Ulkomaat

Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin mat­kus­ta­mi­ses­ta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta

Al-Holin leirillä on kymmeniä tuhansia Isis-taistelijoiden perheenjäseniä. Heidän joukossaan on kymmeniä Suomen kansalaisia. KUVA: AHMED MARDNLI
Ulkomaat 13.12.2019 19:19 | Päivitetty 13.12.2019 19:32
STT

Mitä al-Holin leirillä olevat naiset ovat Isisin alueella tehneet? Ovatko he syyllistyneet toimissaan rikoksiin ja miten tekoja Suomen oikeusjärjestelmässä arvioitaisiin?

Suojelupoliisi (supo) ei ole kommentoinut, mitä se tietää suomalaisnaisten toiminnasta alueella.

– Yleisesti ottaen naiset ovat osallistuneet Isilissä (Isisissä) pääosin erityyppiseen tukitoimintaan, esimerkiksi värväykseen, propagandan tuottamiseen, rahoitukseen ja muihin tukitehtäviin, sanoo STT:lle supon viestinnänasiantuntija Minna Passi.

Supon mukaan naisilla on myös ollut keskeinen rooli jesidivähemmistöön kuuluvien naisten ja lasten orjuuttamisessa.

Jihadismiin erikoistunut tutkija Juha Saarinen sanoo, että yleisesti naisten tehtävä on Isisin mukaan ollut synnyttää lapsia sekä kasvattaa heistä jihadisteja ja seuraava taistelijoiden sukupolvi. Tämän lisäksi naiset ovat itse pyrkineet alueella erilaisiin tukitehtäviin, kuten supokin on todennut.

– Vuoden 2016 jälkeen, etenkin Mosulin menettämisen jälkeen, naiset ovat osallistuneet kasvavissa määrin aseelliseen toimintaan, Saarinen sanoo.

Suomalaisnaisten rooli heijastelee pääsääntöisesti kokonaiskuvaa Isisin naisten toiminnasta, Saarinen sanoo. Aseelliseen toimintaan osallistumisesta ei ole tietoa.

Saarisen mukaan Suomessa keskustelu Isisin alueelle matkustaneista naisista on ollut sukupuolittunutta. Hän katsoo, että naisista puhuminen "Isis-vaimoina tai -äiteinä" on harhaanjohtavaa.

– Jos naiset ovat matkustaneet alueelle vapaaehtoisesti ja edistäneet ryhmän toimintaa, heidän voidaan tulkita olleen Isisin jäseniä. On kuitenkin toinen kysymys, miten tätä asiaa lähestytään ja tulkitaan juridisesti.

Oleskelu ei ole rikos

Supon mukaan Syyrian ja Irakin konfliktialueelle on matkustettu Suomesta pääsääntöisesti vuosina 2012–2016. Helsingin Sanomien mukaan al-Holin leirillä on 11 suomalaisnaista, joista kymmenen on matkustanut alueelle viimeistään vuonna 2015. Yhden osalta tietoja ei ole.

HS:n tietojen perusteella ainakaan kymmentä naisista ei voitaisi Suomessa syyttää Isisin riveihin matkustamisesta. Laki terrorismirikoksen tekemistä varten matkustamisesta on tullut voimaan vasta loppuvuodesta 2016. Taannehtivan oikeuden kiellon mukaisesti vain sellaisesta teosta voidaan tuomita, joka on tekohetkellä säädetty rangaistavaksi.

Lapin yliopiston rikosoikeuden professorin Minna Kimpimäen mukaan ennen matkustuspykälän voimassaoloa tapahtuneesta matkustamisesta on nostettu syyte terrorismirikoksen valmisteluna. Syyte kuitenkin kaatui, Kimpimäki muistelee.

Terroristijärjestön taustalla toimimiseen, konkreettiseen auttamiseen ja sen toiminnan hyödyttämiseen on olemassa useita rikosnimikkeitä. Esimerkiksi terroristiryhmän toiminnan edistäminen ja terrorismin rahoittaminen rikoksina ovat tulleet voimaan jo vuonna 2003.

Edistämisrikos voisi naisten kohdalla tulla kyseeseen, jos he ovat hankkineet Isisille esimerkiksi ajoneuvoja, varustelleet ryhmiä tai hoitaneet ryhmän taloudellisia asioita, sanoo rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta.

