Talous

Vanhat voimalat puretaan useilla paik­ka­kun­nil­la – tuulivoiman pioneeri Innopower ajetaan alas

KUVA: Tapio Maikkola
Talous 22.1.2016 3:00
Henripekka Kallio

Kotimaisen tuulivoiman pioneeriyhtiö Innopower ajetaan alas. Yhtiön voimalat Kemissä, Oulussa, Oulunsalossa, Kokkolassa ja Kristiinankaupungissa puretaan ja kehitysvaiheessa olevat tuulivoimahankkeet myydään.

– Yhtiötä ruvetaan pikkuhiljaa puhdistamaan pois. Siinä on tietenkin tärkeää, että tämä tehdään kunnialla. Ettei kukaan maanomistaja jää nuolemaan näppejään ja ihmettelemään, että tässähän on tämmöinen tikku pystyssä, eikä ole enää yhtiötä vastaamassa siitä, kuvailee Innopowerin hallituksen puheenjohtaja Anders Renvall Lännen Medialle.

Kyseessä on ensimmäinen isompi kotimainen tuulivoimayhtiö, jonka aika tuli täyteen.

Palataanpa vuosituhannen vaihteeseen. Pohjolan Voima perusti vuonna 1999 tuulivoiman kehittämisyhtiöksi PVO Innopowerin, josta tuli alan edelläkävijä. Sen hovihankkijaksi valikoitui kotimaisen tuulivoimateollisuuden kruununjalokivi Winwind.

Taustalla oli isoja sähköyhtiöitä ja metsäteollisuutta. Oltiin tekemässä jotain aivan uutta ja into oli kova.

– Ehkä siihen aikaan oli vähän sellainen aspekti, että ollaan rakentamassa suomalaista tuulivoimatekniikkaa ja uutta teollisuutta Suomeen. Siinä oli vähän tällaista aatteen voimaa myös, että ollaan tekemässä yhteistä hyvää, Renvall taustoittaa.

Tuulivoimaa rakennettiin eri kohteisiin. Kemin Ajokseen nousi keinosaarille merituulipuisto, joka oli vuosikausia maan suurin yksittäinen tuulivoimakohde.

Sitten edelläkävijän riskit alkoivat toteutua. Ainoa kotimainen tuulivoimaloiden valmistaja Winwind ajautui talousvaikeuksiin ja lopulta konkurssiin.

– Edelläkävijä ei ole välttämättä aina se, joka korjaa potin. Ne kokeilevat kepillä jäätä ja aina se ei kestäkään.

Anders Renvall, Innopower

Taustalla oli ilmeisesti useampiakin tekijöitä. Kotimaahan ei esimerkiksi rakennettu kriittisinä vuosina kovin paljon tuulivoimaa, joten Winwind ei ehkä saanut riittävän vahvoja kotimarkkinareferenssejä, joiden avulla olisi voinut valloittamaan maailmaa.

Samaan aikaan tuulivoima-ala keskittyi yhä selvemmin kansainvälisten suuryhtiöiden hallintaan. Pohjois-Pohjanmaalla tyhjästä aloittanut tuulivoimaloiden valmistaja tarvitsi osaamista, pääomaa, alihankkijoita, myyntitaitoa ja paljon muuta. Tällä kertaa asiat eivät kuitenkaan loksahtaneet kohdalleen ja PVO Innopower alkoi luisua hovihankkijansa mukana.

– Pienestä se oli kiinni, mutta se ei vain lähtenyt lentoon, Renvall tiivistää.

Sähkön markkinahinta romahti, huolto ei toiminut

Winwindin valmistamien voimaloiden huolto alkoi kärsiä valmistajan konkurssista. Voimaloiden käytettävyys heikkeni – myllyt eivät enää pyörineetkään odotetusti.

