Ulkomaat

Albania on yhä bunkkereiden maa

Albaanit ovat ystävällisiä ja avuliaita ihmisiä. Tietä neuvoo vuohia paimentava nainen lähellä Durresia. KUVA: Pentti Väistö
Ulkomaat 17.12.2003 7:27
Tuula Koponen, Pentti Väistö
Albania yrittää päästä maineestaan Euroopan takapajulana. Tehtävä ei näytä sen helpommalta kuin diktaattori Enver Hoxhan aikaisten betonibunkkereiden räjäyttäminen. Sulkeutuneesta kommunismista muistuttavat bunkkerit reunustavat yhä teiden varsia kaikkialla Albaniassa.

Kun Enver Hoxhalle (vallassa 1943-85) 1950-luvulla esiteltiin bunkkerin prototyyppi, hän kysyi pääinsinööriltä, kuinka pomminvarma se oli.

"Hyvin varma", vastasi insinööri epäröimättä.

Hoxha ei kuitenkaan jättänyt mitään sattuman varaan. Hän käski insinöörin bunkkeriin ja määräsi panssarin tulittamaan bunkkeria.

Insinööri selvisi onnekseen vahingoittumatta, mutta Albania joutui vuosikymmeniksi eristyksiin ulkomaailmasta. Pomminkestäviä bunkkereita rakennettiin yli 700 000 - siis riittävästi suojaamaan jokaista albaania ulkoa mahdollisesti tulevaa hyökkäystä vastaan.

Sementistä ja raudasta rakennettuja, syvälle maahan istutettuja bunkkereita on miltei mahdotonta tuhota, ja ne ovat tänä päivänä kirjaimellisesti esteenä, kun yhteiskuntaa ja yhdyskuntarakennetta yritetään uudistaa maan pyrkiessä EU:hun ja Natoon."Matkusta etelään,
siellä on teitä"


Albanialla on upea rannikko Adrianmerellä ja sen vuoksi kaikki edellytykset nousta Slovenian, Kroatian ja Montenegron rinnalle matkailukohteeksi. Rantanaapureistaan Albania eroaa kuitenkin siinä, ettei maassa ole kunnollista tieverkkoa.

"Matkustakaa Etelä-Albaniaan, siellä on kaunista ja ajokelpoisia teitä", neuvoo ystävämme Tiranassa, kun kyselemme maan turistikohteita.

Paikoin Albanian tiet ovat kuin syyskyntöjen jäljiltä olevia peltosarkoja. Maan ainoa nelikaistainen tie pääkaupungista Tiranasta Durresin satamakaupunkiin valmistui pari vuotta sitten.

Suomalaisin silmin moottoritie näyttää hätäpäissään tehdyltä väliaikaisratkaisulta. Liittymiä tien varrella oleviin kyliin ei ole, ja asioillaan liikkuvat ihmiset joutuvat henkensä kaupalla hyppimään kaistat erottavan betonikorokkeen yli - autoilijoiden tuskin huomatessa heitä.Hienostunut hotelli,
haiseva tapapiha


Albania on yhä yksi Euroopan köyhimpiä maita vaikka markkinataloutta on yritetty rakentaa kommunismin romahdettua 1991. Teiden lisäksi puutteita on myös sähkön ja veden jakelussa.

"Meillä käy makedonialaisia ja kosovolaisia, yritämme nyt markkinoida hotellia Keski-Eurooppaan", kertoo maan ainoan viiden tähden hotellin edustaja Durresissa esitellessään elokuussa avattua hotellia.

Hotelli on viimeistä piirtoa myöten hienostunut. Parvekkeilta on näkymä palmujen reunustamalle rannalle, mutta käytävän sivuikkunoista avautuu albanialainen todellisuus. Hotellin ympäristö on kuin haiseva kaatopaikka - täynnä roskaa, romua ja leijua.

"Meille vapaus tarkoittaa sitä, että kaikki on nyt mahdollista", perustelee tiranalainen ystävämme meistä villiltä näyttävää albanialaista elämänmenoa.

Maan keskuspankin edessä kymmenet miehet huutelevat vaihtokurssejaan heilutellen setelinippuja. Olemme ns. vapailla markkinoilla, joilla rahanvaihto käy nopeammin kuin pankissa. Toiminta on laillista kuten moni muukin meistä arveluttavalta tuntuva - esimerkiksi se, että tupakkakauppaa harjoittavat jopa alle kouluikäiset ravintoloissa ja kaduilla kiertävät lapset.

Villi laittomuus, rikollisuus ja syvälle yhteiskuntaan pesiytynyt korruptio ovat käsitteitä, joista Albania haluaisi eroon.

"Korruptiosta on tullut enemmän sääntö kuin poikkeus ja viime vuosina tilanne on vain pahentunut", sanoo kuitenkin eräs ulkomainen sijoittaja Tiranassa.

Tiranan värikäs ja karismaattinen kaupunginjohtaja, entinen kulttuuriministeri Edi Rama siivosi ensitöikseen pääkaupungin keskustan laittomista markkinoista pari vuotta sitten. Liikemiehet eivät jääneet kuitenkaan suremaan kohtaloaan, nyt kaupungin keskustaa hallitsevat korkeat tornitalot, joiden arvellaan toimivan alamaailman rahanpesupaikkana.

Rama olisi halunnut kirkastaa Albanian mainetta antamalla taiteilijoiden ja lasten maalata harmaat betonibunkkerit iloisenkirjaviksi. Muun käytön puutteessa bunkkerit ovat toimineet kommunismin romahdettua mm. pakolaisten tilapäisinä asuntoina ja karjasuojina.

Raman suunnitelma oli liian värikäs Albanian puolustusvoimille. Sen sijaan Rama toteutti unelmansa Tiranassa. Pääkaupungin talojen julkisivut muistuttavat värikkäästi kuvitettua satukirjaa sinisine, punaisine, keltaisine ja vihreine seinineen. Talojen takapihat Ramakin jätti rauhaan.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:00
Kuinka Oulun ensimmäisen kuvernöörin kahvipannu päätyi Kiiminkiin: Vasta tarina tekee esineestä erityisen Tilaajille
18:00
Toisen roska on toisen aarre Pohjois-Pohjanmaan museossa
17:39
Poliisi perustelee toimia Turkki-mielenosoituksessa sillä, että aiemmin rikottiin lähetystön ikkunat – Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä
16:52
Rattijuoppo ja useiden autojen sivupeilit hajottanut nuori mies työllistivät poliisia Kajaanissa
16:47
Kajaanilaismies hermostui ravintolassa ja kaatoi toisen miehen katuun, uhri sai sairaalahoitoa vaativia vammoja
16:36
Nelikymppinen mies uhkasi aseella kolmea muuta Kajaanissa – aseen poisottaminen johti käsirysyyn
16:15
Tallinkin Silja Europa -laivalta löytyi yöllä kaksi suomalaista kuollutta nuorta – Viron poliisi ei tällä hetkellä epäile rikosta
185
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
38
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
30
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Jos haluamme pitää kotimaisen maataloustuotannon omavaraisena, tarvitsevat maanviljelijät maataloustukea. Maanviljelijöi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image