Talous

Val­tio­va­rain­mi­nis­te­riö saattaa joutua alentamaan arviotaan Suomen ta­lous­kas­vus­ta – VM pystyy nyt ensi kertaa huomioimaan Rinteen hallituksen ta­lous­pää­tök­siä

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) kommentoi elokuun lopulla, että Suomen kasvuluvut saattavat pian alkaa nollalla. Arkistokuva. KUVA: Jouko Hänninen
Talous 6.10.2019 11:53
STT

Valtiovarainministeriö (VM) voi joutua tarkistamaan alaspäin arviotaan Suomen talouskasvusta, kun se esittelee uuden talousennusteensa maanantaina.

Edellisessä ennusteessa kesäkuussa VM arvioi Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 1,6 prosenttia ja ensi vuonna 1,2 prosenttia.

Alkukesän jälkeen heikkoja talousuutisia on kantautunut etenkin Euroopasta. Maanosan suurimman talouden Saksan on ennakoitu vajonneen taantumaan kolmannella vuosineljänneksellä. Britannian EU-eroon liittyvä epävarmuus jatkuu, eikä Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota osoita laantumisen merkkejä.

VM pystyy nyt ensi kertaa ottamaan ennusteessaan huomioon Rinteen hallituksen talouspäätöksiä.

Lintilä piti mahdollisena alle prosentin kasvua

Viime viikkoina monet talousennusteiden laatijat ovat ennakoineet, että Suomen talouskasvu on hidastumassa aiemmin luultua nopeammin. Synkimmän ennusteen on tarjoillut OP-ryhmä, jonka mukaan bruttokansantuote kasvaa ensi vuonna vain puoli prosenttia.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) kommentoi elokuun lopulla, että Suomen kasvuluvut saattavat pian alkaa nollalla.

–  Jos kaikki eskaloituu, on hyvin lähellä, että mennään nollalla alkavaan kasvuun, Lintilä sanoi.

Ministeriön virallisten talouslukujen ruuvaaminen alaspäin tarkoittaisi, että pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksella olisi edessään entistä kovempi urakka tavoitteidensa saavuttamiseksi. Työllisyysaste pitäisi saada hilattua 75 prosenttiin hallituskauden aikana, ja julkinen talous pitäisi tasapainottaa.

Päätökset menolisäyksistä mukana ennusteessa

Kesäkuun ennusteessa VM ei pystynyt vielä ottamaan huomioon Rinteen hallituksen talouslinjauksia. Uuteen ennusteeseen on saatu mukaan syyskuun budjettiriihen päätökset.

–  Se vaikuttaa erityisesti julkisen talouden lopullisiin ennustenumeroihin, sanoi VM:n kansantalousosaston päällikkö Mikko Spolander STT:lle.

Ennusteeseen sisältyvät muun muassa Rinteen hallituksen päätökset pysyvistä menolisäyksistä ja niin sanotuista tulevaisuusinvestoinneista.

Sen sijaan hallituksen työllisyyspolitiikan vaikutuksia ei Spolanderin mukaan kannata yrittää arvioida vielä maanantain ennusteen perusteella.

