Ulkomaat

Äänestysinto on nousussa Yhdysvaltojen de­mok­raat­ti­mie­li­sil­lä alueilla – lupaa hyvää Trumpin kaatoa yrittäville

Donald Trump pyrkii toiselle presidenttikaudelle marraskuun vaaleissa. KUVA: ERIK S. LESSER
Ulkomaat 19.2.2020 20:41
Reuters

Analyytikkojen mukaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vastainen aktivismi kantaa edelleen suurimmissa väestökeskittymissä.

Kiinnostus presidentinvaaleissa äänestämiseen kasvaa nopeammin Yhdysvaltojen suurissa demokraattien hallitsemissa kaupungeissa kuin maaseudulla, missä mielipiteet ovat konservatiisempia. Tieto lupaa hyvää demokraattien yritykselle syrjäyttää toiselle kaudelle pyrkivä presidentti Donald Trump marraskuun vaaleissa.

Uuutistoimisto Reutersin ja Ipsos-tutkimuslaitos selvittivät äänestyshalukkuutta kautta maan.

Jos mielipidetutkimuksissa näkyvä trendi jatkuu äänestyspäivään 3. marraskuuta saakka, se tarkoittaisi päinvastaista käännettä kuin vuoden 2016 presidentinvaaleissa. Silloin maaseutujen voimakas äänestysvilkkaus ohitti kaupunkikeskusten aktiivisuuden, mikä auttoi Trumpin niukasti vaalivoittoon ja Valkoiseen taloon.

Tulokset perustuvat yli 88 000 amerikkalaisen aikuisen vastauksiin verkkokyselyssä, joka toteutettiin elokuusta joulukuuhun 2015 ja uudelleen elokuusta joulukuuhun 2019. Analyytikot puhuvat sinisestä aallosta eli Trumpin vastaisesta aktivismista, joka ryöpsähti hänen valintansa jälkeen 2017 ja kantaa edelleen suurimmissa väestökeskittymissä.

Vaikka Trumpin kannatus on kivikovaa republikaanien keskuudessa, kiinnostus äänestämiseen kasvaa nopeammin häntä hyljeksivien kuin hänet hyväksyvien ryhmässä, kertovat tutkimusdataan perehtyneet asiantuntijat Reutersille.

Äänestysinto on noussut erityisesti urbaaneilla alueilla

Kaupunkiväestön kiinnostus politiikkaan ulottuu syvälle niin sanottuihin vaa'ankieliosavaltioihin, jotka Trump voitti ohuella marginaalilla itselleen neljä vuotta sitten.

Michigan ja Wisconsin kuuluvat ylempään keskilänteen, ja esimerkiksi näiden osavaltioiden suurilla kaupunkialueilla varmasti äänestämistä suunnittelevien osuus on kohonnut kymmenellä prosenttiyksilöllä verrattuna vuoteen 2015. Äänestämään sanoi varmasti menevänsä 67 prosenttia eli kaksi kolmesta.

Pienemmissä ylemmän keskilännen keskuksissa ja taajamissa äänestämiseen sitoutuneiden määrä kasvoi vain yhdellä prosenttiyksiköllä vuodesta 2015, 60 prosenttiin.

Koko maassa "varmojen" äänestäjien osuus on kasvanut neljän vuoden takaisesta seitsemän prosenttiyksikköä. Into on noussut keskimääräistä enemmän urbaaneilla alueilla.

"Demokraatit ovat hyvin vihaisia"

Kaupunkilaisten poliittinen kiinnostus auttoi demokraatteja voittoihin viime vuonna pidetyissä vaaleissa, joihin kuuluivat esimerkiksi kuvernöörinvaalit konservatiivipainottuneissa Kentuckyssä ja Louisianassa.

Sama ilmiö saattoi vaikuttaa myös demokraattien esivaaleissa äänestysvilkkauden kasvuun väestötiheissä yliopistokaupungeissa Iowan ja New Hampshiren osavaltioissa.

– Demokraatit ovat hyvin vihaisia, sanoo Michiganin yliopiston politiikan tutkija Nicholas Valentino.

– Monet näkevät tämän hallinnon eksistentiaalisena uhkana perustuslailliselle järjestykselle. He ovat valmiina osallistumaan yrittääkseen muuttaa maan suuntaa.

Paljon voi kuitenkin vielä tapahtua vuoden mittaan ennen varsinaista vaalipäivää.

– Myös republikaanit ovat liekeissä sen jälkeen, kun demokraattijohtoinen alahuone yritti panna Trumpin viralta virkarikossyytteiden kautta, sanoo tutkimuspäällikkö Bryon Allen WPA Intelligence -tutkimuslaitoksesta, joka on republikaaniehdokkaille töitä tekevä konservatiivinen politiikan konsulttifirma.

Viime viikolla New Hampshiren esivaaleissa 151 011 ihmistä ilmaantui tukemaan Trumpia republikaanien äänestyksessä, jossa tällä ei ollut tuntuvaa vastaehdokasta. Lukumäärä on selvästi suurempi kuin niiden ihmisten määrä, jotka osallistuivat aiemmissa esivaaleissa, kun Barack Obama, George W. Bush tai Bill Clinton pyrkivät istuvina presidentteinä varmistamaan jatkokautensa.

– Demokraatit eivät voi tyytyä olettamaan, että jos he saavat äänestysaktiivisuuden ajettua ylös lähiöissä, he voittavat. Trump pystyy nostattamaan vilkkautta pienissä kaupungeissa ja maaseudulla vastavetona, arvioi ovensuukyselyjä tekevän Edison Researchin perustajiin kuuluva Joe Lenski.

