Talous

Wahlroos Ta­lous­e­lä­mäl­le: Euro pitäisi devalvoida

Talous 16.8.2013 9:41
STT

Euroopan keskuspankin tulisi toimia siten, että euron arvo alenisi, vaatii talouselämän voimahahmo Björn Wahlroos.

– Nykyinen EKP:n rahapolitiikka on katastrofaalista, Wahlroos sanoo Talouselämä-lehden perjantaina julkaisemassa haastattelussa.

Wahlroosin mielestä euron arvo on liian korkea suhteessa euromaiden kilpailukykyyn. Koska työmarkkinat eivät jousta, olisi valuuttakurssin joustettava. Hän uskoo, että olennaisesti löysempi rahapolitiikka auttaisi Euroopan ongelmiin.

– EKP haluaa kovalla kädellä pakottaa Euroopan sopeutumaan, alentamaan kuluja ja palkkoja sekä muuttamaan rakenteita. Tavoite on hieno, mutta tie helvettiin on yleensä kivetty hyvin aikomuksin, Wahlroos sanoo lehdelle.

Wahlroos on Sammon, UPM:n ja Nordean hallitusten puheenjohtaja.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (40)

Onkohan Nalle siirtänyt rahojaan dollareihin, jeneihin, Sveitsin frageihin vai Kiinan rempuloihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Björn on ongemallinen henkilö. Hän ei tunnu tajuavan sellaisen markka-ajan ja siihen kuuluneitten, kilpailukyvyn hoitemiseen käytettyjen devalvaatioiden menneen. Nyt pitää itse osata hoitaa se oma kilpailukykynsä. Ihan oikeasti, nyt pitää osata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkäpä se B. tietää noista asioista kuitenkin pikkusen enemmän kuin SINÄ tai edes minä ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kilpaile kenenkään kanssa tiedossa saati missään muussakaan. Ajattelen itse vapaasti ja yhteiskunnan kehittymistä seuraten sekä suomalaisessa, eurooppalaisessa että kansainvälisessä leikkikehässä. Ja nimenomaan leikkikehässä. Itse elän hiekkalaatikossa ilman laitoja. Se on silleen kehittävää, että siinä pitää uskaltaa leikkiä. Ei ole olemassa mitään fiktioituneita normeja tai käyttäytymissääntöjä. Ei kaupallisessa maailmassa niitä ole koskaan ollutkaan. Aina on ollut yhden laussuma ja sitten toisen. Jos niihin jämähtää, silloin kiikkustuoli saunan vieressä laiturin päässä on henkilön oikea paikka. Siitä asiasta - kun jokin on mahdollista, se pitää myös ammatillisesti näkyä ja kuulua. Kun euroa ei ole sidottu kiinteään kurssiin jonkin toisen valuutan suhteen, millä sen arvoa muutetaan. Tämä kysymys on se Pelleltä piiloon jäänyt tekemätön. Kun henkilön taito on kansallisen valuutan palauttamisen jälkeisten devalvaatioiden avulla huohtia kilpailukyvystä, silloin aika on ajanut osaamisen ohi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et voi kilpailla intialaisen koodarin kanssa koska täällä suomessa menee >1000€ että maksettua ruuan, sähkön, veden ja lämmityksen, jne. Hallitus on kiristänyt kokoajan elinkustannuksiin kohdistuvia menoja joita ei voi välttää, verotuksen kiristäminen tekee kilpailusta entistä vaikeampaa. Suomessa tarvittaisiin verotuksellinen deflaatio jotta voisi jollakin tavalla kilpailla edes saksalaisten kanssa. Ruuan ALV veron lasku 7%:iin olisi nopein, tehokkain ja erittäin tasapuolinen ratkaisu. Kaavaillut ensivuoden verojen korotukset tulevat vain varmistamaan että tämä maa uppoaa suohon lippalakkia myöten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi suomalaiset kustannukset ovat sillä tasolla kuin ovat? Kuka siitä hyötyy? Missä on se kilpalaulanta, joka on johtanut jatkuviin devalvaatioihin kansallisten tuotteiden kansainvälisen haluttavuuden ylläpitämiseksi? Talousnero ansiokkaasti tuo esille tämän päivän tilanteen. Tärkeä kysymys on tekemättä: Miksi ollaan tässä tilanteessa? Mitkä elementit ovat siihen johtaneet? Ovatko nämä elementit edelleen aktiivisia? Jos kyllä, miten niitten vaikutus voidaan kehittää elettävään, uuteen ympäristöön? Jos ei, miksi kilpailukykyä ei suomalaiselle viennille ole? Miten se on mahdollista saavuttaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten sitä joustaa palkoissa kun valtio jatkuvasti nostaa veroja ja keksii uusia sokeriveroja. Suomessa pitäisi ehdottomasti laskea ruuan alv-vero eurooppalaiselle tasolle (5-7%) ja muita peruselämisen menoja jolloin se mahdollistaisi peruselämisen kustannusten keventymisen ja sitä myötä palkoissa joustamisen. Nämä peruselämisen verot pitäisi olla myös kiveen hakattuja koska niiden muuttaminen aiheuttaa talouteen aina turbulenssia.
Peruselämisen veroissa on se piirre että ne kertoutuvat ruokaketjussa. Maaviljelijä -> maitoautokuski -> meijerin työntekijä -> rekkakuski -> kaupan työntekijä -> maidon ostaja. Kun veroa maksetaan joka portaassa niin 1% ALV veron nosto lisää kustannuksia 10% koko ketjussa, tästä ei varmasti seuraa mitään hyvää. Kun kevennetään peruselämisen menoja niin koko ketju kevenee. On se vaan kumma kun Saksalla menee hyvin, mutta siellähän on ruuan alv 7% ja tavaroiden alv 16%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

