Talous

Valio nousi Venäjä-pakotteiden ikeestä, yhtiöllä oma tehdas Moskovan lähellä

Syksyllä 2014 Venäjä asetti vientikiellon EU:n maataloustuotteille. Valio kärsi päätöksestä. KUVA: Leinonen Jukka
Talous 27.11.2017 7:00
Anita Simola

Valiolla oma tehdas lähellä Moskovaa, jossa tehdään juustoja paikallisesta raaka-aineesta.

Syksyllä 2014 näytti synkältä. Venäjä oli asettanut vientikiellon EU:n maataloustuotteille. Suomessa ykköskärsijä oli Valio. Nyt Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme toteaa, että yhtiöllä on kasvun vuosi ensi kertaa plussalla sitten pakotteiden.

- Toki omistajien saama maidon hinta on edelleen alhainen.

Miten hattutemppu tehtiin?

- Kasvua on ollut kautta linjan ja rasvan hinnan nousu on auttanut.

Lisäksi vienti vetää hyvin moniin maihin.

 Moni voi luulla, että vienti Venäjälle on täysin seis.

- Ei ole. Voimme viedä lastenruokaa ja tuotteita, jotka eivät ole maitopohjaisia. Lisäksi Valiolla on Moskovan lähellä oma tehdas. Siellä valmistetaan muun muassa juustoja, mutta raaka-aine on paikallista.

Hurme erottaa juustojen vivahteet.

- Huomaan eron, jos juusto on valmistettu venäläisestä maidosta. Mutta se on hyvää juustoa ja laatutarkkailu on tehokasta.

Erikoista maidon hinnoittelua

Viennistä siirrytään Valion perusmaitoihin. Niiden markkinaosuus on noin 30 prosenttia. Parhaimmillaan se on ollut yli 70 prosenttia.

- On hyvä, että kuluttajalle on paljon vaihtoehtoja. Jos ei olisi laajaa valikoimaa, niin ala pysähtyisi.

Kaupassa kuluttaja voi ihmetellä, miksi Valion hinta perusmaidoissa ei ole samalla tasolla kuin kilpailijoiden.

Toimitusjohtaja Annikka Hurmeen työhuoneen seinällä on valiolaisen Atte Artimon maalaus, joka valmistui olympiavuonna 1952. Maalauksessa on monen maan kansalaisia ja useimmilla heistä on kädessään jäätelö.

Taustalla ovat kilpailu- ja kuluttajaviraston linjaukset Valion määräävästä markkina-asemasta. Jos ei ihan rakettitiedettä, niin kimuranttia maidon hinnoittelu on.

- Määräävä markkina-aseman takia emme voi hinnoitella perusmaitoja vapaasti. Suomessa myytävässä perusmaidossa hinnoittelu on sidottu Valion kaikkien tuotteiden ja toimintojen tulokseen. Jos onnistumme vaikkapa jonkin erikoistuotteen myynnissä hyvin, niin se vaikuttaa perusmaidon hintaan.

Osuuskunnan raaka-aineen hinnan ja tuloksen välisen eron ymmärtäminen on hankalaa. Valiossa ajatellaan, ettei viranomaisenkaan ymmärrys ole ihan riittänyt.

Korkein hallinto-oikeus langetti Valiolle 70 miljoonan euron sakon määräävän markkinaosuuden väärinkäytöstä eli niin sanotusta saalistushinnoittelusta. Tuomion myötä kilpailijat hakivat vahingonkorvauksia. Niitä on noin sadan miljoonan euron edestä.

Hurme myöntää, että prosessi on ollut vaikea kaikille. - Nyt on katsottava eteenpäin. Ei tämä yöunia saa viedä.

Muutoshakemus jumittaa

Valiolla ei ole jääty ihmettelemään. Kilpailuvirastolta on haettu muutosta velvoitteeseen myydä kiintiömaitoa kilpailijoille. Määrä on noin 10 prosenttia Valion tuottajilta hankitusta maidosta vuodessa. Velvoite määrättiin vuosituhannen alussa, kun Valio paisui uusien ostojen myötä.

