Talous

Yle: Terrafame haluaa käynnistää uraa­ni­lai­tok­sen Talvivaarassa

Terrafame suunnittelee uraanilaitoksen käyttöönottoa Talvivaarassa.
Talous 17.11.2016 23:11 | Päivitetty 17.11.2016 23:18
STT, Kaleva

Kaivosyhtiö Terrafame kaavailee mahdollisesti Talvivaaran kaivoksen uraanilaitoksen käyttöönottoa.

– Haluan laitoksen käyttöön. Se on Suomelle strategisesti erittäin tärkeä asia. Terrafamen tuotannon myötä Suomi olisi uraanin suhteen lähes omavarainen, Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia sanoi torstai-iltana Ylen A-studiossa.

Ratian mukaan uraanin talteenotto on mukana kaikissa Terrafamen tervehdyttämisvaihtoehdoissa. Ylen mukaan viimeksi suunnitelmia käytiin lävitse torstaina.

Talvivaarassa on jo olemassa lähes valmis uraanilaitos. Siihen on investoitu 75 miljoonaa euroa. Vaikka laitosta ei ole käytetty, sitä on pidetty kunnossa.

Talvivaara jätti vuonna 2011 uraanin talteenottoa koskevan ympäristölupahakemuksen. Talvivaara arvioi tuolloin uraanin tuotantomääräksi 350–500 tonnia vuodessa. Uraani oli tarkoitus kerätä Sotkamon nikkelikaivoksen sivutuotteena.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (132)

voida enää pysäyttää (bioliuos, väärä pohja ja vahingot ovat jo tapahtuneet), voidaan yrittää pelastaa se loton tapaisella houkutuksella!
Lotossa voittaa joku, se houkuttaa, antaa tunteen suurista mahdollisuuksista ja sen voimin voi viedä ihmisiä aina eteenpäin turhalla toivon tiellä.
Muta me tiedämme, kuinka pieni lottovoiton mahdollisuus on ja tiedämme, että siihen käpertyminen on toivottomuutta.
Pelit Talvivaarassa ovat uhkapelejä, niiden tuotto hinnaltaan nyt jo karvas ja tulevaisuudessa peli vie kokonaan pohjan
altamme - olemmeko siihen halukkaita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mää kannatan uraanikaivosta täysinrinnoin, saamme työtä lapsille ja lapsenlapsille ei tarvi sossun varassa roikkua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yes! Näillä eväin Suomi nousee. Puretaan pari lohipatoa per käytetty uraanioksidikilo!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä homma! Saadaan taas tusina järviä pilalle ja uusi elokuva, joka kiillottaa valvontavirastojen raudanlujaa osaamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusi ympäristölupa uraanille tarkoittaisi että kaivoksen täytyisi siirtyä suljettuun kiertoon. Suomessa kun ollaan niin hyvin tiedetään että Keskusta puolue ei välitä ympäristönsuojelusta vaan antaa myrkkyjen valua vesistöihin.

Sipilän johtaman Keskusta puolueen uusi vaaliteema voisikin olla, "lupa tulee ja jäte menee vesistöihin."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne myrkyt (uraani) on siellä jo nyt. Nyt ne valuu minne lie. Eikö olisi parempi että se kerättäisiin talteen ja vietäisiin pois ja joku vielä maksaakin siitä? Ihme kiihkoilua heti kun mainitaan sana uraani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaivosvero ? ... Ainiin eihän se käy että mentäisiin suurfirmojen ja niiden voittojen väliin.

Saadaanpa edes tehdä töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terrafame "haluaa" sitä ja tätä ja tämä kaikki yhteiskunnan raskaasti rahoittamana, tämä tulee muistaa. Laitos ei pyörisi päivääkään ilman valtiollista tukea, valitettavasti ei päivääkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hienoa, että Nälkämaasta nälkä viimeinkin lopetetaan. Kaikki siellä kuolevat syöpään ja sehän on ihan jees!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt olisi sitten syytä alkaa rakentamaan syöpäsairaalaa Sotkamoon ja nopeasti. Eikä tämä ole vitsi, vaan tosi asia, joka tiedetään maailmalta uraanikaivosten seurauksena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailmalla tiedetään ja täällä vähätellään ainakin kommenteista päätellen, ihmiset eivät tunnu tietävän uranikaivosten terveyshaitoista, tässä muutama: syöpää, lapsettomuutta, kehitysvammoja...
Kun Tarrefame alkaa läträän uraanilla, se tietää sitä että Kainuusta pois muuttajina tulee olemaan nuoret lapsentekoikäiset aikuiset he tulevat hakeutumaan muualle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Läträävät tai eivät uraanilla, mutta se on jo nyt levinnyt ympäristöön vesien mukana. Uraaniyhdisteet ovat erittäin hyvin vesiliukoisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan vaan virattomuuteni puolesta: Uraanihan on jo valmiiksi louhittuna ja jauhettuna kaivannaisjätteen, kipsisakan mukana. Ei sitä erikseen tarvitse louhia. Hyötynä tästä talteenotosta olisi ympäristön kannalta se, ettei kipsisakassa enää olisi uraania kuin murto-osa nykyisestä.

Ihan vaan loogisesti ja virattomuuteni puolesta: Tilanne olisi ympäristön kannalta edullisempi ja ydinvoimaa vastustavien kannalta heikompi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se ole parempi asia kun ottaa uraanin talteen kuin antaa sen jo olevista kasoista liueta ympäristöön vaikka vihreille nyt ei mikään passaa teki niin tai näin niin aina ovat märisemässä jostain. Virsuissa ja hirven-nahkahousuihinko täällä pitäis pukeutua sekä alkaa savupirtissä asumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä palstalla ollaan ja luehan läpi niin huomaat mistä on kyse, niin aukee silmät sinullakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt tuli tämäkin uutinen "kaapista" ulos, jo silloin kaivoksen avaamisen alussa liikkui huhuja että uraanin takia kaivos kannattaa avata. Nyt kun tätä tekohengitystä on kipurajoille asti tehty ja valtavat määrät yhteiskunnan rahoja tuhlattu on vihdoin pakko totuus tuoda julki. Jos kun uraanin tuotantoon saadaan lupa, voi ajatella kauhulla mitä ympäristömyrkkyjä siellä leviää luontoon ja vesistöihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (132)

Uutisvirta

7:30
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni, vakuuttaa liikenne- ja viestintäministeri Harakka – ministeri nosti investointeina esille Ajoksen sataman syventämisen sekä Valtatie 21:n
7:00
Päivän leffapoiminnat: 1970-luvun salaliittojännäri muistuttaa, että Warren Beatty oli aikanaan karismaattinen tähti
7:00
Janne Orava koulutti itsensä keittiömestarista riistamestariksi – nyt hän osaa muun muassa tunnistaa kärpäsen toukista, milloin eläin on kuollut Tilaajille
7:00
Lentoturmatutkinta kiinnostaa ja opettaa – sarjaa on esitetty vuosituhannen alkupuolelta saakka eikä sen tenho ole laantunut vieläkään
7:00
Edullisemmat kuntosalit riisuivat palvelut ja kiristivät kilpailun – nyt tulevat boutique-salit, joissa liikutaan tyylillä Tilaajille
6:40
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Viikot töissä toisella paikkakunnalla ja viikonloput kotona

On tietenkin kokemuksia. Melko avartavia myös ammatillisesti. Se tämä meidänkin valtakunnan väki on melko erilaista, voi... Lue lisää...
Pontus.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image