Talous

Uniper-kauppa tekisi Fortumista suurpelurin Venäjällä - Tutkija: Venäjä on hankala kumppani ener­gia­mark­ki­noil­la

Fortum suunnittelee vahvistavansa toimintaansa Venäjällä.
Talous 27.9.2017 14:25 | Päivitetty 27.9.2017 14:30
Henripekka Kallio

Jos Fortumin suunnittelema Uniper-kauppa toteutuu, yhtiöstä tulee yksi Venäjän energiamarkkinoiden suurimmista pelureista.

Uniper omistaa Venäjällä 10,7 gigawattia sähköntuotantokapasiteettia, mikä tekee siitä Venäjän kolmanneksi suurimman yksityisomistuksessa olevan tuotantoyhtiön. Fortumilla on Venäjällä ennestään 4,5 gigawattia sähköntuotantokapasiteettia. Yhtiöillä on yhteensä hallussaan noin 7-8 prosentin osuus koko Venäjän sähköntuotannosta.

Fortumilla on lisäksi noin 10 gigawattia lämmöntuotantoa Venäjällä. Uniper puolestaan on sitoutunut rahoittamaan lähes miljardilla eurolla Itämerelle suunniteltua Nord Stream 2 -kaasuputkea.

Näyttää siis selvältä, että Fortumin Venäjään liittyvä maariski on kasvamassa entisestään.

Yhtiön toimitusjohtaja Pekka Lundmark myönsi keskiviikkoaamupäivänä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että Fortumin absoluuttinen asema Venäjällä kasvaa, mutta Uniperin laajojen länsieurooppalaisten energiatoimintojen takia Venäjän suhteellinen osuus Fortumin liiketoiminnasta ei kasva nykyisestä.

Venäjä on hankala kumppani

Energiamarkkinoilla Venäjä on hankala kumppani. Valtiota ei voi pitää vapaana markkinatalousmaana eikä edes oikeusvaltiona. Energiamarkkinoilla ulko- ja turvallisuuspoliittiset näkökohdat ovat aina läsnä, ja voimapolitiikkaa harjoittavan Venäjän tapauksessa se tarkoittaa tavallistakin suurempaa riskiä.

Jos Venäjä jostain syystä haluaisi alkaa hankalaksi Fortumia kohtaan, keinoja siihen kyllä löytyisi, sanoo Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopistosta.

- Vaikka virallisesti on olemassa normisto jonka mukaan mennään, niin epävirallisilla käytännöillä voidaan asettaa yhtiöiden kyky tuottaa voittoa erilaiseen asemaan, Tynkkynen sanoo.

Tynkkysen mukaan tuottajia voidaan estää esimerkiksi viemästä ylijäämäsähköä alueelta toiselle vetoamalla ongelmiin siirtoverkossa.

- Teknisillä verukkeilla voidaan pelata toimijoita eri asemaan, vaikka virallisen lainsäädännön pitäisi olla kunnossa, hän kuvailee.

Fennovoiman omistajaksi tarjottiin bulvaania

Venäläisen energiabisneksen luonteesta saatiin kuvaava maistiainen Fennovoiman omistuskriisin yhteydessä, kun Venäjän valtion omistamaan Rosatomiin voimakkaasti nojaavan ydinvoimayhtiön eurooppalaiseksi osakkaaksi yritettiin tarjota kroatialaista Migritiä. Se paljastui saman tien venäläisten bulvaaniksi.

Venäjän energiapolitiikan professorin Veli-Pekka Tynkkysen mielestä Fortumin Venäjä-kytkennöistä tulee entistä monisyisempiä, jos Uniper-kauppa toteutuu. KUVA: Ossi Ahola

- Siinä venytettiin aika lailla äärimmilleen demokraattisen päätöksenteon normistoa. Luvatuista aikatauluista lipsuttiin ja eduskuntaa vedätettiin prosessissa aika lailla, Tynkkynen kertaa.

Migrit-farssin jälkeen poliittista riskiä saivat maistaa Fortumin osakkeenomistajat.

