuttaa samat nauhat, mutta venäläiset sentään pitävät ne omana tietonaan eivätkä luovuta niitä medialle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amerikkalaisille on vuodettu tietoja Trumpin keskusteluista Putinin kanssa...? Hmm...?

Voi elämän kevät! :D :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Uutisen kirjoittajan mielestä uutinen saattaa viedä pois pohjaa demokraattien vaatimuksilta." Kun lisäksi tiedetään, että lehden linja on "republikaaneja myötäilevä", jäljet sylttytehtaalle näkyvät aika selvästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuotiko Trump vai Putin tämän "tiedon"? Ei kannata kutsua öykkäreitä Suomen maaperälle. Takkiin tulee kun isäntää ei arvosteta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, puu kaatui talon päälle Kemijärvellä, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
11:28
Aamuyhdeksään mennessä yli 120 käännytetty ja yksi sakko annettu – Uudenmaan rajojen valvonta on täydessä käynnissä
104
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
68
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
48
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
42
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
33
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
30
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
27
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image