– Terroristiryhmän toiminnan edistäminen on melko kova pykälä. Maksimirangaistus on kahdeksan vuotta vankeutta.

Kimpimäki ja Nuotio muistuttavat, että matkustamisen ja muidenkin terrorismirikosten kohdalla pitää pystyä näyttämään, että teon tarkoitus on ollut terroristinen.

– Yleinen hengaaminen alueella ei ole rikos, vaan tarvitaan konkreettisia tekoja, Nuotio sanoo.

Voiko lapsen radikalisoiminen olla rikos?

Tutkija Saarisen mukaan Isisissä naisten julkilausuttu tehtävä on kasvattaa lapsista taistelijoita. Voiko lasten aivopeseminen olla terrorismirikos?

Kimpimäki ei usko, että pelkkä lasten kasvattaminen väkivaltaiseen ideologiaan täyttäisi terrorismirikoksen tunnusmerkistön.

– Esimerkiksi koulutuksen antamisella terrorismirikokseen tarkoitetaan laissa konkreettisia toimia, kuten aseiden käytön kouluttamista.

Lapsen lähettäminen koulutusleirille voisin Kimpimäen mukaan tulla tuomittavaksi terrorismirikoksena tai ihmiskauppana.

Nuotio sanoo, että äitien kasvatusroolia on tuskin mietitty, kun esimerkiksi koulutukseen ja värväämiseen liittyviä terrorismirikoslakeja on säädetty.

– Uskon, että sitä voitaisiin tarkastella, onko värväämistä, jos äiti lähtee suuntaamaan lasta ja monta vuotta kasvattaa terroristiksi.

Professori: Ketään ei voi estää palaamasta

Kimpimäen mukaan mahdollisista naisia koskevista oikeudenkäynneistä tulisi pääsääntöisesti vaikeita.

– Pitää pystyä näyttämään, mitä syytteessä oleva henkilö on tiennyt ja tarkoittanut, mitä toiminta on ollut ja mitä hän on tehnyt Suomessa ja ulkomailla.

– Jos naiset eivät ole tehneet muuta kuin eläneet ja kasvattaneet lapsia, viranomaisilla ei välttämättä ole syytä ryhtyä rikosoikeudellisiin toimenpiteisiin.

Nuotio korostaa, että naisten toiminta on todennäköisesti ollut pääsääntöisesti muuta kuin varsinaista taistelutoimintaa. Hän lisää, että perustuslain mukaan jokaisella suomalaisella on oikeus palata kotimaahansa, ja Suomi voi avustaa ihmisiä, jotka haluavat palata.

– Jos heitä jostain syystä epäiltäisiin Irakissa jostain hyvin vakavista rikoksista, siinä tapauksessa Suomi varmasti selvittäisi sitä, voidaanko pyytää heidän luovutustaan Suomeen, joko rikosoikeudenkäyntiä varten tai aikanaan rangaistuksen täytäntöönpanoa varten.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (50)

Tuota noin. Miettikääpä järjellä asiaa. Tätä on paisuteltu suunnattomasti. Eiköhän me nyt kymmenestä emännästä lapsineen täällä selvitäisi kun vastaavia radikalisoituneita Suomessa on jo luultavasti moninkertainen määrä. On selvitty talvi ja jatkosodasta , noottikriisestä ym.
Olisiko aika vaikka keskittyä johonkin olennaiseen , vaikka Suomen taloudelliseen tilaan tai työllisyyskeinoihin?
Tietenkin onhan tämä hyvä tilaisuus vetää kansan huomio jonnekin muualle kuin ollennaiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai vielä hallitukselta lisää rahoja Al Holin naisten ja lasten elättämiseen,
Ei missään tapauksessa.
Suomalaisten maksamat verorahat EI ole tarkoitettu terroristeille.
Vaan Suomalaisten käyttöön.
Aivan järjetöntä edes kuvitella tällaista että rahoittaisimme terroristeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Annettasko paikallisviranomaisen tehdä tehtävänsä, heidän lakiensa, asetusten ja ohjeidensa mukaisesti. Ei puututa siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin. Kyllähän tässä kova paine on normalisoida ja sordinoida ISIS-naisten rooli, kun hallitus heitäkin auttavaa päätöstä valmistelee. Ja haastateltavat tutkijat ynnä professorit muut toki tämän perusteella ääneen pääsevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lauantain artikkelissa mainittiin, että nämä palaavat isis-naiset saavat henkilökohtaiset mentorit paluutaan helpottamaan.
Se on oikein kivasti ajateltu hallitukselta ja viranomaisilta.

