Talous

Vero-oikeuden professori: Panama-jär­jes­te­lyil­lä ei voi saada veroetua laillisesti

Talous 11.4.2016 21:16
STT

Mahdolliset vero-oikeudelliset seuraamukset offshore-yhtiöiden avulla kierretyistä veroista jäävät aina todellisille omistajille, arvioi vero-oikeuden professori Tomi Viitala Aalto-yliopistosta.

Niin kutsutun offshore-yhtiön toiminta tapahtuu muualla kuin valtiossa, johon se on rekisteröity.

Tarkkaa sopimusta tuntematta Viitala uskoo, että Nordea on linjannut sopimuksissaan kaikkien verotuksellisten velvoitteiden jäävän asiakkaiden vastuulle.

Viitalan mukaan Panama-järjestelyillä ei voi saada veroetua laillisesti.

– Kyseessä on tällöin ilmoitusvelvollisuuden rikkominen. On kuitenkin vaikea kuvitella, että palveluntarjoajalla voisi olla tässä mitään vastuuta.

Viitalan mukaan tilanne voisi muuttua, jos esimerkiksi pankki olisi tarjonnut asiakkaalle verosuunnittelukuviota, jossa asiakas on täyttänyt velvoitteensa ja verottaja on eri mieltä kuvion laillisuudesta.

– Käsitykseni kuitenkin on, että palveluntarjoajaa on todella vaikeaa saada vastuuseen asiasta. Sopimukset ovat yleensä sellaisia, Viitala sanoo.

Koska Nordean käyttämät sopimukset ja tarkat yksityiskohdat tarjotuista palveluista eivät ole selvillä, eivät STT:n jututtamat yritysjuridiikan tai verotuksen asiantuntijat halunneet arvioida finanssikonsernin mahdollisia vastuita Panama-järjestelyistä edes yleisellä tasolla.

Yhdysvaltalaisasiakas on haastanut sveitsiläisen UBS-pankin oikeuteen veronkiertoon tähtäävien offshore-palvelujen tarjoamisesta. Mies itse on tuomittu veronkierrosta.

Oikeus käsittelee tapausta toukokuussa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

luepa lainaehtosi..kaikki pienelläkin präntätty ja yleensäkin tiliehtosi, kaikki, pienellä präntätty ja kysy sitten onko sinulle tiliä aukaistessa kerrottu mihin nimesi laitat? No tuskinpa..mutta olettamus on että olet tutkinut ja lukenut paperit ennen allekirjoitusta (tuskinpa)...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä pankit ovat itsensä sen verran hyvin öljynneet että luiskahtavat näpeistä kerta toisensa jälkeen. Ja peli jatkuu heti hieman muuttuneilla säännöillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antaa tyhmän kansan maksaa veroja joista nämä veroluistelijatkin sitten hyötyvät. Mutta koko globaali talous on tehty juuri tällaista varten joten eipä voi ihmetellä muuta kuin kansan pitkämielisyyttä. Oikeassa demokratiassa olisi jo 90-luvun laman aikaan pantu linnaan melkoinen läjä pankkiireita, poliitikkoja, tuomareita ja yksi presidentti. Mutta ei meillä. 5000 ylimääräistä ruumista ja tuhansittain tuhottuja elämiä ei ole riittävä syy vaatia OIKEUTTA Suomessa. Maanpetturi-globalistit ovat suurin poliittinen voima tällä hetkellä joten paljon pahempaa on vielä tiedossa. Ja jotkut luulevat vielä että joku helkkarin isis on vaarallinen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä voi saada ja ihan laillisesti:
1) Suomessa yrityksen tulosta verotetaan välittömästi, riippumatta siitä nostavatko omistajat sitä vai eivät
2) Monessa muussa maassa tai "veroparatiisissa" etu muodostuu siitä, että yrityksen tulokseen ei kohdistu verotusta. Tulos voidaan jättään yritykseen jossa se voidaan investoida eteenpäin. "Korkoa korolle" on taikaa.

Tuon tuo proffa tietää tuon varsin hyvin, todennäköisesti lausunto leikattu sopivaksi Ylen studiolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

146
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
70
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
67
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
54
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
46
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
34
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen
33
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koominen sijoitusneuvoja

Sulla saattaa olla liian kiire? Hetikaikkimullenyt hosujille tulee varmasti vaikeuksia, koska menestyksellinen day treid... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image