Yhtiö oli pitkään vakuuttanut, ettei halua osallistua Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen, mutta toisin kävi. Fortum kertoi lähtevänsä Fennovoimaan osakkaaksi, jotta uuden ydinvoimalan kotimaisuusehto täyttyisi. Fortumin omistajille täyskäännös kuorrutettiin järjestelyllä, jolla Fortumin piti saada runsaasti vesivoimaa Venäjän Karjalasta.

Neuvottelut venäläisten valtionyhtiöiden kanssa eivät ole kuitenkaan tähän päivään mennessä tuottaneet tulosta.

- Lienee aika lailla selvää, että Suomen hallitus käytti jollain tavalla ääntään siinä, että Fortum suostuteltiin rahoittajaksi, ja kaikille lienee myös selvää, ettei Luoteis-Venäjän vesivoimaloista käydä enää mitään neuvotteluja, Tynkkynen sanoo.

- Venäläiset laskivat, ettei suomalaisille tarvitse antaa Luoteis-Venäjän vesivoimaloiden kaltaista kultakimpaletta, koska Suomen hallitus kannattaa Fennovoiman hanketta joka tapauksessa niin vahvasti ja löytää keinonsa rahoituksen järjestämiseksi - ja niin myös kävi, Tynkkynen jatkaa.

Riskin koskevat koko Suomea

Uniper-ostoksen jälkeen Fortumista tulee kiistellyn Nord Stream 2 -kaasuputken rahoittaja. Suomen hallitus on pitänyt hanketta puhtaasti Venäjän ja Saksan välisenä kaupallisena asiana ja Itämeren ekologiaan liittyvänä ympäristökysymyksenä.

- Yritysoston kautta Fortumille syntyisi ihan erilainen positio koskien Venäjän ja Euroopan välistä kaasukauppaa, Tynkkynen sanoo.

Monessa muussa EU-maassa Nord Streamia on pidetty enemmän ulko- ja turvallisuuspoliittisena kysymyksenä. Hankkeen omistava Gazprom on jo ennestään EU-komission hampaissa perinteisen hinnoittelutapansa takia. Venäläinen valtionyhtiö on myynyt kaasua eri hintaan eri EU-maille, mikä altistaa jäsenmaat Venäjän poliittiselle painostukselle.

Tynkkysen mukaan Uniper-omistus herättää kaikkinensa kysymyksiä siitä, kenen intressejä Fortum tulevaisuudessa edistää.

- Se on yhtäältä kaupallinen pörssiyritys, mutta toisaalta siinä on Suomen valtion enemmistöomistus, ja sitä kautta kansallinen intressi ja kansalliset ulkopoliittiset linjat sekoittuvat tähän kuvioon. Ei se ainakaan yksinkertaista energiakaupan eri ulottuvuuksia.

Fortumin tapauksessa Venäjään liittyvät riskit koskevat koko Suomea, koska valtio omistaa yhtiöstä enemmistön. Tynkkynen muistuttaa, että kyse on vieläkin laajemmasta asiasta.

- On fakta, että Suomen ja Venäjän välillä vallitsee epäsymmetrinen tilanne. Suomen tuontienergiasta kaksi kolmasosaa on peräisin Venäjältä, mutta Venäjän energiaviennistä Suomen osuus on vain pari-kolme prosenttia, Tynkkynen vertaa.

Tämä asetelma ei merkittävästi muuttuisi, vaikka Fortum saisi ostettua Uniperin kokonaan itselleen, ja sitä kautta nykyistä selvästi suuremman roolin Venäjän energiamarkkinoilla.

 

Fortum on vahvasti sidottu Venäjään

Fortumilla on Venäjällä kahdeksan suurta maakaasuvoimalaitosta. Ne ovat pääosin sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksia.

Fortum omistaa lisäksi vajaan kolmanneksen yhtiöstä, joka operoi vesi- ja lämpövoimaloita Luoteis-Venäjällä sekä lämmönjakeluverkkoa Pietarissa.

