Talous

Ym­pä­ris­tö­mi­nis­te­ri Kimmo Tiilikainen: Turpeen käytön vähentäminen pitää hoitaa EU:n pääs­tö­kau­pal­la, ei kotimaisilla kielloilla

Ympäristöministeri korostaa, että päästöjen kannalta sähköntuotanto ei ole ongelma, vaan tekemistä on enemmän lämmöntuotannossa. Turpeenpolton vähentäminen pitäisi hänen mukaansa hoitaa EU:n kautta. KUVA: Nea Ilmevalta
Talous 9.11.2018 14:41
Jami Jokinen

Ministerin mukaan metsäteollisuuden haitat kestävään metsien käyttöön pitäisi puolestaan ratkaista uusien laitosten luvituksessa ympäristövaikutusten arvioinnilla.

Turpeenpoltosta ei pidä pyrkiä päästöjen vähentämiseksi eroon kotimaisilla toimenpiteillä, vaan EU:n päästökaupalla. Näin katsoo ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.), joka esitti näkemyksensä Suomen ilmastopaneelin seminaarissa perjantaina.

Tiilikainen vertasi turpeen lämmityskäyttöä kivihiileen ja viittasi hiilitonnin hintaan päästökaupassa. Se on vaihdellut noin seitsemästä kahteen kymmeneen euroon.

– Miten se on vaikuttanut kivihiilen käyttöön Suomessa? Ei mitenkään, ministeri totesi.

Tämä johtuu hänen mukaansa siitä, että hiilivoimala voi käyttää vain hiiltä. Hallituksen päätös hiilen käytön kieltämiseksi vuonna 2029 oli Tiilikaisen mukaan tästä syystä perusteltu, kun taas turpeen kohdalla sama ei tulisi kyseeseen.

Turpeen ja hakkeen suhde nopea muuttaa

Turvetta poltetaan yleensä yhdessä hakkeen kanssa.

– Sekoitusta voidaan muuttaa päästöoikeuksien hinnan mukaan vaikka huomenna, ministeri huomautti.

Suomen pitäisi Tiilikaisen mielestä toimia päästökaupan vaikutusten tehostamiseksi EU-tasolla sen sijaan, että turpeen käytön vähentämiseen suunnattaisiin uusia kansallisia rajoituksia.

– Päästökauppaa on tiukennettava, jotta hinta kasvaa. Sitä kautta tulee ohjausvaikutus, ja turpeen käyttö vähenee nopeaa tahtia pois.

Hakkuurajat luvitukseen, ei määräyksinä metsänomistajille

Ministeri otti esille myös kiivaana käyvän keskustelun metsien käytöstä ja sen vaikutuksesta erityisesti hiilinieluun.

Tiilikaisen mielestä hakkuurajoitusten asettaminen metsänomistajille ei ole käytettävissä oleva keino. Tämä pysähtyisi ministerin mukaan jo perustuslakiin.

Sen sijaan hän hakisi nykyistä selvemmin kestävän metsien käytön rajoja uusien metsäteollisuuslaitosten luvituksen yhteydessä ja erityisesti ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä (yva).