– Voimalaitoksista oli voimassa täydet takuut, mutta niiden toimittaja ei pystynyt kattamaan mitään. Niiden kanssa jäätiin todella tyhjän päälle. Se oli meille kaupallisesti hirveän hankala tilanne. Ne ovat vain seitsemän vuotta vanhoja myllyjä, mutta niiden tekninen käytettävyys on ollut todella huonoa, Renvall kuvailee.

Samaan aikaan sähkön markkinahinta romahti. Esimerkiksi Kemin tuulipuiston voimaloista puolet oli rakennettu ennen nykyistä syöttötariffijärjestelmää, joten ne saavat sähköstä vain markkinahinnan. Se on valunut jo sietämättömän alhaiseksi sähköntuottajien kannalta.

– Näillä sähkönhinnoilla tuulivoima vaatii tuen, Renvall tiivistää.

Yhtälö muodostui lopulta kestämättömäksi. PVO Innopowerin omistus siirrettiin neljä vuotta sitten suoraan Pohjolan Voiman osakkaille ja yhtiön nimi muutettiin pelkäksi Innopoweriksi. Yhtiöllä on nykyään omistajana 17 energiayhtiötä, joista lähes kaikilla on uudet yhteistyö- ja kehittämiskuviot tuulivoiman suhteen. Renvall on Innopowerin omistajiin kuuluvan Kymppivoiman toimitusjohtaja.

– Kun oli näitä teknisiä ongelmia, niin kaikki osakkeet vetivät sen johtopäätöksen, että tuulivoimaan päästäkseen pitää kehittää omaa tai mennä johonkin muuhun mukaan, Renvall selittää.

Huonosti kannattanut Innopower kävi näin ollen myös tarpeettomaksi.

– Enää ei ole yhteistä omistajan tahtotilaa tuulivoimaan, joten teimme päätöksen luopua pikkuhiljaa kaikesta tuulivoimasta, Renvall sanoo.

Innopowerin alasajo käynnissä

Innopowerin alasajo on jo aloitettu purkamalla voimaloita Oulunsalossa. Pari viikkoa sitten yhtiön tuulivoimahanke Lapualla myytiin OX2:lle. Se rakennuttaa paikalle kuusi tuulivoimalaa kansainvälisen vakuutusjätti Allianzin uusiutuvan energian sijoitussalkkuun.

Myös Kristiinankaupungissa on tuulivoimahanke myynnissä. Se odottaa pääsyä syöttötariffin piiriin ja meluun liittyvien asioiden käsittelyä oikeudessa.

– Siellä tuulivoimalle asetettiin merkittävästi tiukemmat melurajat kuin samalla tontilla sijaitsevalle hiilivoimalaitokselle. Se oli sellainen periaatekysymys, että voiko todella olla noin, Renvall kertoo.

Innopowerin alasajon tuorein vaihe julkistettiin torstaina, kun Ikea ilmoitti ostavansa Kemin Ajoksessa sijaitsevan tuulipuiston ja rakentavansa sinne uudet voimalat. Ne ovat hieman korkeampia kuin entiset. Vielä merkittävämpää on, että uusien voimaloiden lavat ovat pitempiä, joten ne kauhovat sähköä verkkoon laajemmalta alueelta.

– Tuulivoimatekniikka on kehittynyt aivan huimasti. Seitsemän vuotta sitten rakennetut voimalat kannattaa todella purkaa pois ja rakentaa tilalle uudet. Toki kaikki ne uudet pääsevät samalla syöttötariffin piiriin, Renvall huomauttaa.

Innopowerin ja Winwindin kohtalossa ei Renvallin puheiden perusteella ole sinänsä mitään ihmeellistä.

– Tällaista tämä on jokaisella uudella alalla. Edelläkävijä ei ole välttämättä aina se, joka korjaa potin. Ne kokeilevat kepillä jäätä ja aina se ei kestäkään.

Innopowerin tapauksessa kohtaloksi koitui valittu teknologia.

