Talous

Valiolle 70 miljoonan sakko maitojen hin­ta­kiis­tas­sa

Talous 26.6.2014 1:02 | Päivitetty 26.6.2014 14:19
STT,

Valio kertoo markkinaoikeuden määränneen sille 70 miljoonan euron seuraamusmaksun kiistassa maitojen hinnasta.

Markkinaoikeuden ratkaisu koskee perusmaitojen hinnoittelua Suomessa 2010-2012.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto katsoi, että Valio myi maitoa kaupoille tappiolla ja pyrki ajamaan kilpailijat ulos markkinoilta. Virasto puuttui Valion hinnoitteluun. Valio valitti asiasta markkinaoikeuteen.

Valio kritisoi tiedotteessaan oikeuden ratkaisua ja sanoo, että se tulee kalliiksi yhtiölle. Valio kertoo valittavansa päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Valion toimitusjohtaja Pekka Laaksonen sanoo yhtiön tiedotteessa, että päätös estää aidon kilpailun maitomarkkinoilla ja sulkee Valion kilpailusta. Laaksosen mukaan kuluttajat maksavat tämän keinotekoisen korkeana perusmaidon hintana.

- Koko maailmassa ei tunneta vastaavaa tapausta, jossa yritys olisi tuomittu liian alhaisesta hinnoittelusta, joka on samalla sekä kuluttajien että tuomitun yrityksen edun mukaista niin lyhyellä kuin pitkälläkin tähtäimellä.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on tyytyväinen markkinaoikeuden Valio-päätökseen.

Viraston pääjohtaja toteaa tiedotteessa, että tämä on vahva signaali määräävän aseman väärinkäyttöä ja muuta kilpailulain vastaista menettelyä vastaan.

Viraston mukaan kysymyksessä on tähän asti merkittävin määräävän aseman väärinkäyttöä koskeva ratkaisu Suomessa.

Korjattu aiempaa uutista klo 13.59: Kiistan vei markkinaoikeuteen Valio, ei Kilpailu- ja kuluttajavirasto.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (60)

Minusta LIDL:n pitäs nostaa reippaasti maidon hintaa myyvät laadukasta "maitua" liian halavalla.............................ja ottaa valkoimaan myös valion maitua.............

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska Valio on kyseessä niin varmasti valtio maksaa nuokin sakot. (Valtiohan on tukenut Valio ja muita suomalaisia maitoja ei ole tukenut. )

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Kaleva ja monet muut käyttävät nimeä Arla-Ingman? Tuollaista yritystä ei ole edes olemassa. Toukokuun alusta
ko. yhtiön nimi on ollut pelkkä Arla. Arla on ostanut kokonaan entisen Ingmannin osakkeet ja se omistajina on
sataprosenttisesti ruotsalaiset- ja tanskalaiset maidontuottajat. Osaatteko arvata, ketkä Arlan mahdolliset voitot hyödyttävät? Niinpä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtiön johto teki 70 miljoonan kuprun. Putoileeko päitä, vai palkitaanko "henkisestä kärsimyksestä" suuremmilla bonuksilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arlan tuottajana suosin kuitenkin enemmän kotimaista Valioa. Kun Valiolla menee hyvin niin muidenkin meijereiden on maksettava maidosta kunnon tuottajahintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin järjetön päätös. Aina valitetaan, että ruoka on liian kallista nyt valitetaan että se on liian halpaa. Miksi tänne vaaditaan ulkolaista kilpailua eikö siitäkin pitäisi tulla sakkoa kun kehutaan, että Lidlissä ruoka on halpaa. Jos tämä on tosi niin sekin firma pitäisi panna maksamaan. On typerä väite, että Valio ensin laskisi ja sitten nostaisi hintoja. Oikeudessa vaaditaan näyttöä ja todisteita. Tällä päätöksellä kupataan taas kerran Suomalaista tuotantoa ja työpaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Valion maito ollut liian halpaa ostajalle, päinvastoin, valion maito on aina ollut kalleinta maitoa mitä kaupasta löytyy, se Valion antama alennus meni täysimääräisenä kauppiaan taskuun, me kuluttajat emme hyötyneet siitä yhtään mitään kuten oli Valion ja kauppiaiden tarkoituskin, toivittavasti Lidl alkaa tuoda enevässä määrin edullista ja hyvälaatuista maitoa keski-euroopasta, kuten he jo tekevätkin pienehkössä mittakaavassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä sitten itke kun sinun työpaikkasi työt loppuu. Jos ihminen käy työssä ja tuntipalkka on yli 12 euroa kyllä silloin on turha sanoa, että ruoka on kallista eikä ole vara maitoa ostaa. Paljoko se viini litra maksaa jos sitä käyttää ruokailussa taitaa olla vähän kalliimpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et ilmeisesti ymmärtänyt uutista täysin..
Valio on yrittänyt siis hintoja alentamalla poistaa kilpailijoita ja kun kilpailijoita ei olisi ollut niin Valio olisi nostanut hintoja korkeaksi. Lähinnä Valio on toki yrittänyt saada suomalaista Arlaa pois maidontuottajana. Kun Valio olisi saanut Arlan pois niin silloin olisi enemmän mennyt Suomesta työpaikkoja/tuotantoa ja maidon hintakin olisi noussut korkeammaksi mitä nyt.
Tällä siis Valio on yrittänyt tehdä pientä monopolia ja vieläkin Valio aikoo, koska valittaa pidemmälle vielä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

