Talous

Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"

Viro laski alkoholituotteiden veroa heinäkuun alussa 25 prosenttia. KUVA: Aino Salmi
Talous 20.8.2019 9:00 | Päivitetty 20.8.2019 9:04
STT

Suomalaisten alkoholituonti Viron-matkoilta kasvoi rajusti heinäkuussa, selviää Tutkimus- ja Analysointikeskus TAKin toteuttamasta haastattelututkimuksesta.

Tuodun alkoholin määrä kasvoi lähes viidenneksen. Alkoholijuomia tuotiin viime kuussa 4,7 miljoonaa litraa, mikä on 1,4 miljoonaa litraa enemmän kuin heinäkuussa 2018. Myös alkoholijuomia tuoneiden matkustajien osuus kasvoi viime kuussa 76 prosenttiin vuoden takaisesta 68 prosentista.

Yli 100 litraa alkoholia tuoneiden määrä ei kuitenkaan kasvanut, sillä suurtuojat hakivat edelleen usein juomansa Latviasta.

–  Vaikka osasimme ennustaa alkoholin tuonnin lisääntyvän, kasvuluvut yllättävät rajuudellaan. Matkustajista kolme neljästä tuo alkoholia, ja lastit ovat yhä isompia, kertoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen tiedotteessa.

Edullisempi hintataso oli yhä useammalle tärkein syy matkustaa Viroon. Viime kuussa neljännes Viroon matkanneista kertoi hintatason olleen merkittävä tai ainoa syy matkalleen, kun vuosi sitten vastaava luku oli vain 12 prosenttia.

Panimoliiton mukaan tässä tilanteessa alkoholiveroa ei yksinkertaisesti voida korottaa.

–  Panimoteollisuus onkin tyytyväinen valtiovarainministeriön ehdotukseen seurata alkoholin matkustajatuonnin kehitystä ja pidättäytyä veronkorotuksista ensi vuodelle. Siitä ei saa budjettineuvotteluissa lipsua, Pakarinen painottaa.

Viron alkoholivero putosi 25 prosenttia

Viro laski alkoholituotteiden veroa heinäkuun alussa 25 prosenttia. Panimoliitto arvioi jo viime viikolla Twitterissä, että erityisesti oluen ja mietojen alkoholijuomien matkustajatuonti Virosta on ryöpsähtänyt veron laskun jälkeen hurjaan kasvuun.

TAKin tutkimuksessa haastatellaan vuosittain noin 2  000:ta Viron ja Suomen välisillä laivoilla matkustavaa suomalaista. Tutkimusaineistoa voidaan pitää edustavana otoksena laivoilla tutkimusajanjakson aikana Virosta Suomeen matkustaneista suomalaisista.

Tutkimuksen ovat tilanneet Palvelualojen ammattiliitto PAM, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Päivittäistavarakauppa PTY, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ja Suomen alkoholijuomakauppayhdistys SAJK.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (110)

