Talous

Yle: Ehrnroothien yhtiö tehtaillut satoja ve­ro­pa­ra­tii­siyh­tiöi­tä

Talous 27.4.2016 17:47 | Päivitetty 27.4.2016 18:25
STT, Kaleva

Suomalaissijoittajien Georg ja Henrik Ehrnroothin omistama luxemburgilainen yhtiö LWM on tehtaillut asiakkailleen satoja veroparatiisiyhtiöitä, kertoo Yle.

Ylen selvitysten mukaan yhtiön asiakkaina on ollut muun muassa suomalaisen talouselämän huippunimiä, kuten Nokian entinen toimitusjohtaja Jorma Ollila, Sampo-konsernin johtaja Kari Stadigh ja pörssiyhtiö eQ:n toimitusjohtaja Janne Larma.

Yle kertoo, että tavoitetut asiakkaat korostivat toimintansa laillisuutta.

Ehrnroothien yhtiö on auttanut asiakkaitaan perustamaan tai muuten järjestellyt veroparatiisiyhtiöitä Ylen mukaan ainakin Luxemburgiin, Panamaan, Brittiläisille Neitsytsaarille ja Niuen saarelle. Yle arvioi asiakasyritysten tilinpäätöstietoihin perustuen, että LWM:n avulla hallinnoidaan suomalaisten varallisuutta ainakin satojen miljoonien eurojen arvosta.

Yhteys Panaman papereihin

Ehrnroothien yhtiön on perustanut alun perin ruotsalaispankki SEB vuonna 1999. Ylen mukaan yhtiö on tehnyt aiemmin yhteistyötä Panama-tietovuodon keskiöön joutuneen lakifirman Mossack Fonsecan kanssa, mutta viime vuosina yhteydet ovat hiipuneet.

Ylen mukaan SEB vaikuttaa Panama-kohuun yhdistettyä Nordeaakin aktiivisemmalta toimijalta veroparatiiseissa. SEB:n vastuullisuusjohtaja Gent Jansson kommentoi Ylelle, että LWM:n toiminta ei vastaa yrityksen nykyisiä arvokäsityksiä.

Yle kertoo, että Ehrnroothit hankkivat LWM:n itselleen kesällä 2014.

Georg ja Henrik Ehrnrooth kieltäytyivät kommentoimasta asiaa Ylelle. He kuuluvat varakkaaseen Ehrnroothien sukuun, ja heillä on merkittäviä omistuksia useissa suomalaisissa pörssiyhtiöissä.

Linkki juttuun

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (45)

Taitaa olla tämäkin juttu vasta jäävuoren huippu. Se mitä ei näy ulospäin on jäävuoressakin pinnan alla. Suoraselkäisyyttä löytää enää nykyisin lähinnä poliitikkojen juhlapuheissa ja hekin pyytelevät kohta sanomisiaan anteeksi. Kuten tänään eräskin ministeri. Näyttää yhteiskunnan ns hyväosaisilla aivan järjestään olevan kytkyjä veroparatiiseihin. Se rapauttaa kansan oikeustajua ja saattaa huonoimmillaan johtaa kreikan tielle jos ei ole sitä jo tehnyt. Kreikassakaan ei enää aikoihin ole löytynyt juurikaan veronmaksajia. Talo jätetään siellä vähän keskeneräiseksi jotta ei tarvitse maksaa kiinteistöveroa. Kun piha-altaat meni verolle ja niitä ratsattiin helikoptereilla niin viekkaitten maassa alkoi pressut käymään hyvin kaupaksi. Lista on siellä loputon. Mutta niinpä se taitaa olla Suomessakin eli mitä enemmän rikkauksia on haalinut sen enempi pyrkii löytämään ns. verosuunnittelukeinoja joista surkeimmat lienee noita veroparatiisikytköksiä. Ihminen on luonnoltaan lopulta aika ahne kun mikään ei riitä. Nyt onkin sitten tullut se hetki että oikeasti suoraselkäiset rikkaat voivat olla ylpeitä moraalistansa, samoin ne harvalukuiset pankit jotka eivät tuohon sekaantuneet. Köyhällä on se onni puolellaan että hän on vähistä varoistaan maksanut veronsa aina oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä laillisessa toiminnassa on törkeää? Tuohan perusduunarikin Virosta viinaa ja kiertää verot. Sekin on laillista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me saamme taas todistuksen siihen, mikä vähemmistö-kansanryhmä tässä maassa pitää taloudellista ja kielipoliittista valtaa olematta todellisesti isänmaallinen. Muuttaako tämäkin suku Ruotsiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkin tekisin jos vaan ois mammonaa noin paljon. Vaikkakin perusta taitaa olla näillä herroilla suvun vanhoissa rahoissa eikä itse alunperin hankittua niin ymmärrän toiminnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MInä olen ostanut halpaa viinaa Virosta. Kaikki me olemme tässä mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos keinotelulla, verojen välttelyllä... yms kovalla kylmällä kapitalismilla maailma paranisi niin esim. USA:sta ei pitäisi löytyä kyhyyttä kurjuutta eikä nälkää...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä taas ollaan kuutamolla siitä mitä yhteiskunnassa tapahtuu ei ole ihme, että oikeistopuolueet menestyy. Anna suomaliselle saha niin oman oksansa sahaa poikki. Minua ei yliveroteta ja mielelläni maksan veroja, jotta lapset joita ei itselläni ole pääsevät kouluun. Mielelläni maksan veroja, että on olemasssa vielä julkinen terveydenhuolto. Mielelläni maksan veroja turvallisuudesta ja yhteiskuntarauhasta. Toivoisin hieman kriittisempää ajattelua siitä mitä voitaisiin tehdä näille tyypeille, jotka haluavat kaikenlaista palvelua vapaamatkustajana maksattamalla ne muiden ihmisten työllä.

