Ulkomaat

Aiotko vuokrata skootterin Thaimaassa? Nämä asiat on hyvä ottaa huomioon

Vuoden 2010 onnettomuustilastojen mukaan Thaimaassa kuoli 38,1 ihmistä 100 000 asukasta kohden.
Ulkomaat 23.12.2015 21:00
Juha Vainio

Moni suomalainen matkaa lähipäivinä Thaimaahan, jossa kovin turistisesonki osuu joulun ja uudenvuoden vaihteeseen. Useat suomalaiset valitsevat liikkumiseen skootterin, joka on suosittu kulkuväline koko maassa.

Monet paikalliset vuokrauspalvelut eivät vaadi näytille kuin passin. Kokemusten mukaan poliisi voi Thaimaassa edellyttää myös skootterilla huristelevilta kansainvälistä ajokorttia.

– Thaimaassa on tietojemme mukaan kiristetty vaatimuksia, että kansainvälistä ajokorttia kysytään helpommin esimerkiksi ratsian yhteydessä, sanoo Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen.

Muutamat Autoliiton asiakkaat ovat Suokonautio-Hynnisen mukaan kertoneet, että Thaimaassa turisteille on kaupiteltu väärennettyjä kv-ajokortteja jopa viiden euron hintaan. Matkailupäällikkö arvioi, ettei riskiä kannata ottaa, sillä väärennetystä kortista sakotetaan.

Thaimaassa liikenneonnettomuudet ovat yleisiä. Vuoden 2010 onnettomuustilastojen mukaan Thaimaassa kuoli 38,1 ihmistä 100 000 asukasta kohden. Suomessa luku oli 4,7 vuonna 2012.

Suomen Bangkokin suurlähetystö muistuttaa verkkosivuillaan Thaimaan vasemmanpuoleisesta liikenteestä. Suurlähetystön mukaan liikenteessä tulee noudattaa äärimmäistä varovaisuutta ja huolellisuutta.

– Lukuisia turisteja menehtyy vuosittain liikenneonnettomuuksissa, erityisesti moottoripyöräonnettomuuksissa, eri puolella Thaimaata. Kypärän käyttö on suositeltavaa, suurlähetystön matkustajatiedotteessa sanotaan.

OP: Skootterit kannattaa jättää suosiolla väliin

OP:n vakuutusliiketoiminnan korvauspalvelun johtaja Antti Huhtala suosittelee jättämään skootterit kokonaan väliin lomamatkalla maihin, joissa on vasemmanpuoleinen liikenne.

– Kannattaa vakavasti harkita Thaimaassa ja Aasiassa ajamista ylipäätään, sillä siellä liikenne on hyvin eksoottista. Meidänkin asiakkaille sattuu vahinkoja kaikkina talvikuukausina.

Huhtalan mukaan OP kannustaa asiakkaitaan hankkimaan kv-ajokortin maihin, joissa sitä vaaditaan. Huhtala kuitenkin sanoo, ettei kv-ajokortin puuttuminen vaikuta millään tavalla vakuutuskorvauksiin matkavakuutuksesta.

– Tärkeintä on, että kuljettaja hallitsee vuokraamansa ajoneuvon – ja hyvähän olisi olla kotimaassa myönnetty ajokortti. Myös ilman sitä tai mahdollista kv-korttia Aasian liikenteessä sattuneet vahingot korvataan matkavakuutuksesta.

– Kun ajoneuvon vuokraa esimerkiksi Thaimaasta, on hyvä selvittää etukäteen, miten ajoneuvo on vakuutettu, mikä on omavastuu ja mitä liikennevakuutus kattaa. Kannattaa myös pyytää vakuutustietoja kirjallisesti nähtäville.

Älä jätä passia pantiksi

Suurlähetystön mukaan tie- ja vesiliikenneajoneuvot ovat harvoin vakuutettuja.

Ajoneuvoja vuokrattaessa on hyvä tarkistaa etukäteen kulkuneuvon kunto. Muuten asiakkaalta voidaan vaatia korvauksia vioista ja kolhuista, jotka eivät ole aiheutuneet omasta käytöstä. Kulkuneuvo kannattaa myös kuvata joka kulmasta etukäteen mahdollisen riitatilanteen varalta.

Ajoneuvoa vuokrattaessa omaa passia ei saisi jättää pantiksi. Suurlähetystö suosittelee jättämään ainoastaan passikopion.

