Talous

Va­ral­li­suuse­rot kasvaneet - katso viime vuo­si­kym­me­nien va­ral­li­suus­ke­hi­tys

Talous 23.3.2014 8:05
Anna Leinonen

Kun rikkaimpien kotitalouksien varallisuus kasvoi reilun kahden vuosikymmenen aikana yli 300 000 euroa kotitaloutta kohden, vähävaraisten kotitalouksien varallisuus pieneni samana aikana entisestään.

Tämä käy ilmi Tilastokeskuksen varallisuustilastoista. Niistä ensimmäinen on vuodelta 1987 ja tuorein vuodelta 2009.

Taloustieteen professori Matti Virén Turun yliopistosta sanoo, että vähävaraisimmassa kymmenyksessä on paljon opiskelijoita, joiden määrä on kasvanut viime vuosina.

"Tilastollisesti opiskelijakotitaloudet ovat hirveän köyhiä. Heidän köyhyytensä on kuitenkin erilaista kuin esimerkiksi vanhuksilla", Virén sanoo.

Suuri osa vanhemmista tukee lapsiaan taloudellisesti vielä silloin, kun he ovat opiskelijoita.

Virén toteaa, että varallisuus on usein tiiviisti sidoksissa elämäntilanteeseen. Jos opiskelijoilla on yleensä niukasti varallisuutta, keski-ikäisten varallisuus koostuu suurelta osin asunnoista ja iäkkäissä ikäryhmissä painottuvat talletukset ja arvopaperit.

Tilastokeskus on tehnyt viime vuosikymmeninä varallisuustutkimuksia 4-6 vuoden välein. Parhaillaan tehdään varallisuustilastoa vuodelta 2013, joka valmistuu ensi vuoden alussa.

Katso alla olevista kuvioista, miten kotitalouksien varallisuus on karttunut ja mistä suomalaisten varallisuus koostuu. Ylemmässä kuviossa kotitaloudet on jaettu kymmeneen ryhmään sen mukaan, kuinka varakkaita ne ovat.

Varallisuus on ilmoitettu yhtä kotitaloutta kohden euroina. Kaikki euromäärät on muutettu vuoden 2009 rahanarvoon.

Lähde: Tilastokeskus

Lue lisää 23.03.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (63)

Minä en kykene näkemään näissä luvuissa mitään dramaattista varallisuuserojen kasvua. 90-luvun laman aikana varallisuutta kertyi vain rikkaimmille, mutta muuten tuo kehitys on ollut jokseenkin tasaista kaikkein köyhimpiä lukuunottamatta. Jos siellä jotain näennäistä tuloerojen kasvua on sen lisäksi havaittavissa, niin se johtuu suurimmaksi osaksi siitä, että samaan aikaan kotitalouksien määrä on kasvanut, kun yksin asuminen on yleistynyt merkittävästi. Eniten yllätyin tiedosta, että köyhimmällä kymmenyksellä ylipäätään on varallisuutta. Silloin kun minä opiskeluaikoina oletettavasti tuohon kymmenykseen kuuluin, niin varallisuuteni koostui polokupyörästä, kun nuo kulukuvälineet näkkyy tuola tilastosa olevan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on kyllä tosi nykyään että vaikka joillakin on tulona vain yhteiskunnat tuet ja rahaa menee paljon alkoholiin niin silti usein on auto ja hyvä asunto joka sisustettu viimeisen päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, nykyisin opiskelijoita on joka junaan. Toisilla on jo maksetut kiinteistöt, autot ja perhe toisilla polkupyörä ja opiskelijasoluasunto. Toki ikäeroakin voi opiskelijoilla olla yhden 20v.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämä tutkimus on tarkoitushakuisesti tehty niin että varallisuudesta ei ole vähennetty velkoja luulenpa että nettovaralisuus ei ole kasvanut Euron aikana senttiäkään.
hallituksen tilaama huijaus tutkimus eli nyt on tulossa KYLMÄÄ VETTÄ NISKAAN
yleensä jos esim pääministeriämme kehutaan n viikko eurooåpan roskapankkien toimesta niin uusia takauksia tai velkojen anteeksiantoa on tulossa ja ne on kehumalla jo hyväksytty,allekirjoitus on vain valinnainen muodollisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kai ne tuloerot lisääntyy, kun viimeaikaiset hallitukset on siirtäneet verotuksen painopistettä tavalliseen kulutukseen,valtionverotuksen progressiota on pienennetty ja lisäksi valtion osuutta verotulojen keräämisessä on pienennetty ja siirretty kuntaverotuksen suuntaan joka on tasaveroluonteinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On suomalaisen "varallisuudesta" noin 60% kiinni Gyprock-seinissä. Tilastoinnin oikeellisuuden kannalta velkaosuuteen tulisi ottaa mukaan myös tämän Gyprock-omaisuuden päivän korjausvelka. Eivät ne seinät korjaamatta suorassa pysy, jos sittenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vain odotellaan, kunnes koko pallo pamahtaa.
Sopii hyvin Nasan uuteen tutkimukseen: erot kasvavat, energia ryöstetään ja tulee hoppuloppu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