Fortum aloitti viime vuonna tuulivoimapuiston rakentamisen Uljanovskiin.

Toiminnot Venäjällä tuottivat viime vuonna noin neljänneksen Fortumin liikevaihdosta ja vajaan kolmanneksen vertailukelpoisesta tuloksesta.

Uniper Venäjällä

Saksalaisella Uniperilla on Venäjällä viisi suurta sähköä tuottavaa lauhdevoimalaitosta. Neljä niistä käyttää polttoaineenaan kaasua ja yksi hiiltä.

Uniper sai viime vuonna Venäjältä 1,1 miljardia euroa liikevaihtoa ja 201 miljoonaa euroa oikaistua käyttökatetta.

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Suomen valtion omistama yhtiö on ostamassa kivihiiltä käyttävän erittäin suuren riskin omaavaa yhtiötä 46 prosenttia, jossa odotettavissa taloudellisesti suuret tappiot. Sijoitus asiantuntijat suuressa maailmassa varoittaa juuri tästä yhtiöstä ja myös Suomessa. Suomen tapaista tyypillistä veronmaksajien rahoilla pelailua! Hallitus ei aio puuttua asiaan vaan hyväksyy??????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtion omaisuutta on hävitetty satoja miljardeja viime vuosikymmeninä, ensin politikkojen taholta suoraan puoliilmaiseksi kauppaamalla ja sen jälkeen yhtiöiden toimesta. Valtion omistaman SONERAN 4,3 miljardin UMTS osto tappio vuonna 2000 yksi suurimmista, jossa ei saatu mitään vaan lahjoitettiin. FORTUM on hävittämässä nyt kovasti viimeistä kansallisomaisuutta! Nokia on ollut kansainvälinen supersuuri yritys ja siellä suurimmat menetykset ja tappiot koettu, huonosti johdettu ja huijattu rahat. Oulussa Nokia työllistää edelleen tuhansia, kun Microsoft onneksi osti Nokian matkapuhelimet 5.44 miljardilla, joka turvasi Oulun suunnittelun jatkumisen Nokialla. Microsoft siirtyi Tampereen, Espoon ja Salon suuntaan. Etelän erittäin heti tappiollisen matkapuhelin liiketoiminnan yrityksen jälkeen kaikki oli matkapuhelinten osalta Suomessa historiaa parissa vuodessa ja tuhansia työttömänä näillä jokaisella paikkakunnalla ja Valtio maksaa. Viime vuosina huijattu yksityisiä Suomalaisia myös, kun japanilainen osti Supercellin peliyhtiön osakkeita yli 2 miljardilla ja kohta myi pois osuutensa yli 7 miljardilla, voi että meille ja ennen kaikkea kauppa miehille naureskelee tyytyväisenä koko maailma!! Nyt on taas erittäin suuri riski menettää valtion omaisuus lopullisesti??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on vielä pahempi, koska käyttää paljon pahaa hiilivoimaa. FORTUM menettää osakkeidensa arvon, josta on tullut ennakkoon varoituksia sijoittajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mene montaa vuotta niin tämä kauppa ajaa Fortumin ahdinkoon ja joku ulkomainen sähköyhtiö poimii Fortumin osakkeet omaan salkkuunsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän asti veronmaksajien rahoilla rakennettu yhtiö on tuottanut miljardeja euroja, mutta nyt Porvarihallitus toteuttaa äärettömän vaarallista politiikkaa!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinne menee taas suomalaisten eurot, Venäjä on kyllä semmonen risky business ettei siinä tienaa muut kuin fortumin johto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kauppa on turvallisuuspoliittinen kysymys, ja syytä jättää tekemättä. Fortumin voimalat Venäjällä, Fennovoiman osakkuus ja nyt Uniper venäläisine voimalaitoksineen. Venäjä ei ole demokratia ja oikeusvaltio, ei millään mittarilla. Jos sijoitus on hyvä, niin miksi EON on siitä luopumassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtion yhtiö entinen Imatran voima on kohta lahjoitettu yksityisille ja lyöty lihoiksi!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan järjetöntä touhua valtion yhtiöltä eli Sipilältä! Tosin eipä muuta valitettavasti voi edes odottaakaan Sipilältä. Liian riipuvaiseksi tullaan tällä kaupalla Venäjästä kuin myös Pyhäjoen ydinvoimalallakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noniin, sitten hävitetään seuraavaksi Fortum. Niin kuin Jouko ja Kosti lauloivat "Muisto vain jää...", eikö nämä valtion yhtiöiden edustajatahot (=idiootit), ole oppineet mitään aikaisemmista seikkailuista...ilmeisesti eivät. Se on surullinen totuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi Fortumilla muutenkin miettiä, miksi Uniper on myynnissä. Saksalaiset osaavat bisneksen, eikä hyviä firmoja ole ennenkään myyty ulkomaille. Ongelmatapauksia sitäkin mieluummin. Nokia kokeili useamman kerran ja metsään meni. Myös Outokummulle kävi köpelösti. Tästä taas yksi tapaus siihen ketjuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Historia osoittaa selvästi, että Venäjän kanssa toimiminen on kuin pelaisi shakkia kaverin kanssa, joka muuttelee halutessaan sääntöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina on hävitty venäjällä rahaa, miksi sinne pitää yhä yrittää. " Oma lukunsa on Fortum, joka osti Uralilta ja Länsi-Siperiasta voimalaitoksia vuonna 2008 Venäjän sähkömarkkinoiden yksityistämisen yhteydessä. Fortumin 4,5 miljardin arvoinen investointiohjelma saatiin päätökseen lokakuussa, mutta nykyhinnoilla voimalaitosten markkina-arvo lienee alle puolet investoinnin arvosta." KL

