Talous

Valtionyhtiö Solidium myi Sampoa ja osti Nokiaa – Professori: "Vähän erikoinen ratkaisu"

Professori Timo Rothoviuksen mukaan Nokian arvonkehitys odottaa 5G-verkkokilpailun lähtölaukausta. KUVA: Jaakko Elenius
Talous 13.3.2018 15:18
Aapo Laakso

Valtion sijoituksia hallinnoiva Solidium kevensi omistuksiaan salkussa paisuneessa Sammossa, mutta hajauttamisen sijaan sijoitti Nokiaan lähes miljardin.

Valtion sijoitusyhtiö Solidium teki tänään kahdet isot kaupat. Yhtiö hankki Nokian osakkeita 844 miljoonalla eurolla ja myi Sampo-konsernin omistuksiaan 473 miljoonalla eurolla. Kaupan myötä valtio saa 3,3 prosentin omistusosuuden Nokiassa ja sen omistus Sammossa laskee 12:sta 10,1 prosenttiin.

Vaasan yliopiston rahoituksen professori Timo Rothovius pitää liikettä outona. Solidium perusteli Sammon osakkeiden myyntiä sillä, että kasvun myötä Sampo muodosti jo liian suuren osan Solidiumin varallisuudesta.

– On vähän erikoinen ratkaisu, että yhtä yritystä ostetaan näin suurella summalla. Sammon myynti oli hajautuksen kannalta järkevää, mutta näin iso Nokian osto sotii hajauttamisen ajatusta vastaan.

Solidiumilla ei ollut entuudestaan omistuksia Nokiassa. Suurkaupan taustalla voi nähdä myös arvopohjaisen ratkaisun.

– Saattaa olla, että valtio haluaa varmistella Nokian pysymisen suomalaisena.

Solidium karsi alkuvuodesta ruotsalaisia omistuksiaan, kun se helmikuussa myi loput omistuksensa Teliasta ja osan SSAB:n osakkeistaan. Valtionyhtiön sijoitusten yhteisarvo on noin 8,4 miljardia euroa.

Rothoviuksen mukaan Nokia on tällä hetkellä jo yleisimpiä suomalaisten piensijoittajien salkusta löytyviä osakkeita. Piensijoittajilta hän peräänkuuluttaa omaa harkintaa.

– Isompien omistajien peesaamisen sijaan olisi hyvä itse miettiä, miten sijoittaa, vaikka kyllähän se aina jostakin kertoo, kun iso omistaja tekee liikkeitä.

Professori ei näe, että valtion nyt tekemät omistusjärjestelyt vaikuttaisivat pitkällä aikavälillä Nokian tai Sammon kurssikehitykseen.

Uusi, vanha Nokia

Nokia saattaa olla valtiolle hyvä sijoitus, mikäli tulollaan oleva 5G-mobiiliverkkoteknologia sataa Nokian laariin. Verkkoteknologia on nykyään yhtiön merkittävin liiketoiminnan haara.

– Tällä hetkellä yhtiön arvonkehitys on jonkinlaisessa välitilassa, jossa odotellaan, että 5G-verkot alkavat mennä kaupaksi. Markkinoilla on sellainen näkemys, että Nokialla on kilpakumppaneita paremmat lähtökuopat kilpailuun, Timo Rothovius sanoo.

Lähivuosina kasvavista 5G-markkinoista kilpailevat tällä hetkellä Nokian kanssa ruotsalainen Ericsson ja kiinalainen Huawei. Aluksi kilpailu käydään todennäköisesti muualla kuin Euroopassa. Nokia on vahvoilla Yhdysvaltain markkinoilla ja Huawei kotimaassaan Kiinassa.

Sampo on ollut tunnettu hyvänä osingonmaksajana. Solidiumin nyt myymistä osakkeista sai viime vuonna pelkkää osinkoa yli 24 miljoonaa euroa. Rothoviuksen mukaan tähän ei kannata keskittyä liikaa.

– Myös Nokialla on hyvä osingonmaksukyky ja yhtiö on viestinyt, että se pyrkii kasvattamaan osinkoja.

Suomessa on jo kohta vuosikymmen puhuttu "uudesta Nokiasta". Älypuhelintensa kanssa rämpinyt Nokia putosi 2010-luvun alussa kansantaloudellisen vaikutuksen pohjalta rakennetulta Suomen merkittävimpien yritysten listalta. Nokia luopui puhelimista ja toissavuonna se palasi eniten arvonlisää tuottavaksi suomalaisyritykseksi. Nokiassa on yritetty vähän kaikenlaista karttapalvelusta 3d-kameroihin, mutta nykyisen Nokian veturina on verkkolaitteisiin ja -ohjelmistoihin keskittyvä Nokia Networks, joka perustettiin vuonna 2007 Nokia Siemens Networksin nimellä. Myöhemmin Nokia osti Siemensin osuuden.

– Nokialla yritettiin uusia avauksia, mutta huonolla menestyksellä. Nyt näyttää siltä, että uusi Nokia onkin nyt vanha verkko-Nokia, toteaa Timo Rothovius.

