Ulkomaat

Amazonin sademetsän palot etenevät en­nä­tys­vauh­tia – Brasilian alueella metsäpaloissa 83 prosenttia lisäystä viime vuoteen

NASA:n satelliitin 13. elokuuta ottamasta kuvasta on nähtävissä useita metsäpaloja Amazonasin, Paran, Mato Grosson ja Rondonian osavaltioissa Brasiliassa. Brasilian avaruusinstituutin mukaan maan alueella sijaitsevissa osissa Amazonin sademetsää on tänä vuonna ollut ennätysmäärä metsäpaloja. KUVA: NASA EARTH OBSERVATORY HANDOUT / EPA
Ulkomaat 21.8.2019 9:52 | Päivitetty 21.8.2019 10:15
Ilkka Timonen

Brasilian avaruusinstituutin mukaan palot ja metsän tuhoaminen ovat kiihtyneet presidentti Jair Bolsonaron kaudella.

Brasilian alueella sijaitsevissa osissa Amazonin sademetsää on tänä vuonna ollut ennätysmäärä metsäpaloja, kertoo maan avaruustutkimusinstituutti BBC:n mukaan.

Kansallisen avaruustutkimusinstituutin (Inpe) mukaan sen satelliittien keräämät tiedot kertovat, että metsäpaloissa on ollut lisäystä vuoden 2018 paloihin 83 prosenttia.

Muutama viikko sitten presidentti Jair Bolsonaro erotti instituutin johtajan heidän riideltyä instituutin julkaisemista metsien hävittämistä koskevista tilastoista.

Metsäpalojen aiheuttama savu toi sähkökatkon São Pauloon maanantaina.

Päiväsaikaan tapahtunut sähkökatko kesti noin tunnin. Sen aikana voimakkaat tuulet olivat tuoneet savua Amazonasin ja Rondonin osavaltiossa palavista metsistä. Alueet sijaitsevat yli 2 700 kilometrin päässä kaupungista.

Amazon on maailman suurin sademetsä ja se on merkittävä hiilivarasto joka hidastaa maailmanlaajuista ilmaston lämpenemistä.

Bolsonaro rohkaisee hävittämään sademetsää

Luonnonsuojelijat syyttävät Bolsonaroa siitä, että tämä rohkaisee puunkaatajia ja maanviljelijöitä hävittämään sademetsää.

Inpe kertoi havainneensa yli 72 000 metsäpaloa tammikuun ja elokuun välisenä aikana. Kyseessä on korkein luku sitten tilastoinnin alkamisen vuonna 2013. Viime torstain jälkeen enimmäkseen Amazonin alueella on havaittu yli 9 500 metsäpaloa.

Satelliittikuvat osoittavat Brasilian pohjoisimman osavaltion Roraiman olevan mustan savun peitossa. Viereinen Amazonasin osavaltio on julistanut metsäpalojen vuoksi hätätilan.

Metsäpalot alkavat usein Brasiliassa kuivan kauden aikana vahingossa, mutta niitä sytytetään myös tahallaan metsän raivaamiseksi pois laidunmaan tieltä.

Bolsonaro vähätteli tuoreimpia tietoja sanomalla, että nyt on "queimada-kausi", jolloin maanviljelijät käyttävät tulta puhdistaakseen maata.

"Olen Nero, joka sytyttää Amazonin liekkeihin"

– Minua on kutsuttu kapteeni Moottorisahaksi. Nyt olen Nero, joka sytyttää Amazonin liekkeihin, hän kertoi Reutersin mukaan.

Inpen mukaan metsäpalojen määrä on huomattavasti suurempi kuin normaalisti kuivana kautena ilmaantuvien palojen.

– Kuiva kausi luo hyvät olosuhteet käyttää ja levittää tulta, mutta palot ovat ihmisten työtä, joka tahallaan tai vahingossa, sanoi Inpen tutkija Alberto Setzer Reutersille.

Tutkijoiden mukaan Amazonin sademetsän tuhoaminen on kiihtynyt sen jälkeen kun Bolsonaro astui virkaan tammikuussa.

