Talous

Valtio nousi Nokian suurimpien omistajien joukkoon, osti verkkoyhtiön osakkeita 844 miljoonalla eurolla

Solidium on ostanut Nokian osakkeita markkinoilta alkuvuoden aikana. KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Talous 13.3.2018 9:21 | Päivitetty 13.3.2018 13:11
STT, Kaleva

Valtion sijoitusyhtiö Solidium on hankkinut salkkuunsa merkittävän siivun verkkoyhtiö Nokiasta. Solidium kertoo ostaneensa alkuvuoden aikana 3,3 prosenttia Nokian osakkeista. Hankinnan arvo on yli 840 miljoonaa euroa. Aiemmin Solidiumilla ei ollut salkussaan Nokiaa.

Teleyhtiö Telian osakkeista luopuminen mahdollisti sijoituksen. Solidium myi helmikuussa omistusosuutensa Teliasta reilulla 500 miljoonalla eurolla.

Solidiumin toimitusjohtajan Antti Mäkisen mukaan Nokian vahva markkina-asema ja teknologinen osaaminen antavat hyvän mahdollisuuden arvonnousuun.

– Olemme seuranneet ja tutkineet Nokiaa syksystä saakka. Se vaikuttaa erittäin hienolta yhtiöltä ja houkuttelevalta sijoitukselta. Täytyy muistaa, että se on myös Suomen suurin yhtiö.

Mäkinen viittaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan selvitykseen, jonka mukaan Nokian arvonlisä Suomelle oli 2016 suurin suomalaisista yhtiöistä.

Nokian suomalaisomistus on tähän asti ollut alle 20 prosenttia. Vuodenvaihteessa suurimmat suomalaisomistajat olivat Nokia itse sekä työeläkeyhtiö Varma. Ulkomaiset omistajat ovat hallintarekisterissä, joten niistä ei ole toistaiseksi tarkkaa tietoa.

– Yksi ulkomaalaisomistaja on liputtanut viiden prosentin omistusosuutta. Tietojemme mukaan olemme sitten toiseksi suurin. Voihan siellä piilossa olla joku muukin, mutta yksi suurimmista olemme kuitenkin, Mäkinen sanoo.

Ote aktivoitui Mäkisen johdolla

Solidium on Mäkisen johdolla ostanut ja myynyt omistuksia aiempaa aktiivisemmin. Solidium tavoittelee pitkällä aikavälillä myös hallituspaikkaa kaikissa omistamissaan yhtiöissä. Solidiumin salkkuun kuuluu 12 pörssiyhtiötä.

Nokia muodostaa nyt Solidiumin osakeomistuksista 11 prosenttia. Omistusten yhteisarvo on 8,4 miljardia euroa.

Solidiumin on tilitettävä sijoituksista saatavat osingot valtion kassaan, mutta myyntitulot salkuissa tapahtuvista muutoksista pysyvät yhtiössä.

Solidium kertoi tiistaina myös myyneensä vajaan 500 miljoonan euron edestä finanssikonserni Sammon osakkeita. Myyntitulot käytetään pääasiassa uusiin osakesijoituksiin ja syksyllä erääntyvän lainan maksuun. Solidiumin omistusosuus Sammosta laski 10 prosenttiin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kumma kun ei ollu silloin kun Nokiaa vietiin USA:n. Ei ollu silloin kun Nokian Ranskaan siirrosta sovittiin. Tulee nyt omistajaksi kun suomessa ei ole enää kun rippeet toiminnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...mestarit möi suomelle taas suokuokan...valtion johto kun uskoo kaikkeen ja kassahan on suomella pohjaton,siitä riittää kaikkeen...eikä siinä vielä kaikki: nyt nämä mestarit vie rahansa cayman saarille verovapaasti ja puuttuva vero revitään jostain...suomalaisilta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketä on nämä mestarit joista tässä yhteydessä on kyse?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saas nähdä millainen sijoitus tämä taas on. Historia ei ainakaan ole Solidiumilla kovin vakuuttava. Siellä oltiin isolla rahalla Talvivaarassa ja Roviossakin mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei. Kannattaa laittaa rahat kasvaviin ja tuottaviin firmoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa SAK, AKT ja muut amattiyhdistysliikkeet aloittaisivat ensin työllistämisen. Työttömiä vartenhan ne ovat olemassa.

Valtion sijoitus Nokiaan on erinomainen.
Lisää vastaavia vain ja aivan uusiinkiin yrityksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image