Ulkomaat

Ainakin 24 ihmistä kuoli heimojen välisissä yhteenotoissa Papua-Uudessa-Guineassa – "Pahimpia iskuja maan historiassa"

Papua-Uusi-Guineassa elää satoja heimoja. Hela-heimon tanssijat vastaanottivat Kiinan presidentin Xi Jinpingin perinteisellä tanssilla viime vuonna. Kuvan Hela-heimoon kuuluvat ihmiset eivät liity viikonlopun yhteenottoon. KUVA: MAST IRHAM
Ulkomaat 10.7.2019 16:51
Ida Kannisto

Väkivaltaisuuksissa menehtyneiden joukossa on alle 15-vuotiaita lapsia ja kaksi raskaana ollutta naista.

Heimojen väliset väkivaltaisuudet ovat vaatineet ainakin 24 ihmisen hengen Helan maakunnassa Papua-Uudessa-Guineassa. Yhteenotto alkoi viikonloppuna ja kesti kolme päivää. Paikallisten viranomaisten mukaan kuolleiden lukumäärä saattaa vielä nousta.

Viikonlopun yhteenotto on yksi pahimmista heimojen välillä syttyneistä väkivaltaisuuksista maassa vuosiin. Viimeisin välikohtaus tapahtui varhain maanantaiaamuna, jolloin Karidan kylään tehtiin yllätyshyökkäys. Tapot tapahtuivat tiettävästi siten, että kyläläiset avasivat ovansa hyökkääjille, jotka sen jälkeen hyökkäsivät näiden kimppuun.

Noin 800 ihmisen Karidan kylään kohdistuneessa hyökkäyksessä kuoli tämänhetkisten tietojen mukaan kuusi naista ja kahdeksan mahdollisesti alle 15-vuotiasta lasta sekä kaksi naista, jotka olivat raskaana.

Hyökkäys oli ilmeisen raaka, sillä Papua-Uuden-Guinean terveysministeriön työntekijän Philip Pimuan mukaan kylästä löydettyjä silputtuja kehonosia oli vaikea tunnistaa.

Pimua kertoi brittilehti The Guardianille, että selvinneet kyläläiset ovat paenneet kodeistaan siinä pelossa, että hyökkääjät piileksivät yhä puskissa ja aikovat iskeä uudelleen.

Paikallinen poliisi kertoi Post Courier -lehdelle, että maanantainen hyökkäys oli jatkoa lauantaina tapahtuneelle välikohtaukselle, jossa menehtyi kuusi ihmistä.

Heimoilla konfliktien värittämä historia

Heimojen välisillä kahnauksilla on pitkä historia Papua-Uuden-Guinean ylängöillä, jossa myös Helan maakunta sijaitsee. Ylämaiden klaanit ovat taistelleet vuosikymmenten ajan.

Alue on kärsinyt heimojen välisistä levottomuuksista viime vuosina, ja alueella on raportoitu tapahtuneen niin tappoja, kostoiskuja kuin seksuaalista väkivaltaa. Heimokonflikteja on pahentanut se, että ampuma-aseita on helpommin saatavilla. Ampuma-aseiden käyttö on muuttanut konflikteja aiempaa verisemmiksi ja yllyttäneet väkivallan kierrettä.

Vaikka väkivalta on yleistä, tuore tapaus on mittaluokassaan poikkeuksellinen ja se on järkyttänyt maassa.

On epäselvää, mikä aiheutti yhteenoton. Mediatietojen mukaan on mahdollista, että taustalla vaikuttivat heimojen välillä vallitsevat vanhat kaunat.

"Yksi elämäni surullisimmista päivistä"

Papua-Uuden-Guinean pääministeriksi toukokuussa valittu James Marape on ilmaissut järkytyksensä tapahtuneesta. Alue, jossa hyökkäykset tapahtuivat, kuuluu Marapen vaalipiiriin.