talousnero on oikealla linjalla. suomen pitää aikomisen sijaan toteuttaa sisäinen kustannustason lasku, noin 7-10%. se avaa kotimaisen tuotannon kiinnostavuuden ulkomailla ja kasvattaa kotimaisten tuotteiden vientiä. samalla kohenee kotimainen työllisyys ja kotimarkkonoitten elpyminen. un niitä talousguruja suomestakin löytyy, niille pikku tehtävä: laskekaa 7-10% devalvaation vaikutus kotimaiseen toimeliaisuuteen. sitten muunnatte sen sisäiseksi kustannustason laskuksi. mikä on kolmen keisin raja-arvot ja mediaani? itse jo laskin. kannattaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on jo toinen joka moittii euroa. Timo Soini tuota ehdotti jo monta vuotta sitten, silloin vain pilkattiin ja naurettiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sekä timo että pelle ovat molemmat sitä ikäluokkaa, että eivät osaa muita temppuja kuin devalvoinnin. maailma on mennyt noista tempuista eteenpäin. jos eivät muuta keksi ja kykene toteuttamaan, sitten väistykööt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksalainen kansantaloustieteilijä Thomas Mayer ehdotti jo yli vuosi sitten kaksoisvaluuttaa kriisin ratkaisemiseksi.

Hän totesi tuolloin, että koska kolme neljästä kreikkalaisesta haluaa pysyä eurossa, mutta kolme neljästä kreikkalaisesta ei halua toteuttaa troikan vaatimia rakennemuutoksia ja koska eurosta ei voi ketään pois pakottaa, ainoaksi mahdollisuudeksi Kreikan valtiolle jää ottaa käyttöön rinnakkaisvaluutta, jota Mayer kutsuu kreikkalaisten tapauksessa Geuroksi.

Geuro olisi tavallaan Kreikan valtion setelimuotoinen velkakirja, siis samanlainen “vahva vakuus”, jota Kreikka tarjoaa tällä hetkellä mm. suomalaisille veronmaksajille takuuna aidoista euroista.

Tämän mallin mukaisesti käteismaksut tapahtuisivat edelleen euroina. Sähköiset tapahtumat taas kaksoisvaluutalla.

Jokaisen euromaan sisäinen maksuliikenne tapahtuisi kaksoisvaluutalla, mutta säästöt ja ulkomaiset sitoumukset säilyisivät europohjaisina. Tämän vuoksi säästäjien eikä velkojiien tarvitsisi pelätä tappioita ja bank-runeilta sekä muulta kaaokselta vältyttäisiin.

