Talous

Uuden ydinreaktorin laitteet eivät kestäneet testejä - Olkiluoto viivästyy jälleen

Olkiluoto kolmosen reaktorihalli oli elokuun puolivälissä viimeisiä silauksia vaille valmis lopulliseen käyttöönottoon. Arkistokuva. KUVA: Mikael Rydenfelt
Talous 9.10.2017 15:02
Rami Nieminen

Laiterikot, toimitusongelmat ja virhearvio ovat Olkiluodon uuden ydinvoimalan tuoreimman viivästyksen syyt. Teollisuuden Voima (TVO) ilmoitti maanantaina, että Olkiluodon kolmosreaktorin käyttöönotto viivästyy jälleen. Näillä näkymin kovan onnen reaktori tuottaa sähköä täydellä teholla vasta toukokuussa 2019. Lopullinen aikataulu tarkentuu vielä lähiviikkojen kuluessa. Aiemmin reaktorin piti pyörähtää käymään ensi vuoden joulukuussa.

Viivästys johtuu ongelmista, jotka ilmaantuivat muutaman viime viikon aikana, TVO:n projektijohtaja Jouni Silvennoinen kertoo Lännen Medialle. Olkiluodossa on alkusyksyn aikana valmistauduttu reaktorin kuumakokeisiin. Ne ovat yksi ydinvoimalan käyttöönoton tärkeimmistä kokeista. Kuumakokeessa reaktorin vettä kuumennetaan ilman ydinpolttoainetta.

- Kuumakokeita edeltävät tietyt testit ja niitä emme ole saaneet valmiiksi aikataulussa, Silvennoinen sanoo.

Vielä elokuussa TVO:ssa uhkuttiin varmoina, että kuumakokeet alkavat lokakuun aikana.

Silvennoinen kertoo, että muutama laitteisto voimalassa ei kestänyt alustavia testejä vaan hajosi. Lisäksi joidenkin laitteiden toimitukset ovat viivästyneet, koska laitosta rakentava Areva on joutunut uusimaan niiden tehdaskokeita.

Silvennoinen ei halua tarkentaa, mitä laitteita on hajonnut. Hänen mukaansa toimitusongelmat eivät liity aiemmin raportoituihin laatuongelmiin Arevan tehtaalla.

Silvennoinen muistuttaa, että reaktoria testataan nimenomaan mahdollisten heikkouksien selvittämiseksi ja korjaamiseksi.

Kokeiden aikatauli oli ylioptimistinen

Syksyn aikana on paljastunut, että kuumakokeiden aikataulu on ollut muutenkin ylioptimistinen. Areva rakentaa parhaillaan Olkiluodon voimalaa vastaavaa laitosta Kiinassa. Sen rakennustyöt ovat Olkiluotoa edellä, joten Suomessa on seurattu tarkasti sisarlaitoksen koekäyttöä.

– Kävimme läpi kuumakokeiden tulokset sieltä ja sen vertailun pohjalta totesimme, että Olkiluodon kuumakokeiden aikataulu oli suunniteltu liian lyhyeksi. Niihin menee ainakin kuukausi pidempään kuin olimme alunperin suunnitelleet, Silvennoinen myöntää.

– Tällaisia pienempiä tarkennuksia tässä on tehty eri vaiheisiin ja ne kumuloituivat noin viiteen kuukauteen.

Laitoksen koekäytön oli tarkoitus alkaa ensi vuoden kesä-heinäkuussa. Ydinvoimalaa ajetaan vajaalla teholla noin puolen vuoden ajan ennen tositoimia. Nyt näyttää siltä, että reaktori kytketään sähköverkkoon ensi kertaa vasta jouluna 2018. Jo laitoksen koekäyttö on merkittävää, sillä sen on arvioitu kattavan noin kymmenesosan Suomen sähköntarpeesta.

Silvennoisen mukaan tuoreimmat viivästykset menevät ranskalaisen Arevan piikkiin.

– Laitostoimittajahan nämä testit ja kuumakokeisiin valmistavat työt tekee. Ei tämä TVO:n suorituksesta ole tällä kertaa kiinni.

TVO on aiemmin ilmoittanut, että uudessa reaktorissa käytettävä uraani laivataan Saksasta Suomeen tämän syksyn aikana. Silvennoisen mukaan nyt ilmi tulleet viivästykset eivät vaikuta ydinpolttoaineen toimitusaikatauluun.

