Talous

Valkoinen talo tyrmää USA:n oi­keus­mi­nis­te­rin ajatuksen ostaa Nokia ja Ericsson ame­rik­ka­lais­ten mää­räys­val­taan

Valkoinen talo tyrmää oikeusministeri William Barrin esittämän ajatuksen, että Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten tulisi ostaa enemmistö suomalaisesta Nokiasta ja ruotsalaisesta Ericssonista, kertoo uutistoimisto Reuters. KUVA: Antti Varonen
Talous 8.2.2020 13:44
STT

Valkoinen talo tyrmää oikeusministeri William Barrin esittämän ajatuksen, että Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten tulisi ostaa enemmistö suomalaisesta Nokiasta ja ruotsalaisesta Ericssonista, kertoo uutistoimisto Reuters.

Barrin mukaan Yhdysvallat voisi näin kilpailla kiinalaista verkkolaitevalmistaja Huaweita vastaan.

–  Yhdysvaltain hallitus ei ole ostamassa mitään yhtiöitä, ei kotimaasta eikä ulkomailta, presidentti Donald Trumpin talouspoliittinen avustaja Larry Kudlow sanoi.

Samalla Kudlow kuitenkin muistutti, ettei mikään estä amerikkalaisia teknologiayhtiöitä ostamasta Nokiaa ja Ericssonia.

Kudlown mukaan Yhdysvallat tekee läheistä yhteistyötä Nokian ja Ericssonin kanssa. Yhtiöiden teknologia on Kudlown mukaan ratkaisevassa roolissa 5g-infrastruktuurin rakentamisessa.

Myös varapresidentti Mike Pence suhtautui varauksellisesti Barrin puheisiin CNBC-televisiokanavan haastattelussa.

Pencen mielestä 5g-infrastruktuuria pitäisi kehittää amerikkalaisyhtiöiden ja vapaan markkinatalouden voimin. Hänen mielestään 5g-verkoille pitäisi vapauttaa lisää radiotaajuuksia, mitä myös presidentti Trump on kannattanut.

"Vain kaksi yhtiötä"

Barr sanoi aiemmin tällä viikolla Kiinan taloudellisen vallan kasvua käsittelevässä konferenssissa, että on vain kaksi yhtiötä, jotka voivat kilpailla Huawein kanssa: Nokia ja Ericsson.

Barrin mukaan yritysten ongelma kilpailussa on, että ne eivät ole Huawein kokoisia eikä niiden taustalla ole samanlaista voimakasta maata kuin Kiina.

– Jos laittaisimme markkinamme ja taloudelliset muskelimme toisen tai molempien firmojen taakse, niistä tulisi paljon suurempia kilpailijoita, Barr sanoi.

Yhdysvallat on voimallisesti vaatinut, että eurooppalaiset Nato-maat sulkisivat Huawein pois 5g-verkoistaan. Yhdysvallat epäilee, että Kiina käyttää Huawein laitteita vakoilussa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

USA/CIA tuhosi Metso-Meriteollisuuden parhaan bissneksen, MIR-sarjan syvänmeren sukellusvene tuotannon taloudellisella ja poliittisella kiristyksellä. Että semmoinen markkinatalouden, ja globalimin puolestapuhuja tuo anglo-amerikkalainen kansanyhteisö on. Miten lienee tilanne Ahvenanmaalaisen keinotekoisia teollisuustimantteja valmistajan kanssa. Terveiset Jerkkerille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä "paras bisnes" on katkeroituneen Martin Saarikankaan liikkeelle laskema meemi.

Kysehän ei edes ollut sukellusveneestä, vaan vaijerin varassa pohjaan laskettavasta sukelluspallosta, joka tarvitsee toimiakseen pinnalla olevan emoaluksen. Tällaisia järjestelmiä maailmassa on vain muutama, eikä se siksi voi edes olla mikään bisnes. Tilauksia voi tulla yksi tai vähemmän vuosikymmenessä.

Venäläisillä on tänäänkin vielä jatkuva huono tapa sorkkia merenalaisia kaapeleita ja kuunteluasemia. Tämä oli syys siihen, miksi jenkit katsoivat pahalla tätä "parasta bisnestä" venäläisten kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan vaan kuriositeetina... Apple voisi ostaa Nokian yhden vuosineljänneksen (4kk) voitollaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nokia tekee verkkoja, joissa ei ole mitään erityistä uutta. Verkkosukupolvet seuraavat toisiaan.

Tietokoneissa on sama juttu. IBM ei ole ollut mielenkiintoinen firma enää pitkään aikaan.

Nokia ei tuota sijoittajalleen enää mitään erityistä tuottoa. Mielenkiinto on uusissa nousevissa yrityksissä.

Mikähän olisi se uusi nouseva trendi...? Sellainen on tietysti nousemassa kuten aina on tapahtunut. Arvaan, että se on...tuota...hmm...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nokian hintaa ei voi laskea suoraan pörssikurssista. Jos osakkeita alkaa ostamaan pörssistä suuria määriä, niin hinta nousee vastaavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nokia networks onkin jo saatu halpuutettua myyntikuntoon valmiiksi...oisko usa:n myyrät hoitaneet asian... Jenkkimyyräthän hoiti nokia matkapuhelintoiminnan haltuunoton ja lopetuksen. Nokian puhelimet olivatkin pitkään kivi kengässä usa:n kaiken kattavassa vakoilukoneistossa kun niihin ei päässyt niin vain vakoilukoodia upottamaan.
Sinisilmäiset suomalaisjohtajat eivät osaa puolustautua eivät tunnu ymmärtän pelin kovuutta uutta vaan lankeavat ansaan kerta toisensa jälkeen. Nokia voisi olla Applen asemassa nyt muutoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvempi ymmärtää sen, että Nokia on ollut jo vuosikymmeniä 80%:sti jenkkirahastojen omistuksessa.

