Ulkomaat

Ääntenlasku on yhä kesken Nevadassa – Bernie Sanders jätti muut ehdokkaat kauas taakseen ja vahvisti asemiaan

Vermontin senaattori Bernie Sanders sai ylivoimaisen voiton Nevadan esivaaleissa. Osalle oman puolueensa jäsenistä Sanders on liian radikaali ehdokas. KUVA: CHRISTIAN MONTERROSA
Ulkomaat 23.2.2020 20:23 | Päivitetty 23.2.2020 21:57
Ida Kannisto

Senaattori Bernie Sanders sai ylivoimaisen voiton demokraattien vaalikokouksessa latinojen asuttamassa Nevadan osavaltiossa. Hän on lyömässä toiseksi tulevan Joe Bidenin selvin numeroin. Nevadan väliin jättänyt Mike Bloomberg keskittyy jo maaliskuun supertiistaihin.

Vermontin senaattori Bernie Sanders voitti demokraattien vaalikokouksen Nevadassa niin selvin luvuin, että hänet uskallettiin julistaa voittajaksi, vaikka ääntenlasku on yhä kesken.

Illalla Suomen aikaa äänistä on yhä laskettu vain 60 prosenttia. The New York Timesin ennusteen mukaan Sanders on samassa tuen 46 prosentilta delegaateista.

Ex-varapresidentti Joe Bidenille oli luvassa vajaan 20 prosentin tuki. Bidenille kakkossija oli tahmean alun jälkeen voitto. Gallupeissa Sanders on ohittanut etukäteen ennakkosuosikkina pidetyn Bidenin.

Seuraava viikko on Bidenin kampanjan kannalta olennainen. Jos Biden tai kukaan muista ehdokkaista ei voita ensi viikolla Etelä-Carolinan esivaaleja, näyttää epätodennäköiseltä, että kukaan heistä pystyy viemään presidenttiehdokkuutta Sandersilta, sanoo uutistoimisto Reuters.

Kolmantena oli South Bendin entinen pormestari Pete Buttigieg reilun 15 prosentin osuudella. Buttigiegiä voi yhä kutsua kenties jopa koko esivaalikiertueen suurimmaksi yllättäjäksi. Harva olisi uskonut, että politiikassa suhteellisen kokematon Buttigieg onnistuu tosissaan haastamaan demokraattien kokeneet kärkiehdokkaat.

Buttigiegin kolmossija on hyvä suoritus ja pitää hänet mukana kilpailussa. Nevadan ennakkotulosten mukaan Buttigiegillä on vaikeuksia saada vähemmistöjä puolelleen.

Buttigiegin taakse sijalle neljä sijoittui senaattori Elizabeth Warren noin 10 prosentin osuudella. Warren paransi hivenen asemiaan esiintymällä vakuuttavasti vaaliväittelyssä aikaisemmin viikolla.

Viides Nevadassa oli alustavien tulosten perusteella senaattori Amy Klobuchar, joka yllätti hyvällä menestyksellään New Hampshiressä. Nevadassa hänen ääniosuutensa jäi 4,8 prosenttiin.

Liikemies, miljardööri ja New Yorkin entinen pormestari Mike Bloomberg jätti Nevadan väliin. Hän on päättänyt keskittyä niin sanottuun supertiistaihin 3. maaliskuuta, jolloin esivaaleja ja vaalikokouksia käydään 16 osavaltiossa.

Bloomberg ei onnistunut vakuuttamaan aikaisemmin viikolla järjestetyssä vaaliväittelyssä, ja sen pelätään heikentävän hänen mahdollisuuksiaan.

Seuraavat vaalit ensi viikolla

Nevadaa on pidetty kiinnostavana osavaltiona vaalien kannalta siksi, että se on tähän mennessä etnisesti kirjavin osavaltio, jossa asuu runsaasti muun muassa latinoja.

Demokraattien vasenta laitaa edustava Sanders näyttää saaneen puolelleen enemmistön latinoäänestäjistä. Ennakkotietojen mukaan Sanders oli toiseksi suosituin Nevadan mustien äänestäjien keskuudessa.

