Talous

Valtio myy raskaita ajoneuvoja huoltavan Raskoneen - kauppasumma 7,7 miljoonaa

Talous 8.3.2018 10:45 | Päivitetty 8.3.2018 11:06
STT

Valtio myy raskaiden ajoneuvojen huoltoyhtiö Raskoneen. Ostaja on suomalainen monialakonserni Lease Deal Group. Kauppasumma on 7,7 miljoonaa euroa, josta valtiolle tuloutuu 7,2 miljoonaa euroa. Summa sisältää Raskoneelle myönnetyn pääomalainan takaisinmaksun. Raskoneella on noin 450 työntekijää ja sen liikevaihto on noin 60 miljoonaa euroa.

Raskone huoltaa kuorma-autoja, työkoneita ja pakettiautoja, jonkin verran myös busseja ja ambulansseja. Yhtiöllä on 19 korjaamoa eri puolilla maata. Valtaosa työntekijöistä on mekaanikkoja.

- Valtion omistajapoliittiseen linjaan kuuluu, että tarvittaessa omistuksista voidaan hallitusti luopua, mutta toisaalta tarvittaessa voidaan yhtiöitä myös perustaa, toteaa valtion omistajaohjauksesta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä tiedotteessa.

- Valtiolla ei ole strategista intressiä Raskoneen omistukseen ja kauppa vahvistaa yhtiön mahdollisuuksia kasvaa ja kehittyä haastavassa markkinatilanteessa, Lintilä lisää.

Ainakaan lyhyellä aikavälillä kaupalla ei ole vaikutuksia henkilöstöön, kertoo Lease Deal -konsernin toimitusjohtaja Mikko Aaltonen.

Lease Deal ostaa Raskoneen koko osakekannan valtiolta ja valtion omistamalta Governialta. Lease Deal -konsernin toimialoja ovat muun muassa kiinteistösijoittaminen ja autokauppa sekä kevyemmän kaluston huolto.

- Näimme tässä mahdollisuuden laajentaa huoltotoimintaa raskaan kaluston puolelle, Aaltonen sanoo.

Alun perin valtion kalustoa huoltanut Raskone on ollut mahdollisella myyntilistalla jo pidempään.

- Valtio on ollut aika passiivinen omistaja. Kaiken ennakkokäsityksen mukaan olemme saamassa nyt erittäin aktiivisen omistajan, sanoo Raskoneen toimitusjohtaja Timo Seppä.

Myyntilistan kevyestä päästä

Seppä pitää omistajavaihdosta erittäin positiivisena Raskoneen osaamisen ja palveluiden kehittämisen kannalta.

