Ulkomaat

Äärioikeisto tuplasi paikkansa Espanjan parlamentissa uusin­ta­vaa­leis­sa – hallituksen muodostaminen yhä vaikeampaa

Voxin puheenjohtaja Santiago Abascal kannattaa isänmaallisia ja vanhoillisia arvoja Espanjassa. Kaikki eivät pidä siitä, sillä muistissa on oikeistodiktatuuri. KUVA: JAVIER LIZON
Ulkomaat 11.11.2019 8:13
Joonas Kuikka, Reuters

Espanjan äärioikeistolainen Vox-puolue oli uusintavaalien suurin voittaja ja nousi parlamentin kolmanneksi suurimmaksi. Virkaatekevä pääministeri Pedro Sanchez yritti uusilla vaaleilla vahvistaa asemaansa hallitusneuvotteluissa, mutta saikin entistä heikomman käden.

Sosialistipuolue PSOE on Espanjan parlamenttivaalien jälkeen yhä suurin puolue 28 prosentin äänisaaliilla, mutta sen paikkamäärä heikkeni.

Sosialistit menettivät kolme paikkaa ja tyytyvät 120 paikkaan 350-jäsenisessä Espanjan parlamentissa.

Vaalit olivat jo toiset tänä vuonna, sillä virkaatekevä pääministeri sosialistien Pedro Sanchez ei onnistunut muodostamaan hallitusta.

Toiseksi suurin puolue on oikeistolainen kansapuolue PP, joka sai 88 paikkaa ja vajaat 21 prosenttia äänistä.

Kolmanneksi nousi äärioikeistolainen Vox, joka sai 15 prosenttia äänistä ja kaksinkertaisti paikkamääränsä 52:een parlamentissa.

Uusintavaalien suurin romahdus oli keskustaliberaali Ciudadanos, joka menetti peräti 47 paikkaa pudoten 57:stä 10:een.

Äärivasemmiston Unidas Podemos menetti hieman asemiaan ja jäi 35 paikkaan. Lisäksi parlamentissa on suuri joukko alueellisia puolueita pienillä paikkamäärillä.

Edessä vaikeat hallitusneuvottelut

Sosialistien Pedro Sanchezilla on yhä vaikeampi tehtävä koota hallitus, sillä hänen vasemmistoliittoumansa kannatus heikkeni.

Hän kertoi yrittävänsä koota edistyksellistä hallitusta, joka ei perustu yhteiselon vastustamiseen ja vihan lietsomiseen.

Helpompi tilanne ei ole myöskään oikeistossa, sillä sieltäkin puuttuu ratkaiseva enemmistö.

Saadakseen hallituksen kasaan Sanchezin täytyisi saada kansanpuolueen tuki, tai vaihtoehtoisesti alueellisten puolueiden ja Ciudadanosin tuki.

Enemmistöön tarvittaisiin 176 edustajaa, mutta kansanpuolue voisi teoriassa sallia vasemmistolaisen vähemmistöhallituksen muodostamisen äänestämällä tyhjää.

Espanjassa kansanpuolue ja sosialistit ovat pitkään hallinneet vuorotellen enemmistössä. Puoluekentän sirpaloitumisen myötä hallitusten muodostaminen on ollut aina vaikeampaa.

Vox tuli ryminällä

Espanja on pitkään vastoin muuta Eurooppaa padonnut kansallismielisen oikeiston nousun, sillä ihmisillä on ollut muistissa kenraali Francisco Francon verinen diktatuuri.

Huhtikuun vaaleissa Vox sai 24 paikkaa ja pääsi ensimmäisenä äärioikeistolaisena puolueena parlamenttiin Francon jälkeisenä aikana vuodesta 1975 laskien. Nyt kannatus tuplaantui.

Voxin nousuun vaikuttivat poliittisen järjestelmän sekasorto ja kyvyttömyys muodostaa hallitusta sekä Katalonian itsenäistymishalu ja levottomuudet. Vox vastustaa Katalonian itsenäisyyttä.

MAINOS

Kommentoi

Liberaalit romahti ja vihreät hävisivät ja sillä on suuri positiivinen vaikutus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pedro "Komea" vei sosialidemokraatit uuteen vaalivoittoon. Tämä tulee siivittämään sosialidemokraattien menestystä myöskin Ranskassa, Saksassa, Hollannissa, Itävallassa ja jopa kaukaisessa Suomessakin. Kun ennen sanottiin mm.DDR:ssä "Neuvostoliitolta oppiminen on viisauden oppimista", niin nyt voimme käyttää samantyyppistä ilmaisua Espanjasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiusanteon mallimaa Espanja yrittää saada kokoon hallituksen. Keinottelijat keikuttavat monarkiaa, kuten TV-sarja La Republica'ssa! Kuka kertoo espanjalaisille, että politiikka on kompromissintekoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Irrationaalisen vasemmisto- ja oikeistovasemmistopainotuksen sijaan jakolinja on nykyisin kaupalliseksi havaitun yltiöliberalismin hylkäämisen ja sallimisen kohdalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Espanjalaisilla ainakin kuvittelisi olevan vielä muistissaan Francon hirmuhallinnon aikaiset vuosikymmenet. Vaalitulos laittaa kyllä epäilyksiä poliittisen muistin pituudesta Espanjassakin. Ikävintä asiassa on tietysti se, että monessa muussakin Euroopan maassa äärioikeisto etenee vaaleissa. Onkohan taustalla oikeistoaatteiden etennemisellä pelkästään maahanmuuttopelko, joka on vallalla jo monessa maassa eikä Suomikaan ole täysin ulkona tällaisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voxin kohdalla ei mainintaa EU:n maahanmuuttolinjauksesta ja sen vaikutuksesta puolueen vahvaan nuosuun. Miksi maininta puuttuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki vasemmistosta oikealla oleva on nykyisin äärioikeistoa. Siksi äärivasemmistoa ei löydy miatään maasta vaikka olisivat kuinka radikaaleja autonpolttajoa?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image