- Silloin velvoite oli perusteltu. Oli oikein, että pienet meijerit saivat ostaa meiltä maitoa. Nyttemmin markkinoilla on isoja kilpailijoita, jotka käyttävät velvoitetta hyväkseen tuloksensa pönkittämiseen.

Tilanne on muuttunut paljon 17 vuoden aikana.

- Maitokiintiöistä on luovuttu EU-alueella. Tuotteet liikkuvat maasta toiseen vauhdikkaasti. Velvoitteen olisi alun perin pitänyt olla määräaikainen.

Maidon juonti valahti alas

Kaupassa kuluttajalle on tarjolla maitoa joka lähtöön ja kaikille näyttää löytyvän kysyntää. Siksi on yllätys, että juotavan maidon kulutus on vähentynyt voimakkaasti.

Rasvattoman maidon kulutus pieneni viime vuonna edellisvuodesta liki kymmenen prosenttia. Kevyt- ja täysmaidon kulutus pysyi edellisvuoden tasolla.

Kaikkiaan maitoa juotiin viime vuonna 118 litraa asukasta kohden.

Hurme toteaa, että laskusta huolimatta kulutetut maitomäärät ovat suuria.

- Me pohjoismaalaiset olemme maitokansaa.

Perusmaitojen kulutuksen notkahdus ei näy paljon, sillä maitopohjaiset välipalat ja juustojen kulutuksen kasvu kompensoivat maidon menekin vähenemistä.

Annikka Hurme

Valion toimitusjohtaja vuodesta 2014.

Syntynyt Helsingissä, 53-vuotias.

Elintarviketieteiden maisteri Helsingin yliopistosta.

Työskennellyt Valiossa eri tehtävissä vuodesta 1989 lähtien.

Vuonna 2000 Valion markkinointijohtaja.

Konsernin johtoryhmään vuonna 2004.

Vuosien 2007-2014 aikana toiminut vuorotellen lähes kaikissa Valion liike- ja konsernitoiminnoista.

Harrastaa suunnistusta ja koripalloa.

Motto: maito, juusto, voi, kovan kunnon toi.

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (40)

Valiokin kantaa kortensa kekoon satsaamalla Venäläiseen tuotantoon.
Suomalaisilta kerätylle rahalle löytyy käyttöä Venäjältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"EU auttaa Venäläisiä kohti omavaraisuutta" Miten yksinkertaisia ihmiset ovatkaan, puolusteluksi ei riitä edes se, että olemme suomalaisia. Venäjä on tällä hetkellä mm. maailman suurin viljanviejä ja täällä joku kirjoittelee omavaraisuudesta. onkohan televisiosarja kupla kuvattu suomessa. Ja joku maaidonlaadusta on huolissaan, no ainakaan siellä ei siinä määrin ole allergioita kuin meillä täällä-ehkä meillä on liiankin prosessoitu maito.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän asettamien tuontiboikottien aikaan kolmisen vuotta sitten mainostettiin, että kohta Pietarista saa Uuden Seelannin herkkujuustoja ja Ecuadorin eksoottisia hedelmiä, joita suomalaisetkin ryntäävät sieltä ostamaan. Onko ryysis Suomesta Pietariin vielä kovaakin...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä sai asettamillaan pakotteilla sen mitä halusikin.
Maailman laadukkaimman taitotuotteiden tuotajan maahansa omille raaka-aineille panostamatta ruplaakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö venäjä mitään saanut.
Valiolla on ollut omaa tuotantoa venäjällä vuodesta 2009 asti.
Valio on aloittanut voin viennin venäjälle jo vuonna 1908 ja sai hyvällä tuotteellaan jalansijan tsaarin hoviin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No valio kun ei todellakaan ole mikään maailman laadukkain maitotuotteiden valmistaja, jopa Arla menee heittämällä ohi.
Jos haluta laatua, niin maistat Tirol milk tuotteita, tai Alpen milk tuotteita, esim. Danone ym. niin voit sanoa maistaneesi laatutuotteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