Uraanisauvat varastoidaan reaktorin ulkopuolelle odottamaan Säteilyturvakeskukselta saatavaa lupaa ladata uraani reaktoriin. Tämän piti alkuperäisen suunnitelman mukaan tapahtua ensi keväänä. Polttoaineen lataaminen muuttaa laitoksen statuksen lopullisesti rakennustyömaasta ydinlaitokseksi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (49)

Se on todella hienoa että Suomessa on maailman kalleimpiin kuuluva rakennus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maksetaan rakennusta etuköteen vaikka vuoteen 2025 näin alkuun. Katsotaan jostain lisää rahaa, vaikka työttömiltä tai vanhuksilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti käyttöönottoa ei aloiteta testejä keventämällä. Maatiaisjärjellä ymmärrettynä, havaittujen ongelmien vuoksi, tulisi testejä tiukentaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla melkoinen pommi koko laitos. Uskaltaako kukaan edes antaa lupaa käynnistykseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisköhän siihen valaa varalta jo paksu betoni kuori valmiiksi, kun tässä kerran on aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

turhia nuo ydinvoimalat.Lappiinhan mahtuu altaita kymmeniä jopa satoja mistä saa kotimaista energiaa,kollajan allas tulee heti rakentaa esimerkiksi muille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkea muuta paitsi lappia ja sen luontoa pilaamalla! Vesivoima on vanhanaikaista suomen kaltaisessa maassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Renault, Peugeot ja Citroen. Rapeaa ranskalaista huipputeknologiaa. Niin myös OLE:ssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä tai Soini voisi esittää kysymyksen Ranskan presidentille, että kuinka nämä viivästykset ja laiterikot ovat ylipäätään mahdollisia, kun kyseessä kuitenkin on Valtioyhtiö, toisin kuin Nokia. Tuskinpa kyselevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tuommoisia saa mennä kyseleen. Ranskalaiset pian pahoittavat mielensä. Ovat sentään toinen Eu:ssa määräysvaltaa pitävistä maista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuh oikein autuasta tuntuu olevan ydinvoimalla sähkön tuottaminen. Ja tätä miilua eivät edes venäläiset ole tekemässä. Toivottasti ehdin manan majoille ennenkuin Putinin syöpäkattila Hanhikivellä valmistuu.

PS: Kamalaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et ehkä ole kuullut tai sitten vain tyhmyyttäsi haluat pilkata, mutta Loviisakin on aikanaan tilattu itä-rajan takaa ja loistavasti on toiminut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sutta ja sekundaa alusta lähtien ... ja katkeraan loppuun asti. Odotettavissa Suomen historian pahin ydinkatastrofi, kun laite joskus EHKÄ saadaan ladattua täyteen polttoainetta ja käynnistettyä. Uuden kotimaan etsintä odotettavissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vieläkös tämä on rakenteilla? Muistelen, että laitoksen piti tuottaa sähköä verkkoon jo jokunen vuotta sitten?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2022, ja on yhä erittäin todennäköinen OL3:n käyttöönottovuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (49)

Uutisvirta

131
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
73
Poliisi kirjoitti 45 rikesakkoa ilman valoa liikkuneille oululaispyöräilijöille, lisäksi polkupyöräilijöille jaettiin valoja
58
HS-gallup: SDP:n etumatka kasvaa, vihreiden kannatus jatkaa murenemistaan
41
Antti Rinne: "Surkuhupaisammin ei pääministeri Sipilä voi sanoa" – demarien puheenjohtaja vakuuttaa olevansa valmis pääministeriksi
41
Sipilä syytti ay-liikettä painostamisesta - poliitikoilta vaaditaan nyt rohkeutta ja päättäväisyyttä
34
IS: Iissä erikoinen kiista frisbeegolfradasta –"maanomistaja" kielsi alueen käytön ja vei korit pusikkoon, kunnanjohtaja aikoo tehdä rikosilmoituksen
31
Miksi nuoret miehet kaahaavat? Vuosittain liikenteessä kuolee noin 40 nuorta miestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millä keinoin Ay-liikkeen valtaa saadaan rajattua?

Juuri näin. Tässä ollaan niiden asialla jotka eivät pysty itse vaikuttamaan tilanteeseen. Työttömät, syrjäytyneet, vamm... Lue lisää...
Onnea, olet ymmärtän...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image