Ulkomaat

Ainakin 17 ihmistä kuoli Isisin iskussa Uzbekistanin ja Tadz­hi­kis­ta­nin rajalla – Hyökkäys kärjistyi tu­li­tais­te­luk­si

Afganistanin turvallisuusviranomaiset esittelivät epäiltyjen militanttien takavarikoituja aseita ja ampumatarvikkeita lokakuussa 2019. KUVA: WATAN YAR
Ulkomaat 6.11.2019 21:29
Ida Kannisto

Islamilainen valtio (Isis) -äärijärjestö ei ole vahvistanut tekoa, mutta Tadzhikistanin rajavirkailijoiden mukaan hyökkääjät olivat Isisin jäseniä.

Naamioituneet taistelijat tekivät yöllisen hyökkäyksen Uzbekistanin ja Tadzhikistanin raja-asemalle, kertoivat paikalliset viranomaiset Reutersin mukaan keskiviikkona. Useiden lähteiden mukaan taistelijat kuuluivat Islamilainen valtio (Isis) -äärijärjestöön. Näin kertoivat Saksalaismedia Deutsche Wellen mukaan myös tadzhikistanilaiset rajavirkailijat.

BBC:n mukaan 20 aseistettua henkilöä hyökkäsi raja-asemalle. Hyökkäys käynnisti aseellisen taistelun, jossa kuoli 15 taistelijaa sekä yksi vartija ja poliisi.

Aseistetuista taistelijoista viisi otettiin myöhemmin kiinni Tadzhikistanin puolella. Hyökkäys tapahtui noin 60 kilometrin päässä Dushanbesta.

Isis on viime kuukausien aikana ottanut vastuun useista hyökkäyksistä Tadzhikistanissa. Viime vuonna Isis väitti olevansa vastuussa neljän länsimaisen pyöräilijän tapoista, ja toukokuussa järjestö kertoi osallisuudestaan vankilamellakkaan Tadzhikistanin pääkaupungissa Dunshabessa. Deutsche Wellen mukaan vankilamellakassa kuoli 32 ihmistä, joista 24 oli Isisin jäseniä. Isis ei kuitenkaan ole vahvistanut olevansa tuoreimman tapauksen takana.

Tadzhikistanin turvallisuuskomitea julkaisi tapauksen jälkeen valokuvan, jossa näkyvät kolmen mustiin taistelijatyylisiin asuihin pukeutuneen miehen pahoin palaneet ruumiit.

Komitean mukaan hyökkäykseen osallistuneet olivat saapuneet maahan marraskuun alussa Afganistanista ja kertoneet suorittavansa "erityistä tehtävää".

Vahvistuuko Isis Keski-Aasiassa?

Isisin tärkeimmät tukikohdat sijaitsivat Irakissa ja Syyriassa ennen järjestön kokemia alueellisia tappioita. Järjestö on rekrytoinut tuhansia taistelijoita Keski-Aasiassa.

Tadzhikistan on köyhä maa ja altis ääriliikkeiden toiminnalle muun muassa siksi, että sillä on yhteistä rajaa Afganistanin kanssa. Afganistanissa on pitkään ollut yhteenottoja hallituksen ja ääriliikkeiden välillä. Viime vuosina Afganistanissa on toiminut myös soluja, joilla on yhteyksiä Isisiin.

Tadzhikistanin hallitus on luvannut armahtaa niitä, jotka irtautuvat Isisistä ja palaavat kotiin.

Keski-Aasian valtiot Kazakhstan ja Uzbekistan ovat tänä vuonna tuoneet kotiin satoja ihmisiä Syyriasta ja Irakista, pääasiassa naisia ja lapsia, jotka ovat olleet Isisiin värvättyjen perheenjäseniä.

MAINOS

Kommentoi

Mielenkiintoista, että sekö olikin nyt "äärijärjestö" tämä Isis eikä terroristijärjestö? Muistatteko kuka muu ei suostunut kutsumaan Isista terroristijärjestöksi? Aivan oikein sehän oli tietenkin vasemmistolainen (demokraattipuolue) Obama. Trump sätti Obamaa asialla vuoden 2016 vaalitaistelussa toistuvasti, että miksi Obama kieltäytyy kutsumasta Isisia terroristijärjestöksi. Trump muun muassa kerran sanoi Obaman olevan Isis perustaja. Väite oli toki lennokas, mutta jostain se Isis niitä uusia amerikkalaisia aseita koko ajan sai eikä rahastakaan ollut puutetta. Kun Trump otti ojat käsiin, niin se tuhosi koko kalifaatin alle 2 vuodessa ja tappoivat niiden johtajan viime viikolla. Joku ei täsmää ja me tulemme sen vielä saamaan selville tulevina vuosina. Voitte olla siitä varmoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi terroristijärjestöä kutsutaan äärijärjestöksi ja ISISiä islamilaiseksi valtioksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmetyttää sillä heillä ei ole mitään valtiota ja ovat vain rikollisia terroristeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heillä oli tarkoitus olla. Heidän piti vallata alue ja perustaa valtio ja tavallaan he tekivätkin sen. ISIShän hallitsi suhteellisen isoa aluetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image