Talous

Vehviläinen: Autoilun verot kilometrien mukaan

Vehviläinen: Autoilun verot kilometrien mukaan KUVA: Heikki Sarviaho
Talous 12.5.2009 9:48 | Päivitetty 12.5.2009 9:51
Kaleva, STT
Liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.) ehdottaa, että autoilijoita pitäisi verottaa ajettujen kilometrien mukaan. Auton ostamiseen ja omistamiseen liittyvä autovero ja vuotuinen ajoneuvovero poistettaisiin.

Energia-lehden haastatteleman Vehviläisen mukaan Suomi voitaisiin jakaa muutamaan kalleusluokkaan.

Ruuhkasompailu Helsingin keskustassa maksaisi reilusti enemmän kuin köröttely Kainuun selkosilla, hän kuvailee.

Vehviläinen arvioi, että järjestelmä voitaisiin toteuttaa satelliittipaikannuksella. Hollannissa otetaan käyttöön satelliittipaikannukseen perustuva kilometrimaksu vaiheittain vuoteen 2016 mennessä, hän kertoo.

Nykyisestä autoverosta luopumista on vaatinut myös Tullihallituksen pääjohtaja Tapani Erling. Hän arvioi maanantaina MTV3:lle, että syntyvä vajaus verotuloissa voitaisiin kerätä halvemmin ja yksinkertaisemmin polttoaineiden verotuksella ja käyttömaksujen avulla.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (117)

Tällä ei ole mitään tekemistä polttoaineen kanssa. Liittyy USA,ssa aloitettuun hysteeriseen kansalaisen liikkumisen valvontaan. Ruotsissa sinetöitiin aikoinaan diesel-autojen matkamittarit verotusta varten, koska verotus perustui kilometreihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Polttoaineverohan menee juurikin kilometrien mukaan. Mitä enemmän ajat ja kulutat polttoainetta, niin sitä enemmän maksat veroa. Ei tähän mitään GPS:iä tarvita." Ja tähän kommentiin lisätäkseni, ruuhkassa jurratessa polttoainettakin kuluu huomattavasti enemmän kilometriä kohti, kuin maaseudulla tasaisilla nopeuksilla. EI TODELLAKAAN MITÄÄN GPS:iä tarvita Voisi minun mielestäni tuota polttoainetta hyvinkin verottaa vielä lisää jos muut maksut poistuisivat. Nythän se oikein houkuttelee ajamaan vähän enemmänkin, jos on kerran muut maksut maksettu, eikä tarvitse pulittaa kuin bensasta. Vieläkun saisi vakuutusyhtiötkin veloittamaan kilometrien mukaan. Nykynen järjestelmäkin on kyllä ihan OK, eipä sillä niin väliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai kukaan usko, että niitä tietoja käytettäisiin johonkin kyttäykseen. Mitä isoveliparanoideja täällä oikein hihhuloi onnessaan? Jos yhden kadonneen Inkisen kännykkätietoja ei edes pelastustarkoituksia varten saatu käyttöön, niin luuletteko, että sitten kansalaisten autollaliikkumistietoja. Toisekseen järjestelmään tallennettaisiin luonnollisesti vain alueittain jaotellut kilometritiedot, joiden pohjalta laskettaisiin kustannustiedot, joista tietenkin vain jälkimmäiset olisivat kenenkään nähtävissä. Ja jos tosiaan luulette, että jotakuta kiinnostaa että olette ajaneet viime kuussa Oulun alueella 350 km, niin herätkääpä tähän päivään. Toisekseen järjestelmä tuskin olisi valtaosin automaattisena läheskään niin kallis kuin joutomiehet täällä yrittävät kovasti uskotella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäkun jenkit päättää laittaa GPS:n signaalin kiinni tai heikentää tarkkuutta esim sotatoimia varten? Näin on tehty ennenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo eikä tarvi poliisien valvoa nopeuksia kun auton nopeus ja kulkureitti menee satelliitista suoraan,muuta kun sakko postiin ylinopeudesta,polkupyöriin kans joku vero ja jalankulkijoille siru niin voi verottaa joka askeleelta,kyllä näitä tyhmiä ideoita löytyy.Lopettakaa jo tuo keksimis kilpailu ja ryhtykää töihin oikeissa ja tärkeämmissä asioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vai tuommoista tuo holkeria kananmunilla pommittanut on ajatellut.eipähän sitä,eikä sen puoluetta ainakaan tule äänestää jos eivät juuri muuta saa aikaan.semmoiseltahan tuo maaseudunäänen puolue meinaa saada aikaan.jotta kaikki vaan cityyn notkumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän onkin sitten helppo yhdistää mm. ylinopeuksien valvonta. Katsastuksen yhteydessä inssi purkaa GPS:n datan tietokoneelle ja sakko tulee automaattisesti postissa. Kerrassaan kätevää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oleellisin kysymys minkä tämä ministerin mielipide herättää on se että miksi ministerimme kaipaa erillistä kansalaisten satelliittivalvontajärjestelmää joka kirjaisi talteen liikkeet ja sijainnit jos auton käytön verottamiseen riittäisi pelkkä yksinkertainen polttoaineveron säätäminen yhdelle A4:lle mahtuvalla päätöslauselmalla joka tuottaisi saman, kulutukseen ja liikkumiseen suoraan kytkeytyvän verotulon ilman kallista investointia & isovelikontrollia.. Onko taustalla jotain seuraavaa: 1) Onko ministeri sortunut satelliittivalvontafirman lobbaukseen) ja kestitykseen ja unohtanut kritiikin & keep it simple periaatteen? 2) Yrittääko kepu ujuttaa järjestelmään taas syrjäseutujen tukimallia joka maksattaa taas osan maalaisten elämästä kaupunkilaisilla. 3) Onko isovelijärjestelmällä muita tarkoitusperiä. Ammattiautoilijoidenkaan ei tarvitse tässä vaiheessakaan älähtää sillä ammatinharjoittamisene liittyvät menot ovat jo nyt monissa tapauksissa verovähennyskelpoisia ja samalla jos polttoaineveroa nostettaisiin voitaisiin heidän elämää helpottaa nostamalla polttoainekulujen verovähennyskelpoisuutta... Kuitteja vastaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi, hyvä sylvi, mikä ovela ehdotus kyniä autolla liikkuvia, että saataisiin palkata jälleen TUHANSIA BYROKRAATTEJA käsittelemään paperipinoja, joita tällaisen ehdotuksen voimaantulosta koituisi. Kepulla näyttää olevan tosi kiire tulla potkituksi ulos koko hallituksesta.Lisää vain Vehviläisen älynväläyksiä ja kepu ohjataan ovelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuten hyvä, mutta tuo satelliittivalvontaan perustuvan kyttäyksen tarkoitus ei mulle oikein avaudu. Ei kai kukaan usko, että niitä tietoja käytettäisiin vain ja ainoastaan ajokilometrien valvontaan. Huh huh. Parempi olisi laittaa verot polttoaineeseen, vaikka onhan siinä jo nykyselläänki liikaa. Kuitenkin olisi hyvä, että bensasyöppöjä ja paljon ajavia verotettaisiin enemmän. Mitä enemmän ajat, sitä enemmän luonto ja tiet kuluu. Ostamalla pieniruokaisen auton, säästät!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Autoilijoilta kerätään vuosittain n.4 miljardia euroa joista takaisin liikenteeseen palautuu n.1 miljardi eli autoilijoilta kerätään 3 miljardia euroa liikaa rahaa valtion kassaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

