Ulkomaat

92-vuotiaalle saksalaiselle entiselle kes­ki­tys­lei­rin vartijalle syytteet avunannosta tuhansiin murhiin

Kuva Stutthofin krematorion edustalta, jossa hävitettiin 50 ihmistä päivässä. Keskitysleirillä kuoli toisessa maailmansodassa yli 60 000 ihmistä. KUVA: MIKOLAJ SPRUDIN
Ulkomaat 18.4.2019 15:21
Katja Ihatsu

Oikeudenkäynti on viimeisiä oikeusprosesseja, joita natsien sotarikoksista ehditään käydään.

Saksalaiset syyttäjät nostivat syytteet 92-vuotiasta entistä keskitysleirin vartijaa vastaan, kertoi Reuters. Bruno D.:tä syytetään avunannosta 5 230 murhaan toisen maailmansodan loppupuolella.

Bruno D. työskenteli yhdeksän kuukauden ajan vartiotornissa Stutthofin keskitysleirissä, joka sijaitsee Gdanskin lähellä Puolassa. Siellä murhattiin yli 60 000 ihmistä.

Hän oli 17-vuotias aloittaessaan työnsä. Die Wleltin mukaan hän myönsi syyttäjille viime vuonna nähneensä ihmisiä viedyn kaasukammioihin murhattaviksi.

– Mitä hyötyä siitä olisi ollut, että olisin lähtenyt? Minut olisi korvattua jollakin toisella, hän sanoi.

"Säälin heitä"

Bruno D. sanoi, ettei kannattanut natseja. Hän sanoi kärsineensä sydänongelmista ja liittyneensä siksi SS-huoltojoukkoihin.

– Säälin ihmisiä, jotka olivat siellä. En tiennyt, miksi he olivat siellä. Tiesin, että he olivat juutalaisia, jotka eivät olleet tehneet mitään rikollista, hän sanoi.

Saksan järjestelmällisessä juutalaisten joukkomurhassa surmattiin kuusi miljoonaa ihmistä. Kansanmurhaan syyllistyneitä ihmisiä on jäljellä enää muutamia ja he ovat Bruno D:n tavoin vanhoja.

Syylliset kuolevat

Syyttäjät yrittävät saada syyllisiä vastuuseen taatakseen uhreille oikeutta.

Viime vuonna jouduttiin keskeyttämään niin ikään Stutthofissa työskennelleen vartijan oikeudenkäynti tämän heikon kunnon vuoksi.

"Auschwitzin kirjanpitäjänä" tunnettu Oskar Groening kuoli viime vuonna 96-vuotiaana, kun hän odotti tuomiotaan. Hän oli työkseen laskenut murhatuiksi lähetetyiltä ihmisiltä otettuja rahoja.

MAINOS

Kommentoi

Antaa jo vanhan miehen olla rauhassa olisivat voineet syyttää 50v sitten

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun taas vanhoja asioita kaivellaan, olisi median hyvä palata aikaan WW-1 ja amerikkalaisiin keskitysleireihin. Niitten kokemusten perusteella rakennettiin myös epäinhimilliset eurooppalaiset leirit. Samoilla periaatteilla valkoitiin myös eristettävät kansalaiset ja perheet. Jo tuolloin juutalainen siionismi oli saanut USA,n hallinnossa valta aseman. Saksa ja Puola oli vain osa eurooppalaisesta vankileirisaaristosta. Näin lopun aikojen edellä on arkistoja vapautunut kiihtyvällä tahdilla, ja internet tarjoaa tietoa korjaamaan vääristynyttä totuutta vankileireistä ja niitten toiminnasta. Hiljaa, mutta varmasti totuus paljastuu näissäkin asioissa. Todelliset rikolliset ihmisyyttä ja ihmiskuntaa vastaan ovat paljastumassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Natsit kieltävät tämmöistä edes tapahtuneen, mutta tässä taas tunnutus yhdeltä tekijältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, mutta koska alkaa oikeudenkäynti voittajavaltioiden vieläkin pahempia rikoksia tehneitä kohtaan. Esim miksi palopommeilla tapettiin jopa satoja tuhansia naisia ja lapsia vaikka sota oli käytännössä jo ohi? Puna-armeijan raiskaukset jne?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:34
Helsinkiläinen Lassi Hurskainen eteni Ilmakitaransoiton MM-finaaliin – oululainen Aapo Rautio karsiutui
6:13
Muovin kierrättäminen on monelle epäselvää – tarkista ainakin pakkausmerkintä ja kokeile rypistystestiä
6:00
Onko kuusivuotias liian vanha aloittamaan uuden harrastuksen? Lukijalta
6:00
Lukiorahoituksen valtionosuusjärjestelmä kohtelee kuntia huonosti – opetusministeri: "Toivon, että pystymme ottamaan tällaisia tapauksia tarkasteluun"
6:00
Kortittomien kuskien määrä on kasvussa, liikenteessä ajaa päivittäin satoja kuskeja ilman korttia – Tällaiset sakot saa kortiton 3000 euroa tienaava Tilaajille
22.8.
60 vuotta täyttävä Tommi Läntinen kaipaa musiikintekoon kapinaa – "Jos minulta kysytään, mitä teen, kerron olevani rockmuusikko"
22.8.
IS: Jyrki Katainen nousemassa Sitran johtoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä siinä on, että pitää samat asiat hokea joka käänteessä?

Juuri päinvastoin. Hyvällä itsetunnolla varustetut sanoo ja tekee eikä meinaa. Valittajia täällä kyllä piisaa. Nämä harv... Lue lisää...
Sehän on

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image