Talous

Verottaja tutkii bitcoin-kauppoja – noin 500 tapauksessa kurssivoitot ovat olleet merkittäviä

Verottaja on analysoinut parin vuoden aikana noin 10 000 bitcoin-lompakkoa ja niihin liittyviä maksusuorituksia. Kuvassa on symboliraha, bitcoin on virtuaalivaluutta. KUVA: SASCHA STEINBACH
Talous 13.1.2018 8:39
Pasi Klemettilä

Valtaosa bitcoin-kaupoista saaduista voitoista on jätetty ilmoittamatta verottajalle, vaikka niistä pitäisi ilmoittaa.

Moni suomalainen on viime aikoina saanut pikavoittoja virtuaalivaluutta bitcoinia myymällä. Lukumääräisesti ja euromääräisesti valtaosa kaupoista saaduista voitoista on kuitenkin jätetty ilmoittamatta verottajalle, vaikka niistä pitäisi ilmoittaa. 

- Se käsitys meillä on. Kyseessä on yleensä pääomatulo, joka on saatu kurssivoittojen myötä. Mutta jonkin verran niitä on myös oma-aloitteisesti ilmoitettu meille, ihan huomattaviakin summia. Ei niitä kaikkia jätetä ilmoittamatta, kertoo ylitarkastaja Timo Puiro Verohallinnosta.

Bitcoinit alkavat kiinnostaa verottajaa siinä vaiheessa, kun niitä muutetaan perinteiseksi rahaksi tai tavaraksi.

Puiron mukaan verottaja on analysoinut parin vuoden aikana noin 10 000 bitcoin-lompakkoa ja niihin liittyviä maksusuorituksia. Noin 500 tapauksessa kurssivoitot ovat olleet niin merkittäviä, että niistä on verotettu kansalaisia.

Verottajan verosaatavien suuruus on näissä tapauksissa ollut yhteensä noin yhdeksän miljoonaa euroa.

- Valtaosa on euromääräisesti aika pieniä tapauksia. Mutta on siellä oikein suuriakin juttuja ollut, Puiro sanoo.

Lue lisää 13.01.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Täällä louhitaan noin 400 euron edestä ilmaista Litecoin rahaa kuukaudessa. Propagandistit vinkuvat että tulppaanihysteria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saako tappiot iskeä sitten verotukseen, jos kerran omilla rahoilla mistä maksettu verot häviää tuonne.?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh... Haluan nähdä kun verottaja koittaa selvittää miten olen käyttänyt osan 2,6miljoonan euron voitoistani :P Ei niitä varoja kannata suomalaiselle pankkitilille kotiuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän kannattaa julkisesti huudella voitoistasi. Kyllä verottaja omansa ottaa pois, kun valtio sekä kansainvälinen järjestelmä on takana. Usko pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laki on laki. Sitä kuuluu noudattaa. Ei saa lähteä anarkian tielle ja häiritä yhteiskuntarauhaa. Mitä siitä tulisi jos kaikki tekisi mitä haluaisi. Yksi pakolainen maksaa valtiolle 16k vuodessa. Valtiolla 700k työntekijää. Valtion tarvitsee saada rahaa joka paikasta jotta pitkitetään sen kaatumista sellaisena kuin sen tunnemme. Nyt aletaan työttömyysturvaa pienentämään seuraavaksi eläkkeet. Cryptot on villilänsi ilman valtion kontrollia. Kun valtio voi sitä verottaa ja seurata sitten se on ok.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hassua kun verottajaa kiinnostaa tavalliset pikavoitottojen tavoittelijat mutta esim A. Berner saa tehdä vaikka mitä tax freena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain tällaisia uutisia, siis korjaan, kirjoituksia päästetään ulos. Propagandaa ja jonkin sortin pelottelua etukäteen, verottajalla ei ole, kykyä ja taitoa päästä lompakoihin kiinni. PISTE. Mielellään ottaisin verovirraston tehokkuudenkin tähän keskusteluun, niiden palkan maksamme myös me, ehkä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten rahalla ostetusta tavarasta voi verottaa? Eihän euronkaan vahvistuessa veroteta, jos euroilla ostetaan tavaroita. Vai tuleeko jokaiselle suomalaiselle mätkyt kun euro nousi huippuun Saksan hallituksen varnistumisebn myötä. Nyt tässä jutussa tai sitten verottajan päässä viiraa jotain pahasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitä järkeä tehdä töitä kun kuukausipalkka esim 2000€/kk samanverran tienaa parissa päivässä kryptovaluutoilla ja ennenkuin joku huutaa että huijausta niin siellä on pankkeja ottanut käyttöön noita teknologioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hassunkurinen on verotussääntö tai -käytäntö (paperi-Kalevassa), jos bitcoin-kaupoilla voittaa, on voitto verotettavaa tuloa, mutta jos häviää, ei tappio ole pääomatuloista vähennyskelpoista. Epäjohdonmukaista!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama sääntö koskee kaikenlaista valuuttakauppaa. Esim jos ostit vuosi sitten tuhansilla euroilla dollareita ja nyt vaihdat ne takaisin euroiksi et voi vähentää dollarin arvonlaskusta syntynyttä tappiota (mutta jos tilanne ois toisin ja oisit tienannut, niin joutuisit maksamaan voitoista tietenkin verot).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun verottaja ei pidä bitcoinia rahana vaan tavaraan rinnastettavana asiana, ja tavaroiden myynnissä myyntivoitot ovat verotettavia. Vastaava esimerkki: Joku ostaa talon, myytäessä tappio ei ole vähennyskelpoista mutta voitto on verotettavaa tuloa jos se ylittää tietyn rajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös bitcoin ole maksuväline siinä missä muukin raha, eihän siitä pitäisi verottaa. Esimerkiksi kultakin katsotaan maksuvälineeksi, eikä sen vaihdosta rahaksi veroteta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös verottajalle ollut sisäinen ohjeistus, että alle 30000€ tuloja ei tarvitse ilmoittaa verottajalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta laukeaa Bitcoinkupla ja euroiksi ja dollareiksi realisoineet joutuvat korvauksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