Viime kuussa äärioikeistolainen presidentti syytti Inpen johtajaa valehtelusta koskien Amazonin metsätuhon laajuutta. Inpen mukaan kesäkuussa metsätuho oli kasvanut 88 prosenttia verrattuna vuoden 2018 kesäkuuhun. Inpen johtaja kertoi myöhemmin tulleensa erotetuksi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Järki menee tuohon touhuun. Kyllä jonkun pitäisi laittaa ruotuun tuo Brasilia. Boikottiin kaikki sieltä tuleva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Villet ja pellet nyt olis hommia lopettakaa lässytys ja rahastus sammutus hommat kutsuu.
Jättäkää tulitikut ja sytkät himaan. 😇

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin luonnontilasta piittaamatonta väkeä Brasiliassa. Metsä uudistuu hitaasti, Amazonin sademetsä on maailman keuhkot. Koko kansa koulutukseen oppimaan biologiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko Suomen pääkaupunkiseudun ennallistaa luonnontilaan ja metsittää kompensaationa? Näyttäisimme, että olemme aidosti luonnon asialla, emmekä vain itse hamua itsellemme ilmaisuuksia, mukavuuksia ja palveluita muiden kustannuksella. Hesan huitteilla sakeana parveileva luonnonrakastaja- ja maailmanpelastusintellektuellimassa kannattaisi asiaa varmaankin ja siirtyisi rakastamaansa luontoon omavaraistalouteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...mutta ne maailmanpelastajat ovatkin maalaisia ja siirtyisivät vain toisiin kaupunkeihin Ouluunkin jopa.
Parasta olisi kuitenkin metsittää Oulu ja pohjoinen, niin saataisiin paljon säästöjä ja ihmisille paremmat oltavat. Nyt kuitenkin Etelä- Suomi elättää Oulun ja Pohjoisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset metsäjättinerot ovat mukana brasialaisessa "metsäsambassa" rahoittajana ja yhteistyökumppanina. Kassa kilisee, ja maailma tuhoutuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreä terrorismi tuhoaa maailman tehokkaamin kuin mitkään ilmastomuutokset. Onneksi talvi keskeyttää metsäpalot täällä pohjolassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saa siinä suomalainen sytyttää monta takkaa ja saunanpesää päältäpäin että tuon kompensoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kaskiruista kylvämään ja kaskinaurista. Tuhka on hyvä luononmukainen lannoite.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli haluaa vastustaa Amazonin sademetsien tuhoamista niin aina voi boikotoida Brasialaista lihaa ja muita tuotteita.

Aasian sademetsiä tuhotaan palmuöljyn takia. NesteOil lisää Singaporen jalostamon kapasiteettia jolloin jalostamossa voidaan jalostaa enemmän palmuöljyä. Aasian sademetsien tuhoaminen kiihtyy Suomalaisen yrityksen voimalla. Suomalaiset poliitikot ovat yllättävän hiljaa NesteOil:in aiheuttamasta sademetsien tuhoamisesta koska Valtio ja eläkevakuutusyhtiöt omistavat NesteOil:sta noin puolet.

Tämmöistä kirjoitetaan maailmalla. "A briefing published by the environmental NGO Biofuelwatch claims that Finland-headed oil refiner and renewable fuel producer Neste Oyj, poised to become the world’s largest producer of aviation biofuels in 2019, relies heavily on palm oil. Palm oil is a leading cause of rainforest destruction says Biofuelwatch, and still, Neste cannot guarantee that its palm oil is not sourced from illegal plantations inside a national park"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euroopan vihreät saivat aikaa, tämän E-10 bensiinin direktiivin. Ei suinkaan ole NesteOilin vika,jos tekee bisnestä sillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brasilian sademetsiä poltetaan soijankasvatuksen ja karjanlaidunnuksen tieltä. Palmuöljyn tuotanto ei ole ituhippien syytä. Palmuöljyä käytetään kaikkeen mahdolliseen elintarvikkeista kosmetiikkaan. Palmuöljy tuhoaa metsää etenkin Aasiassa. Palmuöljyn käyttö pitäisi lopettaa kokonaan, samoin naudanlihan ja soijan tuonti Brasiliasta.

Suomalaisetkin kanat syövät soijaa ja suomalaiset kanan syöjät tuhoavat siis Amazonin sademetsää. Verta käsissänne.