Bernie Sandersin kannattajilla oli tunnelma katossa Nevadan vaalikokouksissa. KUVA: ETIENNE LAURENT

Nevadassa ehdokas valitaan esivaalin sijaan vaalikokouksissa, mikä hidastaa ääntenlaskua. Vaalikokous on tilaisuus, jossa ihmiset kokoontuvat esimerkiksi kirkkoon tai kouluun valitsemaan ehdokasta. Kokouksia venyttää se, että niissä pidetään kannatuspuheita ja käydään keskusteluja.

Seuraat esivaalit järjestetään Etelä-Carolinassa ensi viikon lauantaina. Sen jälkeen vuorossa on odotettu supertiistai 3. maaliskuuta. Päivään on ladattu paljon odotuksia, ja sen odotetaan selventävän, kuka on demokraattien mahdollinen presidenttiehdokas. Lopullisen valinnan demokraatit tekevät heinäkuun puoluekokouksessa.

Toinen voitto Sandersille

Sanders on nyt voittanut kaksi osavaltiota. Edellinen Sandersin voitto tuli New Hampshiressa. Ensimmäisessä osavaltiossa Iowassa voiton vei Buttigieg.

Sanders on kuvaillut menestyksensä salaisuudeksi vapaaehtoisten panokseen pohjautuvaa ahkeraa ruohonjuuritason työtä. Hän uskoo, että istuva presidentti Donald Trump on mahdollista haastaa tuomalla amerikkalaiset yhteen erottelemisen sijaan.

Trump on ottanut Nevadan vaaliin kantaa tuttuun tapaansa Twitterissä. Trump onnitteli Sandersia ja kommentoi muiden ehdokkaiden vaikuttavan heikoilta.

Trump itse ei joudu osallistumaan esivaaleihin, koska hänellä ei ole haastajia republikaanien presidenttiehdokkaaksi.

Nevadan esivaalit

Ääniosuus

Nevadan esivaalin voittaja Bernie Sanders:

46%

Joe Biden: 19,6%

Pete Buttigieg: 15,3%

Elizabeth Warren: 10,1%

Amy Klobuchar: 4,8%

Delegaattien määrä

Bernie Sanders: 31 delegaattia.

Pete Buttigieg: 22.

Elizabeth Warren: 8.

Amy Klobuchar: 7.

Joe Biden: 6.

Äänistä oli laskettu 60 prosenttia.

MAINOS

Kommentoi

Pahansuopia kommenttejä täällä. Mutta Sanders on liian fiksu ihminen kelvatakseen USA:n äänestäjille, ei hänestä presidenttiä tule. Fiksut ihmiset eivät ole missään valtiossa äänestäjien enemmisönä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työläisten ja köyhien ystävä Bernie Sanders on myös miljonääri ja omistaa kolme asuntoa. Itse asiassa demokraattien esivaalit ratkeavat rahalla. Muilla kuin Berniellä ja nyt mukaantulevalla Bloombergilla ei ole varaa kampanjoida supertiistain jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpin kannalta täydellinen tulos. Keskitien tallaajat ratkaisevat vaalit. Sanders taas on tulipunainen sosialisti, käenpoika länsimaisen kapitalismin kehdossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän siellä Trumpin leirissä voidaan ajatella. Mutta sosialismissa on Ameriikankin valoisa tulevaisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme paikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, palaajille luvassa tiukka vastaanotto lentoasemalla – yöpymispaikkoja varattu tarvitseville
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
11:28
Aamuyhdeksään mennessä yli 120 käännytetty ja yksi sakko annettu – Uudenmaan rajojen valvonta on täydessä käynnissä
102
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
43
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
41
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
29
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
28
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
21
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"
19
Raskaat tie­su­lut ko­hoa­vat jo Uu­den­maan ra­joil­le – Poliisi val­mis­tau­tuu his­to­rial­li­siin tar­kas­tuk­siin, kun Uusimaa suljetaan muusta Suomesta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image