Thaimaassa monet skootterit ovat kevytmoottoripyörän kokoisia. Suomessa pelkkä b-ajokortti ei oikeuta kevytmoottoripyörällä ajamiseen, mutta onnettomuustapauksissa ainakin OP ja If Vahinkovakuutusyhtiö suostuvat korvaamaan henkilövahinkoja myös b-kortilla kevytmoottoripyörää ajaneille vakuutetuille.

– Korvaamme näissä tapauksissa matkustajavakuutuksen mukaisesti, vaikka asiakkaalla ei olisi kevytmoottoripyörätasoista korttia, Huhtala sanoo.

B-luokan ajokortilla saa ajaa mopoa Suomessa. Mopoksi lasketaan enintään 50-kuutioinen pyörä. Esimerkiksi Thaimaassa monet skootterit ovat 125-kuutioisia.

Kolarit katsotaan lähes poikkeuksetta ulkomaalaisen syyksi

If:n korvausasiantuntija Pirjo Markkanen sanoo, että törkeän huolimattomuuden tai piittaamattomuuden takia korvaukset voidaan kuitenkin evätä kokonaan.

– Esimerkiksi humalassa ajaminen tai kova ylinopeus voidaan katsoa tällaiseksi törkeäksi piittaamattomuudeksi.

Huhtalan mukaan kypärättä ajamista ei katsota vakuutusta alentavaksi tekijäksi.

– Mutta kyllä se kypärä kannattaa olla päässä. Aivovammatapauksia tulee satunnaisesti vastaan, ja ne ovat niitä pahimpia onnettomuuksia.

Ennen ajoneuvon rattiin tai tankoon hyppäämistä on hyvä muistaa, että Thaimaassa liikenneonnettomuudet katsotaan lähes poikkeuksetta ulkomaalaisen aiheuttamiksi ja vahingonkorvausvaatimukset ovat usein suuria.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Parempi kun välttää näitä seksimaita viimeiseen saakka. En mene koskaan hourukylään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osa oli totta osa ei.Viranomaisen kapulakieltä.Kymmeniä kertoja skootterin vuokranneeena ei koskaan ongelmia.Kypäräpakko on ja siitä sakotetaan jos ei käytä.Kypäräratsioita poliisit järjestävät varsin usein,sakko muutma sata Bth.Tonnin ottavat debositiota etukäteen.Thaimaassa tuskin löydät 50cc moottorilla olevia mopoja vaan minimi 115cc-

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa vuokrata kerralla tarpeeksi tehokas menopeli, niin ei jää jalkoihin... Esim R1 on teholuokaltaan aika sopiva. Tosin liikennevaloissa odotettaessa flektin mennessä päälle "saattaa" tulla kuuma :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuo Thaimaan liikenne mikään niin vaikea ole. Siellä vaan täytyy uskaltaa ajaa. Skootteri on ylivoimaisesti helpoin tapa liikkua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tekstin kohta, joka kannattaa ottaa vain ja ainoastaan huomioon: " Kannattaa vakavasti harkita Thaimaassa ja Aasiassa ajamista ylipäätään, sillä siellä liikenne on hyvin eksoottista". Eilen tulin taas sieltä ja asia on juuri näin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikös sinun ajella vaan Muhoksella niin ei pääse liikenteen vilkkaus yllättämään. Aina nämä samat ihmiset jotka vuosiksupalla syövät pottumuusia ha lihapullia ulkomailla kertovat ettei siellä nyt oikeestaan kanbata tehdä yhtään mitään. N. 50.000 km Thaimaassa ajsneens voin kertoa että liikenne on todellakin erinlaists kuin Suomessa, mutta ei yksikään ystäväni joka täällä on käynyt ole kokenut liikennettä vaikeaksi. Tietenkin hyvä omata taustaa moottoripyörästä tai vastaavasta ennen kuin lähtee ajamaan. Tyypillinen Suomalainenhan ottaa muutaman oluen jo ensikosketuksella skootteriin Thaimaassa ja sitten selittää jalat ruvella miten vaarallista siellä ajaminen on. Voin väittää että keskimäärin suomalainen pärjää siellä kuitenkin erittäin hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sanotaanko,että kansaivälisellä ajokortilla ei ole painoarvoa, jos kolari sattuu ja olet oikeassa, rikkaampi maksaa, näin se vaan on...eri asia sitten jos sattuu omistamaan thaikku ajokortin, kuten minä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nii-in, vasemman puoleinen liikenne, se VOI olla ongelma monellekin, mutta jos thaimaassa ajelee skootterilla usein -ja kilometrejä kertyy, oppii ns.lukemaan liikennettä -ja omaksuu vas.puoleisen liikenteenkin. Skootteri tietty, on hallittava, ne on pääsääntöisesti väh.100kuutioisia, nykyään uudehkot usein 125kuutioisia -ja ne on aika ripeitä kulkeen, joten varovainen oltava aina, jos ei ole tuon kokoisiin tottunut -ja KYPÄRÄ päähän! Jos jotain autoista, ne kyllä kiilaa usein "mopoja", joten niitä syytä tod.varoa. Huomioinu se asian, että mitä isompi kulkuneuvo, sitä isompi ego kuljettajalla -ja käytös sen mukainen.. Suomi -ajokortilla pärjää -tai ainakin on aiemmin pärjännyt. Niin, jos kolaroi turistina jonkun kanssa on aina vähintää puoleksi syyllinen, vaikka ois syytönkin tapahtumaan, eli vähän niinkuin "mitääs läksit". Onhan siellä thaikkulandiassa kaikenlaista, mutta palsta ei riitä kertomaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä kiilataan jo jalkakäytävällä. Aika paljon hienompia paikkoja Thaimaasta löytyy kuin Pattaya