Yhdysvaltain presidentinvaalit

Järjestetään 3. marraskuuta vuonna 2020. Ennen varsinaisia vaaleja osavaltioissa järjestetään puolueiden esivaaleja, joissa valitaan edustajat puolueiden kesällä pidettäviin puoluekokouksiin. Puoluekokousedustajat päättävät puolueen presidentti- ja varapresidenttiehdokkaasta.

Republikaanien esivaalit ovat lähinnä muodolliset, koska istuva presidentti Donald Trump on lähes varmasti puolueen presidenttiehdokas. Hänen ainoa haastajansa on Bill Weld sen jälkeen, kun Joe Walsh ja Mark Sanford luopuivat kilpailusta.

Demokraattien esivaaleissa on mukana vielä kahdeksan ehdokasta: Bernie Sanders, Joe Biden, Elizabeth Warren, Pete Buttigieg, Michael Bloomberg, Amy Klobuchar, Tulsi Gabbard ja Tom Steyer.

Esivaalit on käyty Iowan ja New Hampshiren osavaltioissa. Seuraava esivaali on lauantaina Nevadassa.

MAINOS

Kommentoi

Tylsäksi menee, jos Trump ei voita. Trump on parasta viihdettä koko maailmalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demarit kaatavat itse itsensä. Eivät ymmärrä että omalla osaamisella voitto tulisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaaa, ennen se oli äärioikeisto joka oli "hyvin vihaisia". Kaksoisstandardit jylläävät ; Vasemman puolen kannattajille vihaisuus on sallittu mutta se paha äärioikeisto, apua natsit ja rasismi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tässä jutussa vähän sellainen Trump-vastainen sävy. Puolueetonta viestintää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei olisi kalenterista erikseen varmistanut, niin sitä saattaisi luulla, että se on vuosi 2016 taas uudestaan. Eliitin valtamedia ei nähtävästi ole oppinut yhtään mitään neljässä vuodessa. Ne ovat tottuneet valehtelemaan meille niin sujuvasti, että eivät tavoistaan pääse mitenkään eroon. Kun marraskuun 3 päivä sieltä lopulta koittaa, niin siitä tulee demokraattien totaalinen nöyryytys. Ennustan, että demokraattien nöyryytys on triplasti pahempi kuin mitä nähtiin vasemmiston tappio Britanniassa joulukuun parlamenttivaaleissa.

Demokraatit menettävät kongressin ja heidän häviönsä senaatissa kasvaa entisestään. Kaiken kruunaa Trumpin historiallisen suuri voitto toiselle kaudelle. Kun maailma tuloksen näkee, niin te kaikki viimein ymmärrätte kuinka massiivinen Trumpin kansansuosio on. Trump on saamassa afrikan-amerikkalaisten äänistä jopa yli 40% kun republikaanit ennen Trumpia saivat parhaimmillaankin vain 5%.

Vaan minullehan tuo on melkoista sama jos joku haluaa vielä illuusiossa muutaman kuukauden elää. Se päivä koittaa vielä kun valtamedia pyytää kummallisesti vääntämiään juttujaan anteeksi. Kyllä meillä on silmät päässä ja aivotkin toimii ja muistikin vielä pelittää. Ei ole yhtään uutta sotaa Trumpin aikana syttynyt. Obaman ensimmäisen kauden lopussa koko Lähi-itä oli syttynyt tuleen ja sotatila päällä lähes kymmenessä paikassa Syyriasta Libyan kautta Jemeniin. Lisäksi eliitin tukemat terroristit (Boko Haram jne) terrorisoivat Afrikkaan minkä ehtivät. Et ole Boko Haramista nyt edes kuullut pariin vuoteen. Trumpin hyvät tyypit ovat eliminoineen ne kaikki. Elävä terroristi alkaa olla jo hieman harvinainen ilmiö Trumpin johtamassa maailmassa. Marraskuussa te sen sitten ymmärrätte kuinka moni tässä maailmassa jo osaa katsoa eliitin valheiden läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotka on savolaisten amerikka, mutta Oululaisille se taitaa olla vieläkin lähempänä. Seuraileppas, jos Trump valitaan toiselle kaudelle, niin silloin ei tarvitse olla mielistelemässä rahvasta ja voi näyttää oikean karvansa - köyhät kyykkyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päin vastoin eliitti on kaadettu ja köyhilläkin on mahdollisuus. Trump laski veroja ensitöikseen ja köyhät eivät maksa veroja laisinkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä ole aikaisemmin äänestänyt ketään vaikka vuosikymmeniä täällä asunut USA:ssa mutta nyt kyllä täytyy käydä äänestämässä Trumppia niin paljon hyvää on saanut jo aikaan kuin kukaan presidenttimme aikaisemmin. Nuo mielipide tutkimukset ovat ihan höpö hommaa eivät ennusta mitään. Luulen että moni demokraattikin äänestää Trumppia sillä niin huonot ehdokkaat heillä ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No pitääpä käydä äänestämässä Trumpia vastaan, että kumoutuu äänesi. Toivottavasti asutaan samassa osavaltiossa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että USAssa, miksi sitten sijaintileima näyttää Kaukovainiolle? Olisit edes jättänyt ä-kirjaimet pois, niin joku olisi voinut haksahtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on sinulla mennyt suunnat sekaisin, kaukana Kaukovainiolta en edes muista missäpäin Oulua koko paikka. Juuri katsoin demokraattien “debate“ livenä ja ei voi muutakuin nauraa niin surkeat ehdokkaat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:41
Ensimmäinen koronakuolema Pohjois-Pohjanmaalla – OYS:n yhteispäivystyksessä 15 työntekijää ja kolme ensihoitajaa altistunut koronalle
13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, puu kaatui talon päälle Kemijärvellä, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
104
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
68
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
48
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
42
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
33
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
30
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
27
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image