Ulkomaat

72 tuntia aikaa: Yhdysvallat karkottaa venäläisiä vaa­li­hak­ke­roin­nin takia – Venäjä uhkaa kostotoimilla

Presidentit Vladimir Putin ja Barack Obama. Putinin valtakausi jatkuu, Obama luovuttaa kohta vallan Donald Trumpille. Arkistokuva. KUVA: ALEXEI NIKOLSKY/RIA NOVOSTI/KREM / EPA
Ulkomaat 29.12.2016 21:24 | Päivitetty 30.12.2016 0:31
STT, Kaleva

Yhdysvallat karkottaa 35 venäläistä tiedusteluhenkilöä presidentinvaaleihin liittyvän hakkeroinnin takia. Karkotettavat henkilöt ovat työskennelleet Venäjän suurlähetystössä Washingtonissa ja konsulaatissa San Franciscossa. Heille on annettu 72 tuntia aikaa poistua Yhdysvalloista.

Yhdysvallat asettaa myös venäläisten tiedusteluorganisaatioiden vastaisia pakotteita. Pakotteet kohdistuvat turvallisuuspalvelu FSB:hen ja sotilastiedustelupalvelu GRU:hun. Pakotteiden kohteeksi joutuu muun muassa GRU:n johtaja Igor Korobov.

Yhdysvallat ilmoittaa myös sulkevansa kaksi venäläisten toimipaikkaa New Yorkissa ja Marylandissa. Suljettavia paikkoja on amerikkalaisten mukaan käytetty tiedustelutarkoituksiin.

Presidentti Barack Obaman mukaan pakotteet ovat seurausta yrityksistä vahingoittaa Yhdysvaltain etuja. Vaaleihin liittyvän hakkeroinnin ohella venäläiset turvallisuusviranomaiset ja poliisit ovat häirinneet amerikkalaisia diplomaatteja Moskovassa.

- Kaikkien amerikkalaisten tulisi olla huolissaan Venäjän toimista, Obama sanoi Washingtonissa.

Obaman mukaan luvassa on lisää Venäjän vastaisia toimia. Kaikista vastatoimista ei Obaman mukaan kerrota julkisuuteen.

- Yhdysvaltojen ja sen ystävien ja liittolaisten ympäri maailmaa täytyy toimia yhdessä vastustaakseen Venäjän pyrkimyksiä horjuttaa vakiintuneita kansainvälisiä käyttäytymisnormeja ja demokraattiseen hallintoon sekaantumista, Obama painotti.

Venäjä kiistää, uhkaa kostotoimilla

Venäjä kiistää Yhdysvaltain syytökset presidentinvaaleihin liittyvästä hakkeroinnista. Venäjän mukaan syytökset ovat perusteettomia.

Venäjä ilmoitti vastaavansa Yhdysvaltain julkistamiin karkotuksiin "sopivilla kostotoimilla"

Presidentti Vladimir Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Venäjä "jyrkästi kiistää perusteettomat Venäjää koskevat väitteet ja syytökset". Hänen mukaansa Venäjä reagoi karkotuksiin vastavuoroisuuden periaatteella.

Peskov myös sanoi, että Yhdysvallat haluaa epäilyksettä tuhota Venäjän ja Yhdysvaltain väliset suhteet.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

"vakiintuneita kansainvälisiä käyttäytymisnormeja ja demokraattiseen hallintoon sekaantumista" Obama tarkoittanee itseään ja usan käyttäytymistä maailmalla, lapsien ja siviilien murhaamisia, öljyvarkauksia keksityillä todisteilla. Usa on sotinut viimeiset 70 vuotta milloin missäkin milloin milläkin verukkeella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeastaan Obaman toimet vain kertovat hänen hallintonsa heikkoudesta, sillä se ei ole ollut toimintakykyinen enään pitkään aikaan ja tämä näkyy mm. Syyriassa, jossa Yhdysvallat on antanut Venäjälle käytännnössä vapaat kädet. Venäjä on sanonut odottavansa omia vastapakotteitaan, sillä uudet pakotteethan voivat kumoutua Trumpin hallinon valtaan nousun myötä. Mitäs siten tapahtuu kun Putin ja Trump löytävät toisensa ja jakavat Euroopan kahtia kuten kävi Jaltan konferenssissa 1945?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Venäjä käyttää kaikki voimavaransa sotakalustoon, armeijaansa ja hakkereiden kouluttamiseen. Suurin osa kansasta elää edelleen takapajulassa Putinin aiheuttamasta kurjuudesta nauttien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putin vain ei tiedä että Mihail Hodorkovski on seuraava presidentti.
Valta vaihtuu v.2017 !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump on siis Putinin valitsema presidentti. Joko tämä todella paksua valhetta tai todella huolestuttava ilmiö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja että usa on ollut aina mallioppilas eikä ole tehnyt mitään. Voisi verrata koulukiusaamiseen, jossa kiusaaja pääsee pälkähästä. USA osaa venäjän ohella nämä syyttämiset. Molemmat yhtä pahoja, jos ei usa karvan verran pahempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokraateille paha tappio niin täytyyhän se syyllinen leipoa keinolla millä hyvänsä vaikkei ole pitäviä todisteita vain epäilyjä......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäi vaan sanomatta että "Vaalihakkerointi" tarkoittaa hillaryn ja demokraattien sähköpostien julkaisua joilla paljastettiin kuin bernie sanders petettiin puolueen sisällä ja hillarystä tehtiin ehdokas pakkokeinoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pilipalipeliä verrattuna siihen, kuinka Venäjällä Putinin vastustajat raahataan kodeistaan keskellä yötä, eikä heitä enää sen koommin nähdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjää ei ole syytetty valheiden levittämisestä vaan totuuden tuomisesta esiin. Oikeastaan tilanne kertoo Obaman hallinnon ja demograattien heikkoudesta eli ei haluta myöntää omia virheitä vaan syytetään ulkopuolisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ne mukavat bittinikkarit. Ei muuta ku koodaamaan. Elämme tietotekniikan postmodernia aikakautta, mutta toivottavasti ei downshiftata itseämme ihan tuohivirsu- ja kivikauteen. Obama ja Clinton katkeraia, eikä ihme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Obaman toimenpiteet olivat ihan odotettuja. Nyt tulevat sitten vuoroon hakkereiden hyökkäykset Venäjää vastaan. Onhan se käsittämätöntä, että yhdestä ainoasta Hillary Clintonin lausunnosta on vedetty herne näin syvälle nenään. Venäjä häviää kyllä tämän yhteenoton. Hakkereita on USA:ssa paljon enemmän kuin Venäjällä. Putin ei ole vielä tajunnut, että pullon henkeä ei saa enää takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA on hakkeroinut ja salakuunnellut jo kaikkien NATO-maiden johtajien puhelimia yms., joten NSA:n toimet eivät olisi mitään uutta. Suomen vakoilun se on ulkoistanut Ruotsin tiedustelupalvelulle, sillä Suomen tietoliikennekaapelit kulkevat vielä pääasiassa maailmalle Ruotsin kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

27.2.
Ilmastonmuutos vaikuttaa lintujen elämään monin tavoin
27.2.
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
27.2.
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
27.2.
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
27.2.
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
27.2.
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
27.2.
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image