Se mitä nyt on tekeillä on osa sitä rosvousta, jolla näitä veroilla rakennettuja palveluita lahjoitetaan pilkkahinnalla yksitysille toimijoille, jotaka myyvät ne "palveluina" takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkin maksan veroni, palkansaajana en muuta voi. Maksan koulutuksesta, terveydenhoidosta, vanhusten hoidosta ym. mielellläni verot.
Mielelläni en maksaisi veroja ylettömän virkamies määrän elättämisestä. En vähentäisi yhtään töiden suorittajaa julkiselta puolelta, vain keski- ja ylempää johtoa. Onko oikein, että meillä on vapaamatkustajia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virkamiehiäkin tarvitaan...? poliiseja, sotilaita, veronttajan, että kuntien ja valtion rakenteista vastaavia virkamiehiä. Ei yhteiskunnat pelkällä pyhällähengellä toimi "vapaamatkustaja". Kuten jo sanoin "ei ole ihme, että oikeistopuolueet menestyy" jos ei käsitä mitä kaikkea tarvitaan, että kaikki koulut, sairaalat jne... toimii. Eri asia on sitten onko kohtuullista, jos on esim. joissainvirassa oleva tienaa 40 kiloa kuukaudessa palkkaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kriistiina Hautalan - 70 -luvulla levyttämä laulu " Suomen 20 rikkaimmasta perheestä " on edelleen ajankohtainen. Laulu on Youtubessa. Tuossa laulussa lauletaan. mm. "Äärnruuteista" ja muista ökyporvarisuvuista, jotka eivät paskan vertaa ole kiinnostuneet muusta kuin omista eduistaan. Minä, minä, minä ja meille lisää . . .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kenellähän ja kenen käskystä oli kiire saada moiset sijoitukset piiloon. Ei ole Suomessa korruptiota eihän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin tahansa lähdet Suomesta, olet veroparatiisiissa. Olitpa duunari, johtaja, yrittäjä tai sijoittaja. Ja täällä me yliverotetut vaan rienataan toisiamme, kun koko systeemi on jokaiselle veronmaksajalle surkea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näillä veroparatiisiärveleillä ei ole oikeasti mitään uutisarvoa. Vielä vähemmän on uutisilla, jotka koskevat verosuunnittelua - se on täysin laillista.
- pienempi kysymys kuuluukin, miksi maailmassa on veroparatiiseja?
- ja se isompi kysymys kuuluu, miksi on verosuunnittelua?

- Ensimmäisen kysymyksen vastaus on tietenkin se, että joillekkin maille se on "teollisuuden ala" - sillä siellä työllistytään ja tienataan.
- Jälkimmäinen on johtuu edellisestä: niin kauan kuin maailmassa on erilaisia verojärjestelmiä, niiden eroavaisuuksia hyödynnetään. Sitä kutsutaan suunnitteluksi. Suomen ongelma on se, että täältä katsoen jokainen maa on "veroparatiisi". Toinen ongelma on, että jos suomalaiset globaalisti toimivat yrityksemme maksaisivat kiltisti tämän maan hirmuverotuksen, ne häviäisivät kilpailukyvyssä hintojen suhteen kymmenniä prosentteja ja lakkaisivat olemaasta. Sen seurauksena työntekijät tietenkin kilometritehtaalle.

Omana mielipiteeni siis suurinpiirtein noin:
- niin kauan kuin kansainväliset kilpailijat suunnittelevat veroja, suomalaisten yritysten on tehtävä sitä jotta työpaikat säilyvät
- meidän ongelma on ylisuuri verotus, joka aiheuttaa sen ettei työssäkävijöille riitä ostovoimaa
- verotus on alennettava, jotta ostovoima ja kansainvälinen kilpailukyky säilyvät
- jotta verotusta voidaan alentaa, julkinen sektori on saatava tehostettua yksityisen tasolle. Tai yksityistettävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhaa uutista.
Näitähän on saanut lukea joka vuosi verotiedoista, kuka on tienannut mitäkin.
Miksi tätä jauhetaan vasta nyt?
On tainnut juna mennä jo...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (45)

Uutisvirta

18:53
Suuta ei hoideta tarpeeksi – hammaslääkäriin pitäisi mennä kahden vuoden välein eikä kuin kampaajalle "tarvittaessa" Tilaajille
18:45
Suomen ampumahiihtäjät jäivät 20 parhaan ulkopuolelle MM-parisekaviestissä
18:20
EU:n rahoituskehysneuvottelut alkoivat – Emmanuel Macron: "Tämä voi viedä useita tunteja, useita öitä ja useita päiviä"
18:17
Naisten maailmancup-kauden pisin kisa oli tuskien taivalta Pärmäkoskelle – "Olisi pitänyt juoda useammin"
18:04
Miksi sosiaalinen media tulvii kuvia, joissa kilistellään skumppalaseja? "Alkoholi on helppo luksus, koko kansan mindfullness ja timanttikoru" Tilaajille
17:49
Mat­kai­li­ja putosi kelkan kyy­dis­tä ja louk­kaan­tui Ro­va­nie­mel­lä
17:04
Riisitunturin lähtöpisteessä Posiolla paha ruuhka – matkailijoita kehotetaan käyttämään kimppakyytejä tai vaihtamaan kohdetta
44
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
39
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
24
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
21
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
14
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image