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai meinaa Forttumi päästä kunnolla Venäjän markkinoille. Voi vaan olla, että pääsee pelaamaan venäläistä rulettia. On se vaan tuo velivenäläinen niin tuulella käyvä kumppani, että onnea matkaan. Muistetaan ne meijereiden tuulestatemmatut hygieniaongelmat, puutullit ym.
Eli kun se päivä iskee, että Venäjä pahoittaa mielensä jostain pikkuasiasta ja kohdistaa kiukkunsa Fortumiin, niin ongelmia on luvassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Olli poika painosti vielä hanhikiveen lyömään päänsä että lipsahti eihän senkään pitänyt sitoa suomalaisia venäjän energiaan juuri nimeksikään hölmöt

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on merkittävä turvallisuuspoliittinen riski. Etenkin, kun valtio-omistaja on jo käyttänyt poliittista valtaa Fennovoiman yhteydessä. Nord Stream 2:sta pitäisi pysyä erossa turvallisuuspoliittisista syistä ja nyt siihen sotkeudutaan pahemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

12:40
Pudasjärven ampumistapauksessa nostettu syytteitä taposta – oikeudenkäynti alkaa Oulun käräjäoikeudessa ensi viikolla
12:30
Poliisi pyytää havaintoja 17-vuotiaasta kadonneesta rovaniemeläistytöstä
12:17
Mörköpilvi kohoaa Kittilän ylle kerran päivässä – puolustusvoimat räjäyttää vuosittain taivaan tuuliin 25 000–30 000 kiloa vanhoja räjähteitään Tilaajille
12:06
Presidentti Niinistö sanoo puhuvansa Putinin kanssa Moskovan mielenosoituksista ja Arkangelin räjähdyksestä – kutsuu Norjan puolustuskeskusteluihin
12:03
Ranskalaispari vei hiekkaa sardinialaiselta rannalta – nyt paria uhkaa jopa kuuden vuoden vankeustuomio
11:58
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
11:31
Poliisi aloittaa keskiviikkoaamuna 24 tunnin mittaisen automaattivalvonnan – käytössä erityisesti kamera-autoja
67
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
60
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
25
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
24
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
21
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
20
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
19
Metsästyskausi pamahtaa liikkeelle tänään – Karhuja voi kaataa reilut 300, sillä tarkoitus on "pitää karhut karhuina"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image