Ulkomaat

Ainakin kaksi ihmistä on kuollut puukotuksissa London Bridgen alueella – Lontoon pormestari kiittää kau­pun­ki­lai­sia sankaruudesta

Poliisi ampui tiettävästi teosta epäillyn, joka kuoli tapahtumapaikalle. Epäilty ehti puukottaa useita ihmisiä.
Ulkomaat 29.11.2019 17:22 | Päivitetty 29.11.2019 21:58
Ida Kannisto

Poliisi tutkii Lontoossa tapahtuneita puukotuksia terrorismina. Epäilty oli pukeutunut räjähdeliiviin, joka ei poliisin mukaan ollut aito.

Ainakin kaksi ihmistä on kuollut ja kymmenen loukkaantunut London Bridgen alueella Lontoon keskustassa perjantaina tapahtuneissa puukotuksissa, kertoo The Guardian. Osa uhreista on loukkaantunut vakavasti, ja kuolleiden lukumäärän pelätään vielä kasvavan.

Epäilty ehti puukottaa useita ihmisiä. Lopulta London Bridgen alueella liikkuneet aseistamattomat ihmiset onnistuivat pysäyttämään epäillyn puukottajan.

Sosiaalisessa mediassa leviävillä videoilla näkyy maassa makaa henkilö, jonka ympärillä on useita ihmisiä. Pukuun sonnustautunut mies liikkuu poispäin iso veitsi kädessään. The Guardian kertoo, että mies ilmeisesti onnistui saamaan tekovälineen epäillyn hallusta.

BBC:n toimittaja kertoo olleensa paikalla tapahtumahetkellä. Hän näki sillalla joukkotappelua muistuttavan tilanteen. Hän näki ihmisjoukon maassa makaavan henkilön ympärillä. Poliisi saapui paikalle pian tämän jälkeen ja ampui useita laukauksia maassa makaavaa miestä kohti. The Guardianin mukaan mies yritti nousta ylös ennen kuin poliisi ampui häntä.

Ambulanssi liikkui tapahtumapaikalla London Bridgen alueella perjantaina. Lontoon keskustassa sijaitseva silta on kaupungin tunnettu maamerkki.

Epäilty tekijä kuoli poliisin luoteihin tapahtumapaikalle. Poliisi on vahvistanut asian. Epäilty oli pukeutunut räjähdeliiviin, jonka poliisi uskoo olleen väärennetty.

Poliisi tutkii tapausta terroritekona.

Lontoon pormestari Sadiq Kha kiitti perjantaina kansalaisia, jotka vaaransivat oman turvallisuutensa.

– Huomionarvoista näkemissämme kuvissa on kansalaisten henkeäsalpaava sankaruus. He kirjaimellisesti juoksivat kohti vaaraa tietämättä, mitä kohtaavat, Khan sanoi The Guardianin mukaan.

Tapahtuneen yksityiskohdat ovat yhä epäselviä. Epäillyn uskotaan toimineen yksin, ja pormestari Khan kertoi myöhemmin perjantaina, ettei ketään muita henkilöitä etsitä tapaukseen liittyen.

Poliisi jatkoi perjantaina etsintöjä alueella varmistaakseen, että alue on turvallinen. Ihmisiä pyydetään välttämään alueella liikkumista.

Muistutti vuoden 2017 tapahtumista

Poliisi hälytettiin puukotuksen takia London Bridgen alueelle hieman ennen kello kahta päivällä paikallista aikaa.

Tapaus sattui London Bridgen pohjoispuolella. London Bridgen asema oli pitkään suljettu, mutta poliisin mukaan junaliikenne on nyt palautunut. Viivästykset ja peruutukset ovat yhä mahdollisia.

Useita sillan läheisyydessä sijaitsevia rakennuksia evakuoitiin perjantaina. Esimerkiksi King's College -yliopisto ja 17-kerroksinen The News Building suljettiin päivällä.

Poliisi eristi alueen välikohtauksen jälkeen.

London Bridge on tunnettu maamerkki Britannian pääkaupungissa Lontoossa. Perjantain tapahtumat herättivät ikäviä muistoja lontoolaisten mielissä. Kesäkuussa 2017 kolme henkilöä ajoi pakettiautolla jalankulkijoita päin London Bridgellä. Sen jälkeen he hyökkäsivät ihmisten kimppuun sillan läheisyydessä.

