Ulkomaat

Acehille laaja itsehallinto, GAM mukaan politiikkaan

Ulkomaat 16.8.2005 0:00
Pasi Nokelainen, STT
Aceh jää osaksi Indonesiaa, mutta saa tilalle erittäin laajan itsehallinnon viimeistään ensi maaliskuuhun mennessä valmistuvassa uudessa Acehin hallintolaissa, mikäli rauhansopimus toteutuu suunnitellusti.

Vapaa Aceh -liike (GAM) luopuu ainakin toistaiseksi historiallisesta itsenäisyysvaatimuksestaan. Muutos oli havaittavissa viimeistään huhtikuun neuvottelukierroksella.

Acehilaiset pääsevät osallistumaan paikallispolitiikkaan ja vaaleihin, joissa valitaan huhtikuussa 2006 esimerkiksi alueen kuvernööri ja kaupunkien johtajat kansainvälisten tarkkailijoiden valvonnassa. Tämä kysymys ratkesi vasta viidennen neuvottelukierroksen lopussa heinäkuussa.

Indonesian nykyisen puoluelain mukaan vain paikallisesti toimivan GAM:n tai muiden acehilaisten ryhmien osallistuminen politiikkaan ei olisi mahdollista, koska puolueilla on oltava puolueosastot puolessa Indonesian 32 maakunnasta sekä päämaja Jakartassa.

Paikallispuolueiden perustaminen toteutetaan muuttamalla Acehia koskevaa lakia, ei puoluelakia, viimeistään puolentoista vuoden sisällä. Siten hallituksen myönnytys ei koske muita suurempaa autonomiaa tai itsenäisyyttä kaipaavia Indonesian alueita.Armahdus ja totuus


Indonesia armahtaa Vapaa Aceh -liikkeeseen kuuluvat poliittiset vangit syyskuun alkuun mennessä eli jo kahden viikon kuluessa. Heille kuten muillekin GAM:n toimintaan osallistuneille annetaan täydet kansalais- sekä poliittiset, taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet.

Indonesian vankiloissa istuu tällä hetkellä 1 400-2 000 liikkeen jäsentä maanpetoksesta syytettynä. Puhtaasti rikollisista syistä, kuten tapoista ja ryöstöistä, tuomitut kapinalliset pysyvät kuitenkin ilmeisesti edelleen telkien takana.

Indonesian hallitus sitoutuu noudattamaan YK:n ihmisoikeussopimuksia. Osapuolet ovat myös suostuneet ihmisoikeustuomioistuimen sekä totuus- ja sovintokomission perustamiseen.Vetäytyminen ja aseet


Osa Indonesian armeijasta ja poliiseista vetäytyy vaiheittain maakunnasta vuoden loppuun mennessä. Syyskuussa alkava vetäytyminen koskee vain joukkoja, jotka on lähetetty maakuntaan muualta. Alueen puolustukseen tarvittavien sotilaiden määräksi mainitaan 14 700 ja sisäisestä turvallisuudesta vastaavien poliisivoimien vahvuudeksi 9 100.

Indonesian hallitus lähetti kymmeniin tuhansiin nousevan puolisotilaallisten poliisien ja sotilaiden joukon maakuntaan, kun sotatila julistettiin toukokuussa 2003. Tuolloin GAM:n taistelijoita oli noin 8 000-10 000, kun heitä on enää noin 3 000 vapaana ja aseissa.

GAM:n taistelijat on määrä riisua aseista ja heidän aseensa on määrä tuhota. Sotilaallisten osioiden tarkkailusta vastaa suomalainen prikaatikenraali Jaakko Oksanen.Luonnonvarojen jako


Maakunnan öljy- ja kaasutuloista 70 prosenttia jää Acehiin ja 30 prosenttia menee keskushallinnolle. Nykyisestä jakosuhteesta on ristiriitaisia tietoja. Rahapoliittinen valta jää Jakartaan, mutta Acehille annetaan oikeus muun muassa ottaa lainoja ulkomailta sekä asettaa ja kerätä veroja paikallisiin tarkoituksiin.

Ehkä tärkein taloudellinen ja sosiaalinen ulottuvuus sopimuksessa on sen sivutuote: tsunamin jälkeisen jälleenrakennuksen todennäköinen vauhdittuminen. GAM saa muun muassa nimetä edustajansa kansainvälisesti tuetun jälleenrakennusrahaston hallintoon. Rahastossa on varoja reilut 3,9 miljardia euroa.

Huhtikuussa käydyn kolmannen neuvottelukierroksen aikana Indonesian hallitus tarjoutui lehtitietojen mukaan antamaan acehilaisten hallintaan nykyisin valtionyhtiölle kuuluvat 13 palmuöljy-, kumi- ja kaakaoviljelmää.

Indonesian hallitus perustaa GAM:n entisille taistelijoille, köyhille acehilaisille ja konfliktin uhreille "jälleenyhdistämisrahaston". Maahan, työhön tai sosiaaliturvaan ovat oikeutettuja paitsi GAM:n entiset taistelijat myös konfliktista kärsineet siviilit.

Kyodo, Jakarta Post, Reuters

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

62
MT: Lidlin salmonellaa sisältänyt jauheliha havaittiin Oulussa – "Takaisinvedossa on kyse kuluttajan varoittamisesta"
53
Viime kesän kuivuus toi noin 10 prosentin korotuksen sähkölaskuun – sadekesä pudottaisi sähkön hintaa, muttei sähkölaskun loppusummaa
47
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla 16 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna – työttömien määrä laski 3 800 hengellä
32
Qstock yhteistyöhön design-yritys Vallilan kanssa – muun muassa Pikisaari, Rautasilta ja toriaitat koristavat festivaalikassia
31
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
28
Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustyöt voisivat alkaa loppukesästä 2020 – "Valtio alkaa maksaa, kun liikenne menee yli"
24
Pohjantuuli puhaltaa – Oulunsalon Riutunkarin tuulivoimalat halutaan korvata uusilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

244 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Myynti ikäihmisille

Eiköhän ne tiedot rauhanyhdistyksellä vaihda omistajaa. Sopivasti uskonveljet töissä paikoissa, jossa pääsee käsiksi tie... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image