– Ehkä sellainen tärkeä viesti tässä on, että ei tuulivoima-ala liiketoimintana mikään riskitön ole. Ja nyt toimitaan sitten siinäkin uranuurtajana ja esimerkkinä, Renvall naurahtaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (61)

Valtion verorahaa Ikealle, S-ryhmälle ja St1:lle. "Halpuutimme hintoja" - Tuuliwatin verorahoilla. Vääristyykö kilpailu ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärsinkö oiken, että tuulivoima eikään kannata eikä ole halpaa? Tule apuun Ville ja kerro Vihreä totuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulikauppiaat haistavan härskisti rahan.

Nuo Keminkin voimalat on rakennettu aikoinaan valtion investointituen turvin. Nyt ne hävitetään erittäin lyhyen käyttöajan jälkeen, koska rakentamalla uusia tuulikauppiaat pääsevät ylianteliaan poliittisesti pekkaroidun syöttötariffin piiriin.

Nyt on poliitikot ryhdistäytymisen aika. Tuulikauppiaat kieputtavat teitä kuin pässiä narusta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä Winwindin ajoi konkkaan todella surkeat tuotteet ja huono Oululainen laatu minkä on tiedossa Suomessa kaikkialla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei vain kannata täällä kannattais ymmärtää ettei ne pyöri 20-40- asteen pakkasilla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö yrittämisen idea mene siinä, jos sitä tuetaan jollain tavalla. Eikö yrityksen pitäisi pyöriä omilla varoillaan tai sitten olla perustamatta yritystä? Niin pieni osuus tuulivoimaloista työllistää suomalaisia että voitaisiin enemmän pyrkiä tekemään biovoimaloita eikä Suomen olosuhteisiin sopimattomia ratkaisuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä järkyttävät tuulimyllyt on purettava kaikki jo viimein. Tuo että tuulivoimaloita pidetään yllä verorahoilla ja sitten me joudumme tästä sähkösta vielä maksamaan uudestaan sähkölaskulla, niin se ei käy päinsä. Tuo on tuplaverotusta. Jos ne myllyt eivät pysy siellä omin voimin, niin ne on purettava heti kaikki. Karsean näköisiä ja tehottomia hirviöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulivoimalat ovat suurta humpuukia. Eivät tuota ilman valtion tukiaisia ja ne valmistetaan ulkomailla. Onneksi meille on nyt valmistumassa ydinvoimala josta tylee työtä ja puhdasta sähköä. Mikä sen enään estää kun Pro Hanhikivikin lopettaa turhan vastustuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iloisia uutisia sähkön tarvitsijoille Pohjois-Suomeen. Caruna nostaa sähkönsiirtohintoja vaatimattomasti vain 27 %. Toivottavasti joku taho seuraa sitä, että meneekö tuo hinnan nousu todella noihin sähköverkon kunnostustöihin vaiko omistajille veroparatiiseihin bonuksina. Helppo on nostella hintoja, kun on sähkönsiirtomonopoli alueella, eikä siirtoa voi kilpailuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa ei siis kohta ole enää isoja tuulimyllyjä, ainakaan vähään aikaan? On todella harmillista, ovat olleet siinä rannalla niin innovatiivisen näköisiä.
Voisiko edes yhden jättää seistä töröttämään vaikka muistomerkiksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tämä nyt aivan näin mene. Oulunsalossa purettavat voimalan yksiköt myydään ulkomaille, niille siis on käyttöä ja joidenkin mielestä ne kannatta siirtää ja laittaa toimintaa. Kaikki tässä kokonaisuudessa ei oikein mene kohdalleen. Yksityiskohdat ja niiden analyysi jää pelkästään yhtiön ilmoitusten varaan. Varmaa on että tässäkin asiassa on paljon tutkittavaa ja mitä sieltä löytyy niin saa nähdä, kiire tuntuu olevan. Meillähän tuuli on erillaista kuin muissa maissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulihan sieltä asiaakin, kun lappu laitetaan luukulle.
Pioneerit eivät usein pääse nauttimaan työnsä tuloksista, näinhän se on.
Sinänsä hyväksyttävää toimintaa pitää tukea, ainakin aluksi. Ymmärrän senkin.
Mutta sitä en ymmärrä, että niinkin tärkeästä asiasta kuin energiantuotanto tehdään poliittisten kähmintöjen avustuksella rahastuskeino. Jota pitää tukea aina ja aina vain, jonka ei koskaan tarvikaan tulla kannattavaksi. Joka tuhoaa sen, mitä sen pitäisi auttaa: kansalaisten hyvinvoinnin.
Jotta eräät rikastuisivat.
Sitä en voi ymmärtää, enkä hyväksyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa tuo on maantapa. Siirtoverkot myytiin sijoitusklusterille joka nyt etelässä nosti siirtohintoja vaatimattomat 24% koska "tehdään investointeja teidän parhaaksi"