Tapauksessa kuoli kahdeksan ihmistä ja loukkaantui 48 ihmistä. Poliisi ampui kaikki kolme tekijää ja myös heidän havaittiin käyttäneen valeräjähdeliivejä. Tuolloin ääriliike Islamilainen valtio (Isis) otti vastuun teosta.

Britannian pääministeri Boris Johnson viittasi vuoden 2017 tapahtumiin perjantaina. Hän kehotti ihmisiä valppauteen, mutta sanoi toivovansa, että ihmiset pystyvät jatkamaan normaalia elämäänsä niin pian kuin mahdollista.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 18.54.

Juttua päivitetty kello 20.08: lisätty uusia tietoja.

Juttua päivitetty kello 21.58: lisätty uusia tietoja.

MAINOS

Kommentoi

Hesari uutisoi:
"Poliisi: Lontoon terrori-iskusta epäilty 28-vuotias oli tuomittu terrorismiin liittyvistä rikoksista, vapautui vankilasta vuosi sitten."

Kuka yllättyi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi Euroopassa ei noin vain ampuma-aseita enää hankitakaan, muuten jälki olisi voinut olla huomattavasti pahempaa.

Ja Brexit ei näitä ratkaise; päinvastoin Irlanninkin tilanne saattaa rajan sulkemisen myötä kirjaimellisesti räjähtää käsiin uudelleen. Vai joko kommentoijilta on IRA:n tekoset päässeet unohtumaan kokonaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei EU mitään ole tehnyt pimeiden asemarkkinoiden suitsimiseksi, ainoastaan hankaloittanut entisestään laillista myyntiä kuluttajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Onneksi Euroopassa ei noin vain ampuma-aseita enää hankitakaan"

Yksi sana puuttuu lauseesta: luvallisia.

Luvattomista aseista tai räjähteistä ei todellakaan ole pulaa Euroopassa. Niitä roudataan esim. Balkanilta runsain mitoin, kiitos rikollisille EU:n myötä tarjotun vapaan liikkuvuuden. Rajavalvontaahan ei ole, mutta silti lasteja jää kiinni tasaisin väliajoin pistokokeissa.

Ruotsissakin käydään konepistooli-tulitaisteluja ja räjäytellään käsikranaatteja harva se viikko, kuten nykyään suomalaisistakin lehdistä voi lukea. Ei noita taisteluja luvallisilla välineillä käydä.

Aseet itsessään eivät ole pahoja, koneistettuja metalliesineitähän ne vain ovat. Mutta kun niitä päätyy ihmisille joille niiden käyttö on ensisijainen ongelmanratkaisukeino, niin pahaa jälkeähän siitä usein seuraa. EU:ssa, Suomessa, viranomaiset tuijottavat harrastajien lupahakemuksia suurennuslasin kanssa, samalla kun selän takana rikolliset kantavat ripakopalla aseita pimeille markkinoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikään tapahtuma ei ole saanut aikaan turvallisuus tekoja EU:ssa. Siispä brittien Brexit tie on ainoa oikea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eu:lla ei ole mitään tekemistä näiden tapahtumien kanssa. Brittien siirtolaista on siirtynyt jo aikaa ennen Eu:ta. Brexit ei näitä puukkojunkkareita poista briteistä, vai oletko koskaan kuullut Puolalaisen putkimiehen syyllistyneen näihin tekoihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:13
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
12.12.
Nelostie suljettu liikenteeltä Rovaniemellä Petäjäkosken ja Jaatilan välillä – liikenne ohjataan kiertotielle
12.12.
Auto syttyi palamaan lattiaa hitsattaessa Oulaisissa – ajoneuvo tuhoutui käyttökelvottomaksi, henkilövahingoilta säästyttiin
12.12.
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
12.12.
Kärppien tähdet Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi pohjustivat Leijonien nousun ahdingosta jatkoajalle – sitten Tshekki tarjosi kylmän suihkun voittomaalin muodossa
12.12.
Oulun Uinti yllätti naisten viestihopealla SM-altaassa Tampereella
12.12.
Mies uhkasi rikosseuraamustyöntekijää puhelimitse – kertoi tarkoituksenaan olleen valittaa työtehtävien hoidosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image