Nokian ostaminen ei tarkoita sitä, että se ostettaisiin suomalaisilta omistajilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amerikkalaisyritykset Piilaaksossa vievät tärkeimpiä komponentteja kiinalaisille kännyvalmistajille niin paljon kuin ehtivät. Kiinalaisten etumatkaa selittää se että suurimpina ostajina saavat ensimmäisinä uusinta teknologiaa kun Nokiakin joutuu odottelemaan jonon loppupäässä. Tyytyväisiä kun on iso kauppakumppani. Trump oli asettamassa kieltoja huipputeknologian viennille Kiinaan mutta jenkkifirmat vastustivat koska miljardeja olisi jäänyt saamatta. Niinpä Trump joutui perumaan kiellot ja rajoitukset. Tämä tapahtui kauppasodan alkuvaiheissa. Ei jenkkifirmoja huolestuta vakoilut kunhan vaan prosessoreita menee kaupaksi, business as usual.

Euroopan on ehdottomasti pidettävä teknologia itsellään eikä myydä amerikkalaisille tai kiinalaisille yhtiöitään. USA on nykyään niin arvaamaton kumppani että sen varaan ei voi luottaa. Varapresidentti Pence vihjaili Johnsonille että kauppasopimukseen saattaa vaikuttaa 5G:n osto Huaweilta. Nyt britit ovat yksin jenkkien narun päässä kun ei ole EU tukena. Siinä sitä brexitin iloa sitten tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eurooppa voi pitää teknologian itsellään pistämällä rahaa kiinni osakkeisiin. Eihän tuon Nokian arvo ole kuin reilu 20 miljardia, pari prosenttia isojen amerikkalaisyritysten hinnasta. Saisivat myös Nokialla opetella olemaan ryssimättä bisneksiään niin olisi varaa maksaa lastuista vähän ekstraa, että pääsee jonon ohi. Nyt ei ole strategioita mietitty kovinkaan huolella.

Jenkkifirmojen tehtaista iso osa on Aasiassa ja Kiinakin kehittelee omia lastujaan. Siellä mennään muutaman vuoden sisällä ohi kaikilla kaistoilla yhtä aikaa, koska varaa ja osaamista on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellisuudessa USA vakoilee tuhat kertaa enempi kuin kiina ja on jäänyt siitä kiinni useita kertoja. Sillä on hallussa kaikki työkalut siihen googlen , mikrosoftin , applen ym kautta.
Toki kiinakin vakoilee tehokkaasti ja käyttää häpeilemättä tietoa oman tegnologia teolisuuden hyväksi, mutta alkusykäyksen kiinan valtavalle kehitykselle ovat antaneet länsimaiset tegnologia yhtiöt jotka tyhmyydessään veivät kaiken tegnologia tietotaidon mm. matkapuhelimiin liittyen Kiinaan, nyt on turha äkistää kun se on jo housuissa.
Vakoilusyytteet on vain tekosyy mutta toki jotain on yritettävä koska huawei vaan on kaikessa nyt niin paljon edellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lyhyt on muisti. Eiköhän jenkit ja eeloppi teheny nokialle meleko kuprun takavuosina. Ja nyt ollaan mukamas ostamassa. Jenkkien kanssa pitää olla yhtä varovainen ku kä...een kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

5g-infrastruktuuria pitäisi kehittää vain amerikkalaisyhtiöiden kanssa, omin päin ei kukaan saa kyllä ruveta tuuskaamaan tahi kilpailemaan. Ai niin...Trumppi on kuin sensei maan johtamisessa ja jos hän epäilee Huaweita vakoilusta niin uskomme häntä, piste!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olikohan "Eloppi" sittenkin jenkkivaltion palkkalistoilla ja sillä varmistettiin että kännykkäpuolella käyttöjärjestelmien valta on vain USAssa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuleeko joku ettei USA vakoile? Facebook, gmail, whastapp jne. Hohhoijaa kyllä se vaan niin on, että lopulta kommunismi on rehellisempää kuin tämä paperin pyöritys lännessä. Kattokaa suomen valtiota ja miettikää tapahtuuko täällä oikeutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osa vakoilusta on hyväksyttävämpää. Tuskinpa kiinalaisten suorittama vakoilu on jenkkien touhua vahingollisempaa. Kyse on vain jenkkien halu pitää kaikki vakoilu omissa käsissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinan kommunistien 5G laitteita ei minun talouteen tule. Sen verran tulee mielestäni jokaisella olla tervettä epäluottamusta äärivasemmistolaisiin. Olin iloinen kun kuulin, että Telia ei ole laittamassa Huawein laitteita. Eipähän tarvitse alkaa liittymää vaihtamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä maasta kännykkäsi on, tai sen ja muiden elektroniikkaa sisältävien laitteitesi komponentit?
Ei kait ne operaattorit ole verkkolaitteita kotiisi asentamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Määräysvalta on jo olemassa miksi pitäisi maksaa., siitä mitä ei ole eikä tule.

Kiinalaiset ajaa ohi mennen tullen Nokian, Ericsson ja kaikkien savijaloilla seisovien
liittolaisten vanhentuneen teknologian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image