Tyhmää hyväksi käytetään kerran tosi tyhmää voi käyttää useamman kerran,suomea käytetään hyväksi jatkuvasti.Suomalaiset eivät ole tyhmiä , Päättäjät ovat tosi tyhmiä he eivät opi virheistää .Viisaus on seuraa mitä tyhmä tekee reakoi siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Spurguja riittää. Jokainen toimii tavallaan. Toivottavasti lapset eivät joudu näkemään humalaisia, vaan fiksu vanhempi opettaa kohtuukäyttöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkoholi ongelmat pitäisi poistaa veronmaksajain piikistä sitten voisitte juoda vaikka mistä ostaisitte ne viinat. On väärin, että veronmaksajat joutuu kustantamaan tämän ulkolaisen viinarallin tuomat ongelmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis veronmaksajat maksavat vain kotimaassa ryypätyn aiheuttamat ongelmat. Tarkentava kysymys, miten meinaat tämän kontrolloida? Lasketaanko mukaan ulkomailla nautitut vai vain tänne tuodut? Entä lentokentä taxfreestä ostetut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja miten on Saksasta tilatuista juomista tutkimustuloksia? Vai miksei siitä kerrota missään peläten että kansalaiset rupeavat tosissaan tilailemaan Saksasta edullisesti viinaksia kotiovelle saakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ystäväni tilaa juotavaa Saksasta säännöllisesti. Juomat tuodaan kotiovelle saakka alle kolmenkympin kuluilla. Jo yhdellä laatuviskipullolla tienaa kotiinkuljetuksen hinnan ja kaikki muu on plussaa. Tätähän meillä ei monopolivaltio tajua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän tässä on se juttu että niin kauan kun suomessa on Alkolla monopoli viinan myyntiin niin mikään ei tule muuttumaan. Verot vaan nousee joka vuosi. Monopolin poisto ja vapaa kilpailu alalle niin johan alkaa suomessakin hinnat tippumaan. En yhtään ihmettele jos esim virosta haetaan lasteja. Pääkaupunkilaiselle vaikkapa sehän on jo ihan hauska päivä hurauttaa halvalla päiväksi Tallinnaan ja ostella samalla kaikkea muutakin tuomisiksi ja kierrellä kaunista kaupunkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen hallituksen mielestä viinan käyttö vähenee,kun alkoholiveroa nostetaan. Tällaista talouspolitiikkaa vihervasemmisto harjoittaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa oli kauhea haloo kun kaupoissa sallitiin 5,5% juomat. Kukaan ei jaksa enää korvaa lotkauttaa tälle lakimuutokselle koska sillä ei ollut mitään kansanterveydellistä merkitystä. Toivottavasti 4 vuoden päästä saadaan hallitus joka sallisi viinit ruokakauppoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeistään tässä keississä meni THL:n luottamus kaikkeen, eikä tätä laitosta pidä enää koskaan kuunnella näissä asioissa. Ovat täysin hakoteilla "viisauksissaan". Pelkkä politikointia. Viini kauppoihin ja heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuostahan nuot ruokaviinit ja flunssakonjakit saa naapurin ruokakaupasta - täällä Epsanjassa. Tarvitaanko Suomessa vielä viinakorttia ? Taitaa mennä siellä lihatkin kortille kun demarit vouhottaa ilmastosta. Ja autot kalliita ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että ihmiset ovat valveutuneita eivätkä jätä Suomen ryöstöverottajalle rahojaan. Kiihtyisi vaan vieläkin niin ehkä päättäjillä vihdoin silmät aukenisivat ja ehkä alkaisi jotain järjellistä tapahtumaan verojen suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ettätuota on verottaja ruvennut trokarinkin tilillä käymään? Tämä on ihan uutta! Ennen ko valosassa osti ja pimiässä myi, jäi joka ropo itelle. Ihanko veroilmoituksenkin tehnevät myynnistä nykyään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos joku ei vielä tiedä, niin tiedoksi että myös Haaparannan System Bolagetista saa laatuoluita noin puoleen hintaan siitä mitä ne Suomessa maksavat.

Oluen ystävän kannattaa poiketa ohikulkiissaan, jos vain aikataulut passaavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tiedossa haaparanta. Käyn siellä säännöllisesti ja olen huomenna menossa taasen. Tuosta viinarallista saa Suomen päättäjät syyttää ihan itseään, miksi ylläpitävät niin korkeaa alkoholiveroa. Kukaan ei enää, päättäjiä lukuunottamatta usko siihen, että kansa raitistuu, kun veroja nostetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen hallitus aiheuttaa verotuksellaan muotisanan hiilijalanjäljen nousua ja jaksaa paasata päästöistä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (110)

Uutisvirta

12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
11:21
Rivitalossa kärynneet tekstiilit aiheuttivat hälytyksen Kemissä
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
40
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image