20- vuoden aikana on saatava talo, osake ja salkku, sekä autoja piha täyteen. Muutoin olet epäonnistunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tässä ole yksi syy suomen tämänhetkisiin talousongelmiin. Rahavarat ovat niin keskittyneet yksille ja samoille suvuille, ettei varallisuutta riitä kiertoon. Näimä ökyrikkaat euvät vaan ehdi-, tahdo-, raski tuhlata niin paljoa että raha pysyisi kierrossa. Lisäksi he sijoittavat pääomaa ulkomaille, pankkeihin yms. Suomi on niin pieni talous, että muutama "Herlinien suku" näkyy voimakkasti taloudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpökommentteja täällä. Suomalaisista lähinnä keskiluokka on verotettu köyhäksi ylläpitämällä ylisuurta virkamieskoneistoa ja elättämällä työhaluttomat työnhakijat leveästi kotia. Äänestäkää vaan tollot sitä SDP:tta, niin sama malli jatkuu ja jatkuu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä se ei sairas pysty elättämään itseään .niin sanottu terve ei sitä ymmärrä ,kun sillä ei ole ollut koskaan mitään terveys ongelmia .kyllä sitä pystyy tuomitsemaan ,minäkin ajattelen että minua ei olisi koskaan kannattanut synnyttääkään ,kun on perinnöllinen parantamaton sairaus ,mutta tein kuitenkin töitä 17 vuotta sairaudestani huolimatta ,mutta kun paukut loppu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus tullut huseeraamaan hallituksiin, niin hyvinvointivaltio karkaa väkisin. Kokoomuksen toiminta tähtää tuloerojen kasvuun ja siinä kontekstissa ei hyvinvointivaltiomallin ylläpito onnistu. Tästä tuli joku aika sitten hyvä ohjelma Yle puheella ja siinä pari asiantuntijaa oli yhtä mieltä tästä. Raha ei kierrä, kun se menee rikkaiden taskuun. Valitettavan moni euro on paennut Suomestakin veroparatiiseihin. Toinen tuhopuolue on Vihreät, mikä toimillaan lopettaa täältä yrittäjyyden, työpaikat ja kaiken järkevän. On siksi ihan turhakepuolue, kun kaikilla puolueilla oma vihreä siipensä. 27 vuoden aikana meillä on ollut yksi hallitus, missä ei ole ollut Kokoomusta ja Vihreätkin olleet lähes kaikessa ja se näkyy. 2003-2007 hallitus (Keskusta, SDP, RKP) oli kaikilla mittareilla paras hallitus, mitä meillä on ollut viime vuosikymmeninä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja vuosia rakennettiinkin semmoinen julkinenpuoli, että kyllä sitä ihmetellään vielä sadankin vuoden päästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikas äänestää oikeistoa,köyhä vasemmistoa ja tyhmä köyhä äänestää oikeistoa tai jättää äänestämättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viisas köyhä äänestää oikeistoa, koska ymmärtää että itse voi vaikuttaa omaan elämäänsä eikä vain odottaan valmista muilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmisto elää kansan köyhyydestä sanoi vaarivainaani aikoinaan. Eli köyhyyden poistaminen ei ole, eikä tule koskaan olemaankaan vasemmistopuolueiden agendassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (63)

Uutisvirta

27
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
24
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
16
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
15
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
14
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
13
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
9
Oulun-junassa tapahtunutta mystistä pamausta tutkitaan – Otkes selvittää, törmäsikö juna johonkin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

228 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image