Ulkomaat

Afrikan unionin "pääkaupunki" Addis Abeba on luonnollinen kohde Niinistön vierailulle – Rau­han­tur­vaa­mi­nen ja kauppa myös Suomen intresseissä

Presidentti Sauli Niinistön ensimmäinen virallinen vierailu Afrikkaan suuntautuu Etiopiaan. Aiemmin hän on osallistunut Nelson Mandelan hautajaisiin Etelä-Afrikassa 2013. KUVA: Chris Kleponis / POOL
Ulkomaat 14.10.2019 6:00
Marjo Oikarinen

Presidentti Sauli Niinistö tapaa Etiopian valtionpäämiesten lisäksi Afrikan unionin komission puheenjohtajan. Komissio työskentelee Addis Abebassa. Unionin merkitys on kasvamassa, ja Suomikin tähtää Afrikan-suhteiden tasa-arvoistumiseen pitkän kehitysyhteistyön jälkeen.

Presidentti Sauli Niinistö aloittaa tiistaina kaksipäiväisen valtiovierailun Addis Abebaan Etiopiaan. Hän tapaa matkallaan muun muassa rauhan Nobelin saaneen pääministeri Abiy Ahmed Alin, presidentti Sahle-Work Zewden ja Afrikan unionin komission puheenjohtajan Moussa Fakin.

Geostrategisesti tärkeästä Afrikan sarvesta tuli entistä ajankohtaisempi rauhanpalkinnon ansiosta. Abiytä kiitettiin palkinnon perusteissa erityisesti Etiopian ja Eritrean välille saadusta rauhasta.

Abiy Ahmed on ehtinyt saada paljon aikaan puolessatoista vuodessa. Hän on aloittanut laajat ja syvälliset uudistukset niin politiikassa kuin taloudessa. Hän tähtää ensimmäisiin aidosti vapaisiin vaaleihin ensi toukokuussa.

Etiopian presidentti Abiy Ahmed sai Nobelin rauhanpalkinnon perjantaina. Niinistön on tarkoitus tavata hänet vierailunsa ensimmäisenä päivänä tiistaina.

Sahle-Work Zewde on Etiopian ensimmäinen naispresidentti. Pitkän diplomaattiuran tehnyt Sahle-Work valittiin vuosi sitten virkaan, joka on edustuksellinen. Todellinen valta on pääministerillä.

Afrikan unionin komissio työskentelee Addis Abebassa, jota voi siksi pitää "Afrikan pääkaupunkina". Neljäksi vuodeksi valittavaan komissioon kuuluu puheenjohtajan lisäksi varapuheenjohtaja ja kahdeksan komissaaria. Huippukokouksia johtaa vuodeksi kerrallaan nimitettävän puheenjohtajamaan presidentti, tänä vuonna Egyptin Abdel Fattah al-Sisi.

Presidentti Sahle-Work Zewden kanssa Niinistö keskustelee kahdenvälisten suhteiden lisäksi todennäköisesti tasa-arvosta. Molemmat puhuvat tiistaina naisten taloudellista voimaantumista käsittelevässä tilaisuudessa.

Niinistö on ollut UN Womenin maailmanlaajuisen HeForShe-tasa-arvoliikkeen lähettiläs vuodesta 2015 lähtien, ja myös Sahle-Work on toiminut pitkään YK:ssa.

– Naisten voimaannuttaminen on agenda, jonka Etiopia jakaa Suomen kanssa, sanoo Afrikan sarven tiimin vetäjä Hanna Ojanperä ulkoministeriöstä.

Pääministeri Abiy on kehittänyt myös tasa-arvoa. Ministereistä puolet on naisia, ja naisia on nimitetty valtion korkeisiin virkoihin.

Afrikan unionilla ei ole samanlaista päätösvaltaa kuin Euroopan unionilla. Ulkoministeriön johtava asiantuntija Martti Eirola kertoo, että kun kaikkien 55 jäsenmaan täytyy olla yksimielisiä, neuvottelut voivat kestää vuosia. Sen jälkeen jäsenmaiden pitäisi vielä panna päätökset toimeen.

– Maat ovat herkkiä suvereniteetistaan. Ne eivät halua antaa valtaa unionin komissiolle, Eirola sanoo.

Silti yhteistyö on Eirolan mukaan edennyt. Menossa on unionin reformi, jolla yritetään uudistaa päätöksentekoa ja rahoitusta. Komissaareja ja huippukokouksia vähennetään, ja jäsenmaiden vastuuta muun muassa rauhanturvaoperaatioista lisätään.

Nyt muiden maanosien maat maksavat 96 prosenttia operaatioista. Siitä osuudesta peräti 95 prosenttia tulee EU:lta, joka on muutenkin AU:n suurin rahoittaja. Rauhanturvaaminen Afrikassa ehkäisee myös pakolaisvirtoja Eurooppaan.

– AU:n oma rauhanrahasto on kasvanut todella positiivisesti, mutta operaatiot maksavat valtavasti. Somaliassa, Keski-Afrikan tasavallassa ja Malin-Nigerin alueella on meneillään EU:n toteuttamia operaatioita, Eirola kertoo.

Toinen AU:n iso tavoite on koko maanosan kattava vapaakauppa-alue, jota koskeva sopimus tuli voimaan viime kesänä. Ainoastaan Eritrea ei ole vielä allekirjoittanut sopimusta. Sen on ratifioinut tähän mennessä 27 maata, jotka alkavat neuvotella tullitariffien poistamisesta.

Eirola korostaa, että EU:lla ja AU:lla on paljon suurempi kontaktipinta kuin yleisesti tiedetään: yhteistyötä on rauhan ja turvallisuuden lisäksi muun muassa maatalous-, koulutus- ja teknologiapolitiikassa. Yhteinen huippukokous järjestettiin viimeksi 2017 ja seuraava on 2021.

Etiopiasta kahvia ja kukkia

Suomi on tehnyt kehitysyhteistyötä Etiopiassa vuodesta 1967.

Kehitysyhteistyön sektoreita ovat koulutus, vesi ja sanitaatio sekä maaseudun taloudellinen kehitys.

Suomi tukee erityisesti tyttöjen ja erityistarpeisten lasten mahdollisuuksia käydä koulua.

Vesiprojekteihin kuuluvat muun muassa yhteisölliset kaivot, joista kyläläiset huolehtivat.

Suomen ja Etiopian kahdenvälinen kauppa on toistaiseksi ollut aika pientä. Etiopiasta tuodaan ennen kaikkea kahvia ja kukkia. Suomen vientiartikkelit ovat vaihdelleet vuosittain.

Suomella ja EU:lla on tarkoitus vahvistaa kumppanuutta Afrikan maiden kanssa lisäämällä poliittista vuorovaikutusta ja kauppaa, jotta suhteet olisivat entistä tasa-arvoisempia.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
54
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
48
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
31
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
20
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
18
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta
17
MTK:n Juha Marttila: Peltojen metsittäminen olisi täysin vastuutonta – "Jos kotimaan kulutus vähenee, Suomen on vietävä enemmän"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image