Talous

Yrit­tä­jä­gal­lup: 73 prosenttia yrityksistä ongelmissa koronan takia – jo yli kolmannes aloittanut lomautukset

Talous 27.3.2020 12:30
Ilari Tapio

Suomen Yrittäjät on erittäin huolissaan maan talouden ja yrityskentän tulevaisuudesta: "Olemme vasta kriisin alkumetreillä, ja moni yritys on jo polvillaan."

Suomen yrityksistä 73 prosenttia on kärsinyt koronaepidemiasta heti kriisin ensimetreillä.

Yli puolella yrityksistä asiakkaiden määrä ja myynti ovat vähentyneet. Jo yli kolmannes työnantajayrityksistä on käynnistänyt lomautukset. Maksuvaikeuksiin on koronan takia joutunut 23 prosenttia yrityksistä.

Tiedot käyvät tuoreesta yrittäjägallupista. Siinä Kantar TNS kysyi Suomen Yrittäjien pyynnöstä, miten koronavirus on vaikuttanut yrityksen toimintaan, Vastauksia kertyi 1 183.

Gallup kertoo muun muassa, että lähes neljänneksellä yrityksistä on ollut koronan takia maksuvaikeuksia. Työntekijät eivät ole päässeet töihin 13 prosentissa yrityksistä.

Eniten ongelmia oli yli kymmenen henkilöä työllistävissä yrityksissä. Toimialoista selvästi eniten kärsii kauppa (85 %). Vähiten kärsii rakentaminen (55 %), mutta sielläkin yli puolet on kohdannut ongelmia koronan vuoksi.

Myynti vähentynyt selvästi yli puolella yrityksistä

Jopa 27 prosenttia yrityksistä vastasi, että myynti on vähentynyt koronan takia yli 50 prosenttia. Kahdeksalla prosentilla myynti on pysähtynyt kokonaan. Noin 13 prosentilla vastaajista myynti on laskenut 30–50 prosenttia.

– Myynti on siis vähentynyt selvästi yli puolella vastaajista, kaupassa lähes 80 prosentilla. Kaupassa lähes 40 prosenttia on menettänyt yli puolet myynnistään, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen avaa tuloksia tiedotteessa.

Kysely tehtiin 18.–24. maaliskuuta. Siinä eivät vielä näy hallituksen tuoreimpien rajoitustoimien vaikutus.

– On selvää, että yritysten tilanne on koko ajan vain heikentynyt, Pentikäinen toteaa

Jo yli joka kolmas työnantaja aloittanut lomautukset

Vaikka kriisi on vasta puhjennut, jo 35 prosenttia työnantajavastaajista kertoo joutuneensa aloittamaan työntekijöiden lomautukset. Tämä tarkoittaa noin 35 000 työnantajayritystä. Eniten on lomautettu kaupan alalla ja toiseksi eniten teollisuudessa.

– Arvioimme, että lomautusten piirissä on nopeasti yli 300 000 työntekijää. Se on valtava haaste työttömyyskassoille, Pentikäinen sanoo.

28 prosentilla työnantajayrityksistä työntekijöitä oli jäänyt koronatilanteen vuoksi pois töistä, vaikka he eivät olisi sairaana. 61 prosenttia näistä yrityksistä oli maksanut työntekijälle palkkaa tällaisessa tilanteessa.

– Olemme vasta kriisin alkumetreillä, ja moni yritys on jo polvillaan. Siksi oli erittäin tarpeellista, että eduskunta päätti nostaa yritysten suorat tuet miljardiin. Se riittää alkuun, mutta lisätuen tarve on ilmeinen, kun kriisi pitkittyy, Pentikäinen muistuttaa.

Lisävelka ei ole monille järkevä vaihtoehto

Mikael Pentikäisen mielestä myös yritysten lainoitukseen pitää saada vauhtia. Tällä hetkellä prosessi ei toimi riittävän hyvin eikä nopeasti.

– Periaate, jonka mukaan "valtiovalta takaa ja pankit jakaa", pitää saada toimimaan. Samalla täytyy muistaa, että monelle yritykselle ja yrittäjälle lisävelka ei ole järkevä vaihtoehto. Kun näkymät ovat epävarmat, velkavankeus on vaaran tie.

Pentikäinen esittää, että hallitus toteuttaa seuraavaksi laajalti vaikuttavia ja helposti jaettavia suoria tukia. Yrittäjät esittää työnantajatukea (valtio hoitaa 3 kk työnantajien sosiaaliturvamaksut) ja yrittäjätukea (valtio hoitaa 6 kk yrittäjien eläkemaksut).

– Myös yrittäjän työttömyysturvan nopea edistäminen on välttämätöntä, hän sanoo.

Suomen Yrittäjien mielestä lisäksi tarvitaan muita toimia: yritysten verojen palautus hakemuksesta, kotitalousvähennyksen laajennus, Finnveran sääntöjen muokkaaminen, starttirahajaksojen pidentäminen, vuokrien alentaminen ja julkisten hankintojen aikaistaminen.

Näin kysyttiin  

Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.   

Kyselyyn vastasi 1183 pk-yrityksen edustajaa.  

Tutkimus toteutettiin monimenetelmätutkimuksena, jolloin osa vastaajista osallistui tiedonkeruuseen sähköpostikyselyllä ja osa Gallup Forum -internetpaneelin kautta.  