siitä huonosta tuottajahinnasta valio saa kerrytettyä voittoa, joka voidaan "investoida" Venäjälle. Niitä rahoja ei koskaan takaisin saada, päinvastoin.Venäjän investointien tulevat tappiot katetaan tietysti suomalaisviljelijän maitotilistä. Vastaavalla tavalla on toimittu muissakin viljelijöiden omistamissa osuuskunnissa. Tällaisesta omistajien etujen toiminnasta venäläisten kannattaa jopa hieman maksaakin asioista päättäville tahoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valio investoi Venäjälle Kiitos EU. Suomi häviää ja Suomen maatalous. Kohta saadaan edullista Venäläistä ruokaa Suomessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten sitä onkin naurussa pitelemistä, kun Venäjä ottaa Valion ja muut suomalaisten firmat omaan kansalliseen valvontaansa ja omistukseen. Siis venäläisiä naurattaa suomalaisten sinisilmäisyys ja usko Venäjän oikeamieliseen hallintoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU auttaa Venäläisiä kohti omavaraisuutta. Valitettavasti Suomi menettää eniten työpaikkoja ja investoinnit siirtynyt Venäjälle!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mietihän tätä:

Venäläisten ostokset kaakkois-Suomessa ovat viime aikoina keskittyneet elintarvikkeisiin, muut ostokset ovat jääneet vähemmälle. Tuonnin rajoitusten vuoksi ruokatarvikkeiden hinnat Venäjällä ovat nousseet voimakkaasti ja laatu huonontunut. Tämä lienee syy siihen, että nyt ruokaa hamstrataan Suomesta.

Elintarvikkeiden kaupan rajoitukset ovat yksinomaan Venäjän omaa toimintaa. EU ei ole rajoituksia viennille asettanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina venäläiset ovat ostaneet elintarvikkeita Suomesta, eikä pakotteet ole tehneet poikkeusta.
Ja se, että muut ostokset ovat jääneet vähemmälle ei liity pakotteisiin mitenkään, vaan ruplan huonoon kurssiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläiset eivät koskaan pääse lähellekään länsimaista ja suomalaista laatutasoa, oli sitten kyse elintarvikkeista tai teollisista tuoteista, elektroniikasta puhumattakaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valiolla joidenkin tuotteiden maahantuonnissa liikevaihtoverokin takaisin 1,33-kertoimella että konsteja on montaa sorttia... Niillä oli hyvät lobbarit. Muistanpa kun kalajalostetehdasta juhlittiin mutta en muista oliko se Pietarissa vaiko Taliinnassa mutta eipä näytä googlekaan saati media muistavan sitä surullista ja kallista episodia... Etiäppäin kuin mummo lumessa!

Voihan se olla että tyyli on muuttunut mutta ennen ainakin rehvastelu ylitti satakertaisesti kyvyt tehdä kauppaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

30% Suomen elintarvikeviennistä on Valion osuus. Voi olla että on siinä hiukan kykyäkin eikä pelkkää rehvastelua. 1,7 miljardin liikevaihtoon ei kovin moni Suomalainen yritys yllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alunperin pakotteet tulivat Venäjältä, ei siinä ajateltu suomalaista yritystä eikä työntekijöitä. Valiolle isku päin naamaa.
Mutta mitä tekee Valio, perustaa yksiköitä Venäjälle, niitä on kai jo viisi, Pietarin lähellä jopa Putin kävi katsomassa yritystä. Niinpä Valio on sijoittanut Venäjälle paljon rajaa tuotantolaitoksiin, työllistää satoja venäläisiä noihin laitoksiin ja työllistää myös alihankkijoita ostamalla raaka-aineet Venäjältä. Maksaa palkkoja, täyttää kaupan hyllyjä tuotteillaan ja maksaa vielä verotkin Venäjän kassaan. Todellinen hyväntekijä. Venäjälle siis.
Minun mielestäni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU aloitti kauppasaarron. Itäsuomessa Suomen kauppa romahti, hotellit tyhjeni, rikkaat Venäläiset vie rahansa EU:n ulkopuolisiin maihin joissa rikkaus kasvaa. Yritykset Euroopassa investoi Venäjälle kun kauppa saarto estää viennin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (40)

Uutisvirta

17.8.
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
17.8.
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
17.8.
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
17.8.
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
17.8.
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
17.8.
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
17.8.
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image