Talous

Uudella tulokkaalla näytön paikka

Toimitusjohtaja Markus Appel esittelee Aava Mobilen ensimmäistä prototyyppipuhelinta yhtiön tiloissa Oulussa. Taustalla Kari Räisänen (vas.) ja Tero Nygård. KUVA: Jukka Leinonen
Talous 16.1.2010 0:00
Janne-Pekka Manninen
Las Vegas, Nevada, tammikuun 7. päivä. Torstai. Maailman suurimmat kuluttajaelektroniikkamessut ovat ensimmäistä päivää käynnissä, ja sirujätti Intelin pääjohtaja Paul Otellini pitää keynote-puhettaan.

Otellini kertoo Intelin näkemyksestä tulevaisuuden trendeistä, ja esittelee yhtäkkiä puheensa puolivälissä vielä kehitteillä olevaa, Moorestown-nimellä kulkevaa mobiilipiirisarjaa.

Otellini kutsuu lavalle assistentin, joka pitelee kädessään älypuhelinta, jolla esitellään monen hengen videokonferenssia. Puhelimen on tehnyt Aava Mobile, esittelijät mainitsevat sivulauseessa.

Hetkinen.

Oululainen Aava Mobile?

"CES-messut olivat meille hieno näytön paikka", Aava Mobilen toimitusjohtaja Markus Appel hymyilee Nahkatehtaankadulla Oulussa.

"Perjantai ja lauantai menivätkin aika kiireisissä merkeissä messuilla kun keskustelimme kaikkien halukkaiden kanssa."Irtisanomisista
uusi nälkä


Aava Mobile on uusi tulokas, joka ei vielä ole ehtinyt pitää suurta meteliä itsestään lähinnä siksi, että firmassa on tehty raivokkaasti töitä. Kun Flextronics pisti viime keväänä pillit pussiin Oulussa, moni "flexiläinen" jäi ilman töitä.

Viime toukokuussa muutamat entiset flexiläiset päättivät takoa kuumaa rautaa ja perustaa yhtiön, joka kehittää matkapuhelinteknologiaa.

Yhtiö sai Tekesiltä tukea ja sijoitusyhtiö Nexit Venturesilta kolmen miljoonan euron pääomasijoituksen, ja tammikuussa prototyyppipuhelin oli jo siinä kunnossa, että Otellini pystyi esittelemään sitä "livenä".

"Vauhtihan on ollut pirun nopeaa", Appel nauraa.

"Seuraavaksi tarkoituksemme on neuvotella kumppanuuksia ehkä viiden tai kymmenen partnerin kanssa, joiden kanssa kehitämme puhelimelle sopivia sovelluksia. "

"Lopullinen tavoitteemme on lisensoida teknologiaamme matkapuhelinvalmistajille tai operaattoreille", saksalaissyntyinen toimitusjohtaja Markus Appel kertoo yrityksen takapainotteisesta liiketoimintastrategiasta.Taantumassa piilee mahdollisuuksia


Vaikka viime vuosi oli taloudellisesti vaikea monella alalla, monien mielestä taantumassa piilee mahdollisuuksiakin. Aavan perustajat saivat Flextronicsin jäämistöstä paitsi työvoimaa - yhtiö rekrytoi 20 työntekijää kahdessa viikossa - myös kehitystyössä tarvittavaa testi- ja tuotantolaitteistoa, jotka huutokaupattiin edullisella hinnalla uusiin laitteisiin verrattuna.

"Porukka oli innokasta ja tuttua, eikä meidän tarvinnut käyttää aikaa työtapojen hiomiseen tai odotella laitteita kuukausitolkulla. Siksikin kehitystyötä on voitu tehdä näin nopealla aikataululla", sanoo Oulun toimistoa vetävä Kari Räisänen.

"Osaamista on, sillä kaikilla mukana olevilla on 10-12 mobiiliprojektia jo takana, ja kokemusta Nokian ja Flextronicsin kaltaisista suuryrityksistä, mutta myös pienemmistä pajoista."Ohjelmistokehityksestä
seuraava askel


Aavan puhelin käyttää avoimia käyttöjärjestelmiä, ja Appel toivoo laitteen ympärille muodostuvan eräänlaisen teknologisen ekosysteemin ohjelmistopuolella Suomessa.

Tekniikan vuoksi laite voi olla älypuhelin, musiikkisoitin, navigaattori, mobiili internet-pääte; laitteen rooli riippuu alustalle kehitettävistä sovelluksista.

"Tärkeintä laitteessamme on sen toimiminen siltana internet- ja mobiilimaailmojen välillä", Appel sanoo.

"Intelin piirisarja mahdollistaa pc-koneen väännön näin pienessä laitteessa, ja painopiste tulevaisuuden palveluissa on netissä. Sen vuoksi on tärkeää saada erittäin hyvä internetin käyttökokemus pienessä laitteessa", Appel pohtii.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Täytyy antaa Aavan pojille aplodit vauhdikkaasta tuotekehityksestä, toisissa firmoissa noita referenssipuhelimia tuhrataan vuosien ajan saamatta mitään valmiiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:31
Nuori nainen kärähti huumeratista Karjasillalla – myös ajokortti puuttui
6:15
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
6:13
Yllätyskäänne! Pohjois-Makedonian sensaatiovoitto sekoitti pakkaa Suomen eduksi EM-lentopallossa – Suomen jatkopaikka saattaa ratketa jo tiistai-iltana
6:00
Matkalentoja omalla koneella Kaupallinen yhteistyö
6:00
Korkeakouluilta ratkaisuja työllisyyden parantamiseen – työvoima on talouskasvun ja investointien este Suomessa, ei niinkään rahan puute Lukijalta
6:00
Viranomaiset tahtovat United Brotherhood -jengin toimintakieltoon nopeutetusti — LM:n tiedot: UB:n johto suunnitellut siirtymistä Helvetin Enkelien yhteyteen
6:00
Ict-alan rekrytapahtuma hämmentää Oulussa – "Oulun kovimmat rekrytoijat" -termi ihmetyttää muita yrityksiä Tilaajille
18
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala hakee Kelan pääjohtajaksi – jätti hakemuksensa maanantai-iltana viikon pohdinnan jälkeen
5
Tervahovintien ratasillan uusiminen Oulun Toppilassa katkaisi rataliikenteen – kolmen vuorokauden tiukka puristus
4
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
4
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
4
Oulun koulusihteeripalvelut siirretään Monetralle – Siirrolla tavoitellaan palvelujen "kehittämistä ja tehostamista"
4
Kaupunginhallitus nuiji pöytään asukkaiden hyvinvoinnin edistämisen painopisteet – "hyväntuulisten asukkaiden kaupunki"
3
Parempi taksitolpalla kuin eläkepäivillä joutilaana – lomakassan kartuttaminen kannusti 73-vuotiasta Matti Särkelää palaamaan autonrattiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Tykkään älyttömästi. Ja moni muu, koita kestää. Etkä mitään voi. Lue lisää...
TYMPÄSEEKÖ?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image