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähintän 50-100 kertaa ko.maassa mopon vuokranneena minulla on eri mielipide. Ainoa mkä jutussa pätee, on ajokorttiluokan vaatimukset. Ne on maailmalla samat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuolla määrällä kannattaa hankkia jo oma skootteri. Tonnilla saa uuden 120 Honda Bladen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on ihan huijausta. Vuokratulle taikka lainatulle omaisuudelle ei korvata mitään liikenteessä/kolarissa aiheutuvia kustanuksia.Ainoostaa henkilövahingot.... 3 kertaa sopassa näitten samojen asijoiden takia. kiittää ja kumartaa #paljon maksanut kansalainen#

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lue juttu uudelleen, sen jälkeen mieti omaa nimimerkkiäsi... 😂toivottavasti sitten jo havahdut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:34
Ostitko tältä mieheltä television, pyykkikoneen tai puhelimen? Lauri Ylipaavalniemi on tehnyt kauppaa lähes 60 vuotta ja innostuu yhä asiakkaasta, joka sanoo ei Tilaajille
11:18
PS-nuoret kaatoivat sääntömuutoksen kokouksessaan – "Järjestö kaatuu tai siitä tulee kuori entisestä"
10:22
Koronavirus leviää uusiin maihin – epidemiapesäkkeet kasvavat Kiinan ulkopuolella ja talouselämä kärsii
10:16
Autovaras törmäsi pakomatkan jälkeen poliisiautoon ja loukkaantui Kemissä – piikkimattoa asentamassa olleille poliiseille ei tullut vammoja
9:19
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
9:00
"Setämiesvalmentaja" siisti suutaan ja jätti huulenheiton vapaa-ajalle – Håkan Wahlman on pohtinut paljon, miten valmentaja voi käyttäytyä Tilaajille
8:07
Vanhoista käsityötaidoista on hyötyä vielä tänäkin päivänä – "Käsityöihminen ei ole koskaan työtön"
58
Minua hävettää tunnustaa olevani oululainen eli kaupungista, jossa puistometsästä tehdään peltoa, jonka tarve on kyseenalainen Lukijalta
52
Sisäministeri Maria Ohisalo: Suomi on nyt varautunut paremmin turvapaikanhakijoihin kuin vuonna 2015
25
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
15
Selvitys ehdottaa Suomeen vesiveroja, tavoitteena käytön tehostaminen – suurimpia maksajia olisivat metsäteollisuus ja ydinvoimalat
8
Koirien kiinnipitoaika alkaa sunnuntaina – lailla taataan rauha luonnoneläimille pesiä ja kasvattaa poikasia
8
Vanhoista käsityötaidoista on hyötyä vielä tänäkin päivänä – "Käsityöihminen ei ole koskaan työtön"
8
HUSissa on varmistunut toinen koronavirustartunta – työikäinen nainen sai tartunnan Pohjois-Italiasta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Oletko kylmäpäinen sijoittaja?🤧🤒🥵

Ei näytä ainakaan puunkasvu hidastuvan coronataudista... Lue lisää...
Puu kasvaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image