MAINOS

Kommentoi

Luulisin, tänään on satanut lunta koko maassa.
Kuun lumisateen tilannetta en ole seurannu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan hyvä liikku, vaikka laittavatkin aika ison summan yhdelle yhtiölle, mutta kuten proffa sanoi, 5G:tä odotellessa. 4G -> 5G on paljon isompi hyppäys kuin 3G ->4G:hen, joten liike oli oikea. Näin ainakin itsekin toivon ja uskon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Nykyisen Nokian veturina on verkkolaitteisiin ja -ohjelmistoihin keskittyvä Nokia Networks, joka perustettiin vuonna 2007 Nokia Siemens Networksin nimellä." No ei kovin kauas yllä historiankirjat...
Ainakin -90 luvun alkuun pitää mennä... Nokiasta tuli Nokia Telecommunications 1992 kun valtio myi osuutensa Telenokia Oy:stä Nokia Oy:lle. Ja -80-90 luvuilla muutenkin Nokia keskittyi jo tietoliikenteeseen kun paperia, kumia kaapelia ja telkkaria lähti ulos...
Tuo Nokia-Siemens oli yhdenlainen (surullinen?) välietappi Nokian historiassa mutta hyvä kun Nokia osti Siemensin ulos ja siihen vielä ALU:n päälle. Toivottasti Nokia porskuttaa jatkossakin, ihan koko Suomen hyvinvoinnin kannalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka teki kaupoissa voittoa?

Kenen taskuun rahat meni?

5G on pelkkää hypetystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myyjien taskuun meni rahat. Voitosta ja tappiosta tietävät he itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä ihmeen puhallus? Osakkeiden myyjien taskuun meni rahat. Ihmeellisiä kommentteja asiaa ymmärtämättömiltä.
iPhonekin on hypetystä mutta silti hyvä bisnes.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtion rahaa siirrettiin yksityisten taskuun.

Nokia ei ole hyvää bisnestä vuosikausiin nähnytkään.

5G on yliarvostettua hypetystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätähän tämä on. Tähän siis perustui Nokian osakkeen alkuvuoden nousu. Saapa nähdä, miten hintataso kehittyy jatkossa.

Mutta vielä kommentti monen niin kovin hehkuttamaan 5G:hen: Huomasitteko mitään kovin mullistavaa, kun siirryttiin 3G:stä 4G:hen? Niinpä. Vauhtia on nytkin tulossa vähän lisää, samoin kapasiteettia joka hyödyttää erityisesti suuria tiheästi asuttuja alueita. Mutta ei tuo nyt niin suuri muutos ole muuten. Ei asioita tuollaisen normaalin kehityksen varaan kannattaisi laskea. Koko 5G:stä on tullut 2010-luvun lopun muotisana joka on olevinaan ratkaisu kaikkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on normaali kehitysaskel, mutta ei tuo mitään niin mullistavaa kuin monessa paikassa toitotetaan. Näen asian aika samanlaisena kuin 3G -> 4G siirtymisen. Tottahan Nokia mukana on kuten on ollut aiemmissakin sukupolvissa. Saan vaan asiantuntijana monessa paikassa aina ihmetellä ihmisten suuria odotuksia. Taikasana 5G mainitaan aika monessa raportissa ihmeidentekijänä vaikka jo 4G tekee asiat varsin fiksusti. No nyt sitten tulee lisää pikkusoluja ja käytetään useampia taajuuksia. Saahan sitä tietysti aina toivoa, että 5G-asemia aletaan tunkemaan niin tiheästi kuin monessa paikassa esitellään ja laitteita saadaan siten myytyä todella suuria määriä. No sepä jää nähtäväksi. Ehkä Aasiassa voi olla kasvupotentiaalia kun siellä kaista on kortilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkä varaan sitten kannattaisi laskea? Se "normaali kehitys" vaatii uuden kehittämistä ja myymistä. Jos 5G:tä ei tule, Suomessa Nokialla saa laittaa pillit pussiin. 4G on jo tehty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtio siis lainasi Solidiumin kautta Nokialle pelimerkkejä, peiteltiin vaan osakkeiden ostoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osakekaupassa liikkuva raha ei ole yhtiön rahaa. Osakkeet ostetaan pörssistä muilta osakkeenomistajilta, jotka saavat rahat myydessään osakkeet. Yhtiölle itselleen asia ei periaatteessa kuulu mitenkään.
Nokian osakkeen tämänpäiväinen vaihto on tähän mennessä vain 34 miljoonaa. Kauppalehden mukaan osakkeet on hankittu alkuvuoden aikana, ei tänään. Hyvä kauppa, osake on noussut koko alkuvuoden ja 3.3 %:n arvo on nyt jo melkein 900 miljoonaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sijoittajana varmasti ymmärrät, miksi osake on noussut kun sitä on ostettu Solidiumin toimesta niinsanotusti pää märkänä. Ostolaita ollut täynnä koko kevään niin ihmekös tuo että vähän nousee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan etelä- ja keskiosassa lännen ja luoteen välinen tuuli on vaarallisen voimakasta keskiyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa luoteistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

192 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Venäjä käy hybridisotaa Suomea vastaan. Tänään kello 12 käynnistetty verkkohyökkäys Suomen viranomaisten asiointipalvel... Lue lisää...
Suomea testataan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

26.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image