Raskone on ollut valtio-omistusten myyntilistalla kevyemmästä päästä. Raskaaseen sarjaan kuuluu esimerkiksi öljynjalostaja Neste, josta valtio omistaa noin puolet. Hallitus on saanut eduskunnalta luvan laskea Nesteen omistusosuutta 33,4 prosenttiin. Jos valtio pudottaa omistustaan siihen saakka, myyntituloja voisi tulla reilusti yli miljardin euron arvosta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on todennut, että valtion omaisuuden myynti on keskeinen osa hallituksen kärkihankkeiden rahoitusta. Valtion tämän vuoden budjetin mukaan osingoista ja osakkeiden myyntituloista pitäisi saada yhteensä 2,4 miljardia euroa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Pala palalta myydään valtion omaosuutta pois ja siltikin vain velkaannutaan. Ei ole hyvä suunta tämmöinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsokaapa valtioneuvoston sivuilta listaa ja esityksiä hallituksen kärkihankkeista. Kannattaako näitä rahoittaa valtion omaisuutta eli lypsylehmiä myymällä. Koulujen digitalisointi ja peruskoulun tuhoaminen uudella opetusohjelmalla, kielikokeilu (eli ruotsin kielen aloittaminen jo kuudennella luokalla), työttömien tilannehaastattelut 3kk:n välein tilanteessa, jossa on puute 250 000 avoimesta työpaikasta ja bioenergian lisätukeminen eli verorahojen syytäminen kannattamattomaan tuulivoimaan. Kaikki nämä pitäisi pystyä rahoittamaan ihan normaaliverokertymällä. Se ei onnistu, koska yritykset maksavat yhä vähemmän veroja (kiitos agressiivisen verosuunnittelun sallimisesta), rikkaat keräävät palkkansa osinkoina ja näin välttävät tuloveron sekä suuryrityksille annetuista verohelpotuksista. Valtion omaisuuden myyminen on todella lyhytnäköistä toimintaa. Poliitikot keräävät pikavoittoja ajattelematta Suomen etua yhtään tätä vaalikautta pidemmälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen valtio ei omista enää mitään kaikki on myyty forttumi myytiin ulkomaalaisille sen jälkeen alkoi sähkönsiirtohinnat nousta eikö ahneelle kapitalistille riitä mikään.Nyt ois äänestäjien aika herätä pitää huoli ettei tällaista porukkaa enää istu päättäjien paikalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä niitä vaalilupauksia toteutetaan vaalikampanjoiden rahoittajille. On vain harmi, että taas veronmaksaja on kärsijänä, omaisuuden mennessä alihintaan ja tilalle saatujen raskaiden menojen muodossa. Tuskinpa se Raskoneen ostaja hintoja laskee, vaan toki valtion maksamien huoltojen hintaan tulee nyt reipas kate.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porvarit myy kaiken joka vähänki tuottaa tuloa valtion kassaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne rahat on hetkessä tuhlattu typeriin kärkihankkeisiin. Varsinainen motiivi on saada siirettyä kansallisomaisuus yksityisiin käsiin. Kun peruspalvelutoiminnot on myyty, niin veronmaksajia voi kupata niin paljon kuin kehtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jäänmurtoyhtiön vois myydä, kun lakolla uhkailevat. Parempi huoltovarmuus, jos homma kilpailutetaan ulkomaalaisilla eikä anneta sitä monopolifirmalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hei...mutta metsähallituksen maatikin voi myydä vaikka venäläisille ja varsinkin niille...ja varmasti voi myydä edullisesti. Oma massi lihoo...sehän on kärkihanke

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä luonnonlaki se muka on että valtio ei saa olla mukana liiketoiminnassa, ainakaan kannattavassa, vaan kaikki pitää myydä yksityisille? Kaivosoikeudet ulkomaalaisille, sähköverkot ulkomaalaisille ja hinnat pompsahtaa, YARAlle kannattavat Kemira growhowt, terveydenhuolto yksityisille ulkomaalaisille firmoille. Jne. jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se ole luonnonlaki vaan ääretön ahneus ja vallanhimo. Ahneuksissan poliitikot myyvät Suomen. Saavat siitä toki itsekin palkinnon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne alkavat päivälleen kuuden kuukauden kuluttua. Aiemmin ei laki/sopimus salli. TE-toimisto hieroo jo käsiään kun saa lisää aktiiviasiakkaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos se on tarpeellista niin miksi ei ole tehty tähän mennessä? Miksi meidän rahoja on tuhlattu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostaja on yksityinen yritys, joka irtisanoo osan porukasta. Jäljelle jäävistä revitään kaikki mikä lähtee. Valtion yrityksissä tilanne ei ole niin raadollinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän sitten myydään, kun kaikki valtiopohjaiset yritykset on myyty. Tai ei niitä taida enään monta olla. Myydään koko valtio...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silloin valtio on käytännössä jo myyty. Kansainväliset sijoittajajätit hallitsevat jo viestintäverkkoa ja sähkönsiirtoverkkoa. Hallitus olisi kiirellä myymässä rautatiet ja maantieverkoston, mutta kansa vastustaa. Pohjavesien myynnistä on jo huhuttu. Kaikki tämä tapahtuu ensin yhtiöittämisen kautta ja sitten yhtiö myydään yksityisille. Vain maanpetturihallitus myy strategisesti tärkeät toiminnot yksityisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sitä kukaan halua ostaa. Annetaa ilmaiseksi ja vähän maksetaankin, että joku ottaisi. Ei palautusoikeutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image