13:06
Terveyskuntomittauksia järjestetään lokakuussa Raksilassa, Haukiputaalla ja Kiimingissä
13:06
Ulkoministeri Timo Soini sai eduskunnan luottamuksen, pääministeri: "Tässä ei äänestetty abortista, tässä äänestettiin Soinin luottamuksesta"
13:05
Soini sai eduskunnan luottamuksen
12:51
Move-mittaukset jatkuvat Espoossa ensi viikosta alkaen – mittauksiin osallistuminen vapaaehtoista
12:44
Perustuslakivaliokunta: Luottamukselliseen viestiin voidaan kajota perustelluin syin – ei ottanut kantaa tiedustelulainsäädännön kiireellisyyteen
12:43
Poliisin kilpiryhmää haulikolla osoitelleen rikostuomio koveni – Hovioikeus: Yksi laukaus olisi tappanut kaksi poliisia
12:37
Tiedustelulakipakettiin liittyvälle perustuslain muutokselle vihreää valoa perustuslakivaliokunnalta
21
MT: Berner suunnitteli isoa postiuudistusta, joka sisälsi muun muassa kilpailuttamisen – eduskuntaryhmä tyrmäsi
13
Ukkosmyräkkä vyöryi Oulun yli yön aikana – huomiseksi odotellaan Mauri18-myrskyä
12
Soinin omistakin joukoista soraääni: Sinisten Tiina Elovaara ei tue ulkoministerin aborttikantaa – "Naisten oikeudet ovat minulle ohittamattomat"
11
Vammaisten pysäköintilupia käytetään jatkuvasti väärin – lupa voi olla vainajalta tai se on väärennetty alkuperäisestä
7
Hollannin Leeuwarden vakuutti Oulu2026-hankkeen puuhahenkilöt – oppia haetaan parhaillaan Ouluun
6
Humala kasvaa Pyhäsalmen kaivoksessa 660 metrin syvyydessä – maan alla vuodenajalla tai vuorokaudenajalla ei ole väliä
6
Kärpät viikonlopuksi Itä-Suomeen – Kanadalaispuolustaja Shaun Heshka liittyi taas joukkueen mukaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on vaarallisen voimakasta aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

125 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Verohallituksen sivuilla lukee: "Kotitalousvähennyksen tarkoitus on parantaa työllisyyttä kannustamalla kotitalouksia te... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image