Kaksoisvaluutta ei siis pakottaisi yhtään maata pois eurosta (myös target-saatavat säilyisivät), mutta oman valuuttaosan joustavuus auttaisi kriisimaita saavuttamaan kilpailukykynsä hiljalleen takaisin.

Geurossa olisi myös se etu, että sen määrää vastuullisesti halliten Kreikan hallitus voi toteuttaa kilpailukykynsä uudelleen tavoittamiseksi tarvittavan sisäisen devalvaationsa poistumatta Euro-järjestelmästä. Oikeat eurotalletukset säilyttäisivät arvonsa, eikä valuuttapaon uhka pudottaisi Kreikan pankkeja enää enempää polvilleen ja mahdolliselta rysäykseltä vältyttäisiin. Tai noh, ainakin rysäyksen vauhti olisi kreikkalaisten omassa päätäntävallassa.

Geurojen käyttäminen maksuvälineenä Kreikan valtavan virkamieskunnan palkkojen maksamisessa nopeuttaisi myös heidän vapaaehtoista siirtymistä oikeisiin töihin yksityiselle puolelle. Pieni pelko geuron hyperinflaatiosta laittaa myös tienatut geurot nopeammin yksityiseen kulutukseen, joka myös auttaisi osaltaan talouden nousua.

Valitettavasti tämä idea tuli “saksalaiselta besserwisseriltä”, joten se tuskin menee EU:ssa läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksoisvaluuttaa kaipaisi myös Suomi.
Ehkä tuollaisella virkamiesten palkkauksella myös oma virkamieskuntamme hieman ohenisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kreikalta puuttuu väkilukuunsa nähden vielä noin 700 tuhatta virkamiestä, jotta he saavuttaisivat suomalaisen "hyvinvoinnin" tason:
Suomi: Population: 5.3 million, Number of public sector employees: 562,000 --> 10,6 %
Kreikka: Population: 11.2 million, Number of public sector employees: 369,800 --> 3,3 %

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämä on aikast mojova ehdotus. se käyttöönotettuna opettaisi nopeasti kaksoisvaluutan arvonmenetyksen kautta elämään realiteettien mukaan. jäisi turha palkankorotuksista meuhkaaminen pois. myös se eurosta irtautuminen tulisi silleen pehmeästi toteutettua. kun kaikki siirtyy sähköiseen maksamiseen, silloin vain kerran olisi jäljellä se kaksoisvaluutta. se sellainen banaanivaltion seinäpaperi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkien muiden euro pitäisi devalvoida, paitsi saksalaisten. Siinäpä se pulma just on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1.Saksan vaalit 2. Kreikka sotku jatko 3. Korot hyppää 4. EKP laskee euron arvon luisumaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (40)

Uutisvirta

22.10.
Ratavaurio sotkee liikennettä pääradalla: Pohjoiseen matkalla olevat yöjunat odottavat Tampereella, Oulu-Tampere -junan matkustajat saivat taksikyydin
22.10.
Venäjän ulkoministeri Lavrov: Venäjä ja Turkki alkavat partioida yhdessä Syyrian pohjoisosissa
22.10.
Viime kauden vastustajan valmentajaa harmittaa: "Pukkia tarjottiin mestaruussarjan kaikille seuroille"
22.10.
Parlamentin alahuone hyväksyi Johnsonin ehdottaman brexit-lain, mutta kumosi esityksen lain tiukasta aikataulusta
22.10.
Pekka Rautio löysi uuden intohimon politiikasta – vaalityön tekeminen oli raahelaislähtöiselle kitaristille yhteiskuntaopin jatkokurssi
22.10.
Autotalli kärsi vahinkoja tulipalossa Haapajärvellä, tuli tarttui läheiseen päärakennukseen – palo uhkasi myös naapuritaloa
22.10.
Tieliikennekeskus varoittaa huonosta ajokelistä: Lapissa tulee lunta tai räntää, tienpinnat voivat jäätyä Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

128 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Mutta nämä aloitukset satuttaa aina eniten kateellisia. Vastauksista näkee ketä. Lue lisää...
Niin tai näin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image