Ulkomaat

Ainakin 4 000 ihmistä on evakuoitu Gran Canarialla – laaja maastopalo roihuaa Tejedan vuoristokylän läheisyydessä

Tejeda sijaitsee Gran Canarian keskiosissa vuoristoisella alueella.
Ulkomaat 18.8.2019 22:43
Ida Kannisto

Lomasaarella riehuvaa maastopaloa ei ole saatu hallintaan. Palon sammuttamiseen on osallistunut noin 700 henkilöä.

Ainakin 4 000 ihmistä on evakuoitu maastopalon takia turistien suosimalla Gran Canarialla sunnuntaina. Uutistoimisto Reutersin mukaan palon sammuttamista vaikeuttavat korkeat lämpötilat, voimakkaat tuulet ja matala ilmankosteus.

Brittilehti Independentin mukaan palon läheisyydestä on evakuoitu muun muassa luksushotellin asukkaat.

Palo sai alkunsa lähellä Tejedanin vuoristokylää Kanariansaariin kuuluvalla Gran Canarialla lauantaina. Tejedanin kylässä asuu hiukan alle 2 000 ihmistä.

Gran Canarialla on useita suomalaisillekin tuttuja lomanviettokohteita, kuten Playa del Inglés ja Purto Rico. Pieni Tejedanin vuoristokylä sijaitsee saaren vuoristoisessa keskiosassa.

Sunnuntaihin mennessä noin 1 700 hehtaaria oli palanut ja 11 tietä suljettu palopaikan tuntumassa. Paloa on ollut sammuttamassa kymmenen lentokonetta ja helikopteria sekä noin 700 palohenkilöä.

– Paloa ei ole saatu kuriin tai hallintaan, kertoi Kanariansaarten aluejohtaja Angel Victor Torres Reutersille.

Tejedasta evakuoitiin myös viime viikolla satoja ihmisiä maastopalon takia. Maastopalot ovat Etelä-Euroopassa yleisiä kuumina ja kuivina kesäkuukausina. Independentin mukaan asiantuntijat ovat varoittaneet vaarallisten palojen mahdollisuuksia etenkin Espanjassa Euroopan ennätyshelteiden takia.

MAINOS

Kommentoi

Ja taas palaa. IPCC raportin mukaan meillä on aikaa enää 10 vuotta maailmanloppuun ja siellä taas sitä hiilidioksidia syntyy ties vaikka ja kuinka paljon.

Kuka muistaa viime vuonna ne Kalifornian metsäpalot? Olivat muuten laajimmat metsäpalot mitä on nykyaikana tapahtunut. Hiilidioksidia vapautui arviolta saman verran mitä ihmiskunta tuottaa 100 vuodessa. Sellainen määrä pölähti kerrasta ilmakehään. No mitä tapahtui? Sadan vuoden hiilidioksidit, niin eikö se jää pitäisi jo alkaa sulamaan? Ja mitä vielä, jää oli Pohjoisnavalla paksuuntunut entisestään, sillä tämän vuoden heinäkuussa Norjan laivaston suurin jäänmurtaja (Kronprins Haakon) joutui palaamaan takaisin tutkimusretkeltään, koska jää oli niin paksua, että siihen ei pystynyt edes yksi maailman suurimmista jäänmurtajista. Yllätti jään paksuus tutkijat housut kintuissa ja aika hiljaa on eliitti asiasta ollut, mutta asiaa käsittelevät tiedeuutisten artikkelit löytyvät googlella ja sekös eliittiä pännii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalifornian paloissa vapautui noin 68 miljoonaa tonnia hiilidioksidia, mikä vastaa noin 0,18 % koko vuoden 2018 globaaleista päästöistä (joita oli noin 37 miljardia tonnia). Ei siis edes puolta prosenttia vuoden 2018 päästöistä, puhumattakaan koko ihmiskunnan päästöistä sadan vuoden aikana.

Faktoilla on väliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ompa harmillista. Se on kaunista seutua ja vaikeakulkuista maastoa. Toisaalta siellä luonto toipuu nopeasti palon jäljiltä. Esim. Kanarian mänty tekee uudet oksat ka jatkaa kasvua vaikka oksisto palaisikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
16:43
HS: Oikeuskansleri ryhtyy selvittämään, onko kaksi ministeriötä rikkonut perustuslakia EU-asioista tiedottamisessa
16:20
Pohjois-Italiassa useiden kaupunkien julkisia tiloja suljettu koronaviruksen vuoksi, Etelä-Koreassa tautitapausten määrä singahtanut ylöspäin
142
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
64
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
54
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
26
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

238 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image