Brasiliassa vallassa Bolsonaro, äärioikeistopopulisti. Bolsonaro on Trumpin, Orbanin, Boris Johnsonin ja pikku valtioiden pikku äärioikeistojohtajien hengenheimolainen ja rikoskumppani. Tästä näkee mitä seuraa kun äärioikeistopopulistin päästää valtaan. Ne kiihdyttävät entisestään planeetan tuhoa, ne varmistavat sen. Kauhea tilanne muuttuu umpihulluudeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottaisit nyt hiukan selvää asioista, kun et näy tietävän aiheesta mitään. Tuollaisilla ulostuloilla tee itsestäsi vain julkisen pellen.
Kyllä Brasiliassa tuotetaan palmuöljyä liiankin kanssa ja se on karjataloutta tuottavampaa hommaa siksi moni karjantuottaja on siirtynytkin palmuöljyn tuotantoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ota itse. En väittänytkään, etteikö Brasiliassa tuotettaisi palmuöljyä. Soija, sokeriruoko, kahvi ja naudanliha merkittävämpiä vientituotteita. Palmuöljyn tuotanto aiheuttaa metsäkatoa etenkin Kaakkois-Aasiassa. Palmuöljyn käyttö pitää lopettaa, ei se missään ole korvaamaton raaka-aine. Soijan tuonti elukoille pitää lopettaa Brasiliasta ja muualta. Brasilialaiselle naudanlihalle tuontikielto.

Eurooppalaisten äärioikeistopellejen brasilialaisserkku hävittää siellä nyt maapallon hiilinieluja tyrmäävää vauhtia ja nauraa räkäisesti päälle. Täällä omat äärioikeistopellet räkättävät myös. On se niin hauskaa kun maapallo tuhoutuu, suorastaan hulvatonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyypillistä vihervasemmistolaisuutta. Kiistetään oma osuus, tällä kertaa ympäristörikokseen. Syytetään jälleen äärioikiestoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sademetsää tuhoutuu joka vuosi puolen Suomen verran ja näin on ollut jo pitkään.
Meillä sitten kinataan siitä kuinka suuri osa metsiemme vuosittaisesta lisäkasvusta voidaan hyödyntää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt vihreät voivat hyvällä omallatunnolla tankata E-10 bensiiniä ja syyllistää Suomea metsien hakkuista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakkohan se on polttaa sademetsät pois, että tilalle saadaan palmuplantaaseja. Ituhippien palmuöljy kun on niin ympäristöystävällista ja terveydelle hyväksi. Totuus kuitenkin on, että palmuöljy sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja, joilla on yhteys veren nousseeseen kolestrolipitoisuuteen.
Palmyöljy kun kuitenkin on fossiilisia polttoaineita huonopi vaihtoehto. Biodieseli vouhkaajat siis kannattavat sademetsien tuhoamista ja edesauttavat lisäämään kasvuhuonepäästöjä.
Miksi nämä maailmanhalaajat eivät kuitenkaan ymmärrä, että omalla typeryydellään eivät kuitenkaan suojele luontoa, vaan tuhoavat sitä paremminkin.
Fossiiliset polttoaineet eivät kuitenkaan ole se kaiken pahan alku, vaan aivan toiset asiat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amazonin haittojen kompensoimisen ainoat keinot on kiristää autoilun verotusta Suomessa ja yllyttää kaikkitietävät penskat ilmastokapinaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä greetta tonnikalavuori on hyvä esimerkki antifan yrityksestä tuhota sivistynyt maailma.
Suomesta kun hävitetään kaikki autot ja siirrytään hevospeleihin ja pärevaloon, niin maailma pelastuu ja pohjoisen napajää yltää kohta jo Utsjoelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

10:46
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
10:36
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa - Kainuu saa osansa historiallisesta investoinnista
10:27
Samuli Alapuranen tekee elektronista musiikkia nimellä O Samuli A, musiikkiharrastus alkoi kempeleläisestä örinämetallibändistä – Katso video kappaleesta Torspopipo
10:26
Luke lopettaa Ruukin tutkimusnavetan ja keskittyy peltotutkimukseen – nautoja käy navetassa vielä kaksi erää
9:57
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
9:56
Kaleva oikaisee
9:34
Saudi-Arabian johtama koalitio pysäytti ja tuhosi huthien lähettämän räjähdealuksen Punaisellamerellä
25
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaan, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
18
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
14
Kokoomus arvosteli ankarasti hallitusta keskituloisten verotuksen kiristämisestä, Rinne vieritti vastuun edelliselle hallitukselle
10
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
7
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
7
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta
6
Oulun poliisi nappasi kiinni Rotuaarilla häiriköineen pyörävarkaan – toinen pyörää vohkinut jäi kiinni itse teossa Myllytullissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä Enontekiön kunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image