se alkaa valiolla kohta ovet aueta ulospäin ja vakituiset lähtee ensinmäisenä:/

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Markkinaoikeus todella perehtynyt tähän hinnoitteluun kunnolla? Pirkka- merkkinen maito on ollut 0,2€ halvempaa K-kaupoissa. Lidl ketju on myynyt vieläkin halvemmalla. Kuka on tehnyt rikoksen ja ketä tulisi rangaista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse ei ole kaupan ulosmyyntihinnasta vaan sisäänostohinnasta. Valio on myynt kaupoille maitoa tappiolla että saa kilpailijat pois pelistä. Älkää puuttuko näin monimutkaisiin asioihin, kun ette näistä mitään tajua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipäs syytellä kansalaisia tietämättömyydestä. Kuluttajahan ei voisi millään tietää, jos esimerkiksi ruoan arvonlisävero poistettaisiin huomenna kokonaan, koska kartellikauppojen hinnoitteluun sillä ei olisi mitään vaikutusta. Tämä on maan tapa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkitusti alvin alennus siirtyi suoraan hintoihin ruokapuolella. Tästä on sivukaupalla tutkimuksia. Jos ei tiedä totuutta ja miten asia hoidettiin niin pitäisin suun supussa. Näin ei muuten käynyt taas parturi-kampaamo ja ravintola alalla, jossa halvemma alv. hinnat eivät siirtyneetkään. Tämä johtuu siitä, että päivittäistavarakauppaa hallitsee suuret yritykset, joilla ei ole varaa pelleillä asian kanssa. Yksityiset pienet yritykset voivat itse päättää hinnoitteluistaan ja on aina riski olemassa, että hintoja ei muutetakkaan. Isoissa ketjuissa hintamuutokset tehdään massa-ajoina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myönnän virheeni, ruoan alvin alennus näkyi hinnoissa noin kuukauden. Sen jälkeen oltiin samassa tilanteessa kuin ennen alennusta. Varmaan tästäkin voisi joku kauppias narista ja väittää sen aiheuttaneen mittavia kustannuksia, kun piti käskyttää palkaton työharjoittelija vaihtamaan kuukauden sisällä kaikkien tuotteiden hintalaput kahteen kertaan.

Myös aika erikoinen väite, että kahden kartellin hallitsemalla kaupan alalla kilpailu olisi jotenkin terveempää kuin useiden yksityisten yrityksien aloilla. Ei mene läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen viranomaiset voisivat puuttua OPEC:in toimintaa kun tuo polttoaine on niin jumalattoman kallista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä lyhytnäköinen kansa ei ymmärrä, ettei se ole kenenkään etu kun yrityksen annetaan ajaa toisia yrityksiä pois markkinoilta. Kyllähän se maito on hetkellisesti halvempaa, mutta kun kilpailu on saatu tapettua niin varmuudella se hinta alkaa nousemaan. Kun kilpailua ei ole niin se hinta voi nousta aika paljonkin. Sitten kun ainoa maitopurkki kaupassa on Valion ja hinta on 2 euroa litralta, voi olla vähän myöhäistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä häh? Jos vertaa nykytilannetta 20 vuoden takaisiin, niin maitohyllyssä on huomattavasti enemmän valinnanvaraa. Aikoinaan oli pelkästään Valio ja Ingman.

Tämä on täysin järjetön päätös, mutta hyvin hallituksen linjan mukainen: Suomi ei ole vielä tarpeeksi kallis ja köyhä, joten inflaatiota pitää saada korotettua, vaikka sitten viranomaisteitse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (60)

Uutisvirta

62
MT: Lidlin salmonellaa sisältänyt jauheliha havaittiin Oulussa – "Takaisinvedossa on kyse kuluttajan varoittamisesta"
53
Viime kesän kuivuus toi noin 10 prosentin korotuksen sähkölaskuun – sadekesä pudottaisi sähkön hintaa, muttei sähkölaskun loppusummaa
47
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla 16 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna – työttömien määrä laski 3 800 hengellä
32
Qstock yhteistyöhön design-yritys Vallilan kanssa – muun muassa Pikisaari, Rautasilta ja toriaitat koristavat festivaalikassia
31
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
28
Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustyöt voisivat alkaa loppukesästä 2020 – "Valtio alkaa maksaa, kun liikenne menee yli"
24
Pohjantuuli puhaltaa – Oulunsalon Riutunkarin tuulivoimalat halutaan korvata uusilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

244 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Myynti ikäihmisille

Eiköhän ne tiedot rauhanyhdistyksellä vaihda omistajaa. Sopivasti uskonveljet töissä paikoissa, jossa pääsee käsiksi tie... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image