Talous

Ulkomaisen työvoiman tar­ve­har­kin­nal­le tyrmäys ta­lous­tie­tei­li­jöil­tä

Talous 4.7.2018 11:34 | Päivitetty 4.7.2018 12:15
STT

Neljä viidestä taloustieteilijästä on sitä mieltä, että tarveharkinta pitäisi poistaa ulkomaisen työvoiman palkkaamisesta, kertovat Ekonomistikoneen uudet kyselytulokset. Vain 6 prosenttia vastaajista kannatti tarveharkintaa. Kysely tehtiin 50 suomalaiselle taloustieteen tutkijalle ja asiantuntijalle, joista 39 vastasi.

Vielä tiukemmiksi luvut käyvät, jos vastauksia painotetaan sen mukaan, kuinka varma kunkin taloustieteilijän mielipide on. Varmuutensa kertoneista 30 vastaajasta 89 prosenttia kannattaa tarveharkinnan poistamista, ja 8 prosenttia vastustaa.

Tarveharkinta rajoittaa työntekijöiden palkkaamista tietyille aloille EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta. Työntekijä saa oleskeluluvan vain jos kotimaasta, EU:sta ja Eta-alueelta ei löydy sopivia työntekijöitä. Saatavuusharkinta koskee vain suorittavan työn tekijöitä, kuten siivoojia, kokkeja ja rakennusalan ammattilaisia.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula ehdotti viime syksynä saatavuusharkinnasta luopumista ja sai aloitteen taakse allekirjoitukset yhteensä 103 kansanedustajalta useista eri puolueista. Lakialoitetta varjostaa se, että työministeri Jari Lindström (sin.) on hallitusohjelmaan nojaten sanonut, että nykyisiä tarveharkintakäytäntöjä aiotaan jatkaa. Hallituspuolueista siniset kannattaa tarveharkintaa, mutta sen poistamiselle olisi tukijoita keskustassa ja varsinkin kokoomuksessa.

Työmarkkinajärjestöistä SAK on ollut etunenässä puolustamassa tarveharkintaa, mutta toimihenkilöiden STTK olisi halukas luopumaan siitä.

MAINOS

Kommentoi

Ulkomaista "työntekijää" ei tarvita niin kauan, kuin kotimaassa on työttömiä. Aiheuttavat erilaisia "lieveilmiöitä" asian yhdeytessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen kansantaloustiede on neoklassisen koulukunnan hallussa. Tämä suuntaus katsoo, että työmarkkinoiden ongelmat ratkaistaan lisäämällä työvoiman tarjontaa eli polkemalla palkkoja.
Artikkelissa viitattu gallup vahvistaa vain mitä suuntausta Suomen kansantaloustiede edustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tulihan se uutinen, miten hallitus haluaa haalia ulkomaalaisia halpatyövoimaksi, jotta Suomalaiset saadaan kortistoon. Odotinkin sitä, kun toisaalla oli artikkeli KARMEASTA työvoimapulasta. No se on perustoimintaa nykyisessä kepulilandiassa, jollaiseksi Suomen voisi nimetä, ja samalla korjata niitä korruptiotilastoja, ja siirtää Suomi niissä oikealle paikalleen lähelle kärkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä työntekijöitä löytyy kotimaastakin, jos palkkaa maksetaan.

Työperäisen maahantuloluvan edellytyksenä pitäisi olla vahva osaaminen, jota mittaa muun muassa korkeakoulutason tutkinto tai merkittävä kokemus vaativalla käsityöalalla. Matalapalkkaisiin duunariammatteihin ei pidä tuoda ulkomaalaisia vain siksi, että "suomalaiset eivät suostu niitä töitä tekemään".

Humanitaarinen maahanmuutto on erikseen ja kannatan pakolaiskiintiön nostamista ja inhimillistä turvapaikkapolitiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
"Epävarmuuden kanssa on ollut raskasta elää" – Britanniassa asuva suomalaiskirjailija muuttaa pahimman Brexit-kaaoksen alta pois
15:15
Pääesikunnan laatima selvitys Lemmenjoesta julki – Komentaja Jarmo Lindbergin saamista tiedoista ei kerrota asiakirjassa
15:12
Stefan Löfvenistä äänestetään Ruotsin uutta pääministeriä perjantaina
15:12
Pohjois-Norjan lumivyöryuhreista löytyi yksi - etsinnät päästiin aloittamaan kunnolla vasta tänään
14:52
Rankan ripulin aiheuttava vasikoiden alkueläintauti vienyt sairaalaan vain muutaman ihmisen Pohjois-Pohjanmaalla – tartuntojen kasvun syy mysteeri
14:23
Kultakortti Tokioon – Kaliforniassa varttunut rullalautailun supertähti vaihtoi yllättäen Suomen edustusasuun
14:08
Ulosajo haittasi liikennettä Hintassa – yksi ajokaista suljettiin liikenteeltä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image