– Siihen voisi olla kehitettäväksi työkalu, joka pitäisi metsäteollisuuden volyymin kestävänä. Yvassa pitäisi osoittaa, pystyykö laitos hankkimaan kestävällä tavalla raaka-ainetta käyttöönsä joko kotimaasta tai ulkomailta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Otetaan vain turve enerkia käyttöön , on täysin kotimainen enerkia. Turpeen noston jälkeen suon voi metsittää tai ottaa viljelyyn, niin hiilensidonta satakertastuu. Paras ympäristöteko!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata huolehtia. Kyllä Eurosoliitosta tulee määräys miten homma saadaan lopetettua, suomalaisten mielupide ei siihen vaikuta mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus on koko matkansa aikana törmäillyt perustuslakiin, mutta tässä asiassa osataan kyllä ennakoida.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiilen ja turpeen poltto olisivat helpoimmat ja nopeimmat keinot leikkauksiin mutta tämä hallitus on siihen haluton,
biopolttoaine laitoksia rahoitetaan ympäri maata mutta näillä polttoaine hinnoilla ne ovat kanattamattomia.
Tiilikaisen toiminta ympäristöministerinä on ollut todella surkeaa ja hampaatonta, lukee Sipilän kirjoittamaa mantraa
joka paikassa, voisi sitä ajatella omillakin aivoilla joskus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun ja oululaisten on vastustettava turpeen polton demonisointia kaikin mahdollisin keinoin. Ilmastonmuutos on todellinen ilmiö. Pähkinänkuoreen pakattuna se on vain suuromistaja- kyykyttäjäpoliitikkojen keino siirtää veronmaksutaakkaa jättituloisilta osakemiljardööreiltä tavallisten palkansaajien ja eläkeläisten kulutusveroihin. Tähän ansaan ovat langenneet muun muassa vasemmistolaiset, jotka aiemmin ovat olleet tiukasti vähempiosaisten kansalaisten puolestapuhujia ja ovat nyt valmiit viemään viimeisenkin tikkarin vähävaraisten perheiden taaperoiden suista ilmastonmuutosalttarille, jota he niin kovasti palvovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No siis tästä hulluudesta on päästävä eroon. Eihän siinä muuta vikaa ole. EU ei ole hyvän asialla ja ovat kieltämässä lähes kaikkea vedoten näihin "päästöihin" eli hiilidioksidiahan ne siinä tarkoittavat. Mitään meteliä ei tunnu nousevan siitä jos jonkun tehtaan piipusta menee myrkkyä taivaalle, mutta autahan jos jostakin tupsahtaa ihmisille ja eläimille vaaratonta hiilidioksidia, niin meteli on valmis. Tuolla porukalla ei ole hyvät tarkoitusperät tässä ja Suomen tulee jättää koko EU.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Merkillistä on, että norjalaiset saavat pumpata mielettömiä määriä öljyä ilman, että siitä syntyy heille ymäristön kuormitusta mutta suomalaisen turpeen nostaminen tuntuu olevan niin paha juttu. Samaa tavaraa ovat mutta turve sentään uusiutuu joskin hitaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norjalaiset huolehtivat omasta maastaan, me emme. Siinä on iso ero maidemme välillä. Norjalaiset eivät lähde mukaan myöskään EU:n masinoimiin maahanmuuttokatastrofeihin. He päättävät itse asioistaan. Niin meidänkin pitäisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norjalaiset ovat viisasta väkeä, vai ovatko? He ovat mm. sähköistäneet öljyn- ja kaasunporauslautan merelle, ts. eivät käytä saamaansa kaasua tai öljyä energialähteenään lautalla vaan vesivoimalla jauhettua sähköä. Kyllä maailma pelastuu!
Sähköautot ovat norjalaisten aneita! Aukeaakohan niillä taivaspaikat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turpeesta on huomattavasti helpompi soittaa poskea kuin raakaöljystä ja maakaasusta, sillä energiaturve on KANSALLINEN energialähde.
Asia ei liity mitenkään Norjaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti seuraavalla ympäristöministerillä on hieman ymmärrystä päästöasioissa. Mikäli kepulaiset ovat hallituksessa niin hukka perii Suomen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepulaiset ovat hyvin kahtiajakautunut porukka: On äänestäjät, jotka edelleen kuvittelevat kepua äänestämällä edistävänsä maalaisväestön etuja ja puolue-eliitti, joka viis veisaa muusta kuin globalisaation tuottamista valtavista markkina-alueista köyhissä kolmannen maailman maissa. Niin ja tietysti työläisten vihaaminen on heille yhteinen tekijä kuten on myös kaiken edelle kiilaava ahneus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päästöoikeuden hinnankorotuksilla saadaan vaikka tukkipuun polttaminen kannattavaksi siis mikäli ihmisillä on vielä vara lämmittää niillä hinnoilla. Tietenkin pieni ongelma on se, että harvoissa voimaloissa voi polttaa yksistään puuta. Mutta ei anneta tosiasioiden häiritä hienoa asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäksi suot päästävät jo kuivatusvaiheessa runsaasti niihin sitoutunutta hiiltä ilmakehään, joten puheet turpeen ekologisuudesta ovat ns. pas-2 puhetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivon, että seuraavan hallituksen ympäristöministeri ei ole kepusta (tn aika suuri, ettei ole) tai vihreistä sekä että ministeri olisi normaalijärjellä varustettu, rahalle ja lobbaukselle resistentti yksilö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen vihrein kaupunki Jyväskylä tupruttaa surutta turpeella ja oikea vihreiden emäpaikka Helsinki kivihiilellä. Lähdettäisiinkö näistä liikkeelle Suomessa, arvon punavihreät? Toki se teille maksaa, mutta siihenhän te olette valmiit? Ainakin muiden rahoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päästökaupat eivät auta ilmastonmuutoksen torjuntaa. Päinvastoin ne sallivat eräille yrityksille päästöjen kasvattamisen. Koko päästökauppasysteemi on läpimätä ja valitettavasti vain harva poliitikko on tajunnut tämän.

Turpeenkäytön ainoa oikea kohtalo on että se loppuu viimeistään 10 vuoden kuluttua täysin. Turvetta ei pidä käyttää energian tuottamiseen. Muussa käytössä kuten kasvuturpeen sillä toki on jatkossakin kysyntää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

15:14
Näin syntyy oululaisten rakas herkku omenahyve nyt Kuopiossa – savolaiset sutkauttelevat vitsejä, mutta omenahyve saa ensimaistajilta täyden hyväksynnän Tilaajille
14:53
Poliisilla jättiratsia aamulla Oulussa, lähes 2 000 puhallutetun joukossa kaksi rattijuoppoa – toinen oli matkalla Alkoon, toinen äidinsä luota kotiin
14:44
Suuri sammutusajoneuvo hankittiin käytettynä Terrafamen palokunnalle – akkukemikaalitehtaan tuloon varaudutaan
14:30
Vaalikampanjoinnissa oli häirintää – Rinne kehotti kansanedustajia olemaan ihmisiksi
14:20
Presidentti Niinistö korosti kansanedustajille sitoutumista ja kansakunnan yhteistä etuja: "Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön"
13:59
Tukes muistuttaa: Kuumaa kertakäyttögrilliä ei tule heittää roskiin, väärin hävitetty grilli aiheuttanut kymmeniä paloja
13:49
Poliisi järeästi varustautuneena paikalle, kun väkivaltarikoksesta epäilty linnoittautui kerrostaloasuntoon Rovaniemellä – operaatio kesti tunteja
56
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
40
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
25
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
23
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
23
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
15
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
10
Samalla kun varhaiskasvatus on ottanut huikeita positiivisia harppauksia, se on kärsinyt talouspoliittisista seurauksista Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

232 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Eläkejärjestelmämme on maailman kolmanneksi paras sanoo kansainvälinen tutkimus. Mikäs siinä sitten on niin nerokasta? K... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image