-ruuhkamaksut ynnä muut pääkaupunkiseudulle. -bensassa jo muutenkin tarpeeksi hintaa, joka huomioi kulutuksen. -paljon bensaa kuluttavilta ajopeleiltä suurempi vero ostettaessa. -sähköautot kaupunkeihin. näillä ei maailma pelastu mutta maaseutu kenties.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt minä ymmärrän miksi Kepu on orientoitunut maaseutupuolueeksi. Ei tällaisia pässejä saa kasvatettua kaupunkioloissa, kyllä ne pitää maalla kasvattaa. Kaikkialta puolueessa kuuluu lampaiden määkinää ja pässit pukkivat toisiaan ja välillä muitakin viattomia. Nyt tarvittaisiin kyllä niitä Leo Lastumäen lampaansyöjiä, jotta meno muuttuisi Piippolan vaarin hyörinnästä pikkuisen enemmän järjelliseen suuntaan. ...Ai niin...ja (tämäkin) esitys on samasta tuutista kuin Matin hiihtohommat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Autossa on jo aivan tarpeeksi veroja, myös eurooppalaisittain verrattuna. Suomen autoverotuksella on vain yksi suunta ja se on alaspäin. Henkilöautojen verotuksen perustelu ympäristösyillä on täyttä puppua, tietääkseni myös bussit kuluttavat samaa polttoainetta ja paljon kuluttavatkin, enemmän matkustettua kilometriä kohti kuin henkilöautot. Tästä tulee vielä kapina, ainakin minun mitta on jo aivan täysi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Populistinen veto, lisäksi paljastaa lausunnon antajan älykkyydestä suunnattoman paljon. Kuin ne naisministerit osaavatkaan. Naurussa on pitelemistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuota kilometriveroahan maksetaan jo jokaisen tankkauksen yhteydessä arviolta noin 40-50 euroa. Se riittää, ja kaikki muut ylimääräiset autoverot pois. Sillä selvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, loistava esitys. Täällähän kansa huutaa kaksin käsin että lisää bensaveroa. Hyvin tehty. Mikähän mahtoi olla ko esityksen alkuperäinen tavoite?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (117)

Uutisvirta

27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille
27.1.
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
27.1.
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
27.1.
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
27.1.
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA kiistää Talibanin osallisuuden

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Enontekiön kunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image