– Tänään on yksi elämäni surullisimmista päivistä, Marape lausui AFP:n mukaan.

Marape kertoi ABC:lle tehneensä useita vaatimuksia poliisien lisäämiseksi alueelle. Hänen mukaansa 400 000 ihmisen maakunnassa toimii alle 60 poliisia.

Alueen hallintojohtaja William Bando kertoi AFP:lle hälyttäneensä ainakin sata poliisia alueelle paikallispoliisin tueksi.

Terveysministeriön Philip Pimuan mukaan kyseessä ei ollut pahin isku vain kylän historiassa:

– Tämä on pahin, todellakin pahin, myös tämän maan historiassa, Pimua kertoi Guardianille.

MAINOS

Kommentoi

Aiemmin kerroin Papua-Uuden-Guinean aboriginaalien tavasta harrastaa kannibalismia. Varsinkin taistelussa kuolleet tai vangeiksisaadut kokivat tylyn kohtalon tullessaan juhla-aterian pääruoaksi. Mutta myös oman heimon kuolleitten lihan syöminen kuului vielä -60 --70 luvuilla heimoperinteeseen. Seurauksena saattoi olla "kuru-tauti" samaan tapaan kuin hullunlehmäntauti. Oireina on hallitsematon tärinä ja tutina, sekä lihasten hallitsemattomuus. Tautiin ei ole tunnettua parannuskeinoa, joten se johtaa ennenpitkää kuolemaan. Noita oireita on nähty viimeaikoina eräitten merkittävien henkilöitten olemuksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tuon alakynteen jääneen heimon jäsenet voisi hakea veronmaksajien kustannuksella Suomeen ? Otetaan "meillä on unelma"- tapahtuma uusiksi ja esitetään se tällä kertaa Uusi-Quinean mediassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi kuitenkin päättänyt luopua muovipilleistä, että sillähän se maailma pelastuu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tapot tapahtuivat tiettävästi siten, että kyläläiset avasivat ovansa hyökkääjille, jotka sen jälkeen ovensa avanneiden näiden kimppuun." Ihmeellinen on suomenkieli...ei ymmärrä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko alkaa 5- G verkko olleen kunnossa ?. Siitä sitten uudelleen koulutukseen vaikka Tradenomiksi kun sotiminen kyllästyttää Ja laitetaan samalla ne jätevesi asetukset kuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"tiettävästi siten, että kyläläiset avasivat ovansa hyökkääjille, jotka sen jälkeen ovensa avanneiden näiden kimppuun." Aikaisemmin en tiennyt, nyt en ymmärrä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaatii muutaman vuoden työkokemuksen joko rappioalkoholistina tai juoppoputkan vartijana, että ymmärtää sujuvasti tuon lauseen merkityksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittääkseni jotkut Papua-Uuden-Guinean heimot ovat olleet osittain ihmissyöjiä vielä sukupolvi sitten. Jos vanhat kaunat ovat nyt johtaneet teurastukseen, niin sitä on tapahtunut aiemminkin. Se pistää silmään, että tapetut olivat naisia ja lapsia. Väkivalta on luonnollista myös alkukantaisten heimojen keskuudessa, mikä kertoo ihmisluonteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tuo ole mitään. Ystävämme usa pudotti siviilikaupunkeihin atomipommeja joissa kuoli satoja tuhansia ihmisiä. Eikä ikinä tuomittu sotarikoksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usa lahjoitti myös venäläisille ruokaa, aseita ja lentokoneita suomalaisten tappamiseen 40 luvulla. Silti usa on hyvä ja vain venäjä paha. Ajatelkaa ihmiset omilla aivoilla. Älkää uskoko nielemättä voittajavaltioiden kirjoittamia historiankirjoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Tämä kehitys tulee vielä näyttään että työläisellä ei ole mitään vaikutus kanavaa etujensa ajamiseen. Työnantajat tulee ... Lue lisää...
Kertokkeepa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image