MAINOS

Kommentoi

Valtion velka nousee 2 miljardia ensi vuonna, eli 109 miljardiin, hallitus korjaa pahimmat leikkaukset joita Porvarihallitus teki.
Porvarihallituksen saavutus oli valtion velan yllättävän kova nostaminen, siis 107 miljardia vaalibudjetti nosti lopulta viime vuoden budjetin jälkeen velat.
Porvarihallitus astui valtaan velkaa oli voi sanoa nyt vain 95 miljardia ja lopettaessa 107 miljardia.
Porvarihallitus rahoitti velan otolla Rikkaitten veronkevennykset ja antoi 18 miljardia yritystukia, tämä koko ajallaan.
Nousukauden aikana kurjuutta jaettiin kansalle ja valtio velkaa otettiin silti 12 miljardia.
Mikäli Rinteen hallitus selviää 12 miljardin velan otolla neljä vuotta silloin valtion velka olisi 121 miljardia, nyt on drexitin ja laman merkit, velkaa olisi otettava enemmän jos porvarit olisi mässäämässä veronmaksajien rahoilla.
Monelle valittajalle 100 miljoonaa on isompi kuin 1 miljardi joka on 1000 miljoonaa, isoa on ollut Porvareiden velanotto taitaa olla yli 80 miljardia viime vuosikymmeninä, kansaa on helppoa huijata median avulla, joka on Oikeiston hallinnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestäjäthän ovat varmaan tyytyväisiä nyt istuvaan hallitukseen,onhan ruorissa Demarien Antti,ja lupaa
kansalaisille hyvää taloutta,ja verotus ei kiristy,saatte olla aivan varmoja keskituloisten ostovoima paranee
näillä sanoilla Rinne lupasi.
Mitäs tuosta onhan Rinne luvannut muutakin,ne vaan ovat unohuneet?
Lisää mahanmuutajia ja kansa maksaa tämän kaiken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitetaanko afrikkaan toinenkin miljardi vuodessa? Otetaan vaikka lisää velkaa ja myydään lisää valtionomaisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miljardi Afrikkaan ja toinen ilmastonmuutoksen torjuntaan, onhan pääministerillä siinäkin esikuva mitä seurata Greta...sekä Suomen, että Ruotsin pääministerit fanittavat kovasti tätä nuorta tyttöä, jonka poissaolo koulusta on mitä ilmeisimmin Nobelin arvoinen suoritus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää välivuoden opiskelussa, kuten moni täälläkin tekee. Eiköhän se varjonobel annettu aivan oikealle henkilölle, vaikka se joissakin katkeruutta ja kateutta aihettaakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmistohallituksen lääke tähän on tuntuvat verojen korotukset. Lafferin käyrä on tuntematon käsite.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odotan innolla kun A. Rinne joutuu tekemään hänelle ikäviä päätöksiä, nimittäin leikkaamaan ja kunnolla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin myydään valtion, eli suomalaisten omaisuutta...se vähä mitä vielä on jäljellä, velkaa otetaan tietenkin myös. Edellinen hallitus oli huono, tämä on vielä huonompi, mutta äänestäjät eivät opi mitään, joten sama peli voi jatkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti näin ei käy, että leikkaamaan joudutaan, kuten porvarit teki nousukaudella, sitä oppositio kyseenalaisti vastuullisesti huutaa ja toivoo, nyt palataan takaisin porvareita edeltävälle tasolle.
Porvarihallitus otti taas vaalikaudella 12 miljardia lisää velkaa lapsien maksettavaksi ja jatkoi siten perinteitään.
Onneksi hallitus laskee 70 prosentin kansalaisten veroja ja myös tuloja lisätään kulutus kasvaa, lisää työtä ja rikkaimman 20 prosentin verotus hieman kiristyy, oikeudenmukaisuus, tulothan heillä kasvaa muutenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun katsoo tämän populisti hallituksen hölmöilyä niin ei ole pelkoa talouskasvusta. Surkein hallitus on tämänhetken pelleklaani koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huonompi kai se edellinen oli. Souti ja huopasi edestakaisin saamatta mitään aikaan muuta kuin vahinkoa ja velkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin olikin. Ainoastaan 140 000 työtöntä sai töitä. Rinteen tavoite on korkeampi koulutettujen osalta, 4000 hoitajaa ja 1000 lääkäriä, sitten joskus siirtymäajan jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja mikä oli HALLITUKSEN ansiota työllisyydessä? Kukaan ei muista suhdanteita kun vienti vetää ja talous kasvaa niin siinä aivan sama vaikka hallitus olisi koottu Ankkalinnasta. Tähän päälle kaikki ns. työllistyneet pilipali 9 euron päivätyöläiset ja vuokratyöorjat päälle niin saadaan siivottua oikein näteiksi tilastoja.

Miten olisi vaikka sellainen asia, että ruvetaan jatkossa seuraamaan vain kokoaikaisissa vakituisissa työsuhtessa olevia ja niiden kehitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommenttisi on lopen uupunutta, mutta lama loppui jo vuonna 2010 maailmalla, mutta täällä alkoi nousu vasta kun Sipilän hallitus osasi työnsä.
Ja ei ole olemassakaan mitään 9€ päivätyöläisiä eli kommentoit täyttä potaskaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
14:00
Pompeiji on yhä tutkijoiden aarreaitta, joka välittää tietoa modernista ja naisia arvostavasta yhteiskunnasta – Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä Tilaajille
13:47
Ilmatieteen laitos varoittaa: Ajokeli muuttuu iltapäivällä huonoksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – taivaalta tulee lunta ja räntää
12:57
Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään
12:56
Kaupunginojan pinnalta löytyi öljyä Raksilassa, pelastuslaitos selvittää tilannetta ja aineen alkuperää
31
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
30
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
25
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
25
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
18
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
15
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen
10
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Ranuan ja Posion kunnissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image