Hallitus toisensa jälkeen hajottaa valtionyrityksia ja sitä kautta mahdollisuutta vaikuttaa yleiseen hintatasoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näköjään pelkkiä tuulivoiman lyöjiä kaikki kommentit.
Vielä tulee aika, että se kannattaa ilman tukiakin, Voisi ottaa huomioon, että tukia valuu ydinvoimallekin kunnallisten energiayhtiöiden kautta.
Nyt juuri tuulivoimaa 234 Mw, Elspot-aluehinta 119,93 EUR/MWh , tukea ei mene nyt yhtään ja tuulivoima vähentää tuontia ja samalla alentaa sähkön markkinahintaa, joka muuten olisi nyt vielä korkeampi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopivasti kun poimii tilastoista juuri oikeaan aikaan itselle sopivat yksityiskohdat, niin saa omaa ideologiaa tukevia tuloksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelmana onkin, että tuulivoima alentaa sähkön markkinahintaa, jolloin säätövoimaa ei kannata ylläpitää, joten korkeankulutuksen aikana joudutaan lisäämään tuontia, kuten kävi kovien pakkasten aikaan (energian kulutuksen huippu yli 15 000 MWh tunnissa), jolloin tuulivoiman tuotanto laski ajottain vain 41 MWh tunnissa ja tämän viikon keskiarvokin on vain 92 MWh tunnissa (Lähde: Fingrid). Onneksi Suomessa tuontienergiaa käytetään sääntövoimana, joten ei käy kuten Tanskassa jossa 70 % energiasta tuotetaan edelleen fossiillisilla polttoaineilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime vuonna tuulen tuottoteho vaihteli välillä 830MW - 3MW. Tariffituki oli n. 500 000€ päivässä. Seurauksena on todellisuudessa hirmuisen kallista tukifirmojen tuottamaa tukisähköä ja sekaisin menneet energiamarkkinat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (61)

Uutisvirta

21:47
Kirkkovaltuusto siunasi Oulujoen hautausmaan laajennuksen
21:45
Tuiran uimalan alueen työpaja herätti kysymyksiä tulevaisuudesta: "Todella hyvä, että pääsemme vaikuttamaan asioihin jo varhaisessa vaiheessa"
21:43
Huuhkajille kaksi uutta EM-turnaukseen valmistavaa ottelua – Puola vieraissa ja Viro kenraaliharjoituksessa Tampereella
21:34
Maailman antidopingtoimiston julistama Venäjä-panna herättää vastustusta – Putin: "Venäjän olympiakomitean toimissa ei ole mitään paheksuttavaa"
21:27
Norwich City hakee lisää jalansijaa Suomessa – jalkapalloleirejä tulossa kesällä, tavoitteena löytää uusi Teemu Pukki
20:57
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
20:18
Mäntylään nousee uusi kerrostaloalue ja lähikauppa – alle jää nykyinen Salen rakennus
96
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
61
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
41
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image