Talous

Veneala huolissaan kauppasodan vaikutuksista

Talous 10.7.2018 11:50 | Päivitetty 10.7.2018 13:51
STT

Yhdysvaltojen teräs- ja alumiinitulleista noussut kauppasodan lietsonta herättää huolta myös venealalla. Venealan keskusliiton toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo kertoo, että EU:n määräämät vastatullit koskevat myös Yhdysvalloista tulevaa venetuontia.

- Tullit uhkaavat pysäyttää amerikkalaisveneiden tuonnin EU-maihin, ja jos tilanne eskaloituu, voivat seuraukset koko alalle ja sen työllisyydelle olla pahat. Veneala työllistää Euroopassa ja Yhdysvalloissa kaikkiaan noin miljoona ihmistä, Pajusalo sanoi STT:lle.

Yhdysvalloissa on maailman venemarkkinoista noin puolet. Maan veneteollisuudelle on tullut kovia iskuja toisaalta alumiinitulleista, toisaalta kiinalaisille komponenteille ja osille määrätyistä tulleista.

Suomi on alalla pieni, mutta vientivetoinen toimija. Suomalaisen veneteollisuuden tuotannosta yli 70 prosenttia päätyy vientiin.

Yhdysvallat ei ole Suomelle kaikkein suurimpien vientimaiden joukossa. Tänne on sen sijaan tuotu tiettyjä amerikkalaisia venemalleja. Kaupan arvo vuositasolla on ollut 3-5 miljoonan vaiheilla puolin ja toisin.

- Sieltä tulee erilaisia kalastukseen suunniteltuja veneitä, vesiurheiluveneitä ja muun muassa kanootteja, Pajusalo kertoo.

Suomen venevienti Yhdysvaltoihin on koostunut enimmäkseen suurista purjeveneistä ja moottoripurjeveneistä, jollaisille ei Suomessa ole markkinoita.

Yleensä venevienti on Pajusalon mukaan edennyt tänä vuonna suunnilleen edellisvuoden tasolla. Päämarkkinoita suomalaisviennille ovat olleet naapurimaat Ruotsi ja Norja, mutta uusiakin kohteita löytyy.

- Kasvumarkkinoita ovat olleet jo muutaman vuoden ajan Sveitsi ja Venäjä, Pajusalo sanoo.

Toukokuun lämpö vauhditti kauppaa

Kotimaan markkinoilla alkuvuosi oli hiljainen pitkäksi venyneen talven takia, mutta toukokuun helleaalto sai venekauppaan vauhtia. Yhteenlasketut myyntimäärät ovat olleet suunnilleen aiempien vuosien tasolla.

- Poikkeus on ollut vesijetit, jotka ovat kasvava harrastus sekä meillä että maailmalla, Pajusalo kertoo.

MAINOS

Kommentoi

Tulli sota loppuu kun saksa rupeaa maksaan natolle mitä kuuluu,usa saa saman säästön jos natomaat pitäs sovitusta kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten panostetaan myyntiä ja paukkuja kotimaisiin veneisiin! Nythän on tuhannen taalan paikka kehittää sellaiset menopelit mitä amerikkalaiset on tarjonnu, kun ei ole sieltä sitten kilpailua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Ei muuta, kuin ala teettämään remonttia ja palkkaa remonttia tekemään joku firma, niin saat sinäkin kotitalousvähennykse... Lue lisää...
OLD ENOUGH

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image