Tiedot kerättiin 18.–24.3.2020.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Juurikin näin ---- kapitalismi ei tunne
pätkääkään humaanisuutta.
Kaiken pahan alku on tässäkin ti -
lanteessa työnantajan silmissä työn-
tekijä. Työntekijöistä on heti päästävä eroon. Sääliä ei tunneta.
Onneksi kuulun ja olen aina kuulu -
nut ammattiyhdistysliikkeeseen, joka
pitää minun toimeentulosta huolen.
Entäs te työntekijät, jotka ette kuu
lu ammattiyhdistysliikkeeseen ?
Olisiko teidänkin aika avata silmän -
ne ja liittyä ammattiyhdistysliikkee -
seen ? Vai onko kuuluminen am -
mattiyhdistysliikkeeseen jonkun mie -
lestä edelleen pelkästään " komma -
reiden hommaa ? "

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyn yrityslulot puonneet 10000e/kk, ei paljon naurata. Nyt tehdään lujasti töitä, jotta saataisiin samanverran kokoon, mitä saa työttömyyskorvauksesta. Muutoin pitää kalusto myydä ja siihen loppuu hommat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä. Yrittäjät eivät ole tähän mennessä saaneet ollenkaan työttömyyskorvausta kuten muut palkkatyöntekijät. Jos työt loppuvat se on tarkoittanut täysin nollatuloa. Sitä eivät kaikki ole käsittäneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen Yrittäjien jäsenet voivat hakeutua töihin maatiloille johon tarvitaan 18 000 työntekijää.
Siitäkin kätevää on tämä ratkaisu, että näihin työntekijöihin voidaan soveltaa paikallista sopimista eli työehtosopimuksia huonompia työehtoja. Tätähän nämä yrittäjät haluavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvinä aikoina pkt-yrityksiltä julkinen valta ei saisi vaatia mitään: veroja, omistusjärjestelyjä, työehtoasioita jne. tai vain hyvin vähän. Adam Smithin 'näkymätön käsi' hoitaa hommat valtiossa tai kansakunnassa parhaiten ilman julkisen vallan puuttumista yksityisten yritysten toimintaan.

Kun sitten tulevat huonot ajat, niin samat pkt-yrittäjät ja heidän talousteoreettiset edustajansa haluavat vaikka millaisia ja minkä suuruisia julkisia tukia yksityisille yrityksille.

Mättääköhän tässä kapitalismin logiikassa jokin? Mistä ne julkiset tuet saadaan kerrytetyksi hyvinä aikoina? Jos yksittäinen ihminen käyttäytyisi näin, niin häntä pidettäisiin itsekkäänä, ahneena ja toisista ihmisistä piittaamattomana eli täysin sietämättömänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tarkoittaako tämä sitä, että noin suuri osa yrityksistä elää kädestä suuhun ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se, että useat yritykset elää useasti kädestä suuhun on oikea totuus. Kun puhut pörssiyrityksistä tai valtion yhtiöistä sekä heidän johtajistaan, niin silloin puhutaan eri todellisuudesta. Vastuullinen yrittäjä on ketjun päässä viimeinen, joka saa palkkaa vasta sitten, kun muille on maksettu palkat, pakolliset verot, vakuutukset ja kulut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Työpaikkojen turvaamisen keinoissa meille voitaisiin hakea mallia Saksasta, jossa lyhennetty työviikko eli niin sanottu Kurzarbeit on laajasti käytössä. Siinä yritys maksaa esimerkiksi nelipäiväistä työviikkoa tekevälle työntekijälle tämän tekemistä päivistä, ja työvoimatoimisto korvaa puuttumaan jäävästä osasta kaksi kolmannesta."

Lähde: "Uusia ideoita työl­lis­tyk­seen", Kalevan pääkirjoitus 25.5.2009.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

29.3.
Tuhdissa humalassa ollut kuljettaja pakeni poliisia Rovaniemellä – takaa-ajo päättyi tieltä suistumiseen ja ilmalentoon
29.3.
Lapissa pelätään koronan leviämistä työmatkaliikenteen mukaan – "Rajaamistoimilla voidaan selkeästi hidastaa koronaepidemian kulkua"
29.3.
Metsä Groupin Kemin kartonkitehtaalla syttyi pieni palo sunnuntaina
29.3.
Kaikkien aikojen pisin pre season ei RoPS:n Tauriaista naurata – "Onneksi keskuskenttä on auki, siellä pelaajat ovat käyneet omatoimisesti pallottelemassa" Tilaajille
29.3.
Koronakaranteenissa on aikaa harrastaa seksiä – sairaanhoitajan rooliasu kiinnostaa, verkkokauppa yrittää tyydyttää kysyntää
29.3.
Poliisi käännytti yli 300 autoa Uudenmaan rajoilla – Työmatkaliikenne ruuhkauttaa tarkastuspisteet maanantaina
29.3.
Elämme virusten maailmassa ja kuljetamme niitä itse – emeritusprofessori: "Vuosikymmeniä on puhuttu tauti X:stä, joka tulee joskus ja voi tehdä pahaa jälkeä, mutta tämä ei ole sitä luokkaa" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ei ole oikea aika revitellä pörssisijoituksilla?

Ylivoimaisesti vilkkaimman sijoituskeskustelun koronan aikana sai aikaan aloittaja, mielestä sairastuneiden ja heidän lä... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

30.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image