Talous

Vero-oikeuden professori: Panama-jär­jes­te­lyil­lä ei voi saada veroetua laillisesti

Talous 11.4.2016 21:16
STT

Mahdolliset vero-oikeudelliset seuraamukset offshore-yhtiöiden avulla kierretyistä veroista jäävät aina todellisille omistajille, arvioi vero-oikeuden professori Tomi Viitala Aalto-yliopistosta.

Niin kutsutun offshore-yhtiön toiminta tapahtuu muualla kuin valtiossa, johon se on rekisteröity.

Tarkkaa sopimusta tuntematta Viitala uskoo, että Nordea on linjannut sopimuksissaan kaikkien verotuksellisten velvoitteiden jäävän asiakkaiden vastuulle.

Viitalan mukaan Panama-järjestelyillä ei voi saada veroetua laillisesti.

– Kyseessä on tällöin ilmoitusvelvollisuuden rikkominen. On kuitenkin vaikea kuvitella, että palveluntarjoajalla voisi olla tässä mitään vastuuta.

Viitalan mukaan tilanne voisi muuttua, jos esimerkiksi pankki olisi tarjonnut asiakkaalle verosuunnittelukuviota, jossa asiakas on täyttänyt velvoitteensa ja verottaja on eri mieltä kuvion laillisuudesta.

– Käsitykseni kuitenkin on, että palveluntarjoajaa on todella vaikeaa saada vastuuseen asiasta. Sopimukset ovat yleensä sellaisia, Viitala sanoo.

Koska Nordean käyttämät sopimukset ja tarkat yksityiskohdat tarjotuista palveluista eivät ole selvillä, eivät STT:n jututtamat yritysjuridiikan tai verotuksen asiantuntijat halunneet arvioida finanssikonsernin mahdollisia vastuita Panama-järjestelyistä edes yleisellä tasolla.

Yhdysvaltalaisasiakas on haastanut sveitsiläisen UBS-pankin oikeuteen veronkiertoon tähtäävien offshore-palvelujen tarjoamisesta. Mies itse on tuomittu veronkierrosta.

Oikeus käsittelee tapausta toukokuussa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

luepa lainaehtosi..kaikki pienelläkin präntätty ja yleensäkin tiliehtosi, kaikki, pienellä präntätty ja kysy sitten onko sinulle tiliä aukaistessa kerrottu mihin nimesi laitat? No tuskinpa..mutta olettamus on että olet tutkinut ja lukenut paperit ennen allekirjoitusta (tuskinpa)...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä pankit ovat itsensä sen verran hyvin öljynneet että luiskahtavat näpeistä kerta toisensa jälkeen. Ja peli jatkuu heti hieman muuttuneilla säännöillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antaa tyhmän kansan maksaa veroja joista nämä veroluistelijatkin sitten hyötyvät. Mutta koko globaali talous on tehty juuri tällaista varten joten eipä voi ihmetellä muuta kuin kansan pitkämielisyyttä. Oikeassa demokratiassa olisi jo 90-luvun laman aikaan pantu linnaan melkoinen läjä pankkiireita, poliitikkoja, tuomareita ja yksi presidentti. Mutta ei meillä. 5000 ylimääräistä ruumista ja tuhansittain tuhottuja elämiä ei ole riittävä syy vaatia OIKEUTTA Suomessa. Maanpetturi-globalistit ovat suurin poliittinen voima tällä hetkellä joten paljon pahempaa on vielä tiedossa. Ja jotkut luulevat vielä että joku helkkarin isis on vaarallinen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä voi saada ja ihan laillisesti:
1) Suomessa yrityksen tulosta verotetaan välittömästi, riippumatta siitä nostavatko omistajat sitä vai eivät
2) Monessa muussa maassa tai "veroparatiisissa" etu muodostuu siitä, että yrityksen tulokseen ei kohdistu verotusta. Tulos voidaan jättään yritykseen jossa se voidaan investoida eteenpäin. "Korkoa korolle" on taikaa.

Tuon tuo proffa tietää tuon varsin hyvin, todennäköisesti lausunto leikattu sopivaksi Ylen studiolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19.9.
Lukijat kuvasivat torstai-illan upeaa auringonlaskua ja raekuuroa enteilleitä muhkeita pilviä
19.9.
Kelohirsinen mökki tuhoutui tulipalossa Inarissa, ei tietoa henkilövahingoista
19.9.
Riita pelin säännöistä tuli kalliiksi: Mies huitaisi toista biljardikepillä, oikeus määräsi maksamaan yli 10 000 euroa korvauksia
19.9.
Tuukka Kivioja on OLS:n 22-vuotias ykköstykki, jonka harteilla painaa iso vastuu – "Haluan olla joukkueen paras pistemies ja tärkein pelaaja" Tilaajille
19.9.
Satavuotiasta steinerpedagogiikkaa juhlittiin Oulussa – "Meillä menee oikein mukavasti, ja koulussa on tekemisen tunnelma"
19.9.
Oamkiin haki syksyn yhteishaussa 1601 ensisijaista hakijaa – sosionomikoulutukseen eniten hakijoita
19.9.
Puuhun sidottu ja ammuttu koira kuohutti Enontekiöllä – eläimen lopettanut omistaja ilmoittautui poliisille: "Eläinrääkkäyspuheet voi lopettaa" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Lapissa sekä Koillismaalla tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa täynnä hankalia ihmisiä

Kaikki jotka ei ole samaa mieltä on joidenkin mielestä hankalia? Lue lisää...
Kritiikkiä tarvitaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image