Tulevaisuutta ajatellen vaan tuli mieleen, että eikö tuossa ole taas yksi vahva kannustin lähteä ulkomaille terroristijärjestön jäseneksi?
Kun tietää, että Suomeen palatessa ei syytetä mistään, ei edes tutkita, vaan palaaja saa kaikilta osin 1-luokan sosiaali-, terveyedenhuolto, jne. palvelut.

Tuli vain mieleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Welcome. Olisiko vielä muita tulijoita että osaa varata tarpeeksi rahaa ja palkata "mentoreita?"Haravoikaa nyt tarkaisti kaikki maailman kriisipesäkkeet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perussuomalaiset eivät siis ainoana puolueena halua auttaa suomalaisia lapsia. Hyvä tietää vaaleja odotellessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos lapsi on terroristikoulutuksen saanut ja osallistunut taisteluun, on häntä auttava osallinen terrorismin tukemiseen olipa virkamies, poliitikko tai juristi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsokaapa uutiskuvia Israelista, missä tuon ikäisillä on jo automaattireplika kainalossa lastentarhassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Suomeen tuodaan yksikin terroristi, pitää tuonnin sallinut tuomita maanpetoksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

JOKAISTA isis:in joukoissa millä tavalla tahansa ollutta voidaan syyttää TERRORISMISTA. Jos näin ei tehdä, niin koko maailma nauraa tyhmälle Suomelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että VOI tuomita JOPA...

Nää on ny näitä. Tottakai asioiden tilaa täytyy puntaroida - että miksi jokainen on mihinkin lähtenyt ja mikä on heille tärkeää ja mihin he sitoutuvat vai sitoutuvatko mihinkään. Mitkä on tulevaisuuden näkymät heillä. Vanhemmilla on yleensä vastuu lapsistaan - täytyy ottaa nyt huomioon kulttuurien tavatkin, joissain näyttää isättömyys olevan normi ja silloinhan ei sitten voi (ulkopuoliset) vedota siihen että joku on kolmen lapsen isä jne.

Huvittavaa on sitten eri tahojen tarve tulla framille omine aatoksineen kuten Ortodoksipiispa Leksa että "Lapset jouluksi kotiin!" Joulu? Islamissa ja juutalaisuudessa ei vissiin vietetä joulua, miksi nyt Leksa sitten markkinoi omiaan? Entäs se koti, missä se onkaan? Aika pehmoisia juttuja jos nyt uskovista tai uskon alalla toimivista voi sanoa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa todella tutustua heidän uskontomaailmaan, ennenkuin vertailee heidän joulunveittoa kristilliseen jouluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näiden "taistelijoiden" lasten tapauksessa on selvitettävä edes syntymäpaikka. Jos ei ole syntynyt
suomessa, ei ole suomen kansalainen. Yritetäänkö asia aktiivisesti unohtaa? Kalifaatin kannattajien
johtoajatus on vääräuskoisten vähentäminen ja oikeaoppisten lisääntyminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos toinen vanhemmista on suomalainen, niin silloin lapsikin on suomalainen. Syntyi sitten kuussa tai maassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maahan ei ole asiaa yhdelläkään, jolla ei ole mukanaan voimassa olevaa Suomen passia. Passia ei pidä uusia ulkomailla eikä missään tapauksessa ennen kuin kaikki henkilön mahdolliset vastuut sotatoimialueella on lopullisesti selvitetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinne on lähdetty tieten tahtoen edistämään sotaa vääräuskoisia vastaan tarkoituksena tappaa mahdollisimman paljon eikä hengailemaan. Sodassa on sodan lait, jotka eivät ole voimassa Suomessa. Siksi ei pidä lähteä hakemaan tänne yhtäkään, joka on sotalakien alainen. Kärsikööt täysimääräisesti valintansa seuraukset siellä, minne ovat halunneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1. Isis julisti sodan meitä länsimaita vastaan
2. Liittyminen maatamme vastaan sotaa käyvään järjestöön on maanpetosrikos
3. Sodanjulistuksen kautta kyseessä on sodanaikainen maanpetosrikos

Joten tuomiot sen mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (50)

Uutisvirta

48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
29
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
26
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
21
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
15
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
11
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
10
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image